Potrivit legii, Autoritatea Electorală Permanentă este organul îndreptățit să constate fraudele electorale si să le sesizeze organelor de cercetare penală. Parchetele lui Băsescu s-au făcut mai deștepte și s-au suprapus peste activitatea de constatare.
Iată dimensiunea posibilei fraude la referendum, așa cum rezultă din comunicatul dat astăzi de AEP.
Comunicat de presă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că, astăzi, 26 septembrie 2012, a finalizat activitatea de verificare a listelor electorale utilizate la referendumul naţional din 29 iulie 2012.
Tot astăzi, în conformitate cu prevederile art. 431 alin. (5) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, AEP a transmis rezultatele verificării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, AEP are obligaţia de a verifica listele electorale pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu (acelaşi Cod Numeric Personal apare de două sau mai multe ori în listele electorale).
În continuare vă prezentăm câteva detalii procedurale şi rezultatele obţinute ca urmare a activităţii de verificare a listelor electorale pentru depistarea posibilelor cazuri de vot multiplu:
După culegerea de date textuale atât din listele electorale permanente cât şi din listele electorale suplimentare şi popularea bazei de date cu informaţiile preluate, s-a interogat baza de date în vederea identificării posibilelor cazuri de vot multiplu (Înregistrări/Semnături ale aceluiaşi alegator pe mai multe liste); această operaţie a constat în verificarea dublei corespondenţe a CNP-urilor aflate pe listele permanente cu cele aflate pe listele suplimentare, precum şi la verificarea dublei corespondenţe a CNP-urilor aflate doar pe listele suplimentare.
În cazul în care un CNP aflat pe lista permanentă se regăsea în lista de vot suplimentară s-a verificat existenţa semnăturii atât pe lista permanentă cât şi pe cea suplimentară.
În cazul în care acelaşi CNP avea semnătura existentă atât pe lista permanentă cât şi pe cea suplimentară se bifa în baza de date.
Din verificările realizate pe listele permanente şi suplimentare a fost identificat un număr total de 55.660 cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente cât şi pe listele suplimentare), numărul total de înregistrări afectate fiind de 118.881 (înregistrări ce conţin între 1 pâna la 18 corespondenţe între listele de vot permanente şi listele de vot suplimentare).
Din totalul de 55.660 de cazuri de înregistrări multiple un număr de 1.082 de înregistrări au avut CNP-uri invalide (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13 cifre), pentru aceste 1.082 de înregistrări verificarea încrucişată s-a realizat după seria şi nr. CI/BI.
Printre situaţiile observate pe listele suplimentare se regăsesc un număr de 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă şi un număr de 883 de înregistrări având rândurile tăiate. Cele 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă au fost catalogate ca având potenţial vot multiplu prin simpla prezenţă a datelor cu caracter personal pe liste suplimentare, cumulate cu prezenţa semnăturilor aferente pe listele permanente de domiciliu.
Printre situaţiile observate pe listele permanente se regăsesc un număr de 210 înregistrări având rândurile tăiate, iar pentru un număr de 8.131 de înregistrări nu s-a putut stabili cu exactitate existenţa semnăturilor în câmpul aferent şi un număr de 1.503 înregistrări având menţiunea „VUS/VUM/VUV ” pentru care nu s-a putut stabili cu exactitate lipsa semnăturii.
Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.253.788 înregistrări preluate de pe listele permanente şi 1.340.631 înregistrări preluate de pe listele suplimentare din care a rezultat un număr de 8.491.126 semnături (în acest număr au fost incluse semnăturile incerte şi alte înscrisuri în câmpurile de semnătură).
Printre situaţiile observate pe rezultatul global se regăsesc un numar de 47.386 de înregistrări având CNP-ul invalid pe listele suplimentare (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13) şi un număr de 90.457 înregistrări pe listele permanente având menţiunea „VUM/VUS/VUV’’ care au corespondenţa în listele suplimentare în număr de 83112 înregistrări.
26.09.2012 Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice
12 comments:
si asta nu inseamna frauda in stil mare,nu usl a organizat alegerile si tot ei urla?la asta se audauga m ortii si cei plecati afara si au votat altii in locul lor,deci numarul este mult mai mare si e firesc ca cineva sa o beleasaca ca astea nu s-au dus din onstiintza.
@maiag
daca ai gandi obiectiv, ti-ai fi pus intrebarea;oare in 2005 si 2009 cati au fraudat votul si de ce n-a belit-o nimeni? Comentariu in stilu-ti caracteristic (adica de 2 lei).
@maiag
Desigur că e fraudă, dar nu la nivelul de 1 milion si jumătate vînturat pînă acum de voi, băsiștii.
La Paris au avut parchetarii și declarațiile falsificate ale tuturor votanților, scris de mînă și semnături, și tot n-au demarat nicio anchetă.
probabil ca viata politica in RO a inceput in 2005 si dupa.Despre ce a fost inainte nu discuta nimeni??
Poate d-nul Lupus:):)
Annim
Te grăbești! Studiază articolele din arhivă și etichetele din dreapta primei pagini a blogului. Vei găsi articole despre perioade mai vechi de 2005.
De furi un ou sau de furi un bou tot hotie se numeste,s-a furat si gata,sa intre la tzuhaus cu totii.
BaSecu a ajun s presedinte DOAR PRIN FRAUDA!!A mai anchetat cineva faptele ce se vedeau cu ochiul liber si din avion??!
Acum de ce nu ancheteaza si PDlaci ?
nu conteaza numarul,important este ca s-a demonstrat frauda si nu e asa mica,faptul ca s-a fraudat mereu sunt de acord,dar asta nu inseamna ca se justifica frauda de acum,de ce nu sa facut sesizare si atunci?nu se justifica scuza,e bine ca poate se rupe pisica,ca nu sunt atitea locuri in puscarie e clar,se vor da suspendari,amenzi etc,dar sigur vot face puscarie cei care vor fii dovediti ca au organizat sau cei care au avut pixul si lista in mina,mai ales unde au votata mortii si cei plecati peste hotare,aici nu e dubiu,ca vor scapa jmecherii de sus e alta poveste,dar la viitoarele alegeri sigur dispare masa de manevra.
@maiag
sesizari au fost si atunci, dar aminteste-ti cand ai fost locotenent si ai raportat nereguli, cine ti-a dat atntie? daca se vrea se poate, daca nu NU.esti naiv sau...?
@maiag
Ai si tu ,,ai chiu'' cel mult egal cu ala plecat cu pluta (pe Ialomita).
Tarfa aia de maiag,inainte sa ii mareasca izmanaru pensia de handicapat, era impotriva chiorului betiv,acuma vad ca scrie beat,prostii pe net.
bah,semianalfabetule de maiag,stiu ca ai un iq redus,si caracteru,unui jder ciung,dar nu mai claxona,ca te faci de rusine.
tu toata viata ai fost un sclav,tu nu ai fost nicio zi militar,tu ai fost toata viata o coorva ieftina,imi este scarba de tine,bleah
nu mai e mult pina departe,2 luni si ceva zile.atunci e ADEVARUL.oricum pdl e cam in ceatza,sa vedem in ce ape se scalda DDDD,in reluare ca in direct e cam pe buza prapastiei.nici cu usl nu ma dau pe tobogan,au si astea fraerii lor dar si hotzii lor.o sa iasa si un scandal la intocmirea listelor,RABDARE si TUTUN.
Trimiteți un comentariu