joi, 6 septembrie 2012

Si totuși avem creștere economică in 2012

Locul 3 în UE la Comert
Cred că această creștere vine numai din faptul că după căderea guvernului Boc si apoi a guvernului Ungureanu gașca mafiotă băsistă nu a mai putut să fure tot atît de mult.

Produsul Intern Brut al României estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/, informează Agerpres.
Consumul final total s-a majorat cu 0,7% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 14,1 puncte procentuale.
Potrivit datelor INS, avansul economiei în primul semestru a fost determinat, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, din activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+3,2%), construcţii (+3,1%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,7%) şi din activităţi de informaţii şi comunicaţii (+1,7%).
În trimestrul doi din 2012, Produsul Intern Brut a fost estimat la 150,266 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul unu din 2012, potrivit datelor ajustate sezonier.
Ca serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul doi din acest an a fost de 139,124 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,2% faţă de trimestrul II 2011.
Potrivit INS, ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate a fost ‘activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport’ cu 6,1%, urmată de construcţii (+5,2%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+3,8%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+1,9%), tranzacţii imobiliare (+1,3%) şi industrie (+0,5%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,9%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-1,6%), intermedieri financiare şi asigurări (-0,9%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2%).
INS precizează că în trimestru doi din acest an s-a majorat şi volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, cu 3,8%, fiind o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei.