marți, 4 septembrie 2012

Pe Merkel o paște un referendum. Soarta MES, în decizia Curții de la Karlsrue

Merkel, prăbușită intr-un fotoliu la Chișinău
 Pe 12 septembrie, Curtea Constituțională Germană va decide dacă Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de urgență permanent al Europei, poate fi acceptat conform constituției germane. Merkel și politicienii nemți au aprobat MES în luna iunie, însă trebuie așteptată ratificarea din partea CC. 

 Cu ceva vreme în urmă, Curtea de la Karlsrue a hotărît ca Parlamentul german să fie consultat de fiecare dată cînd un stat membrual UE cere ajutor financiar, argumentînd ca suveranitatea fiscală reprezintă esența suveranitații naționale. Dacă Parlamentul nu ar fi consultat, ar însemna că alegatorii nemți nu mai au nicio putere, ceea ce ar reprezenta o încalcare a constituției.

De asemenea, Curtea de la Karlsrue a  interzis infiintarea unui fond permanent de ajutor financiar, dacă asta însemnă că Germaniei sa-i revina obligatii asupra carora parlamentul sa nu aibă un control direct. Drept rezultat, deciziile luate pîna acum de liderii europeni în timpul multiplelor summit-uri ar putea fi schimbate, mai ales dacă submineaza autoritatea fiscală a Germaniei.
Curtea a mai decis, cu mult timp în urmă, că doar publicul german - nu guvernul - poate transfera suveranitatea statului către Bruxelles, cu alte cuvinte este nevoie de un referendum. In toate sondajele din ultima perioadă, germanii s-au arătat nu numai împotriva acordării unui sprijin financiar suplimentar Greciei, dar s-au exprimat chiar si în favoarea ieșirii acestei tări din zona euro.

5 comments:

maiag spunea...

E Germania vere,nu Romanica.si nemtii stiu sa voteze,ei sunt practici nu ca noi sentimentali,noi votam afectivar tr rational din stiintza,dar daca esti luat de mina si dus la vot,sause mai si spune cu cine sa votezi,iese naspa,cine e mai tare-n cleantza.

Emi T. spunea...

ma la-si frate cu aprobarea asta !

Emi T. spunea...

muiag..dute tata si fa pipi.

CEZAR spunea...

Muyag - dupe ce faci pipii sa nu bagi degetele in gura!!!

Lupus spunea...

Peste 37.000 de oameni au adresat plângeri Curţii Constituţionale de la Karlsrue, cerându-i să nu aprobe fondul de salvare al UE. Este cel mai mare proces colectiv din istoria Germaniei