vineri, 21 septembrie 2012

Tiriac îi trimite pe Merkel și Baroso să... plimbe ursul. Cum te aperi de urs?

Cum te aperi de urși?

Victima a mai apucat să fotografieze ursul în ușa cortului

Urşii fug de mirosul de transpiraţie al omului


În primul rând este important de ştiut că ursul nu atacă omul, în timpul zilei, decât dacă este provocat sau rănit. Instinctul animalului îl îndeamnă să evite contactul cu omul.

Primul sfat al salvamontiştilor este acela de a-ţi face simţită prezenta în padure. Cântă, vorbeşte tare, loveşte cu un lemn trunchiurile copacilor, fluieră.


Aleargă la vale

"Dacă dai nas în nas cu ursul în pădure, nu alerga, dar fă gălăgie, ţipa, strigă, fluieră. Dacă eşti într-o zonă în pantă, aleargă la vale, pentru că ursul nu alergă la vale. E mare şi se rostogoleşte. Riscuri sunt şi pentru omul care aleargă la vale, dar este o soluţie", spune şeful salvamontiştilor.

Ursoaica stă mereu cu ochii pe pui

Un sfat demn de luat în seamă este acela de a nu pune mâna, sub nicio formă pe puii de urs. "Puii de urs, foarte simpatici, sunt ca toţi puii, au mereu chef de joacă şi pot veni, fără reticenţă, spre oameni. Nu pune mâna pe ei, pentru că niciodată ursoaica nu-şi scapă puii din ochi şi, în momentul în care te apropii de ei, te va ataca. Goneşte puii, strigă la ei şi pleacă în direcţia opusă celei din care au apărut", spune Cornoiu.

Abandonează rucsacul

O soluţie bună pentru a scăpa de un urs, care este pe urmele tale, este să-ţi laşi rucsacul sau hainele în urmă. "Ursul va fi preocupat de acestea şi vei câştiga timp pentru a te îndepărta. Caută un loc în care te poţi adăposti şi ieşi din pădure pentru că, dacă ai un urs pe urme, acesta va continua să vină după tine", spune salvamontistul şef.

Pune mâncarea la adăpost

Urşii se apropie de taberele oamenilor doar pentru a căuta hrană. Ţine mâncarea şi sursele de miros (gunoiul) cât mai departe de cort. Pregăteşte şi consumă hrana departe de cort. Nu lăsa niciun fel de alimente la îndemâna ursului, pe jos, în cort, în apropierea taberei. În plus, oamenii muntelui spun că nu este voie să-ţi faci tabăra în arealul urşilor.

Domină ursul!

Nu te speria, improvizează o armă. O creangă de brad, un deodorant-spray, pulverizat în nasul ursului, îl poate face să fugă. Ia în rucsac un spray cu pulbere de piper. Lasă pe o creangă, în imediata vecinătate a cortului o haină, bine purtată, care miroase o om.
Urşii fug de mirosul de transpiraţie al omului.