joi, 6 septembrie 2012

Emil Constantinescu în presa germană: „în Germania şi la Bruxelles realităţile societăţii româneşti sunt ignorate cu aroganţă şi dispreţ”

Contraofensivă mediatică în presa germană. 
Emil Constantinescu a acordat un interviu plin de indignare în ziarul berlinez Die Tageszeitung. Format politic după 1990 la şcoala creştin-democrată germană a Fundaţiei Konrad Adenauer şi Hans-Seidel nu credea că in Europa se va găsi o Comisie europeană, culmea de orientare creștin democrată,  care să facă presiuni pentru invalidarea deciziei unuio popor.

"Decizia CCR de a invalida referendumul este un abuz care creează premisele unui precedent periculos la adresa statului de drept şi a democraţiei din România şi din interiorul Uniunii Europene. CCR a luat o decizie politică de partid care a anulat voinţa majorităţii alegătorilor. Un număr de 7,5 milioane de oameni, adică 87% dintre cei prezenţi la urne, au optat pentru debarcarea preşedintelui. Doar 900.000, însemnând 13%, au votat pentru rămânerea sa în funcţie”
"Curtea Constituţională a fost transformată într-o organizaţie politică de Traian Băsescu. Posturile în CCR au fost oferite unor persoane de o moralitate îndoielnică, complet necalificate pentru o asemenea funcţie. Cel mai bun exemplu este numirea de către Băsescu a preşedintelui CCR Augustin Zegrean, un simplu avocat de la o firmă obscură dintr-un oraş de provincie. În mandatul meu, preşedinte la CCR a fost Mihai Lucian, membru activ la revolta anticomunistă, doctor în drept şi profesor universitar. În funcţie au urmat alţi profesori extrem de calificaţi. Sincer, mi-e greu să vorbesc despre toate aceste lucruri.”
"Am ales să vorbesc în semn de solidaritate cu cei 7,5 milioane de români, a căror voce a fost anulată, şi din mâhnirea pe care mi-o provoacă declinul instituţiilor statului de drept pentru care am militat în perioada de tranziţie postcomunistă. Fac aceste afirmaţii în speranţa că vocea mea va fi auzită şi în Germania şi la Bruxelles, acolo unde realităţile societăţii româneşti sunt ignorate cu aroganţă şi dispreţ”
  "Cine deţine noţiuni minime de cultură politică ştie că o lovitură de stat înseamnă o schimbare neprevăzută a Constituţiei, neiniţiată de un Parlament, ci de o minoritate pregătită de luptă. În România nu a existat nici minoritatea, nici intervenţia Armatei care să se opună dorinţei unei majorităţi. Suntem profund îngrijoraţi că presa din Vest a preluat această ideea lansată de preşedintele suspendat şi de susţinătorii săi. Este incredibil modul în care sunt atacaţi opozanţii preşedintelui Băsescu”,
 "Reacţia UE, aşa cum a fost formulată, ar putea duce la o pierdere a încrederii în instituţiile europene. Şi asta tocmai la acei oameni care au militat pentru valorile şi principiile Uniunii Europene. Acest lucru mă afectează şi pe mine. Dezvoltarea mea socială şi politică a fost influenţată după 1990 într-o mare măsură de şcoala creştin-democrată germană a Fundaţiei Konrad Adenauer şi Hans-Seidel. Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât primului preşedinte democrat de după Revoluţie din estul şi centrul Europei nu i s-a prezentat o Europă în care o comisie exercită o presiune pentru invalidarea deciziei unui popor. Interesul Comisiei Europene pentru situaţia din România s-a limitat la informaţii din tabăra prezidenţială. Nu au solicitat o opinie şi părţii adverse”.

1 comments:

micutzul spunea...

Reactia oficialilor europeni a fost pe masura intereselor dar si a pregatirii lor. Incapacitatea lor de a analiza datele cu maxima acuratete si cinste , cumulata cu interesul clar si nedisimulat ca la Bucuresti sa fie un presedinte aprobat de ei a facut un rau ireparabil atat UE cat si poporului roman.
Daca in Romania populatia era proeuropeana in proportie zdrobitoare, oficialii europeni au reusit in cateva zile sa transforme cetatenii romani in antieuropeni . Acest lucru este deosebit de grav deoarece coroborat cu greutatile financiare ale romanilor poate genera o unda de soc antieuropeana , antiunionala care se poate propaga atat din Europa spre interiorul Romaniei dar si din Romania spre alte state care sunt la limita suportabilitatii in ceea ce priveste politica depravata a marilor state europene. Toate acestea pot sa dea nastere unor puternice miscari extremiste care pot genera dezastre.
O singura miscare gresita in ceea ce priveste asa zisele drepturi de autonomie ale unei singure etnii poate da nastere in cateva zile unui conflict . Si etnii dornice de autonomie sunt si in Italia si in Franta si in Spania si in Romania si in Turcia .