sâmbătă, 4 august 2012

Imperfecțiuni ale sistemului electoral, constatate de CCR în 2010, ignorate de Guvernul Boc, de partide și de Parlament

Incă un exemplu de puturoșenie care ne arată de ce nu merg bine lucrurile în România.

Decizia Curții Constituționale nr. 61 din 14 ianuarie 2010

 „6. In activitatea sa Curtea Constitutionala a solutionat mai multe cauze privind constitutionalitatea unor dispozitii ale Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, constatand ca actuala reglementare a sistemului electoral romanesc prezinta o serie de imperfectiuni si, ca atare, se impune o reconsiderare a acesteia din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012, care sa asigure, sub toate aspectele, organizarea si desfasurarea unor alegeri democratice in Romania. In aceasta privinta, Curtea considera ca trebuie, in primul rand, sa se porneasca de la realitatile economice, politice si sociale ale tarii, de la rolul partidelor politice in procesul electoral, de la necesitatea rationalizarii Parlamentului si, in final, sa fie reglementat un tip de scrutin corespunzator concluziilor desprinse si care sa aiba corespondent in tipurile de scrutin care se regasesc in majoritatea statelor europene.

Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza un mecanism electoral care nu are nicio legatura cu elementele de continut ale tipului de scrutin majoritar uninominal, organizat cu un singur tur si care este practicat in alte state. Este de retinut ca niciun sistem electoral in care este reglementat un tip de scrutin majoritar uninominal cu un singur tur de scrutin nu prevede vreun prag electoral, in timp ce Legea nr. 35/2008 prevede doua tipuri de praguri electorale alternative.
Rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie 2008 au aratat ca mecanismul utilizat pentru atribuirea mandatelor a avut drept consecinta rezultate neconforme celor specifice unui tip de scrutin majoritar uninominal, rezultate determinate de calculele matematice reglementate de regulile procedurii electorale ale scrutinului uninominal prevazut de Legea nr. 35/2008. Asa se face ca desemnarea unor parlamentari s-a realizat pe baza unor calcule, fara ca o asemenea desemnare sa rezulte din alegeri, in urma exprimarii prin vot a optiunilor politice. In cadrul preocuparilor de revizuire a legislatiei electorale, o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domiciliaza in strainatate, si nu numai acestora, de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare.

 

3 comments:

tanta spunea...

Daca se valida referendumul cine era pacalitul?eu nu credca se schimba cu mult datele.Rus a declarat ieri ca el nu neaga cifrele.Sa -l ia dracu si pe banditul asta cu 2 fetze.Poate-l vedem la puscarie ca tot e prieten cu Nastase

Lupus spunea...

@all
Toate comentariile care nu au avut legătură cu temele puse în discuție au intrat la spam.
Pe acest blog nu contează numărul comentariilor ci consistența lor.
Blogul este destinat celor care doresc să se informeze în probleme juridice sau să exprime opinii politice, nu celor care doar scuipă și înjură.
Dacă nu aveți expertiza necesară pentru dialog pe temele propuse, rezumați-vă să citiți sau să puneți întrebări.
Lupuș

maiag spunea...

tu ce teme preferi frate?lauda usl si critica base?daca esti corect poarta dialog nu monolog.