Singurul lucru bun care s-a făcut în regimul Băsescu, nu că el și-ar fi dorit, a fost majorarea pensiilor pentru majoritatea celor care au lucrat ca militari în structurile de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, prin Legea 119/2010.
Din păcate, noul ministru al Apărării, ca să dea satisfacție unei minorități de cca 26 000 de disponibilizați, căreia i-a scăzut pensia, din cauză ca noul sistem de calcul a dezavantajat-o pentru stagii incomplete de activitate, a deschis Cutia Pandorei pentru elaborarea unui nou proiect de lege, în fapt vechea Lege 164. Această lege s-a dovedit a fi fost dezavantajoasă pentru majoritatea militarilor din corpurile subofițerilor și ofițerilor care au ieșit la pensie la limita de vîrstă și numără peste 130 000 de subofițeri și ofițeri.
Ce dragoni ies din Cutia Pandorei, vedem din lectura informării de mai jos.
Materialul acesta va fi postat și pe Blogul lui Ponta pentru a evalua pagubele colaterale electorale pe care le va înregistra USL în toamnă.
Informare privind lucrarile Comisiei de elaborare a proiectului Legii pensiilor militare de stat
Astazi, 05.07.2012, la Cercul Militar National, s-a intrunit Comisia instituita de ministrul Apararii Nationale pentru elaborarea unui nou proiect al Legii pensiilor militare de stat.
Dupa ce, principial, lucrurile fusesera lamurite in privinta proiectului, acceptandu-se denumirile propuse de SCMD de “Legea pensiilor militare de stat” si “Case Militare de Pensii” in loc de “Case Sectoriale de Pensii”, astazi trebuiau sa se discute punctual propunerile venite de la dvs.
Sedinta a fost boicotata de sefii ANCMRR si presedintele Federatiei Militarilor care au adus toate obiectiile posibile pentru a nu se elabora un proiect unitar pentru toate categoriile de militari, ci trei legi, pe ministere. In fapt, domniile lor nu accepta ideea de recalculare a pensiilor dobandite prin revizuire, deoarece unele dintre ele s-ar putea dovedi pensii penale. Au devenit, brusc, sustinatori ai neretroactivitatii legii, uitand ca-si datoreaza rasplatile primite de la Oprea si Igas tocmai incalcarii acestui principiu.
In aceasta situatie, presedintele SCMD a propus ca toata lumea sa plece acasa, intrucat ar fi absurd ca rezervistii sa faca o lege pentru activi, adica pentru viitorii pensionari.
Doamna consilier Sirbu Simona Luminita a restabilit situatia, cu argumente juridice, putandu-se trece la discutia pe articole.
Suplimentar, SCMD a atras atentia ca reprezinta si interesele FLP, adica a militarilor angajati pe baza de contract, si acestia trebuind sa fie prinsi in Lege. De asemenea s-a atras atentia ca trebuie definite ca notiuni nu numai “pensia militara” ci si categoria “militari” si ca nu trebuie acceptat pragul de varsta stipulat de Legea 263, pentru ca in aceasta situatie toti rezervistii iesiti la pensie pana la varsta de 59 de ani si 11 luni ar avea pensii anticipate.
SCMD a propus ca la discutiile punctuale, de acum inainte, sa participle numai juristii si finantistii, adica specialistii.
Col. (r) Mircea DOGARU
169 comments:
Dar minoritatea aceea de care vorbiti - 26000 ce vina are ca a fost disponibilizata? Atunci poftim, zic si eu:calcul pensii, vechime completa la "minoritate" 20 de ani, iar la "majoritate" 30 de ani. Va mai convine, stimata majoritate?
@Gabriel
Bateți-vă pentru modificarea OUG nr. 1/2011, nu pentru o nouă răscolire a tuturor pensiilor militare.
Eu, un antibăsit convins, sunt pus în situația de a-l vota la referendum dacă dl Dobrițoiu nu încetează acțiunea de „reconstrucție” a tuturor pensiilor militare, în fapt o reîntoarcere la legea 164/2001.
Pe disponibilizați i-a scutit, prin recenta lege, de la plata regularizărilor.
Mai are o singură obligație față de ei: reglementarea cuantumul mai avantajos în OUG nr.1/2011.
O fi, dar pana atunci te uiti pe cupon - de la 1 ian - si scrasnesti din dinti! Citat" mnezeii mamii dumneavoastra"...
@lupus
Continui sa sustii o mare prostie. Inca doriti sa moara capra vecinului.
De ce ati intrat toti cei 80% in panica ca noua lege a pensiilor militare se va aproba?
Aveti cumva banuiala ca pensia voastra recalculata a fost crescuta fara a avea o baza reala?
Daca ne sustineati sa se aprobe modificarea OG 1/2011 in sensul mentinerii in plata a cuantumului cel mai avantajos nu se mai zgarma c...l.
Va e frica ca noua lege o sa va dezavantajeze? si ce daca.
Macar asta va fi facuta mai cu cap sa va mentina in plata pensiile smecherite cum spunea un ilustru postac.
Oricum noi cei 26000 ne vom bate cu toti prin tribunale pentru a ne recastiga drepturile castigate prin legea 164 si pentru a arata ca toti cei care ati castigat pe legea 263 ati beneficiat de drepturi necuvenite.
De ce esti asa de ostil cu cei disponibilizati?
Ne-au scos la pensie pentru binele Romaniei, atunci sa faca bine statul roman sa-si respecte promisiunile pana iesim din sistem.
Vad ca inca nu esti multumit ca nu ne mai ia inapoi diferenta pe anul 2011.
V-ati pus problema sa va ia voua tot ce ati castigat ilegal prin revizuire?
Incercati totusi sa ganditi mai departe , nu numai din prisma propriei persoane.
Da nu-i adevarat cu "minoritatea "de care vorbiti,marile disponibilizari sa-u produs inainte de aparitia L 164,dar,oricum,ce mai conteaza daca raman in plata cuantumurile cele mai avantajoase?
Si cu "trebunalele 'astea ce credeti ca ei sunt D-zeu pe pamant?Da in urma proceselor vor castiga doar avocatiimasa ca nu va puneti mari sperante.
Vreau sa cred ca nu suntem o natie fara niciun Dumnezeu. Inca continui sa cred in corectitudinea justitiei romane.
Avand probe incontestabile nu vad de ce nu mi-ar da castig de cauza sa imi pastrez cuantumul cel mai avantajos. Nu le cer nimic in plus desi tare mi-ar placea sa ii acuz in mod direct si personal pe Boc, Oprea, Lupu, etc pentru minciuna. Am inregistrarile cu promisiunile lor
@indianu
Desigur că va fi o decizie politică!
Dacă USL își permite să piardă peste 130 000 de voturi să renunțe la punctul de pensie pentru militari.
@tigri
Tot n-ați înțeles ce spun eu!
Revenirea la Legea 164 înseamna plafonarea la cuantumul din 2012, pentru cîțiva ani, a pensiilor majorate prin recalculare/revizuire, chiar dacă se introduce prevederea cu păstrarea în plată a cuantumului mai avantajos.
Avantaj disponibilizații care, pe lîngă că revin la cuantumul actualizat din 2010, beneficiază și de actualizările soldei activilor.
@ Lupuș
Nu am văzut acestă prevedere în proiectul de lege.
@lupus
Ai dreptate, dar de ce sa fim doar noi disponibilizatii sacrificati? Si mentinerea in plata a cuantumului din 2010 ne plafona la fel pana cand ajungea punctul de pensie care sa acopere diferenta. Macar voi cei cu pensiile crescute puteti sa va bucurati zeci de ani de ele pentru ca , de ce sa nu recunoasteti,a fost o majorare substantiala.
Totul e politic, stiu , ca daca nu era asa pana acum se aproba modificarea OG 1, dar politicii nostrii pastreaza asul din maneca pana la viitoarele alegeri.
@indianu
Cînd nu contribui la fondul de pensie vrei să profiți de varianta cea mai favorabilă.
Dar, cînd contribui, așa cum se întîmplă acum cu activii, nu accepți ca unul care a contribuit mai puțin la fondul de pensii să primească o pensie egală sau mai mare decît a ta.
@lupus
asa a fost legea la momentul respectiv...
cei care vor iesi dupa adoptarea noii legi vor stii cum stau lucrurile . Dar nu e corect ca la schimbarea unei legi sa iei inapoi niste drepturi castigate. Daca cu noua lege s-ar constata ca s-a calculat eronat ati fi de acord sa va ia inapoi pe un an intreg? nu! dar daca asa a fost legea la acel moment ramai cu cuantumul mai avantajos.
Eu asa cred ca e omeneste. Dincolo de o decizie mai mult sau mai putin corecta este viata unei familii care si-a facut niste calcule, rate, copii la scoala ,boli, operatii etc.si la toti carora ne-a scazut pensia cu aproape 30% traiesc o drama. Nu este nici o exagerare cand auziti ca au fost colegi de-ai nostrii care au "parasit sistemul" de suparare.
Chiar asa a ajuns romanul ca sa se bucure de raul altuia?
Repet,daca se aproba modificarea HG 1/2011 nimeni (sau cel putin eu) nu mai ceream verificarea felului cum s-au revizuit pensiile .
@All
Fiecare interpreteaza legea cum i-ar conveni,unii chiar se imbata cu apa rece cam repede treceti de la presupuneri la certitudini.Am citit si eu cam ce s-a scris despre proiectul de lege,am vorbit si cu unii care se ocupa direct cu aceasta ,nu este nici pe departe L 164,da ,sunt puncte care se iau de prin toate legile in domeniu dar cu modificari ,asa ca nu va amgiti singuri.cgestia este sa fie bunavointa si competenta nu rautate si prostie cum a fost la vechiul guvern.chiar n-ati simtit cat de aroganti erau basistii,si cand dadeau ceva o faceau de parca aruncau o coaja de paine la un maidanez si acuma cerseste mila poporuylui ,ba nu streangu sau crucificarea o merita.fara mila au dat in popor,cum mai animalule sa fii pastorul acestei natii si sa sdpui ca poporul tau sa plece din tara sa-si caute o viata mai buna ,de ce nu v-ati zbatut voi sa ne fie bine,nu sa va faceti vile si sa tineti curve pe langa voi.nenorocitii naibii.
@Lupus
Cand eu spuneam ca ar trebui fiecare sa aleaga , in sensul ramanerii pe actualul sistem de pensie ptr. unii si trecerii pe o lege similara lui 164 ptr. altii spuneai ca sunt eu nebun . Voi cei cu pensiile marite visati sa va ramana cuantumul , sa fie pensie militara cand se maresc coeficientii la activi , dar si sa primiti indexari dupa inflatie si dupa cresterea salariului mediu brut . Nu cred ca se poate .
Iar povestile alea ca-l votez pe base la referendum demonstreaza ingustimea gandirii tale care este numai pentru ciolan . Pe vremaea lui Plano 10 , un tip cerebral, am afirmat ca voi continua procesul ptr. revenirea la 164 chiar daca pensia imi va fi marita . Daca esti antibase , nu esti doar ptr. cativa arginti , ci trebuie sa fii un bun patriot si sa te gandesti si la amaratul asta de popor . Cred ca esti depasit de situatie si ai un singur scop portocaliu : ciolanul .
@Eugen
Nici cei 26 000 nu pot să revină la pensii militare și în același timp să profite de pensie pentru limită de vîrstă potrivit art 2 din Legea 119/2010.
Se vor întoarce la statutul de pensii anticipate cu toate consecințele.
Pe mine nu mă interesează soldele activilor pentru ca eu nu am plătit contribuție de pensii, cum plătesc ei acum.
Pensia militară nu poate fi transformată în puncte de pensie decît convențional, așa cum convențional a fost și principiul contributivității.
Prefer să am o pensie exprimată în puncte de pensie al cărei cuantum să evolueze funcție de valoarea punctului de pensie.
@all
-Cui îi este rușine de soldele pe care le-a primit în întreaga carieră militară ca să nu accepte ca toate acestea să fie luate în considerare la stabilirea bazei de calcul a pensiei?
-Cu ce sunt vinovații militarii cu carieră militară completă, ca să fie sancționați la pensie, că 26 000 au fost disponibilizați?
Sefu' ... Da-o'n ... zda masii de treaba ! Numai "baietii si fetitele" başinite , cind n-au argumente (adica mai intotdeauna) ameninta cu "va spunem la Inalta Poarta !" (in cazul de fata blogul lui Ponta) ...
Cine a spus ca 26000 au fost disponibilizati ,nu easte asa
cei 26000 au beneficiat de prevederile L164 si au iesit la pensie {umflata]cu aceasta lege ,poate au fost printre ei si ceva disponibilizati.
@ Lupus
Ce tot aburesti cu"Cui îi este rușine de soldele pe care le-a primit în întreaga carieră militară ca să nu accepte ca toate acestea să fie luate în considerare la stabilirea bazei de calcul a pensiei?"
Daca vrei sa fii cinstit , poti constata ca ,pana la urma ,solda este"fudulie" conditiile de munca sunt esentiale : ce daca maiorul a avut solda mai mare cu 20% decat subordonatul (mm sau so) el nu a beneficiat de conditii speciale, si la calculul pensiei pierde cel putin 25-30% fata de subordonat.
Si inca o data ,daca vrei sa fii cinstit cred ca trebuie sa recunosti ca si noi cei care am parasit sistemul mai devreme ,trebuia sa stim ca dupa "n" ani vom fi recalculati dupa "contributivitate"?
In conditiile in care te manifesti fatis impotriva celor care au avut pensiile micsorate
prin recalculare stau si ma intreb ce mai caut eu sa comentez pe blogul tau? ramai sanatos cu celebri Cezar, Don c.,Stelian P.( sau tu esti Stelian P?) etc.
Apropos de sanctionarea militarilor cu cariera completa: in toate lumile astea pensiile nu sunt mai mari decat salariile(soldele) celor activi!!!Ai putina decenta!!!In rest totul este "gargara".....
@Lupuș 7 iulie 2012, 13:23 :
130.000 voturi ... nu intreb de unde/cine a stabilit acest numar atit de precis ... Probabil din cei , asa-zisi 80.000 , o buna parte sint celibatari ...
Redevenind seriosi ...
Numarul celor carora le-ar fi crescut pensiile nu a fost confirmat de nimeni ("nu se pune" comunicatul lui Oprea) . Dintre acestia o buna parte stiu ca acea crestere de pensie li s-ar fi aplicat si in conditiile L.164 (conditii de munca pe Hg.1294 , conditii de munca pe HG S-1019 si munca dupa pensionare) . Ceilalti (dintre acei asa-zisi 80.000) stiu/simt ca majorarea pensiei lor s-a facut prin "mînărirea" elementelor de calcul ... Cum dracu' sa accepte ei o orice recalculare ! (Probabil de aici vin si cele numai 130.000 de voturi)
@Lupuș 7 iulie 2012, 13:23:
La : "Avantaj disponibilizații care, pe lîngă că revin la cuantumul actualizat din 2010, beneficiază și de actualizările soldei activilor." ... am mai constatat cindva ca nervozitatea si starea de iritare "nu face bine" la adevar , si produce fracturi grave de logica ...
TOTI RECALCULATII (conform proiectului de lege) vor beneficia DE ACTUALIZARILE SOLDELOR activilor ABIA DUPA terminarea procesului de recalculare (a doua parte a anului 2015)
Art. 58. – (1) Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
...
b) în funcţie de posibilităţile financiare, în cursul execuţiei bugetare, prin indexare cu un procent care să acopere cu până la 100% rata inflaţiei, prin hotărâre a Guvernului;
...
(2) Până la încheierea procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, prevăzută la art. 89, se vor aplica prevederile alin. (1) lit. b).
@mos alecu
Puteți să verificați că postarile despre Comisia lui Dobrițoiu sunt și pe Blogul lui Ponta.
@Ionel
Nici noi, cei care am ieșit la pensie înainte de 2001, nu am știut că vine Legea 164 și ne plafonează pensiile.
Eu am susținut interesul celor carora le-a scăzut pensia, dar văd că vă întindeți refulările peste drepturile celor cu carieră completă.
Chiar, de ce mai citiți blogul?
@tigri
Ai dreptate, printre ei sunt si trecuți disciplinar în rezervă, și din cei care au plecat mai devreme, de pe funcții mari, și din cei care au fost încadrați la 30-35 ani direct pe grade de cpt sau maior.
@Lupuș 7 iulie 2012, 14:22 :
Am mai spus-o ... dar se vede treaba ca nervozitatea si iritarea (... o fi si acea convingere privind "mînărirea" pensiei proprii...?) produce si amnezie ...
Proiectul de lege , in discutie , nu mai prevede nici un fel de contributie (nici macar amaritii aceia de 5% prevazuti de L.164) ; ba , mai mult , prevede ca si partile de contributie (trimise la fondurile de pensii obligatorii administrate privat) vor fi returnate impricinatilor (care pot sa-i foloseasca pentru "coniacul de la gura copiilor" sau sa-i depuna la fonduri de pensii private) ...
Deci CADE SI ARGUMENTUL (???) UNEI POSIBILE NEMULTUMIR A ACTIVILOR PE MOTIV DE CONTRIBUTIE .
,,Chiar, de ce mai citiți blogul?''
Citesc si ,,Adevarul'' ,dar asta nu inseamna ca trebuieste sa-mi insusesc punctul lor de vedere in totalitate.Urmaresc TVR si RTV,dar asta nu inseamna ca sunt la fel ,,de plecat'' cum ar putea fi ,,pretinul'' RH.
Caldura mare!
@Lupuș 7 iulie 2012, 17:15 :
S-ar parea ca nu se sustine nici "amenintarea"ca nu vor avea "drept de munca" (pensionatii anticipat si anticipat partial)
Art. 16. – Sistemul pensiilor militare de stat acordă:
a) pensia de serviciu;
...
Art. 17. – Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limită de vârstă;
b) anticipată;
c) anticipată parţială
...
Art. 33. – (1) Persoanele care beneficiază de pensie militară de serviciu pot fi încadrate în muncă, pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, după caz, inclusiv în sectorul public, beneficiind de drepturile salariale corespunzătoare funcţiei în care sunt încadrate, inclusiv de sporul de vechime corespunzător vechimii în muncă, dobândite până la data pensionării.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pot cumula pensia cu veniturile realizate, indiferent de nivelul veniturilor respective.
@Lupuș 7 iulie 2012, 18:42 :
Cred ca nici EBA nu punea "edita" niste lozinci mai ... lozincarde ...
@ Lupus
"Eu am susținut interesul celor carora le-a scăzut pensia, dar văd că vă întindeți refulările peste drepturile celor cu carieră completă."
Adica ,nu-mi vad lungul nasului???Ai dreptul la o pensie egala cu solda activului similar ,plus omm,clar?( restul este "jmeneala" de care tot vorbesti")
Spune-mi si mie cum ti-a plafonat pensia L164/2001? ( eu sunt mai greu de cap!!!)
Patroane,
mie imi spuneai sa ma pronunt pe blogul filialei pe care o reprezint, insist, cu ce mare nerusinare ne manipulezi, adica tu esti reprezentantul celor 130000 de revizuiti pe plus.
Cine te crezi domnule ?
@Lupuș 7 iulie 2012, 19:23 :
Cred ca sint multe si pe blogul lui Ponta ...
Eu am spus ca nu inteleg tonul (relativ) amenintator cum ca : daca nu ne lasati pensiile mînărite de oprea ... va pîrim lui Ponta !
@Lintoiu de Slatina
Blogul meu este privat. Nu am pretenția că reprezint niste SCMD-iști și nu-i las nici să-și spună opiniile pe blogul sindicatului!
@Ionel
Stii problema cu cuantumul recalculat și cuantumul în plată în caz de recalculare din oficiu?
Si în 2001 am trecut printr-o recalculare generală, din oficiu, a pensiilor militare.
@Lupus
?????( o fi vorba de cuantumul "cel mai avantajos' pe care il propavaduiesti acum?)
@Lupuș 7 iulie 2012, 20:12 :
Ntz !... in 2001 nu s-a facut nici o "recalculeala" a pensiilor militare ... S-a facut intre 01.01.02 si 01.07.04 ...
@ mos alecu
Merci!!!!
@Lupuș 7 iulie 2012, 20:12 :
Totusi cei cu L.164 , ca si cei cu proiectul in discutie , sint mult mai "domni" decit jigodiile care au produs atita "bucurie" (mai ales celor care nu stiu despre ce "i-a lovit") ... Acestia , jigodiile , au spus : ti-am crescut-o , ia de-aici banii ; ti-am scazut-o , da banii inapoi !
De retinut : am spus constient "TI-AM ..." pentru ca multe pensii AU FOST CRESCUTE artificial/fraudulos (?)
Ai dreptate, @mos alecu, dar baza de calcul a fost plafonată la nivelul existent în aprilie 2001 pînă pe la mijlocul anului 2004.
Am mai discutat că grupele de muncă au fost aplicate la cerere numai prin 2008
Iată formularea din 164 cu recalcularea pensiilor existente.
ART. 79
(1) Pensiile militare stabilite în baza legislaŃiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi
se recalculează astfel:
a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în
vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcŃiei maxime exercitate si gradului
militar, avute la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a
Guvernului**), la propunerea instituŃiilor prevăzute la art. 5 alin. (1), metodologie conform
căreia acordarea gradaŃiei se va face în raport cu vechimea în serviciu sau cea avută la data
trecerii în rezervă;
b) în cazul în care cuantumul pensiei obŃinut conform lit. a) este mai mic decât cuantumul
pensiei în plată se menŃine cuantumul pensiei în plată;
c) la cerere, prin adăugarea la vechimea în serviciu a perioadei prevăzute la art. 77 alin. (3) si
(4).
(2) Sumele rezultate ca diferenŃă între pensiile în plată si pensiile recalculate prin aplicarea
prevederilor alin. (1) lit. a) se acordă esalonat începând cu anul 2002, până la încheierea procesului
de recalculare a pensiilor din sistemul public de pensii, după cum urmează:
a) pentru anul 2002, 10% din cuantumul diferenŃei, începând cu 1 ianuarie 2002, si 10%
începând cu 1 iulie 2002;
b) pentru anul 2003, 20% din cuantumul diferenŃei, începând cu 1 ianuarie 2003, 20% începând
cu 1 iulie 2003 si 20% începând cu luna noiembrie 2003;
c) pentru anul 2004, 20% din cuantumul diferenŃei, începând cu 1 iulie 2004.
Cred ca noi , "nesimtitii" de disponibilizati sintem certati fara motiv de catre cei carora LE-AU FOST CRESCUTE pensiile ...
Am prezentat (//www.plano10.com/2012/06/scmd-propune-o-noua-lege-164-favorabila.html?showComment=1340905078372#c7860540703800381516) , pentru toti (dar , mai ales , pentru cei carora li se pare ca un nou sistem de calcul le-ar fi defavorabil) , modul de recalculare a pensiilor (in ideea proiectului de lege) ...
Daca ar fi facut acele calcule , cei care (acum) "cu razboi vor sa ne certe" , s-ar putea sa aiba surpriza sa constate ca ... sistemul propus le este favorabil ...
Stiu ... sistemul de calcul pare complicat ... Este ceva mai complicat ca sistemul L.119-19-263 , dar are infinit mai putine calcule ca acelea ... "Complexitatea" sistemului de calcul (propus) este data de necesitatea "recuperarii/reconstituirii" elementelor care se au in vedere la recalculare ... Dupa ce se intelege calea de urmat pentru aflarea elementelor necesare ... totul este simplu ...
@Lupuș 7 iulie 2012, 20:44 :
La : "dar baza de calcul a fost plafonată la nivelul existent în aprilie 2001 pînă pe la mijlocul anului 2004." ...
Am spus , eu , altceva ?
A fost plafonata pentru toti "recalculatii" (adica pentru toti cei "in plata") , fara discriminari ...
Absolut la fel face si proiectul de lege in discutie ... nu face deosebirile insinuate intre cei carora "le-ar creste" si cei carora "le-ar stagna" cuantumurile pensiilor ...
Legat de "grupele de munca" ... presupun ca problema a fost adusa in discutie (in contextul discutiilor despre RECALCULARI) numai din motiv de "culoare artistica" ...
De fapt era mai bine sa nu fie amintite ... pentru ca din cauza neaplicarii acelei majorari la toti pensionarii militari (in timpul L.164) , si prin aplicarea ei in contextul L.119 cineva (nu spun cine ... persoana importanta ... dar cam jigodie) se impauneaza cu o buna parte din cei 80.000...
@Ionel N
Ce vrea sa insemne asta
"Adica ,nu-mi vad lungul nasului???Ai dreptul la o pensie egala cu solda activului similar ,plus omm,clar?( restul este "jmeneala" de care tot vorbesti")"
Daca nu este o gluma consideri ca trebuie sa ai pensia egala su solda activului similar incluzand sporul de dispozitiv, spor de ambarcare, spor de scufundare, spor de ambarcare, de radiarii, etc. ?
Cand dumnezeu o sa se inteleaga si la noi ca trebuie sa fi platit/apreciat dupa ce faci nu dupa cine esti?
@mos alecu
Observația cu grupele de muncă este valabilă pentru MApN.
Procentele celor care le-a crescut pensia prin revizuire sunt reale la Casele Sectoriale ale MAI și SRI deoarece acolo grupele de muncă s-au aduugat de prin anii 2003-2004, este adevărat că tot la cerere.
Legat de calcul nu se poate estima atîta timp cît vorbim de niște simple propuneri.
Zicea @ Trofin ca prezintă un calcul comparativ.
@ Unknown
Domnule "necunoscut" ; si pensionarul daca a fost beneficiarul sporurilor de care spui...este normal sa le aiba incluse in baza de calcul....
Problema sporurilor s-a nascut din lasitatea conducatorilor care au preferat in detrimentul acordarii unor solde corecte ,ameliorarea acestora cu diferite sporuri....
Nu inteleg cum vei vroi tu sa fii platit la pensie: dupa ce esti ,sau dupa ce ai fost?
@Unknown 7 iulie 2012, 21:12 :
Asa , asa ... baga tare mestere petrica ...
Sporul de dispozitiv a "cam disparutara" conform legii salarizarii actuale ...
Mestere petrica vezi matale ca acele sporuri , pe care le negi ca fiind "adaugabile" prin proiectul de lege ... sint foarte "adaugate" pe bune , si pe de-a-ntregul pe draga L.119 ...
Intr-adevar "Cand dumnezeu o sa se inteleaga si la noi ..." ca ofiterii (si in activitate , si pensionari) nu pot fi platiti la fel ca MM (subofiterii) deoarece studiile ofiterilor nu justifica soldele (pensiile) pe care le primesc (aceasta fiind "durerea" dvs. fundamentala) .
@Lupuș 7 iulie 2012, 21:19 :
Intelegind ca sinteti/ati fost din alta componenta a sistemului national de aparare , ORDINE PUBLICA si siguranta nationala ... nu inteleg care-i legatura cu grupele de munca din MApN ...
Si tot (din rautate , probabil) nu inteleg ce are "sula cu prefectura" - recalcularea (la schimbarea de sistem de calcul a pensiilor) cu aplicarea/recunoasterea conditiilor de munca ale pensionarilor in plata ...
@mos alecu
Am facut precizarea de mai sus pentru că tot spuneți că nu sunt adevărate procentele cu pensionarii cărora le-a crescut pensia la revizuire.
Procentele(pe creștere față de L 164)) sunt mai mici la MAI și SRI pentru că acolo grupele s-au aplicat, nu s-a asteptat să vină recalcularea /revizuirea.
Ca să calculați cîti sunt pe creștere la MApN, fără sporul de grupe, comparați cu procentele de la MAI și SRI.
@Ionel N
Eu am sperat sa fi fost o gluma dar se vede ca nu e?
Cred ca ai o problema, mai devreme erai suparat zicei ca nu mai postezi nimic pe acest blog, de ce nu esti parolist si cu ocazia asta ia-l si pe mos Muppets cu tine ca tare va potriviti.
@ Necunoscut
Esti ajutor de bloger sau ce ??Ce conteaza ce zic si postez eu???? cel mai multa conteaza sa ai bun simt....
Spiritele pe noua lege a pensiilor se încing pe zi ce trece, canicula, situația politică, cursul euro-leu și cine știe ce alte cauze concură la aceasta.
Acum să nu vă închipuiți că după ce comisia de elaborare reușește să cadă de comun acord cum o sa arate legea și după ce DFC va face o simulare, cică de data asta profesionistă, legea pleacă mintenaș la parlament și USL- ul o votează rapid de frică să nu piardă 130-200 ori 500 de mii de voturi, cu tot cu membrii de familie.
Legea va trece prin parlament după alegerile din toamnă și va fi bine pitrocită și cosmetizată,referitor la implicațiile financiare. Ai noștri vor prezenta parlamentului o prințesă superbă iar după aprobare o să ne vină una urâtă ca cenușăreasa după ce a bătut ceasul din turn miezul nopții.
Am aflat cine este autorul acestui proiect de lege pe care nu-l revendică nimeni, nici măcar M.Ap.N, col (r )
Colțescu Victor. Proiectul a fost făcut prin noiembrie 2011 și a circulat pe internet.
Am mai aflat că și Gabriel Oprea, atenționat, de cei de la DFC și ministerul muncii, de creșterile pensiilor pe L.119 și HGS 1019, mult peste estimarea inițială, la care se adăugau și pensile celor care au lucrat ulterior, voia ca după alegerile din toamnă să vină cu altă lege. De aceea nu s-a mai răspuns la contestații, nu s-a mai aplicat HGS1019 și nici nu s-au mai emis decizii pentru stagiile ulterioare. Oprea voia tot o varianta a legii 119 dar cu mărirea stagiul complet de cotizare la 25 de ani.
Se mai zvonește prin târg că virgulă colegii noștri încă activi cărora li se apropie sorocul, conform anexei 6 din L263 fac, într-o veselie, rapoarte să li se prelungească menținerea în activitate. De ce oare ?
O sursă, la fel de precisă ca a lui RH, mi-a șoptit că băieții aștia care se joacă de tata prin OTAN ne-ar fi făcut o aluzie fină cape lângă grija pentru generalii, coloneii, maiștrii principali și plutonierii adjutanți șefi să nu-i uităm nici pe militarii profesioniști, de care cică o să avem multă nevoie în perspective viitoare.
Cu privire la numarul votantilor ,legati de militari ati uitat sa-i mentionati pe veri,verisoare ,amante,cuscrii, fini,cumetre si alte neamuri,dupa Furer ar fi cam 5[cinci] milioane de voturi.
@karadeniz
Daca personalul din armata ar fi incadrat in Grupa Majora:0(Fortele Armate) dupa cum am mai scris in schita mea de proiect de lege, militarii profesionisti ar intra automat in calcul fara a mai fi nevoie de tot felul de legi aditionale, asta pe langa faptul ca s-ar face un pic de lumina in sistemul militar de pensii. Astfel vom avea o lege de functionare similara cu a oricarei tari membre NATO, insa plin aplicarea acestor masuri trebuie sa se umble si la salarizarea militarilor activi insa "decidentii" actuali se lupta din toate puterile ca acest lucru sa nu se intample.
De ce?
@karadeniz 7 iulie 2012, 22:59 :
De-ar face acea simulare cit mai profesionist !
Pentru ca , la L.119 , este clar ... au mers "dupa ureche"...
Tot "de-a-mpulea" au facut si estimarile cind cu L.164 ...
Povestea a fost cam asa:
- guvernul hotaraste sa emita o lege a pensiilor militare (cerinta imperativa/presiuni pentru admiterea in OTAN...)
- ministrul apararii da ordin DFC sa elaboreze proiectul ...
- DFC intocmeste proiectul (dar uita sa verifice eventualele efecte)
- ministrul prezinta proiectul primului ministru ; guvernul trimite proiectul la parlament ; se aproba legea
- legea (164) vine la ministrul apararii ; acesta o da DFC : "puneti-o in aplicare !"
- DFC incepe calculele ; se ia cu miinile de ca : "n-avem bani !" ; raporteaza ministrului
- ministrul apararii (dupa ce-i "felicita" pe cei de la DFC ... de le sar capacele) se duce la guvern
- "nene guvernule" ... cu legea pensiilor militare ... n-avem bani ... dati-ne !
- "nenea guvernul" : bai idiotilor , dar voi n-ati verificat ce efecte va avea ... inainte de a o elabora ?
- ministrul apararii : "nene guvernule" ... stii mata ... că cîr , că mîr ...
Si asa a aparut hotarirea de guvern cum ca L.164 nu se aplica (pentru pensionarii in plata) de la 01.04.01 ... ci se esaloneaza , recalcularea , pentru perioada 01.01.02 - 01.07.04 ...
@karadeniz 7 iulie 2012, 22:59 :
La : "...colegii noștri încă activi cărora li se apropie sorocul, conform anexei 6 din L263 fac, într-o veselie, rapoarte să li se prelungească menținerea în activitate. De ce oare ? ".
Din fundul clasei , cu amindoua miinile pe sus , Bula :
- Domnu' ... spun eu ... spun eu ! ...
Si spune :
-Nenii aceia fac rapoarte de prelungire deoarece si-au dat seama de "bunaciunile" contributivitatii , si vor sa mai adauge 0,00... la punctajul general , ceea ce va insemna 1 (unu) leu la pensie (ca urmare a prevederii ca pensia "se rotunjeste la 1 leu") ... Sa nu creada nimeni ca acei "neni" se asteapta/spera sa intre in vigoare o lege a pensiilor militare de stat ... lege care sa le faca pensii dupa alte principii ... Ca mai buna ca_contributivitatea nu "se ezista" pentru ei (cei in activitate) ! ...
Cadura mare!
Un neajuns major al acestor proiecte de lege a pensiei militare care tot circula este faptul ca se tot conditioneaza iesirea la pensie de varsta, cumulativ cu o perioada de activitate.
Nu inteleg de ce nu se stabileste o perioada minima de activitate pe care trebuie sa o indeplineasca un militar si sa poata iesi indiferent de varsta. Astfel s-ar depresuriza sistemul care in acest moment sta sa explodeze.
Obiectivul acestei legi ar trebui sa fie acela de a servi interesele MApN insa daca obiectivul principal este acela de a reda celor care au pierdut la pensie sumele de bani inapoi, nu e a buna.
Revin iar cu celelalte tari NATO, la ei asa se intampla, hai sa facem si noi acelasi lucru.
Asta este o propunere pe care am trimis-o comisiei de pensii:
Buna ziua
Referitor la propunerile pentru viitoarea lege militara a pensiilor, va rog foarte mult sa luati in calcul un aspect foarte important pe care vad ca nimeni nu l-a sesizat si anume.
In toate versiunile de lege propuse se conditioneaza iesirea la pensie de conditii cumulative si anume varsta cu perioada de activitate, acest lucru nu mi se pare normal si in acelasi timp imoral. Propun ca iesirea la pensie sa se faca numai in baza unui singur criteriu si anume o perioada obligatorie de activitate ca si militar, ex. 20, 25 ani, etc.
Un cadru militar care si-a inceput cariera de la varsta de 14 ani incepand cu liceul militar si continuand cu o scoala militara si apoi cariera de ce trebuie sa astepte un alt angajat care a intrat in cariera mai tarziu sau pe filiera indirecta si sa se incadreze in aceleasi conditii de iesire la pensie. Astfel fiecare militar poate sa decida daca mai face fata sau nu conditiilor impuse de sistemul militar si sa hotarasca singur daca mai poate continua sau nu cariera militara. Astfel se va depresuriza sistemul militar care in acest moment nu sta tocmai pe roze din acest punct de vedere. Daca principalul obiectiv al noii legi a pensiilor militare este acela de a servi interese MApN si nu altul, aceasta propunere trebuie sa fie una de fundament in crearea noii legi. Celelalte tari membre NATO folosesc aceasta conditie si nu una ca cea propusa in legea romaneasca.
Cu aceasta ocazie reiterez si propunerea ca armata sa fie inclusa in Grupa Majora:0(Fortele Armate) cu toate masurile ce decurg de aici.
Va multumesc.
@ tigri2
Din strămoșescul spirit de de gică contra nici măcar rudele de gradul I nu au aceeași opțiune politică.
@ Unknown
Apreciez efortul dar trebuie lărgită baza de promovare și susținere, probabil și strategia de marketing.
Dacă și când se va face această grupă 0 o să constatăm, după ce trece prin analizele specialiștilor MApN , a celor de la ministerul muncii și de la finanțe, din textul acesteia, că finanțiștii, juriștii și birouarii sunt în elita profesională a armatei iar tinerele vlăstare ce au moștenit, genetic ori politic , în structura ADN cromozomul KAKY, vor intra în continuare în sistemul militar pe filiera potentosangvină.
@moș alecu
Simulările astea presupun ceva aritmetică, statistică, chiar și oleacă de gândire de aia tridimensională și proiecție temporală . Mai important e că presupun ceva muncă ori structurilor militare ce au aceste atribuții exact funcțiile astea, ce au înscrisă munca în fișa postului, la cam lipsesc.
Bulă e prompt și spontan ca de obicei dar nu combate prea adânc.
- păi dacă noua lege nu mai are nici o treabă cu contributivitatea și cu fondurile publice de pensii asta cam înseamnă că angajații militari și MApN ca angajator vor mai plăti din contribuțiile de asigurari sociale doar cota de contributie aferentă fondurilor de pensii administrate privat.
- Cum piramida aia a lui Keops are, la vîrful ei, lt.col, col. și generali cam cât armata SUA, singurul mod de a o aduce în limitele geometrice normale este utilizarea unui adjuvant financiar pentru a eficientiza acțiunea cizmei ejectoare dorsoventrale, necesară stimulării evacuării surplusului din sistem.
Lord KA - regret , dar trebuie s-o zic: folositi termeni greu de inteles de catre M-28% si acolitii sai ! Treceti ,zic eu - pe expresii populare zona Ferentari si s-a rezolvat ! O Dumineca super !
P.S. Atentie ! Renuntarea la CONTRIBUTIVITATE este o eroare impardonabila !!!
Impardonabila?
Canacheu te chiama!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sbGpleT5eLo
@karadeniz 8 iulie 2012, 12:44 :
La : "...vor mai plăti din contribuțiile de asigurari sociale doar cota de contributie aferentă fondurilor de pensii administrate privat. ..."
Exista cele doua situatii distincte :
- fondurile de pensii obligatorii , administrate privat (la care se trimit 3,5% din contributiile obligatorii pentru pensii ... diminuindu-se proportional si pensia - pe L.263) la care este obligatoriu a se inscrie toti "muritorii" de sub 45 ani (optional cei de peste 45 ani)
- fondurile de pensii private (acel pilon 3) la care se inscrie numai cine doreste
Din proiectul de lege se intelege ca participarea la fondurile obligatorii administrate privat DISPARE ...
Art. 15. – (1) Militarii şi funcţionarii publici cu statut special se pot asigura, benevol, la instituţiile PRIVATE de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de lege.
(2) Militarii şi funcţionarii publici cu statut special care s-au asigurat la instituţiile private de asigurări sociale OBLIGATORII în condiţiile prevăzute de lege, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, pot opta pentru transferul fondurilor de la instituţiile private de asigurări sociale obligatorii la instituţii private pentru pensii facultative sau restituirea fondurilor acumulate la acestea.
Dar in lege s-a ... "copy-paste" din L.263 si :
Art. 85
...
j) organizează activitatea privind stabilirea şi plata contribuţiilor pentru fondurile de pensii administrate privat, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
@karadeniz
Pentru Dumnezeu, chiar sa fim un popor de invinsi?
Ne meritam soarta daca acceptam mizeriile astea.
@* 8 iulie 2012, 15:20 :
Domnule ... de ce sinteti rautacios ?
Sergentul bula a vrut sa arate ca este "cult la cap" ... si dvs. il comparati cu_cacaneu !!!
@karadeniz 8 iulie 2012, 12:44 :
La : "...utilizarea unui adjuvant financiar..." .
Este posibil sa fie "pusa la treaba" stravechea OG 7/98 ...
Despre si pentru cei in activitate ...
Despre un militar care in ian.2012 are 30 ani (reali) vechime . In acesti ani a acumulat 120 puncte de pensie (greu de realizat ... dar a fost numai pe functii echivalente sefului SMG , plus conditii speciale de munca) .
La 01.01.12 stagiul complet este de 20,5 ani . Rezulta un punctaj (120/20,5) de 5,85 .
Cere , si i se aproba , aminarea pensionarii pina la 01.01.13 . Obtine venituri egale cu cele anterioare - de 4 puncte) .
La 01.01.13 stagiul complet este de 21 ani . Rezulta un punctaj ((120+4)/21) de 5,9 .
Plus la pensie = 0,05 pcte . (36,6 lei)
IMPARDONÁBIL, -Ă adj. de neiertat. (< fr. impardonnable)
@ Mosu _28% & * Ce nu ati priceput INTELECTUALILOR (ratati)
Si tu la randul tau ai fost un neicanimeni, acum incerci sa-ti repari cariera esuata, eu te intreb si tu vorbesti despre ce iti convine, lasa-te pe Olt la vale si putem sta de vorba tataie, nu te mai piti in papusoi!
Faci pe prostul, de parca nu ai sti ca nu eu am interzis comentariile!Aceasta e ultima mea interventie pe blogul tau!
Pe al Filialei Slatina va urma in curand un documentar, despre cine ai fost si in slujba cui esti, asa ca intre olteni.
PS
Ai curaj sa dai ochii cu cei din jurul tau sa le spui cine esti, mai gandeste-te Cozia e aproape!
Ce ?Incepe iar DOSARIADA?Cine-ai fost,cine esti?Parca ar conta acuma,si voi "pacalicii"lui DoghY.
... ar trebui trasa cel putin una din concluzii ... trebuia sa stim ..., trebuia sa stim prin 1980 de exemplu ca in 1989 cade regimul comunist, si, trebuia sa ne ... facem (alegem alta meserie !!!)altceva !!!, unii, multe, multe si ... ceva prostie, de cata stiinta de carte o fi nevoie sa poti lua in calcul ... "legea probabilitatii", de cata prostie o fi nevoie sa nu stii ca exista intotdeauna probabilitatea ca, o lege, lumea insasi, evoluiaza, schimbarile vin cu sau fara vrerea noastra, fac parte din viata noastra, fie ca vrem fie ca nu.
jjj
@raz...
De unde stii ca nu o sa vina comunismul inapoi?Sau comuna primitiva...?
Nu stiti nimic . Aideti sa va luminez eu . Acel raport pentru a ramane in sistem inca un an, e pentru ca, din 2011 la iesirea la pensie, datorita dizechilibrului bugetar(BOCCC)nu s-a mai dat acea indemnizatie de iesire la pensie, in functie de ani de activitate pe care-i aveai. Aceste cadre militare prin acel raport mai raman in activitate in speranta ca se va da acele indemnizati.Cei care ati iesit trebue sa recunoaste-ti ca le-ati primit. ceia ce a dus inca la o discriminare.
Corect,asa este.
Daca armata are nevoie de cadre pregatite de ce mai da salarii compensatorii?de ce nu asteapta varsta standard?Legi in RRomanica...
L.138/1999 la fel si art.20/cap2/an.7/L.284/2010
ART. 31
(1) La trecerea în rezerva sau direct în retragere, CU DREPT LA PENSIE, cadrele
militare, pentru activitatea depusa, în functie de vechimea efectivã ca militar si ca
salariat civil în cadrul ministerelor si institutiilor centrale prevãzute la art. 1,
beneficiazã de un AJUTOR neimpozabil stabilit în raport cu solda lunarã bruta avutã în
luna schimbãrii pozitiei de activitate, astfel:
Vechime:
*T*
- pana la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde;
- între 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde;
- între 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde;
- între 15-20 de ani - un ajutor egal cu 10 solde;
- între 20-25 de ani - un ajutor egal cu 12 solde;
- între 25-30 de ani - un ajutor egal cu 15 solde;
- peste 30 de ani - un ajutor egal cu 20 de solde.
Deci AJUTOR tocmai pentru cei care au ASTEPTAT virsta standard (?) de pensionare ...
Salarii compensatorii (la "armata militara" se spunea , cindva , SOLDE ... chiar si pentru cei din aviatie ...) ...
Acelea se dau pentru cei de care ARMATA NU MAI ARE NEVOIE ... chiar daca erau foarte bine pregatiti (ceea ce nu este cazul ... pentru unii ... dar si lor le-a dat ...)
Of , of, of ...
Merci Mosule ,nu cred ca suntem obligati sa cunoastem toate legile in amanuntime,tu stii cum se calculeaza 'gradientul adiabatic umed/uscat",sau care este si cum se dedduce forma redusa a ecuatiei Laplace?Fiecare cunoaste intr-un anumit domeniu ,mai mult sau mai putin dar asta nu ne da dreptiul la aere de superioritate ,la persiflari,etc..tu sa te gandesati de acuma la ce 'aere'dai prin alte parti,asta daca mai ai cizmele de cand erai flacau...
Mai sunt și lucruri bune în Armia Română. Prost înzestrată, prost plătită, politizată până la saturație, mai are încă un atu, pregătirea. Când învățământul românesc se prăbușește, afectând iremediabil următoarele generații, sistemul militar demonstrează că se poate.
MApN Comunicat nr. 126/ 09.07.2012
Absolvenţii colegiilor militare liceale au obţinut, la examenul de bacalaureat din acest an, rezultate foarte bune, promovabilitatea generală fiind de 98,5 la sută.
Astfel, din totalul de 272 de elevi de clasa a 12-a de la Colegiul Militar Liceal "Ştefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia şi Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza, doar patru au fost respinşi.
Promovabilitatea la liceul din Câmpulung Moldovenesc a fost de 100 la sută, la Alba Iulia de 98,88 la sută, iar la Breaza de 96,74 la sută.
Elevii au susţinut examenele la Centre de examinare din localităţile Câmpulung Moldovenesc (Colegiul Silvic "Bucovina"), Alba Iulia (Colegiul "Horia Cloşca şi Crişan") şi Breaza (Liceul teoretic "Aurel Vlaicu"), în aceleaşi condiţii ca şi colegii lor din mediul civil.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, adresează în mod public felicitări, atât absolvenţilor colegiilor militare, cât şi corpului profesoral, apreciind faptul că învăţământul militar a menţinut la un nivel de excelenţă calitatea actului educaţional.
M-aș bucura dacă structurile noastre asociative ar face un gest simbolic și ar premia pe cei mai merituoși dintre acești tineri și, de ce nu, dintre dascălii acestora.
In LMuri s-a facut ,se face si se va face carte,felicitari si sunt mandru de ei,ma bucur din inima si sunt suparat foc pe lingaiii posturilor TV[toate] ca nu dau asemenea stiri ,ei se preocupa doar de curvistinele de la Monet si golanii din alte parti,crucea mamii lor cu partidele lor cu tot.
Cu placere , Pisoias !
Ai , in parte , dreptate ... Nenorocul tau a fost ca , tu , mi-ai iesit in cale ... pentru ca cele spuse de tine nu-ti apartin ... Acele "argumente" au fost folosite din plin in campania de "nesimtizare" a pensionarilor militari ... Culmea este ca sint folosite , si acum , chiar si de "reprezentanti" ai unor asociatii de rezervisti militari in lupta lor pentru a-si mentine pensiile "mînărite" (special pentru ei) . Prea de multe ori trebuie sa le fie corectate "lozincile" indreptate , mai ales , impotriva disponibilizatilor ...
In concluzie : ... scuze ...
Legat de ecuatiile de stare in transformarile adiabatice sau de determinarea si utilizarea gradientilor termici in meteorologie ... nu cred ca sint de interes in contextul discutiilor de aici ...
Apoi ,draga domnule,nici infatuarea sau persiflarea colegilor nu-si au locul in aceste discutii,eu zic sa incheiem micile certuri,nu de alta,dar stii cum se spune,nu mai prea mai avem timp sa ne impacam.Sa vedem ce fac USListii cu L263,oricum din toamna intru iar in invatamant,daca stau acasa imbatraneasc doi ani pe an ,conditii"speciale".
Caldura mare...
Mda, poate ne ajuta Dumnezeu ... si natura cu o ploaie si o boare de racoare si, se mai racoresc putin mintile ca, ... sunt c-am incinse si nu e bine la atatea calcule, oameni buni, clasa politica are mintea "scurta" sa uite repede promisiunile, ca daca si le aduc aminte, cat or fi ei de "imuni la toate", se pot rusina cate au primis si ce ... au facut ... adica "nimic sau aproape".
@Cezar
ce s-a intamplat cu blogul tau ,cand vreau sa accesez imi apare un Avertisment,cica ar fi virusat etc?Este "mana "cuiva sau este adevarat?
L-au lucrat hacherii ! Totusi unii pot sa intre ! daca poti vezi ca am pus raspunsul lu Goagal!!nu-i pericol!!
Bey maimuco, tu esti cazut in freza? Cum sa-ti acceseze oamenii astia blogul? Aceeasi situatie e si la Neacsu. Pune mina rapanule si-ti rezolva problemele!
Muei parosilor,voi nu cu virusii aveti probleme, ci cu parazitii.
Unul dintre voi are inclusiv ,,viermi''.Nu intrebati care.
Auzi ce-au atacat spargatorii IT ! Muei,voi sunteti,ori nu mai sunteti zdraveni la bibilica?
Va cacati pe voi ,toti si degeaba ...tot in justitie se va rezolva...politic nu vor face nimic vazand cat ne certam si noi cu noi....deci turnul babel..dale pace!!
EMI erata:,, Da - le "
Cum de nu mai comenteaza nimeni?Ce s-a intamplat cu voi ,fratilor?
Prevederile LEGII nr. 406 din 10 iulie 2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman se aplica persoanelor care au avut calitatea de şef al statului roman.
Persoana care exercita funcţia de şef al statului roman beneficiazã de prevederile acestei legi de la data încetãrii mandatului (folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, o indemnizatie lunara, paza si protectie, folosinta gratuita a unui autoturism) .
Nu beneficiazã de prevederile prezentei legi persoana cãreia i-a încetat calitatea de şef al statului roman ca urmare a sãvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.
STITI VILA IN CARE A BAGAT 2.000.000 DE EURO (din banii statului)...o vroia el, de protocol!!! HA, HA, HA !
Dragii mei, haideti sa il ajutam pe Traian sa simta ceea ce am simtit noi cand ne- a taiat pensia!
Partidul Social Democrat şi Uniunea Naţională pentru Progresul României au semnat o cerere privind un protocol de colaborare înregistrată la Tribunalul Bucureşti. Conform acestuia, cele două formaţiuni politice vor forma Alianţa de Centru Stânga.
"Este o alianţă de centru stânga aşa cum PNL a semnat cu PC de centru dreapta, noi de la UNPR suntem alături de Guvernul Ponta. L-am sprijinit în Parlament. Doctrina noastră e de centru-stânga ca şi cea a PSD. Din PSD au plecat oameni extraordinari care au format UNPR. E un partid al pensionarilor şi a celor care au salarii foarte mici. Noi pentru asta am militat: pentru salarii şi pentru pensia minim garantată. ", a spus Liliana Mincă, vicepreşedinte al Departementului Economie, Transporturi, Finanţe al UNPR, la RomâniaTV, adăugând că partidul din care face parte a format respectiva alianţă "din interes naţional":
"Este o alianţă la nivelul întregii ţări. Sperăm să avem stabilitate economică şi politică. Vrem să existe dialog social şi ca legea privind averile foarte mari să treacă de parlament. Cât timp vom avea sprijin din partea PSD şi noi vom sprijini tot ceea ce înseamnă proiectele lor în parlament. În interes naţional, orice formaţiune politică poate sprijini acest guvern".
Liderul grupului progresist din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a explicat că alianţa va fi înscrisă la tribunal, documentele au fost depuse şi a fost făcut anunţul publicitar. ''Forma de asociere a partidelor conform legii 14 este alianţa politică, nu alianţa electorală. Alianţa electorală se înscrie la BEC, în timp ce alianţa politică se înscrie la tribunal. Alianţa electorală durează până se dă votul, alianţa politică durează şi după aceea. Actele depuse la tribunal şi care stau la baza acestei alianţe, ca de fapt a oricăror alianţe politice, stau protocoalele de colaborare şi acordurile dintre cele două partide. Este o formalitate pe care o cere legea pentru a putea înscrie oficial alianţa politică. La alegerile viitoare acest lucru implică o colaborare dar nu este o alianţă electorală. Evident că dacă noi spunem 'colaborăm peste tot' vom colabora şi la alegeri, dar nu este o alianţă electorală doar cu scopul de alegeri'', a declarat Eugen Nicolicea, citat de Agerpres.
Doamne fereste sa colaborati "peste tot" colonele,ca ati colaborat cu basescu si am vazut ce-a iesit.Nu stiu ce sa zic...De asta mi-era frica.Ponta nu avea destule pietre legate de gat(Iliescu,Nastase,socrul si altii),exact frezatu'de oprea cu coloneii lui ii mai trebuiau.Coana Minca tre'sa fie si ea macar colonel cat ii de 'zdoasa.Domnu'Iliescu luati-i domne copilului tesla din mana!Aveti mare noroc ca-mi sta prea tare in gat marinaru'asa ca la referendum e clar!da'pentru la toamna nu stiu zau...!
Pe site-ul SCMD este postat un material (SCMD – filiala 2 Alba Iulia)
”Vă prezentăm stadiul proiectului de Lege privind pensiile militare de stat. Marți, 17.07.2012, în cadrul ședinței grupului de lucru restrâns, se va discuta salarizarea și baza de calcul! ”
Câteva chestii observate la prima citire :
Art. 18. – Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) vârsta de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta lege.
b) vechime minimă în serviciu de 25 de ani, din care 15 an iefectiv ca militar, poliţist şi/sau funcţionar public cu statut special.
Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda/salariul lunar al funcţiei de bază aferente unei funcţii exercitate cel puţin 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 10 ani, actualizată la data deschiderii dreptului la pensie, la care se are în vedere ultimul grad deţinut în activitate.
(2) În cazul în care, în intervalul ales, au avut loc modificări ale funcţiei exercitate, baza de calcul este media soldelor/salariilor funcţiilor de bază îndeplinite în cele 12 luni, actualizată la data deschideri dreptului la pensie, la care se are în vedere ultimul grad deţinut în activitate.
Art. 58. - (1) Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
a) ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul pentru gradul profesional deţinut şi/sau solda funcţiei/salariul de bază al funcţiei îndeplinite/indemnizatia lunară ale cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special, potrivit gradului militar/profesionalşi funcţiei maxime avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, în raport cu procentul de stabilire a pensiei în condiţiile prevăzute la art. 29- 31, 40 şi art. 106 alin. (1). Cadrele militare pot opta pentru baza de calcul cea mai avantajoasă luată în considerare la calculul pensiei;
b) în funcţiei de posibilitătile financiare, în cursul execuției bugetare, prin indexare cu un procent care să acopere cu până la 100% rata inflatiei, prin hotărâre a Guvernului;
c) în situaţiile în care măsurile de protecție socială prevăzute la lit. b) se regăsesc în majorarea soldelor de grad/salariilor pentru gradul profesional şi/sau soldelor de funcţiei/salariilor pentru funcţiile îndeplinite ale cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate, actualizarea pensiilor se efectuează în condiţiile prevăzute la lit. a).
(2) Până la încheierea procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, prevăzută la art. 89, se vor aplica prevederile alin. (1) lit. b).
Art. 107. - (1) Pensiile militarilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza legislatiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează, astfel:
a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda/salariul lunar brut în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar/profesional, avute la data trecerii în rezervă, pe baza metodologiei din prezenta lege;
b) în cazul în care cuantumul pensiei obținut conform lit. a) este mai mic decât cuantumul pensiei în plată se menține cuantumul pensiei în plată;
c) la cerere, prin adăugarea la vechimea în serviciu a perioadei prevăzute la art. 104 alin. (3) şi (4).
(2) Sumele rezultate ca diferentă între pensiile în plată şi pensiile recalculate prin aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a) se acordă eșalonat începând cu anul 2013, până la încheierea procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, după cum urmează:
a) pentru anul 2013, 10% din cuantumul diferentei, începând cu 1 ianuarie 2014, şi 10% începând cu 1 iulie 2014;
b) pentru anul 2014, 40% din cuantumul diferentei, în două tranşe, începând cu 1 ianuarie 2014.
c) pentru anul 2015, 40% din cuatumul diferenţei, în două tranşe, începând cu 1 ianuarie 2015
Daca se aplica Art. 28 treaba-i OK pentru toata lumea!!
Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda/salariul lunar al funcţiei de bază aferente unei funcţii exercitate cel puţin 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 10 ani, actualizată la data deschiderii dreptului la pensie, la care se are în vedere ultimul grad deţinut în activitate.
(2) În cazul în care, în intervalul ales, au avut loc modificări ale funcţiei exercitate, baza de calcul este media soldelor/salariilor funcţiilor de bază îndeplinite în cele 12 luni, actualizată la data deschideri dreptului la pensie, la care se are în vedere ultimul grad deţinut în activitate.
M-28%s-a electro-autoscurtcircuitat!! Nici nu-i greu ..intre 2 neuroni singuratici si stingheri....
MAPN COMUNICAT NR. 133 /17.07.2012
COMUNICAT DE PRESĂ
Prin ordine ale ministrului Apărării Naţionale, următoarele cadre militare au fost numite în funcţii, astfel:
-generalul-locotenent Sorin Ioan, din funcţia de consilier coordonator domeniu în grupul consilierilor ministrului Apărării Naţionale, în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre;
-generalul-locotenent Cătălin-Ştefăniţă Zisu, din funcţia de comandant al Comandamentului Logistic Întrunit, în funcţia de consilier coordonator domeniu în grupul consilierilor ministrului Apărării Naţionale;
-generalul-maior Ariton Ioniţă, din funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, în funcţia de comandant al Comandamentului Logistic Întrunit;
-generalul de brigadă Maricel Popa, din funcţia de şef al Direcţiei pregătirii teritoriului pentru apărare şi rechiziţii la Direcţia Generală Probleme Speciale din Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Problemelor Speciale, în funcţia de şef al Direcţiei audit intern;
-colonelul inginer Teodor Incicaş, din funcţia de şef al Direcţiei audit intern, în funcţia de şef serviciu capabilităţi şi legături cu organizaţii internaţionale la Direcţia planificare strategică a Statului Major General;
-generalul de flotilă aeriană Alexandru-Petru Găluşcă, din funcţia de şef instrucţie şi doctrină la Statul Major al Forţelor Aeriene, în funcţia de locţiitor pentru NATO şi UE la Reprezentanţa Militară a României la NATO şi UE, Bruxellles-Belgia, din structura Posturi permanente în străinătate a Statului Major General.
Atentie mare! Pentru cei care la data aplicarii legislatiei noi, se afla la pensie, actualizarea se face pe baza soldei avute la data trecerii in rezerva adica art.107 .Art.28 se aplica celor care vor iesi la pensie dupa intrarea in vigoare a noii legi.Iar fac discriminari.
Pai așa zic că legea este pentru viitor.
Un alt aspect este că cei care pe L.119 au avut pensile micșorate începând cu 01.01. 2012 nu vor mai recupera diferențele pentru acest an. Ele se acordă garadual începând cu 2013, dar abia în 2014 și 2015. Cam 12 mii de actuali pensionari nu vor mai prinde decât cel mult parțial aceste eventuale măriri de pensie.
Discriminarea pentru cei care au lucrat în grupa ”alte condiții” se menține, ei fiind tratați identic cu cei din grupa condiții speciale.
@karadeniz 17 iulie 2012, 16:52 :
Este inscrisa (si in acest proiect ... al proiectului ... de lege) prevederea ca si in 2013 se vor acorda 20% din eventuala diferenta in plus (10% de la 01.01 si 10% de la 01.07.13) .
Pentru cei din "alte conditii" se mai micsoreaza "discriminarea" (asa cum era si in L.164 ; asa cum era si in proiectul "initial"...) prin faptul ca se mareste (fata de cei din "conditii speciale") vechimea in serviciu (fata de 6 luni la an ... se acorda an la an) . Iar aceasta vechime suplimentara "produce" cite 2% din baza de calcul pentru fiecare an in plus .
@wassy_g 17 iulie 2012, 14:52 :
La : "Pentru cei care la data aplicarii legislatiei noi, se afla la pensie, actualizarea se face pe baza soldei avute la data trecerii in rezerva adica art.107 ..." .
Asa este ! Dar care este "...pe baza metodologiei din prezenta lege..." ? Este art. 28 ... numai pentru ultima luna de activitate ?
Si ne mai putem intreba : art.58 ... la cine se refera : la cei care ies la pensie in conditiile acestei legi , sau la cei aflati la pensie la intrarea in vigoare a acestei legi ?
- daca se refera la cei care vor iesi la pensie in conditiile acestei legi ... cum se aplica "corespunzătoare funcţiei maxime exercitate ..." ? La prima marire a soldelor celor in activitate ... ii trece pe toti pensionarii (recenti) "pe functia maxima a gradului detinut ?
--- ar mai fi si prevederea cu aplicarea "actualizarilor" abia dupa terminarea "recalcularii" celor aflati in plata ... ce treaba are cu cei "recent"pensionati "pe actuala lege" ...
--- si ar mai fi si trimiterea la art. 89 ... care in acest text prezentat ca proiect al legii ... se refera la "infractiuni"...
- daca este pentru cei aflati "in plata" ... ce rost mai are art. 107
@ moș alecu
Art. 107(2) a) pentru anul 2013, 10% din cuantumul diferentei, începând cu 1 ianuarie 2014, şi 10% începând cu 1 iulie 2014;
@karadeniz 17 iulie 2012, 18:52 :
Aoleu ... aveti dreptate ...
Atunci de ce au mai pus : "b) pentru anul 2014, 40% din cuantumul diferentei, în două tranşe, începând cu 1 ianuarie 2014." ???
Incep sa fiu sigur ca acest "proiect de proiect"... este facut asa ... "pe persoana fizica"...
@ moș alecu
Pai cum am spus eventualele creșteri ale pensiilor vor fi estompate de ieșirea naturală din sistem.
Proiectul e făcut cu cap, zic eu, dovadă chiar acest joc cu 10, 10, 40 și 40%, chiar dacă autorul e chiar persoană fizică.
Referitor la cei din alte condiții, da obțin un plus de 2% dar în schimb vor avea aceleași condiții ca specialii la reducerea vârstei prevăzute art. 22 (1) b, de fapt specialii, care reprezintă, cred, peste 60% din totalul militarilor actuali, după HGS 1019/2011, s-au lipit de de cei cu alte condiții.
Iar prevedrea de la art. 29. – ” Pensia de serviciu pentru limită de vârstă şi pensia anticipată se determină în procente din baza de calcul, astfel: pentru activitatea desfăşurată în condiţii normale, 60%;”, e valabilă doar pentru cei pensionați anterior datei de 01.01.2012, pentru că după nu mai există condiții normale.
@ moș alecu
Completare la chestia ”făcut cu cap” .
Prevederea din ”art 18 b) vechime minimă în serviciu de 25 de ani, din care 15 ani efectiv ca militar,” a oprit complet elanul partizanilor principiului contributivității.
Cred ca cel/cei care a/au intocmit acest proiect de lege a/au dorit sa elimine acele asa-zise "minareli" in stabilirea/acordarea de venituri discretionare/preferentiale . Pentru asta a/au introdus intervalul de 10 ani pentru alegerea veniturilor cele mai convenabile .
Dar , de aici , totul s-a dus dracului ...
Propune/(ei)propun ca veniturile luate in calcul sa fie doar SOLDA FUNCTIEI DE BAZA (solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă.) ... fara "sporurile, indemnizatiile, compensatiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare." ...
Art. 12./L.284/2010 - Salariul brut, solda lunară brută cuprind salariul de bază, solda functiei de bază/salariul functiei de bază, sporurile, indemnizatiile, compensatiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare, corespunzătoare fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar.
Art. 3./an.7/L.284/2010 - (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
(2) Solda lunară se compune din solda functiei de bază, indemnizatii, compensatii, sporuri, prime, premii si din alte drepturi salariale.
(3) Solda functiei de bază este formată din solda de functie, solda de grad, gradatii si, după caz, solda de comandă. ...
Desi , pentru cei in plata , vorbeste/(ei)vorbesc despre "solda lunara bruta" (inexistenta in L.284/2010 , dar existenta in L.138/1999 (unde mai cuprinde si solda de merit) ...
Aceste elemente , impreuna cu "dezacordurile" intre articolele semnalate mai sus ...
mos alecu
Daca propunerile din art.107 ar avea sensul prezentat de dvs.atunci,articolul ar arata,cam asa ;Pensiile militarilor,stabilite in legislatia anterioara datei intrarii in vigoare a prezentei legi,se actualizeaza pe baza metodologiei prezentate la art. 28.In momentul in care se propune ca actualizarea se face pe baza soldei corespunzatoare datei iesirii la pensie,atunci se are in vedere altceva.
@wassy_g 18 iulie 2012, 16:16 :
Daca art.107 "are in vedere altceva" trebuia sa-l detalieze pe "acel altceva" ... daca are in vedere "pe baza metodologiei prevazute in prezenta lege" ne conduce la art.28 ... Si o luam de la capat !
Ramin la : "Incep sa fiu sigur ca acest "proiect de proiect"... este facut asa ... "pe persoana fizica"..."
Sau , mai pe romaneste , este o treaba "facuta pe genunchi" ...
@wassy_g 18 iulie 2012, 16:16 :
Daca art.107 "are in vedere altceva" trebuia sa-l detalieze pe "acel altceva" ... daca are in vedere "pe baza metodologiei prevazute in prezenta lege" ne conduce la art.28 ... Si o luam de la capat !
Ramin la : "Incep sa fiu sigur ca acest "proiect de proiect"... este facut asa ... "pe persoana fizica"..."
Sau , mai pe romaneste , este o treaba "facuta pe genunchi" ...
mos alecu
Altceva,inseamna ca,recalcularea se face pe baza soldei avute la data trecerii in rezerva.Este foarte clar.Aceasta solda este compusa din elementele prevazute in legea 138,mentinand solda de merit si indemnizatia de comanda si excluzand celelalte sporuri prime si indemnizatii.Daca asa vor sa faca atunci vor avea in strada 60000 de pensionari in loc de 6000.
Cum credeti ca vor reactiona aviatorii,marinarii,scafandrii,vanatorii de munte etc.atunci cand pensiile lor vor fi injumatatite ?
Tot nu s-a încheiat discuția despre ultima soldă baza de calcul a pensiei, mană cerească pentru cei care nu și-au isprăvit stagiul ăn cariera militară?
Daca vroiau sa introduca solda de merit si indemnizatia de comanda ,atunci,trebuiau sa gandeasca un sistem prin care,la solda de grad ,functie gradatii si dispozitiv sa adauge un procent corespunzator anilor in care au avut elementele mentionate.De exempu,daca a avut solda de merit 5 ani,sa primeasca un spor de 10% in asa fel incat sporul sa-l primeasca toata lumea nu numai cei care l-au avut in ultima luna.
Lupus
Nu s-a incheiat pentru ca unii tin cu dintii de ultima luna pentru ca atunci au beneficiat de toate avantajele posibile.
@wassy_g 18 iulie 2012, 17:07 + wassy_g 18 iulie 2012, 17:10 + Lupuș 18 iulie 2012, 17:13 + wassy_g 18 iulie 2012, 17:25 + wassy_g 18 iulie 2012, 17:28
Tare-i greu de "tinut in friu" patima tineretului ...
Deci :
- acest asa-zis proiect este o "rasoleala"
- acest asa-zis proiect a vrut sa rezolve tocmai problema "ultimei solde" ca baza de calcul (a se vedea acel art.28)
- discutiile care se poarta pe marginea lui sint numai "de amorul artei"
Eu va propun sa nu ne mai "ambalam" inainte de a-l citi (acest asa-zis proiect )... ca , dupa ce-l citim , vedem ca nu prea avem despre ce discuta ... nici ca observatii , nici ca propuneri ...
Repet : "Cred ca cel/cei care a/au intocmit acest proiect de lege a/au dorit sa elimine acele asa-zise "minareli" in stabilirea/acordarea de venituri discretionare/preferentiale . Pentru asta a/au introdus intervalul de 10 ani pentru alegerea veniturilor cele mai convenabile (prin acel art.28)."
Dar , de aici , in continuare , totul s-a dus dracului ...
Tatăl meu a ieşit maior,în 1982 la pensie (3600 lei vechi), la vârstă şi toate cele după 40 de ani munciţi în majoritate pe aerodrom. A avut până în 2010 o pensie de 2250 ron brut. După recalculare are pensie de 4450 ron brut. Nu a avut funcţii şi deci după noua ordonanţă i s-ar micşora, cred, drastic pensia (am înţeles că se calculează ceva cu 60% din ultimul salariu). Acum la OTV Dogaru a lămurit că se va reveni la pensii militare NUMAI pentru cine optează ptr aceasta. Cine nu, poate rămâne la pensii civile calculată pe contribuţie. Ce mă sfătuiţi să-l sfătuiesc. Eu nu pricep ce mai vrea de la noi, mine. Ce sfaturi îmi daţi? De-abia azi am dat de ştire.
@gogu 18 iulie 2012, 19:51 :
Dublata pensia ...(fara "umpic") ????!????
@Gogu
Ce sfaturi să primiți!?
Să depună și dînsul diligențe, să nu schimbe Dogaru și Dobrițoiu ultima lege.
@ Gogu! Tu minti de rupi! La ce varsta s-a pensionat tatal tau daca a lucrat 40 de ani? A ajuns ofiter dupa 3 sau 4 ani de scoala, deci la 21 sau 22 de ani (minim). Inseamna ca s-a pensionat la 61 sau 62 de ani? In ce tara, in Romania varsta de pensionare era de ... 55 de ani sau era deja ofiter de la ... 15 ani?
Principiul optiunii este corect. Dupa regulile democratiei pure orice cetatean trebuie sa moara dupa legea cu care a intrat intr-un sistem. De exemplu, in armata USA militarii intrati in sistem pana la 8 septembrie 1980 ies la pensie pe o lege, iar cei intrati in sistem dupa 8 septembrie 1980 ies la pensie dupa alta lege, o zi face diferenta intre 2 colonei activi americani. Regula e simpla: nu se incalca nimic retroactiv. Regulile democratice au fost deja incalcate in Romania, militarii iesiti din sistem cu o lege, au fost integrati cu forta in legea cu revizuirea si tot cu forta au ramas fara pensii militare. Optiunea de care vorbeste dl. Dogaru e o alternativa perfect democratica, astfel incat nimeni sa nu mai poata fi integrat retroactiv intr-o alta lege - asadar pe tatal tau nu il va forta nimeni sa faca nimic. Tatal tau va trebuie sa opteze intre: o PENSIE MILITARA cu cuantumul ei mai mare sau mai mic, cu alte avantaje si dezavantaje sau intre o PENSIE CIVILA cu cuantumul ei mai mare sau mai mic,cu alte avantaje si dezavantaje. Exemplu de dezavantaj la pensia civila: tatalui tau nu ii este platit gradul militar, practic nu are grad.
Problema cu optiunea mai are si o latura financiara - economie la buget. Cum sa ii treci pe toti cu pensii marite pe o lege civila intr-o lege a pensiilor militare, dar cu cuantumul de pe legea civila? Costa treaba asta si uite asa, principiul optiuni e de 2 ori mai bun. Multi "orientati" au mizat pe o schema de tot rasul: sa treaca din nou pe pensia militara, dar cu cuantumul pe legea civila, adica smecherie ceva in genul ... si cu dansa in fund si cu capul in rai. Nu tine figura. Legea civila i-a crescut cuantumul tatalui tau insa in mod artificial, pe baza unei imoralitati: stagiu de contributie de doar 20 de ani ca daca era de 30 de ani ca la civili nu mai avea nici 2250 lei.
PS: Cred ca mai minti o data. 1982-40=1942. Tatal tau a fost ofiter in armata regala si l-au tinut si comunistii dupa pana la 61-62 de ani? (Gourkha)
@ Pentru toti. Doamna consilier Luminita Sarbu a spus ceva clar: "În nici un caz, nu putem spune că modelul publicat este al Ministerului Apărării Naţionale. Adevăratul proiect va fi un proiect comun ...". Eu va spun ceva: modelul M.Ap.N. e complet diferit fata de cel al SCMD, seamana izbitor cu sistemul american al pensiilor militare si prezinta si un element comun cu pensiile militare din statele europene. Pensie militara doar pentru vechimea in SERVICIUL MILITAR. Fara smecherii gen 25 de ani in serviciu din care doar 15 ani in serviciul militar: adica se exclude posibilitatea de a fi prostituata 10 ani, apoi 15 in armata si sa primesti pensie militara pentru 25 de ani in serviciu. Pensie militara pentru cei 15 ani de militar si o pensie civila pentru cei 10 ani pe centura. M-am exprimat mai dur, dar asta e, multi incearca manevra de a cumula vechimile in servciul militar si in domeniul civil. dar sa iasa neaparat numai cu pensie militara ca si cum ar fi lucrat doar in armata. Never!
@SMGD CAG
Tata a lucrat de la 14 anu ca ucenic. La 21 de ani a terminat Şcoala de ofiţeri. La 54 de ani a ieşit la pensie. I s-a calculat o vechime de 40 de ani.
@SMGD CAG
Tata a lucrat de la 14 anu ca ucenic. La 21 de ani a terminat Şcoala de ofiţeri. La 54 de ani a ieşit la pensie. I s-a calculat o vechime de 40 de ani.
Logic ,daca in tara asta se minte de la presedinte in jos,d-l Gogu de c e ar face exceptie.Poate omul nu a mintit,dar una este sa ti se calculeze o anumita vechime si alta este sa muncesti an pe an rezultand aceiasi vechime,mai esista un aspect"a lucrat pe aerodrom">>>vechime cu ceva spor de vechime...si totusi minciuna"in falsh"a fost dovedita..
@SCMD CAG
Scoala de ofiteri tehnici de pe vremea aia era doar de vreo 2 ani. A terminat/o de fapt spre 22 de ani. Nu a putut avansa mai mult la grad ptr că nu a avut Academie. Dacă se aplică ceea ce spui cu "prostituţia" ar avea vreo 6 ani de ucenicie şi 34 de armată. Oricum mult mai multă decât mulţi dintre voi. Ţineţi cont că omu ăsta a stat până la anul 2002 cu pensie de 3500 lei vechi pe când voi aveaţi mii de lei salariu. Apoi a mai stat 8-9 ani cu pensie de 2200 brut când alţii care avuseseră funcţii în ultimile 6 luni aveau mult mai mult şi lucraseră mult mai puţin. Acum, când i-a ieşit aşa şi simte că i s-a făcut dreptate, nu mai are timp să se bucure de ea, deh durata vieţii.
Am lămurit nedumerirea "PS: Cred ca mai minti o data. 1982-40=1942. Tatal tau a fost ofiter in armata regala si l-au tinut si comunistii dupa pana la 61-62 de ani? (Gourkha)"?
1982-54=1928;1928+14=1942,din 1942 a lucrat ca ucenic la uzinele Malaxa pana in '49 apoi l-a facut tara ofiter [in 6 luni]doar a fost UTCist si apoi membru PCR,apoi atunci scoala de ofiteri era asa cum va spun ca scrie omul clar cas a muncit de la 14 la 21 de ani si tot la 21 a fost fac ut ofiter >>>minciuna in falsh,pana la ce varsta aveai voie sa stai ca maior [deci limita de varsta in grad]prin '82,aici intervine Mos Alecu si ne spune adevarul [CRUDUT{A[}
@tigri2
Da i s/a pus spor de 50%. Care/i problema? De aici a ieşit 4450 ron. Aproape toţi anii din armată, mai puţin scoala militară are spor de 50%. Aşa e legea, aşa i s.a aplicat. De unde a ieşit că am făcut "falş" în acte. Doar am zis pe aerodrom şi cum tu te-ai prins de ce e de 4450 ron aşa trebuiau şi ceilalţi şi să nu se mire că aproape i s-a dublat.
Hasideti sa facem un concurs de minciuni ,oricum podiumul este ocupat de cei cu NOUA LEGE A PENSIILOR..
De ce nu observați că @Gogu vorbește de total vechime în serviciu a tatălui său și nu de vechimea efectivă?
@Lupuș 18 iulie 2012, 23:58 :
Ajutatorul Gogu aparut "din pamint , din iarba verde" vorbeste "dupa desfasurator" ... asa ca este cazul sa fie eliminat din rindurile "argumentatorilor" necesitatii mentinerii contributivitatii ...
In '82 - pensie 3.600 ... in 2002 - pensie 3.500 (dupa j'de mii de indexari , compensari si alte alea) ... Pe urma (dupa ce insinueaza ca pensia a crescut) acceasi pensie devine 2.200 ...
Legat de limita de virsta in grad ... pe vremea aceea nu se prea aplica trecerea in rezerva din cauza acestui motiv ... se aplica "grija fata de om" si i se gasea cite o functie pe care sa ajunga la 55 ani , pentru a fi pensionat ... Cei carora nu li se gaseau functii erau indrumati spre spitalele militare care ii pensionau "pe caz de boala"...
@moţ alecu
Recunosc că am greşit un ordin de mărime (ar fi trebuit 353 şi nu 3500)pentru perioada până la 2002. Pensia a fost de 3.532.000 lei vechi (acum sunt cu deciziile în faţă).
În 1982 a ieşit cu pensia de 3495 lei ceauşişti.
Din 2005 s-a recalculat la 1244 ron.
Din 2007 recalcularea a zis că e 2442 ron brut din care 2352 ron net.
Din 2011 mai pe decizie zice aşa
Punctaj mediu anual 101.46155
Mediu anual 5,073308
Valoare punct pensie 732,80
Total drepturi de pensie 3718
Cuantum OMM/SOSP 744
TOTAL PENSIE BRUTĂ 4462 LEI (NOI)
Pe parcursul intervenţiei am făcut aproximări ptr că nu aveam datele în faţă. Acum le am şi le-am dat şi cu virgulă.
De fapt eu nu doream de aici decât un sfat dacă să rămână la pensie militară sau civilă însă m-am lămurit că se urmăreşte doar discreditarea celor cărora li s-a calculat în plus.
MULŢUMESC şi mă voi retrage de bună voie.
Tatălui meu i s-a făcut dreptate. N-aveţi decât să aşteptaţi o lege care să vă facă şi dvs dreptate dar n-o impuneţi şi altora doar pentru că un maioraş de 83 de ani are ACUM această pensie.
Îi urez pe această cale tatălui meu sănătate şi să mănânce banii bugetului cât mai mulţi ani. Se încăpăţânează să nu iasă din sistem. HAHAHA! Asta CARIERĂ militară! Ne-având funcţii şi grad mare(deci exclus a fi fost politruc cum sugerează unii) a reuşit ceea ce v-am descris.
Cu stimă şi respect, pentru cei care nu suferă de teoria conspiraţiei şi mania persecuţiei. Chiar suntem persoane obişnuite, cărora Ăl de sus le face dreptate mai devreme sau mai târziu, şi nu postaci de serviciu.
@/gogu nu-i baga in seama ,mai ales pe latraul de serviciu mos A-28%!!
Sanatate maiorului si tie pe langa el !!!
gogu@ . ai dreptate cu discreditarea celor 140 000 de pensionari militari carora li s-au marit pensiile ! cunosc un colonel care in 2010 avea pensie 3 000 dupa l 164 pentru ca in ultimii 2 ani de serviciu , din cauza unei operatii complicate ,a fost nevoit sa indeplineasca functii mici .fusese comandant de divizie !!! dupa recalculare ,la contributivitate ,are pensie de 5 800 .asta inseamna dreptate !!!
@ gogu
În sfârșit ai reușit să lămurești problema. Modul cam ambiguu prezentare a determinat suspiciunile, așa că nu ar trebui să fii prea supărat pe reacțiile celorlalți comentatori.
În 1982 solda minimă de grad și funcție a unui maior activ era de 3.646 lei , deci tatăl tău avea o pensie destul de bună la acel moment.
În 2002 solda minimă de grad și funcție a unui maior activ era de 6.639.750 lei, iar tatăl tău avea pensia de 3.532.000 lei.
În 2005 a pierdut o treime din pensie dar în 2007 o dată cu creșterea pensiei la 2442 lei a primit, cred, și diferența pentru perioada 2005-2007.
Referitor la sfatul cerut, părerea mea, e să aștepți apariția noii legi în forma definitivă, să vei ce prevederi va avea privind posibilitatea de a opta pentru păstrarea cuantumului pensiei celei mai avantajoase, să faci o simulare a pensiei pe noua lege și abia apoi tatăl tău să se decidă.
Referitor la chestia cu făcutul dreptății, toți cei cărora le-au fost mărite pensiile pe OuG 1/2011 consideră că li s-a făcut dreptate, și sunt de acord cu ei, cu amendamentul că pentru mulți dintre ei acestă dreptate ar fi dispărut dacă în loc de stagiu complet de cotizare de 20 de ani ar fi fost stagiu complet de cotizare de 25 de ani, conform L.164 ori 30 de ani, conform L 263.
@nicnic nic - Asta era doar una din PARSIVENIILE legii 164 ! Cei care ,,lucreaza " acum sa aibe mare grija . Daca situatiile se repeta va fi grav ! Cu atat mai mult cu cat acum lumea-i informata!!
Luati aminte ,,doamna Luminita "consiliera domnului ministru Dobritoiu - pe teme de pensii militare!!
@ gogu. Iau de bune datele tale. 1982-34 ani de armata = 1948 data intrarii in sistem (!?), sa fie asa ca tine, nu ne cramponam de amanunte (bunicul era legionar pe atunci). Tatal taum avand 22 de ani la data intrarii in sistem, inseamna ca e nascut in 1926. Sanatate si viata lunga! 34 ani in armata + 6 civil = 40 vechime, OK.
Doreai un sfat parca. Am 2 frati ofiteri.
1. Primul frate este imaginar, are 40 ani vechime din care 34 in armata toti in grupa speciala, tot la aerodrom a lucrat, tot maior a iesit. A lucrat inainte tractorist 6 ani. Cam aceleasi date ca in cazul tatalui tau, doar ca fratele meu imaginar s-a pensionat la 1 iulie a.c.. la 55 de ani si 5 luni. Punctajul lui total: 101,46155 ca si tatal tau. De aici incepe beleaua: punctaj mediu anual al lui este de 4,87015, iar pensia fratelui meu imaginar este de 3569 lei brut, mai mica decat a tatalui tau. Cauza: punctajul lui se imparte la 20 ani si 5 luni si nu are merit militar in legea lui. Oare de ce are pensie mai mica decat tatal tau?
2. Al 2-lea frate al meu real de data asta. Lucreaza tot la aerodrom si se va pensiona in 2030, la varsta de 60 de ani cu fix 40 ani vechime (34 armata, 6 la CAP) ca si tatal tau si tot maior va iesi. Si-a calculat punctajul anticipat: 101,46155 ca si tatal tau. De aici incepe o belea si mai mare: punctajul lui mediu anual este de 3,38205 din cauza ca i se imparte la 30 si tot lula meritul militar, nu are in lege. Pensia fratelui meu imaginar va fi de 2478 brut.
Si acum sa lamurim lucrurile in stil relaxat: in 2030, tatal tau si cei 2 frati ai mei se intalnesc la o bere. Acelasi grad, aceeasi vechime, aceeasi poveste, aceeasi grupa, acelasi aerodrom, aceeasi vechime. La pensii insa: unul cu 4462 lei (fara indexare), altul cu 3569 lei (fara indexare), iar ultimul cu 2478 lei (abia a iesit la pensie si face si cinste). Ironic este ca din cei 3, doar ultimul are atributii la mobilizare, primii 2 au 63 ani varsta si nu mai fac obiectul.
Povestea asta cu pensiile militarilor are o parte profund imorala pe care multi se prefac ca nu o vad. Pensia tatalui tau a fost recalculata in mod necinstit (nu e vina lui) prin impartirea artificiala a punctajului la numai 20 de ani. Toate pensiile recalculate in baza OUG 1/2011 sunt calculate necinstit, indiferent ca au crescut sau scazut: se vorbeste de contributivitate insa raportata la numai 20 de ani, chestia asta numai contributivitate nu se cheama. Daca acel punctal se impartea la 30 asa cum ar fi fost corect, tatal tau trebuia sa aiba o pensie de 2478 lei fix ca a fratelui meu care se va pensiona in 2030.
Nu ai cum sa pui fata in fata 3 oameni cu aceleasi date si pensii total diferite. In rest, daca ceea ce ai expus e real, tatal tau va avea posibilitatea de optiune intre cuantumul stabilit in mod necinstit pe OUG 1/2011 si cel al pensiei militare. Pe tine te streseaza de fapt ideea de optiune, nu stii ce decizie sa iei. Eu am o parere: ce e necinstit nu dureaza mult, se va trezi precis un partid politic care sa arate cu degetul: militarii activi ies cu pensii mai proaste decat cei in rezerva, fiind clar ca o lege atipica precum OUG 1/2011 nu are cum sa reziste prea mult (cu sau fara dl. Dobritoiu, cu sau fara dl. Dogaru).
Jonctiunea va fi realizata cumva astfel incat si militarii activi sa fie avantajati, de fapt doar ei conteaza in ecuatia asta. In primul rand ei doresc pensii militare, ti-am demonstrat de ce, plus inca vreo 27 000 de rezervisti cu pensii diminuate + plus inca vreo (minim) 70 000 de rezervisti cu pensii majorate insa in cuantumuri simbolice (pentru 5-50-100 lei in plus, nimeni nu renunta la pensia militara, trebuie sa fim realisti).
Ai suficiente date incat sa poti sa iti dai un sfat singur!
@ nicnic nic. Care contributivitate? La 20 de ani? Daca ii stii punctajul, imparte-l la 30 si vezi ce iese. Taie-i Meritul Militar, nu are legatura cu contributivitatea. Daca a fost in grupa CONDITII DEOSEBITE si a fost saltat la CONDITII SPECIALE, da-l inapoi la DEOSEBITE. Cat iti mai ramane din pensia calculata la contributivitate? Pariez ca mult sub 3 000 lei. Asta e contributivitate!
Treaba cu posibilitatea de a opta intre cele doua sisteme de pensii este o gogorita.Unde este mentionat acest lucru in proiect? Domnul col.Dogaru dezimformeaza lumea.Toate pensiile,fara exceptie ,vor fi recalculate dupa noua lege.Asta n-ar fi un pacat,numai ca,si in acest proiect,nu se tine cont de neajunsurile vechi.
@Curtea de Arges
DE unde stii d-ta salariile din 2030 ca să stabilețti fantoma de punctaj de mai sus.
Singurul lucru sigur pentru 2030 este stagiul complet de cotizare pentru militari de 30 ani.
Pierzi din vedere că militarii care ies la pensie în anul 2030 chiar au peste 20 de ani contribuție efectivă la fondul de pensii si nu le convine să fie smecheriți de unii care au dat doar cu nasul prin Armată, Poliție sau Servicii.
-Fantomele de proiecte prezentate nu favorizează decît o minoritate, respectiv disponibilizații și șefimea care a apucat să fugă înainte de termen din serviciul comandat.
Cînd nu contribui la un fond de pensii ți se pare normal un sistem de pensie opțional; auzi gogoriță, fiecare se duce în sistemul în care dorește!!!
Lăsați activii să decidă ei, dacă nu le convine Legea 263/2010.
@ Lupuș. Iti dau o veste poate in premiera. Activii vor decide pe baza de ... semnatura individuala in tabele anexate la proiect (dupa finalizare), la fiecare unitate in parte,ceea ce vor. In M.Ap.N. 75 000 de semnaturi, fix ca in NATO - asta da dezbatere, plus M.A.I., plus S.R.I.. Ghici ce dorinte vor iesi la centralizare? Cat priveste serviciul comandat daca tu vezi defiland soldati, subofiteri si ofiteri pe sub Arcul de Triumf la 60 de ani sau plecand in Afganistan la 60 de ani, ai dreptul sa ai o imaginatie militara bogata cu batrani reumatici si cocosati pe post de soldati. De asta e nevoie de pensii militare Lupus, intelegi ca nicio armata nu are nevoie de soldati, subofiteri si ofiteri de 60 de ani doar de dragul porcariei de contributivitati?
Referitor la gogorita, documenteaza-te mai intai ce inseamna pensii militare si de ce se acorda. Fix pentru faptul de a avea o armata ceva mai tinerica, adica eficienta. Nu exista un al 2-lea sau un al 3-lea motiv. Daca bagi armata si la contributie si sa fie si sub 60 de ani, alternativa nu este decat ca de la vreo 45 de ani sa ii dai pe militari afara fara niciun drept, ceea ce inseamna ca nu se mai angajeaza nimeni in armata.
@ wassy_g. Unde e mentionat? Chestie de logica! Presedinta Comisiei de Elaborare a Proiectului de Pensii: "În nici un caz, nu putem spune că modelul publicat este al Ministerului Apărării Naţionale. Adevăratul proiect va fi un proiect comun ...". Nu iti e clar nici macar acum ca se lucreaza pe modele diferite? Proiectul schitat in graba a plecat catre pensionari si militarii activi, isi expun emanatiile separat unii fata de altii, in final M.Ap.N. (DMRU mai exact)aduna emanatiile si tot M.Ap.N. pe mana cu SRI si MAI va trasa forma finala a acestuia? Optiunea e o chestie in care nu te mai legi la cap financar ca minister cu 160 000 de rezervisti, ce e mare lucru. Tine si tu minte ce am spus mai sus cu cele 75 000 de semnaturi anexate.
SCMD CAG = Gourkha ! Nu aburii lumea!!
Aia ce zici tu nu-i pensie ! Este altceva !
Pensia este legata doar de contributivitate si ..cam atata!!
P.S. Cine intra in Armata intra pentru cariera si salariu(solda) ! Nimeni nu intreaba de..pensie !
@karadeniz 19 iulie 2012, 13:20 :
La : "În 2005 a pierdut o treime din pensie ..." . Aveti idee in ce conditii , din ce cauza ? Pentru ca la recalcularea (pe L.164) din 2002-2004 au ramas in plata (pina la intrarea "in rindul lumii") cuantumurile cele mai mari ...
La : "În 1982 solda minimă de grad și funcție a unui maior activ era de 3.646 lei , deci tatăl tău avea o pensie destul de bună la acel moment. " (3.495 lei) .
L.3/77 si D.214/77 :
- pentru gr. I de munca pensia = 60% din retributie (media pe 5 ani consecutivi din ultimii 10)
- pentru anii in plus (peste 30) - cite +1% , pentru primii 5 si cite +0,5% pentru urmatorii . Total - 67,5% din retributie .
- cu acest procent de pensie , retributia ar fi trebuit sa fie de 5.177 ... in 1977-1982 , maior ...
@Lupuș 19 iulie 2012, 15:50 :
La : "DE unde stii d-ta salariile din 2030 ca să stabilețti fantoma de punctaj de mai sus."
Pai , nu sustinea "lumea" ca raportul dintre salariul mediu pe economie si veniturile persoanelor se intimpla cam asa : cresc veniturile salariatilor ... INS calculeaza un nou salariu mediu pe economie , mai mare ... adica raportul dintre aceste elemente ( ? punctaj de pensie ?) este relativ constant ... deci "fantoma de punctaj" incepe sa capete materialitate ...
Lupuș 19 iulie 2012, 15:50 :
La : "...au peste 20 de ani contribuție efectivă la fondul de pensii ..." . Daca referirea este la "banisorii" obtinuti cu "sudoarea fruntii si bratelor lor" ... iar este "trasa de par" !
S-a mai discutat despre asta : contributiile (atit personale , cit si ale angajatorului) SINT DE LA BUGET . De adus aminte : cind s-a trecut la contributia prevazuta de L.263 s-au marit soldele cu valorile respective (deci , direct si nemijlocit , bugetul suporta aceste contributii) . In continuare orice majorare de solde se va face de la acest nivel ; deci va include si cota de contributie (majorata proportional su solda) ... adica bugetul va plati in continuare contributiile individuale . Despre partea angajatorului ... cred ca nu mai trebuie facute demonstratii de unde se plateste ...
Repet ce am mai spus si in alte ocazii : pe cei in activitate ii doare in cot de contributie , si de eventuale comparatii cu cei care ar fi contribuit mai putin ...
De cautat alte argumente pentru sustinerea ideii contributivitatii .
Presedinta comisiei de redactare a noii legi a fost prezenta in garnizoana Ploiesti si nu a lasat sa se inteleaga ca se poate opta pt.una din cele doua legi.A mentionat ,doar ca,daca in urma recalcularii rezulta o pensie mai mica,ramane in plata pensia actuala,lucru care se regaseste in proiect.In rest,gogosi pentru fraieri.
Interesant ar fi sa comentati despre baza de calcul folosita care are multe hibe.Daca aceasta ar fi corecta atunci majoritatea pensionarilor ar fi multumiti.
Baza de calcul a fost defect si la 164 - adica ESENTIALUL
@ CEZAR. Vorbesti din carti. Pensia pe lumea asta este de 3 feluri: in sistemul public, privata si militara. Primele 2 sunt la contributivitate, dar cele militare nu au legatura nicaieri cu nicio contributivitate, ci cu vechimea in serviciul militar, cu soldele de grad si cu cele de functii (pe ultima luna sau 6 luni sau 3 ani, nu conteaza).
Eu m-am cam saturat de miorite bucalaie care fac legi armatei romane din imaginatie sau obsesie pentru contributivitate fara sa ia macar in calcul de ce natiuni avansate cu sute de ani fata de Romania, acorda pensii militare militarilor statelor lor. Si in plus ca ce li se intampla militarilor in Romania, nici macar nu e e contributivitate, e simplu: salarii la tarif orar ca la ceilalti contributori pentru 40 de ore pe saptamana si gata. Iti convine? Nici asa, nu?
PS: Iti spun si tie. Am un curs de management cariera militara condus de experti SUA, adica sunt cam "beton" in domeniu. Cariera militara inseamna un pachet legislativ si documentare completa: drepturi, obligatii si legile complete care guverneaza sistemul care includ si pe cele despre pensia militara, nu numai despre solde. Asa ca nu accept sa fiu "intors" de oricine.
@ wassy_g. Si de ce zici ca dl. Dogaru a vorbit asa de calm si de logic de principiul optiunii ieri? Eu intuiesc cateva ceva. La Ploiesti orele 15.30 presedinta comisiei inca nu citise ce i se inmanase in aceeasi zi, dar la Pitesti la orele 10.00, normal - era pe drum. Un material destul de asemanator cu cel intern al M.Ap.N.. care si el zice de principiul optiunii. Ai naibii americanii aia inapoiati, doar ei au 2 legi pentru pensionarii militari si inca una ... optionala.
@scmd cag, 19 iulie 2012, 16.25, hai las-o mai moale, da ce, in armata se intra ca intro promotie scolara, incep armata toti 75 000 de militari odata si, isi incheie promotia la 60 de ani toti odata ?, c-am trasa de par afirmatia asta, armata are in fiecare an, promotii de cadre + soldati prof. care intra in activitate, altii ies ... deci, in fiecare an, unii intra in armata altii ... "ies la pensie" din armata, nu e cazul ca toata armata sa defileze la ... "60 de ani" ca, nu are cum, nu mai fa asemenea afirmatii ca, uni or sa creada ca ori militarii care fac asemena afirmatii sunt ... sau altii care asculta sunt ... si, ... nu e cazul.
@ CEZAR & wassy_g. Chestii simple: 20 ani in serviciul militar, 50% pensie din ultima solda (unii), 50% din media soldelor pe ultimii 3 ani (ceilalti). Fiecare pe ce pachet legislativ a fost bagat in sistem. De aici e simplu, pentru fiecare an in plus in serviciul militar, mai dai omului 2,5%. Pe cine il tin curelele 30 de ani, ajunge la 75%, pe cine il tin curelele 40 de ani, ia 100%. E limpede ca daca esti finantist sau jurist si o bati in cap la birou poti sa ajungi la 40 de ani de serviciu militar (60 de ani), daca esti in trupe combatante sa zici mersi daca treci de 20 de ani, clar ca la 30 de ani vechime in serviciul militar combatant doar cativa colonei ajung.
Nimeni nu se supara pe nimeni, nimeni nu acuza pe nimeni, e un flux normal de cariera, pleci din sistem cand nu te mai tin curelele - normal ca nu esti nebun sa pleci cu 50% din solda, pleci cand nu mai poti. Fara limita de varsta, fara vechime completa si alte povesti de Dambovita. Evident ca mai sunt si niste bonusuri pe la trupele combatante (in Romania e invers - la finantisti sunt bonusuri), dar e deja alta poveste - adica americanii nu isi bat joc de unul care a stat in sistem 30 de ani si nu ii da chiar o pensie de 75% din valoarea ultimei solde, mai o medalie pe bani, mai o grupa de munca.
@ razerul. Tii minte sistemul comunist? Nu existau limite de varste in grade ca acum si toata lumea iesea la 55 de ani. Au iesit sau nu din armata locotenti, sergenti-majori, plutonieri, capitani, maiori - tarandu-se pe la trupe la 55 de ani? Asta se intampla si acum, doar ca varsta s-a lungit la 60 de ani. 5 din astia daca ai intr-o unitate operativa, acea unitate e deja compromisa. Multumit?
@razerul 19 iulie 2012, 18:08 :
La : "...in fiecare an, unii intra in armata altii ... "ies la pensie"..." .
Da , unii ies (vor iesi la pensie) ... dar la 60 de ani (cadrele militare) , pentru ca nu mai exista "limita de virsta in grad" ... Ca urmare si cei care AR DORI SA INTRE IN SISTEM ... nu vor mai avea locuri pina nu se "elibereaza" prin pensionare ... Iar alte metode de "eliberare a locurilor" (intinerirea armatei) nu prea sint ... Si , daca ar fi , cui i-ar conveni sa fie dat afara fara nici un drept (intrebare pentru cei in activitate) ???
In continuare prevederile L.80/95 (statutul cadrelor militare)
Art. 85. - Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate pot fi trecuti in rezerva sau direct in retragere, dupa caz, in urmatoarele situatii:
,,a) la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă;”.
b) sint clasati "inapt pentru serviciul militar" de catre comisiile de expertiza medico-militara;
c) sint clasati "apt limitat";
e) cind, in urma reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, nu sint posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii sau unitati, precum si pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului Apararii Nationale;
f) pentru a fi numiti intr-o functie publica, civila, cu mentiunea de a fi trecuti in rezerva;
g) la cerere, pentru motive bine intemeiate;
h) prin demisie;
i) cind manifesta dezinteres in indeplinirea atributiilor si sarcinilor de serviciu sau in perfectionarea pregatirii lor militare si de specialitate;
m) în cazul neavizării în vederea acordării autorizatiei de acces la informatii clasificate sau certificatului de securitate, la retragere ori în cazul în care aceste documente nu sunt revalidate, din motive imputabile cadrului militar în conditiile legii;
n) după punerea la dispozitie, potrivit legii, ca urmare a limitării nivelului de acces la informatii clasificate, atunci când nu se identifică o functie corespunzătoare gradului detinut cu o prevedere a nivelului de acces la informatii clasificate înscrisă în fisa postului, la nivelul acordat după limitare.”
j) cind comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispozitii legale;
k) cind, pentru o infractiune savirsita din culpa, li s-a aplicat prin hotarire judecatoreasca pedeapsa inchisorii, cu suspendarea conditionata a
executarii, ori a amenzii, precum si in cazurile cind au beneficiat de amnistie sau gratiere inainte de inceperea executarii pedepsei;
(2)“Trecerea în rezervă sau direct în retragere se face din oficiu, în conditiile prevăzute la alin. 1 lit. a), b), d), e), f), I), m) si n), la propunerea consiliilor de judecată, în conditiile prevăzute la alin. 1 lit. i) si j), iar în celelalte conditii, la propunerea comandantilor unitătilor din care fac parte, înaintată ierarhic
Gourkha - Scuze ! Eu credeam ca tu esti un luptator feroce(VM+ parasutism + scafandru + ranger ) Cand colo (dupa studiile care zici ca le-ai facut tocmai in US-Force ,trag concluzia ca esti un BRAV LOGISTICIAN - cu curu latit pe scaun in birou ! Bravo!
@ razerul. Banuiesc ca nu vrei ca la americani, tu crezand ca esti european.
Europenii de ce au limite de varsta in serviciul militar diferentiate fie pe grade, fie pe corpuri de personal, fie mixt, te-ai gandit? Limita aia de varsta e si vechimea completa a lor. Americanii inapoiati cu sistemul lor, europenii inapoiati cu sistemul lor, romanii destepti de bubuie cu toti iesind la 60 de ani cu tot cu sergent/plutonier/sublocotent/capitan/maior/colonel/plutonier adjutant principal/general, infanterist sau la finante, pilot sau la relatii publice, parasutist sau la audit - nu conteaza, 60 de ani la toti.
Ia uite un model adaptat dupa nemti, ce zici si nemtii au pitici pe creier de baga Art. X^X. – Limitele de vârstă în serviciul militar sunt:
a)62 de ani: generali si cadre militare încadrate pe funcţii auxiliare (NOTA: functii auxiliare=finanţe, justiţie, serviciul medical, orice alt domeniu care nu implica participarea directă sau nemijlocită a personalului in acţiuni militare);
b)60 de ani: colonei;
c)59 de ani: locotenenti-colonei;
d)57 de ani: maiori si capitani in statele majore;
d) 55 de ani: de la locotenent la capitan la trupe;
e)54 de ani: subofiteri;
f)41: piloti de incercare;
Toti ies la pensie cu vechime completa, fiecare la alta varsta. Retine sunt limite de varste destul de stranse pe corpuri profesionale, intr-o tara in care speranta de viata este mai mare ca in Romania cu vreo 15 ani.
Intrebarea pentru tine la care sa iti raspunzi singur? De ce nemtii nu ii scot pe toti militarii la 62 de ani? Ti-am, dat criteriile mura in gura.
PS: Gata. Dezbateti singuri. Eu am avut ce am avut de spus, argumentat.
@ CEZAR. Dintre cele 3 cursuri sub autoritate NATO, acesta este singurul meu curs "la pantofi". La el au participat circa 40 de ofiteri provenind din urmatoarele domenii: juridic, resurse umane si ofiteri de stat major din toate categoriile de forte. Eu am fost trimis la acel curs ca ofiter de stat major din partea SMFT, intrucat atunci indeplineam o functie de ofiter cu ... actiuni psihologice. Si uitasem de el, pana cand am fost cautat de alti colegi cu care am fost la curs, unii activi, altii in rezerva - sa "o punem" de un proiect. Eu am activat in 3 arme: vanatori de munte (cea mai mare parte a carierei), politie militara (3 ani), infanterie (un an). In primele 2 arme am activat (si) in specialitatea cercetare. Celelalte 2 cursuri sub autoritate NATO sunt in trupele speciale, fara pantofi cu gaurele si eram la VM atunci. Nu am lucrat niciodata la logistica, personal etc... Asta nu ma impiedica sa cunosc niste lucruri clare despre cum e pe alte meleaguri. Mai ales ca am fost folosit frecvent si ca translator de limba ... germana.
Dar tu, cu ce te lauzi? Raspundeti singur, nu ma intereseaza! Ideea era sa construim ceva util. Eu cel putin incerc!
Pe cuponul de pensie din luna aceasta a apărut o mențiune interesantă.
” Solda gradului deținut este cuprinsă în punctajul pensiei dumneavoastră. Detalii casadepensii@mapn.ro”
@Gourkha - se vede si din avion ca doar ..un an ai de infanterie !! Asta-i treaba ! Eu am vreo 25-REALI !!
SCMD CAG vad ca dai niste anunturi identice cu ale basescului:-va tai,va iau,va scad,va omor etc.Mai bine spune-ne ce interese ai sa ne dezinformezi si sa ne dai emotii cui servesc si pe cine provoci?
@ karadeniz
O ALTFEL DE CAMPANIE DE CONSTIENTIZARE - CERERE DE MODIFICARE A INSCRISURILOR FALSE DE PE CUPONUL DE PENSIE
MINISTERULUI APARARII NATIONALE
C E R E R E
Numele meu este ..............................................., sunt domiciliat în ......................... .............................................., fost ofiter M.Ap.N. trecut în rezerva la data de ......................, nr. dosar pensie 0555......................, CNP ...................................,
Va solicit urmatoarele:
1. Eliminarea cuvantului "MILITARE" din sintagma "PENSII MILITARE" inscrisa pe cuponul de pensie care imi este expediat lunar de catre M.Ap.N., intrucat de la data de 01.01.2011 nu mai exista pensii militare in Romania, iar inscrisul respectiv sub forma "PENSII MILITARE" constituie un fals.
2. Eliminarea referirii la gradul militar detinut la data trecerii in rezerva inscris pe cuponul de pensie. Mentionez ca gradele militare, desi conform art. 2 din L. 80/1995 au titulaturi unice atat pentru militarii activi cat si pentru militarii in rezerva, incepand cu data de 01.01.2011 acestea nu mai au si valori financiare unice, nemaifiind platite efectiv militarilor in rezerva. Prin urmare, pe cuponul de pensie imi este atribuit un grad militar cu valoarea financiara nula, ceea ce inseamna ca in mod faptic, eu nu detin niciun grad militar.
Va rog sa imi confirmati primirea acestei cereri.
Multumesc.
Nume, prenume ......................
(Nota: astfel de cereri au fost expediate pe e-mail la adresa: srp@mapn.ro dupa plasa trasa de USL care ne-a dat de inteles ca in 14 iunie, pe cei cu pensii diminuate ne rezolva cu cuantumul si de fapt s-a dovedit ca ne-a mintit, perpetuand realmente aceeasi politica ca a PD-L. Ne-a dat un os de rontait pe jos - cica sa nu mai platim si din urma, e adevarat, insa tot ne-a mintit ...grosolan, recunoscand practic legitimitatea OUG 1/2011).
Probabil ca acel inscris e urmarea la e-mailurile primite. Apropo, tot PENSII MILITARE scrie pe cupon? Sau iar fac uz de fals in inscrisuri oficiale?
@SCMD CAG
Te rog daca ai vreo informatie referitor la noul proiect de pensie militara, cel dupa modelul american sa mai dai informatii, are vreo sansa sa se adopte acest model vs. modelul de pe site-ul SCMD, ANCMRR, etc.?
In opinia mea lucrurile sunt un pic mai complicate, am vazut ca fostul purtator de cuvant al MApN Fratila este acum director adjunct si consilier juridic la Ministerul Muncii pe problemele militarilor, oare care este rolul lui acolo?
@ Unknown. Nu ma pronunt, asa este lucrurile sunt complicate, multe culise ale sistemului si tot atat de multe necunoscute politice. Despre Fratila? Stiam ca e la armamente, nu acolo - dar iau de bun ce spui tu. Ma abtin si despre el, dar e orientat, deci abil - s-ar putea sa fie chiar util in niste treburi ... de orientare in avantajul tuturor.
Asa cum vad eu lucrurile: nu va fi model american - desi exista, nici macar european,nu convine "fatucilor" niciunul - ele nu vor pensie militara pe baza vechimii in serviciul militar, ci la amestec - dar vor sigur pensii militare, nu la contributivitate.
Sa iti raspund concret: dupa flerul meu, primele modificari legislative care are trebui sa apara sunt acelea in OUG 1/2011 si L. 263/2010 prin care sa fie departajata grupa ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE. Atentie - ultima lege ii vizeaza pe activi, iar prima pe rezervisti - problema e aceeasi. In cazul celor deja pensionati, mai e o schema: acelasi cuantum ca in 2010 pentru cei cu cuantum scazut, desi statistic cei cu cuantum scazut sunt preponderent cei din grupa ALTE CONDITII, practic prima varianta - de departajare a grupei AC de grupa CS, o cam elimina pe a 2-a.
Eu cred ca daca acesti primi pasi se fac curand si sunt posibil de facut, devine posibil si o lege a pensiilor militare, daca nu - totul e un banc electoral. Proiecte exista, dar toate pot fi la fel de bine si maculatura pe post de farse.
SCMD CAG
Vedeti ca mentorului dvs.nu-i comvine varianta cu vechimea efectiva in serviciul militar.Ii convine, in schimb, varianta cu ultima luna intrucat acolo s-au adunat veniturile mai grase.
Noi nu ne permitem varianta nemteasca pentru ca suntem romani si avem mentalitate damboviteana.
Concluzia ar fi ca,nu este de preferat ultima luna.Apoi trebuie vazut ce introducem in solda lunara,pentru ca aici e problema.Daca introducem doar functia,gradul,gradatiile,solda de merit,ind.de comanda si ind. de dispozitiv si uitam de sporuri,indemnizatii,prime de orice natura,atunci ,deja am creeat nemultumiri.
Apoi,ind. de comanda si salariul de merit trebuie introdus ,in procente,in raport cu numarul de ani in care am beneficiat de ele.Este corect daca cineva a beneficiat de aceste elemente, doar in ultimele luni de activitate,sa aibe pensie cu 50% mai mare fata de altcineva,care,le-a avut cu cativa ani in urma? Asa este la nemti?
Gourcha - vezi ce faci ? Ajungem din nou la sit. de acum 2 ani ! Las-o balta ca nu tine!!!
Nota 2052/20.07.2012
Emitent: • Departamentul Juridic
Persoana de contact: Col (r) V. Mihai
Telefon:073 660 1110 E-mail: scmdjuridic@yahoo.com
Subiect:
Probleme rezultate in urma sedintei Comisiei guvernamentale din 19.07.2012
Continut:
Ieri, 19.07.2012, la Cercul Militar Bucuresti a avut loc a treia şedinţa comisiei guvernamentale de elaborare a noii legi privind pensiile militare de stat.
Departamentul Juridic al SCMD a prezentat propria conceptie cu privire la rezolvarea situaţiei categoriilor de pensionari rezultate prin efectul Legii nr.119/2010 şi OUG nr.1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011.
Punctul de vedere exprimat de SCMD a fost insusit, atât de d-na consilier Simona Sirbu, care urmează a aprofunda propunerile noastre, cât şi de cei mai mulţi dintre cei prezenţi în sală, atat cadre militare in activitate cat si in rezerva, de la MApN si MAI. S-a considerat că este soluţia cea mai realistă de rezolvare juridică a nedreptăţilor făcute, care sa poata fi acceptate si de autoritatile in drept sa aprobe proiectul legislativ.
S-au menţionat poziţiile publice ale unor reprezentanţi din actuala guvernanţă, respectiv afirmarea următoarelor doua etape: prima, care a fost deja materializata - stoparea regularizării pensiilor celor cu pensii diminuate – prin adoptarea Legii nr.112/2012; a doua etapă vizează repunerea în drepturile avute anterior lunii decembrie 2010, propusa de la 01.01.2013– urmează a se rezolva.
Concretizarea din punct de vedere legislativ se poate face:
- fie prin includerea problematicii militarilor rezervişti în noua lege a pensiilor militare de stat, într-un singur capitol;
- fie prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, care se poate adopta mai devreme decât legea propriu-zisă. Această situaţie impune corelarea la sistemul de actualizare al pensiilor militare din noua lege şi asimilarea pensiilor repuse în plată şi a celor recunoscute ca drepturi legal câştigate ca pensii militare de stat.
Va prezentăm, în rezumat, poziţia şi propunerile SCMD:
,,Astfel, prin R-E-E-V-A-L-U-A-R-E (sau un termen echivalent),şi nu prin recalculare, repararea nedreptăţilor se poate face în modul următor:
- prima categorie de pensionari (pensionari cu pensii diminuate), trebuie REPUSĂ ÎN DREPTURILE DIN DECEMBRIE 2010. Este procedura juridică cea mai SIMPLĂ, EFICIENTĂ ŞI JUSTĂ. Cele 32.000 de procese ale SCMD în instanţe asta cer: recâştigarea drepturilor amputate prin revizuire sau recalculare. Dacă instanţa decide în mod definitivşi irevocabil să se pună în aplicare decizia investită cu titlu executoriu, nu această operaţiune s-ar executa de catre casa de pensii? Aici este vorba de revenirea la o situaţie anterioară, cu o posibilă actualizare, ca urmare a unor masuri de modificare a H.G. nr.1294/2001.
- a doua categorie (pensionari cu pensii mărite), presupune recunoaşterea cuantumului rezultat ca efect al operaţiilor de recalculare sau revizuire efectuate. Trebuie să funcţioneze principiul drepturilor câştigate. Cel mult, se pot stabili măsuri de reevaluare a unor documente care au stat la baza recalculării sau revizuirii pensiilor, ca posibilitate de a se fi produs erori din intenţie, neglijenţă, abuz de funcţie sau alte cauze. Dacă se trece la recalculare (principii, sistem de calcul, etc.), această categorie va fi cea care va da noii nemulţumiţi. Operaţiile administrative care se fac sunt de verificare a documentelor din dosarul de pensie sub aspectul legalităţii, autenticităţii, oportunităţii, respectării condiţiilor de formă şi fond ale acestora.
- a treia categorie de pensionari (pensionarii pe Legea nr.263/2010) trebuie să facă obiectul unei analize mai ample şi serioase privind modul prin care pensiile pot fi revizuite prin adăugarea unor elemente favorabile de creştere.”
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN
@karadeniz 20 iulie 2012, 14:59 :
In acest timp ANCMRR (prin trompeta lui ... CA) este de parere ca nu trebuie sa se faca nici un fel de verificare a modului cum au fost "minarite" multe pensii la re... re...
//ancmrr.ro/comunicat-participare-in-comisia-pentru-discutarea-proiectului-noii-legi-a-pensiilor-militare-de-stat/
Comunicate ANCMRR
Vă facem cunoscut că joi, 19.07.2012, a avut loc o nouă şedinţă a Comisiei M.Ap.N. pentru discutarea proiectului noii legi a pensiilor militare de stat sub conducerea consilierului ministrului, d.na Luminiţa-Simona Sârbu.
Au participat reprezentanţi ai principalelor structuri militare şi ai unor organizaţii ale militarilor în rezervă şi în retragere.
Delegaţia A.N.C.M.R.R. a susţinut punctele de vedere stabilite, respectiv:
1. Noua lege să nu prevadă o nouă recalculare a pensiilor militare aflate în plată, urmând ca acestea să redevină pensii militare de stat printr-un articol din capitolul „Dispoziţii finale” al legii;
2. Pensiile diminuate sa revină la cuantumul din decembrie 2010
3. Pensiile militare de stat să fie stabilite pe baza veniturilor obţinute de fiecare militar, în întreaga sa carieră;
4. La determinarea cuantumului pensiei militare de stat să fie reprezentate în mod corespunzător veniturile obţinute de militarii care au lucrat în unităţi şi specialităţi cu grad ridicat de risc şi de dificultate mare, de cei care au fost în misiuni desfăşurate în străinătate;
5. Modificări în formularea unor articole.
Din delegaţia A.N.C.M.R.R. care a participat la această activitate au făcut parte următorii: gl. (r) dr. Mihai Iliescu, gl. (r) Nicolae Spiroiu, fost ministru al apărării naţionale, gl. (r) Vasile Moroianu, gl. (r) Mihail Ciocârlan, gl. (r) Dumitru Ianculescu specialist financiar, cdr. (r) Constantin Alexandru şi cdr. (r) Chirică Aurelian, preşedintele A. N.C.M.R.R., filiala Vrancea
Şeful Departamentului juridic, Cdr. (r) Constantin Alexandru
Tot e bine că mai dau din când în când și câte un comunicat, față de vremea când nu spuneau nimic. Cine știe poate peste câțiva ani vor accepta și dialogul online. Cred că după ce trece nebunia asta cu pensiile ar trebui făcută nițică curățenie și în șerpăria asta a structurilor asociative militare.
Este mai mult decat rezonabil si foarte COREKT
@karadeniz 20 iulie 2012, 16:18 :
Ideile de baza , dupa care se ghideaza , s-ar parea ca sint :
- sa nu se atinga nimeni de pensiile NOASTRE ("comunicantii") ; puteti sa-i spuneti legii cum vreti (inclusiv "lege a pensiilor militare");
- puteti sa aduceti pensiile diminuate la nivelul din 2010 ; pe noi nu ne intereseaza ;
- pensiile NOASTRE sa fie calculate pe baza veniturilor obtinute de la dl. Oprea ... pentru intreaga cariera ;
- puteti sa mai dati cite ceva si la aia cu grad ridicat de risc ... etc . ; da-i dracului , ca-s putini , si nici nu vor mai trai prea mult ;
- mai modificati si voi niste articole ... dar sa nu va atingeti de "pensioarele noastre opriste" .
Despre sustinerile delegatiei cu privire la :
- virste de pensionare ,
- vechimi in serviciu ,
- care venituri sa se ia in calcul (a se citi L.263 si normele ei de aplicare pentru venituri definite ca "neluabile" in calcul) ;
- despre modalitati concrete de aplicare a legii si pentru cei aflati in plata ,
- etc. , etc . ...
deci despre acest gen de probleme ... "nimica-nimicuta" ...
Singura grija si singura lor contributie : "sa nu se atinga nimeni de pensiile noastre , si sa nu indraznesca nimeni sa faca vreo verificare asupra modului de stabilire a lor !"
Trimiteți un comentariu