duminică, 1 iulie 2012

România riscă să ajungă un stat la discreția magistraților macoveizați

Titus riscă sa devină paralel cu Justiția
Mai întîi, judecătorii au judecat propriile conflicte de muncă cu statul, acordîndu-și drepturi salariale restante.
Apoi, judecătorii CCR au stabilit că numai magistrații sunt egalii între egali, numai ei pot beneficia de pensie de serviciu, desi pensia le fusese stabilită prin lege, nu prin Constituție.
Recent, cu ocazia judecării de către ICCJ  a recursului în dosarul ”Trofeul calității”,  am aflat ca judecătorii din CSM promovează procurorii în corpul judecătorilor printr-un simplu act de transfer, fără să mai ceară numirea lor prin Decret prezidențial, pentru a se bucura de inamovibilitate.
Tot legat de acest dosar a răzbătut în presă că 18 judecători de la ICCJ s-au intîlnit în secret, în afara cadrului instituțional, și au dat o interpretare, care adaugă la lege, textului care reglementează prescripția specială a răspunderii penale, numai ca Năstase să nu beneficieze de prescripție.
 Kodruța Kovesi profită de lentoarea cu care se mișcă noul ministru al Jusțiției, Titus Corlăteanu, și prelungește cu incă 6 luni mandatul adjuncților  lui Daniel Moraru, la DNA.
Mai nou aflăm că ICCJ se amestecă și în politica de cadre a CSM, dînd recent o decizie prin care obligă CSM să promoveze o procuroare în  funcția de judecător.
CCR-ul a devenit un instrument politic în mîna președintelui Băsescu. Ceea ce este constituțional, dacă e legiferat de PDL, legea alegerilor locale într-un singur tur, devine neconsituțional dacă e legiferat de USL, legea alegerilor parlamentare.
Dacă guvernul Ponta și ministrul Corlățeanu nu se grăbesc să demacoveizeze Ministerul Public, CSM și ICCJ, Parlamentul  trebuie să intervină urgent  pentru a restabili echilibrul puterilor în stat, compromis total în era Băsescu.

2 comments:

alex parolea-moga spunea...

Într-un sfert de secol de presă nu am avut probleme cu justiția deși unele subiecte se finalizau pe butoiul cu pulbere . În ultimii treizeci de ani am fost onorat de amiciția unor inși a căror profesie a fost strict juridică .Imediat după asasinarea Președintelui Ceaușescu , am spus , asumându-mi toate riscurile ceva ce nu a convenit multora dintr-un sistem care s-a dovedit nepregătit pentru marile înfruntări cu viitorul . Nu există argument care să desființeze concluzia finală - justiția a fost și este parte la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 22 de ani în România - altfel, solidară cu sistemul ,încărcată de răspundere .

,,JUSTIȚIA ESTE A NOASTRA - NOI HOTARAM ,,!

Am citat dintr-un amplu material primit acum zece ani de la prof.dr. Radu Ciuceanu . Abuzurile și corupția au fost devoalate cu probe șocante , focarul fiind chiar ministerul justiției într-o transcriere fără onorul limbii române . Cazul în speță a fost catalogat o acțiune de CRIMA ORGANIZATA ȘI CORUPȚIE INSTITUȚIONALIZATA - documentat și susținut cu dovezi incredibile , evaluarea înscriindu -l în bordul jafurilor de subminarea economiei naționale . Eu sunt cetățean al acestei țări , sunt , este sinonim cu exist ... gîndesc , cuget, am opinii , am obligații ,am drepturi .Trăiesc într-o țară în care în ultimii 22 de ani conștiința de sine , conștiința morală și conștiința socială au degenerat datorită unui microb numit corupție devenit la acest moment expresie a identității naționale ! Uriașele probleme au fost marcate de numirea ca ministru al justiției a insului Valeriu Stoica .Lovitura a urmărit ținte anume , aducătoare de profituri uriașe într-un carusel de operațiuni controlat de un careu cu identitate - toți juriști !Unul ministru , un al doilea ,secretar de stat ,al treilea ,președinte al uniunii avocaților din România,al patrulea ,prim lichidator ! Toți foști colegi de facultate , de an și chiar de grupă ,citînd din sursele documentării . Și pentru că vorbim de crimă economică , la pomana mortului trebuie să oferi celor din jur satisfacții materiale . Este ceea ce s-a întîmplat cu magistrații - judecători și procurori - cărora li s-au ridicat semnificativ simbriile și evident , toate celelalte drepturi .Oare de ce atunci ? Personal nu discut acest fapt - țara plătește , un magistrat ar trebui să rămână totdeauna fără grija materială având-o pe aceea a DREPTATII , dar ... nu numai ei sunt egali între egali ! Cred , sunt convins că este stringentă nevoie de o reformare morală și profesională a acestei puteri - singurul principiu de promovare bazându-se doar pe ceea ce numim deja - meritocrație . Altfel , cei care astăzi nu sunt egali între egali, ar trebui să se gândească foarte serios că ar putea fi cei mai afectați tocmai la ceea ce-și doresc mai mult - arginții. Din împrumuturi, nu poți ține o castă cu cozonac și nici n-ar trebui să ne amăgim la gândul că o Țară poate sta la mâna unei caste .

Lupus spunea...

@Parolea moga
Din păcate, zisele d-lui Ciuceanu confirmă regula că Justiția se prostituează mai mereu cu Puterea, ambele fiind de genul feminin.
Justiția este principalul instrument în mîinile unei puteri.Ea l-a condamnat pe Antonescu, ea l-a condamnat ți pe Ceaușescu.
O spun asta chiar azi cand aud ca ar fi Ziua Justiției.
Credeți că mai marii de astăzi nu se consideră meritocrați?