luni, 30 iulie 2012

Referendum invalidat, președinte delegitimat și juriști incompetenți la USL

Este clar, după comunicatul parțial al BEC, potrivit căruia

....că referendumul va fi invalidat, nu conform Constituției, ci, potrivit art. 5 și 10 din Legea 3/2000, așa cum, din prostie, au modificat-o parlamentarii USL prin Legea 131/2012, analizata constituțional prin procedura de verificare anterioară promulgării.
Așa cum am mai scris pe acest blog, vezi aici, Curtea Constituțională, prin decizia nr. 731/2012 publicată în MO nr. 478 din data de 12 iulie 2012 , nu a constatat decît că modificarea adusă Legii 3/2000, lege a referendumului, de către Parlament, prin Legea 131/2012, este o reglementare diferită față de textele pe care s-a pronunțat în 2007, prin faptul că, incompetenții juriști ai USL au uitat să mai adauge în preabulul art. 10 sintagma „prin derogare de la art.5 alin (2)...” Dacă introduceau această sintagmă legea modificată era constituțională , potrivit  Deciziei CCR  nr.147 din 21 februarie 2007.
Practic, prin Decizia 731/2012 CCR n-a făcut altceva decît să atragă atenția Parlamentului că trebuie să respecte dispozițiile Legii 3/2000, așa cum a modificat-o, inclusiv dispozițiile art. 5 alin (2)  care impunea pragul de 50%+1.
Normal, CCR ar fi trebuit să decidă că este legal, nu constituțional, ca referendumul să fie valid dacă se prezintă jumătate +1 din numărul alegătorilor din listele electorale.

Desigur că rezultatul referendumului îi creează lui Băsescu serioase probleme de legitimitate, nu de legalitate. 
Cum știm, puțin îi pasă lui de legitimitate. Interesul său este prelungirea imunității penale pînă la sfîrșitul mandatului.
Își vor asuma juriștii USL  gafa de redactare a modificării Legii 3/2000 prin Legea 131/2010?

O modificare a Legii 3/2000 prin care să se excepteze referendumul de demitere a presedintelui de la pragul de jumătate +1 ar fi perfect constituțională, așa cum s-a pronunțat CCR prin Decizia sa nr.147 din 21 februarie 2007. 
Modificarea trebuia impusă, așa cum s-a încercat tardiv, prin OUG nr. 41/2012, chiar împotriva zarvei politicianiste a organismelor europene, pentru că ea era constituțională potrivit Dciziei CCR nr.147 din 21 februarie 2007.




6 comments:

CEZAR spunea...

NU SE INCHEIE ASA POVESTEA ASTA.....

CEZAR spunea...

CCR - VALIDEAZA REFERENDUMUL!!

gheo spunea...

Pai, daca astia au modificat "prost" articolele din lege, intrebarea este, ce legi ne pot da niste "prosti" ?, care modifica o lege in ... dezavantajul lor !!!, probabil, analizand calitatea legilor din romania nu este greu sa constati ca noi platim "gras" prosti sa ne faca legi dupa "chip si asemanare", ... traim in romania si ... avem legi si alesi ... cu parere de rau, ... dupa chip si asemanare !.

SCMD CAG spunea...

@ Lupus. In concluzie, USL e incompetent de la cap la coada. Pentru un asemenea hal de incompetenta, USL ca se mai salveze, ar trebui sa procedeze astfel:

1. Sa-l demita pe Ponta maine, nu chiar la misto, ci cu cap.
2. Basescu numeste alt premier maine seara, face si asta un guvern, insa la validare in Parlament USL care are majoritate il da jos si pe asta.
3. Basescu numeste al 2-lea premier poimaine si USL il invalideaza si pe asta.

Ce urmeaza? 2 guverne nevalidate = ANTICIPATE. La vot, e clar ca USL aproape ca ii scoate pe basisti din Parlament, iar Basescu devine un presedinte mort la faza asta. Asa trebuia sa faca USL inca de la instalare si acum avea majoritate zdrobitoare si eterna in Parlament macar 4 ani.

Dar USL nu va face asa nici macar acum, se agata de scaune pentru 4 luni cu disperare. Va pierde pe zi ce trece din procente pana in toamna.

Prin urmare, tot ce se intampla USL e tot din vina USL.

alex parolea-moga spunea...

când veți afla o duzină de politicieni valizi din punct de vedere moral și profesional ,în acea clipă vom scăpa de marasmul prostiei ...
problema este simplă - când ?

mos alecu spunea...

@alex parolea-moga 31 iulie 2012, 08:09 :
Sinteti sigur ca , daca am extinde aria cautarii acelei duzine la nivelul intregii lumi , am avea sanse de a o constitui ?