miercuri, 25 iulie 2012

Gafă impardonabilă comisă de juriștii USL în modificarea art. 10 din Legea 3/2000 privind referendumul de demitere a președintelui.

Teodor Chiuariu

Titus Corlățeanu
Dan Sova


In 2007, PSD și PNL au avut juriști mai buni cînd au modificat Legea 3/2000 referitoare la referendum.
Dovada, textele art. 5 și 10 și comunicatul Curții Constituționale din 2007.

Iată cum arătau art. 5 și 10 din Legea 3/2010 după modificările aduse înainte de referendumul de demiterea lui Băsescu din 2007.

Art. 5.
(1) Referendumul national si referendumul local se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. 

art 10
 - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.


Iată si comunicatul Curții Constituționale de atunci prin care s-a decis că modificarea este constituțională.


COMUNICAT DE PRESA
~ BIROUL DE PRESA AL CURTII CONSTITUTIONALE ~

In sedinta din data de 3 mai 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere sesizarea formulata de un numar de 50 de deputati, in temeiul art. 146 lit.a) din Constitutie, cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Legea a fost adoptata de Parlament sub forma unui articol unic, care prevede:


"Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 10. - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.""

In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea art. 10

din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.




~ BIROUL DE PRESA AL CURTII CONSTITUTIONALE ~
 

In aprilie 2012, PDL a modificat art. 10  din legea 3/2000, aducîndu-l la forma inițială, dar lasînd în vigoare art. 5.
Iată cum aratau art 5 și 10 după modificarea impusă de Băsescu în aprilie 2012: 
 Art. 5.
(1) Referendumul national si referendumul local se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Art. 10.
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. 
 Citind cele două articole, este evident că sunt concordante, nu se contrazic; la vot trebuie să participe mai mult de jumătate din cei înscriși în listele electorale și pentru demitere trebuie să voteze mai mult de jumătate din cei înscriși în listele electorale, situații care fac imposibilă demiterea președintelui.

Incompetenții juriști ai USL, în modificările recente prin lege s-au concentrat pe art. 10 din Legea 3/2000, uitînd că mai există și art. 5 care stabilea un prag.
Au uitat sau prin rea credință n-au mai introdus, în modificările aduse L 3/2000 sintagma „ Prin derogare de la art. 5 alin. (2)”, astfel că modificarea  legii arăta  cu două condiții cumulative de validare a referendumului: una prevăzută de art.5, cu prag de participare și alta de art. 10,   ca jumătate plus unu din cei care au participat la vot să fi votat DA.
Iata cum arata modificarea adusă prin legea 131/2012:
 Articol unic
Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
Această neglijență de redactare a permis Curții Constituționale să decidă peste decizia dată în 2007 că Legea 3/2000, după modificare, trebuie aplicată astfel încît să respecte și art. 5, lăsat în vigoare. 
Neglijența a fost îndreptată prin OUG nr.41/2012, dar intre timp Curtea se pronunțase pe modificarea Legii în Parlament și scandalul internațional se declanșase. A trebuit ca și Ordonanța 41/2012 să fie pusă în acord cu Decizia din anul 2012 a Curții Constituționale.
Iată motivul pentru care o țară întreagă  tremură că nu se prezintă la referendum jumătate plus unu din cei înscriși în listele electorale. 

Motivarea Deciziei nr.731/2012 a Curții Constituționale

26 comments:

CEZAR spunea...

A gresit si Antonescu pentru ca s-a grabit sa-i faca pe plac lui Merkel 1 Nici pana acum nu trebuia promulgata legea cu cvorum!! Cu cine s-o fi consultat??

Robert Horvath spunea...

DISPERAREA UNUI AJUTOR DE PUCIST .
Planoristul cu o aripa franta ......
Incepe sa o dea la intors ....blamand juristii USL
@ LUPUS
Luni daca ai onoare desfintezi blogul....
si lasi....pensie de urmasI.

maiag spunea...

Cezareeeeeeeeeeeeeeeeee----asta e.base se reintoarce indiferent prin ce metoda,sa vezi atunci distractia nebunilor.Voi o sa facti spume la gura degeaba,sigur ramineti si fara recompensa promisa.Ce ma mai distrez duminica searrra.URRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRaaaaaaaaaaaaa-BASE se intoarce,pleaxa CRIn si ponta se da la fund,il belesec psdistii.Felix turbeaza si nu le mai da bani.Sa vezi la toamna turbare generala.Asta da distractie

CEZAR spunea...

CCR-a decis ca referndumul se poate desfasura pe mai multe zile!!
Inca putin si se elimina si cvorumul !!
Tine aproape barcagiule cu vaselina in mustata!!

CEZAR spunea...

“Am discutat cu un parlamentar USL care imi spunea ca ei sunt linistiti pentru ca musiu Crin va ramane la Cotroceni pentru ca “avem un plan beton”, care spune asa: Traian Basescu o sa cada in capcana USL, dupa ce impreuna cu PDL a decis marti boicotarea referendumului pentru demiterea presedintelui din 29 iulie 2012. Daca referendum-ul nu e valid (“cvorum” de jumatate plus unu din numarul de persoane de pe listele electorale), nu poate produce efecte juridice si nu schimba nimic situatia actuala, adica se mentine suspendarea lui Traian Basescu printr-o hotarare pe care o va vota actuala majoritate USL din Parlament! Asta pana se va hotari cu DA sau NU asupra demiterii, demitere care nu poate opera in lipsa unui NOU referendum se va organiza odata cu alegerile parlamentare…”,

Robert Horvath spunea...

Cezar a discutat cu un parlamentar beat ca si el.... Preluarea blogului
de catre un grobian cu spritul in nas ar trebui sa intre in atentia planoristului fesenist.

CEZAR spunea...

@RH+_ Sobolane...trage-i cu Saparol + Cazmarol si impachetari cu pamant galben (este preferata adincimea de 2m)Doar asa dispare duhoarea de ..sobolan!!!

maiag spunea...

CEZARE-am o groapa disponibila pt tine ca vad ca tot recomanzi la altii.Luni se intoarce Base-DDD e cu el.traiasca otv.la toamna va guverna otv impreuna cu pdl.asa ca latrati degeaba,pun pariu pe ce vrei tu

Lupus spunea...

@maiag
La spam pt ca ai preluat texte cu link otv

tigri2 spunea...

Uraaaa,Uraaaa,Uraaaa...traiasca alianta PPDD+PDL.Doar asa va ajunge PPDD la guvernare si va curge lapte si miere.Bucuria mea este maxima deoarece nu-i va da lui Mos Karici pensie de belfer,ii va da de bolfos.

tigri2 spunea...

Imi pare rau ca nu o sa votez fiindca sunt in drum spre Austria ,duminica,dar uite asa votul meu il va aduce pe Base ,la tron,cu toate ca eu nu-l inghit pe acest om dar dintre doua rele il aleg pe cel mai cunoscut.

mos alecu spunea...

Motanel cacacios , da'ce cauti tu in Austriania ? Balaceanca , Socola , vestitele Spitale nr. 9 nu mai reusesc sa te "repare" ???

CEZAR spunea...

@/ tigri2 - Culmea ! Sunt obligat sa-i dau dreptate lui Mos Carici!
P

Flit spunea...

@rapanila
Cale batuta.Dute invirtindu-te!
Sa nu ne scrii.

CEZAR spunea...

Vezi ca te asteapta la cotitura RH+- si el tot cu acelesi probleme ! Poate impartiti tratamentul!!!

tigri2 spunea...

@Cezare
vad ca te identifici cu vorbele lui Oprea care spunea ca ..'nici pe mama...",asa si tu pentru crezul tau politic,idiot sau nu ,nu maintereseaza ,esti in stare sa omori pe toti care nu gandesc ca tine.Pe mine ma doare-n cot de toata politichia voastra ,stiu ca romania se duce incet si constant spre prapastie si ca de 22 de ani toti politicienii fura si mai stiu ca toti sustinatorii sunt niste fraieri[prosti gramada].
Iar tu nu te da Maica Tereza ca pentru doua trei accesari pe blog esti in stare de orice,iar pentru fatuca aia din iasi,pe care nici n-ai vazut-o vreodata,ai facut o pasaiune nebuna,i-ai scris versuri,ti-ai pierdut notile scriindu-i tot felul de declaratii nedemne pentru varsta si statutul tau ,asta asa ca replica la ce spui tu despremine.tu ai aruncat primul piatra.vrei sa-ti amintesc 'prietenii"de care te-ai debarasat cu nonsalanta:[?]si dupa ce i-ai periat i-ai scuipat.:Elena,RH,Stelian P.,tigri2,Don Corleone,Koko,Flit cu toata sleahta de anonimi,si cati altii?Veziti de treaba ta ,iar daca vrei sa faci politica n-ai decat sa-ti atarni poza lui Wileana de gat,dar nu ne obliga pe toti sa-ti cantam in struna.

tigri2 spunea...

@Mos Karici
cred ca acuma o sa te aliezi cu cezar deoarece va poarta interesele ,apoi ,sigur ,o sa va scuipati din nou.oricum ar fi tu esti deja declarat un batranel senil ce base-n cizma,pasul si basina,asa ca fa-ti pile la zavoranca sa-ti vanda o camera in 'satul de vacanta'pana nu se scumpec si alea nu mai prezice tu unuia sau altuia tot felulde spitale,pecand tu esti cu un picior...de lemn [Tanase].

tigri2 spunea...

@all
ASunteti "o mana "de ciumpalaci"{excluzandu-l pe karadeniz-care cred ca s-a ratacit pe aici],deci sunteti vreo 5-6 somnambuli care nu pot dormi noaptea si daca nu au soareci dupa care sa alerge,scriu tot felul de nimicuri pe aceste bloguri si se cearta doi cate doi,apoi individual,fac si refac tabere,si mai fac si politica de "poiana lui Iocan"[radio -sant].Mereti-va-n supar de tzacanitzi.

CEZAR spunea...

@/tigri2 - Norocul Romaniei ,,sta" in faptul ca mai sunt de-ai ca tine si RH+ care vad salvarea in DD + Basecu ! Deci nu-i totul pierdut. Mergi linistit in Austria ,nu veni la vot si totul este oK
Dupa BASECU PENSIA TA NU TRECEA ACUM DE 900,lei
Iti explica mos Karici, ca-i mai competent la asta ! SALUTARE si un praz verde!

CEZAR spunea...

P.S. ..fatuca aia din Iasi (Simona ) m-a trecut in lista ei cu ,,medaliati" si mi-a multumit public ! Oare de ce ? Cred ca pe tine nu te-a bagat in seama...sau mai stii ? Verifica pe blogul ei!!

Flit spunea...

Numai pensii aveti in cap.
In rest putea asta chelu' sa se declare imparat,sa legalizeze limba maghiara ca limba de stat si sa numeasca pe viata ca prim ministru pe EBA.
Pensia,pensia recalculata,rerecalcularea pensiilor.Sa se recalculeze pensiile lunar mai gugustiucilor,iar in fundal matelotul si curvele pdl-iste sa rada tot.
Dormiti si visati cum ii rade pensia aluia de la ATAM !

emillian123 spunea...

"EROAREA"putea fi corectata daca USL ar fi fost mai ATENTI si ar fi scris in legea referendului- (MAI ALES CA C.C- IN DECIZIA SA -A LASAT O "PORTITA" formuland ca legea trebuie sa asigure un CVORUM de 50 % +1- din listele de alegatori), ceva de genul : "REFERENDUL E VALID DACA SE - "ASIGURA"- PARTICIPAREA ACTIVA a ELECTORATULUI LA CVORUMUL MENTIONAT; IN SITUATIA CA CEL(I) INTERESAT(I) CA LUMEA SA STEA ACASA FACE (FAC) PROPAGANDA PUBLICA (SAU ABSCONSA) IN ACEST SENS , REFERENDUL SE VALIDEAZA SI LA UN CVORUM DE SUB 50 %!!! "

Lupus spunea...

@emilian
Dacă gafeorii USL din Parlament scriau in Legea 131/2012, lege pe care s-a pronunțat CCR, că prin derogare de la art 5, alin(2) presedintele se demite prin votul a 50%+1 din cei care au votat, CCR nu putea să spună altfel pentru că mai decisese o data în 2007, la celălălalt referendum, așa cum am menționat în postul de mai sus.

emillian123 spunea...

Pt. LUPUS: e adevarat,este o alta varianta de rezolvare corecta a situatiei create, dar asa cum am mai scris in alta data, la"ANTENA 3 -in blogul lui RAZVAN DUMITRESCU",din -MARE PACAT-eu aproape sunt convins de TEORIA CONSPIRATIEI -prin care SE JOACA UN MARE BLAT intre PONTA SI BASESCU (CRIN ANTONESCU-fiind "CAPTIV" ...!!!...!!!)SPER SA N-AM DREPTATE !!!...MI-AR REDA SPERANTA...!!! =PREZENTA LA VOT LA CVORUMUL CERUT( 50 % +1- din listele de alegatori)

Lupus spunea...

@emilian
Nu trebuie să-i bănuiești de blat cînd ei sunt superficiali și în redactarea tezelor de doctorat, dar să mai fie și atenți la acuratețea textelor pe care le propun hei-rupist spre adoptare.
Atît dacă scriau în articolul 1 din Legea 131/2012 „ Prin derogare de la art.5 alin (2)....” și acum aveam referendum fără prag, ața cum acceptase CCR în 2007.

emillian123 spunea...

EMILLIAN123,TIMISOARA-pt. LUPUS : E adevarat ce spui, dar eu iti reamintesc faptul ca PONTA ,socrul SARBU si alti PSD-isti(SI IN PREZENT-ARIPA STANGA A FSN-ULUI !!!...)l-au sustinut pe M. UNGUREANU la INVESTIREA ca P.-M. A fost un SEMNAL pt. NOI "TOTI"-SI NE E NIMIC INTAMPLATOR !!!. Deci, nu m-ar mira ca asa -zisa "SUPERFICIALITATE"-de fapt -sa FIE MIMATA,IAR SCOPUL ASCUNS=TRAGEREA DE TIMP SI GASIREA UNUI CANDIDAT DE PRESEDINTIE PROPRIU (!!)-VALID, CEL PUTIN COMPARABIL CU C. ANTONESCU !,IAR-IN FINAL-PNL-UL SA AJUNGA(RAMANA) UN PARTID "BALAMA" -DE APROX. 5-10 % si "JOCURILE" sa le "faca" FSN_ ul...!!...")