Așa cum s-a mai scris pe acest blog, mulți români nu dau nici doi bani pe lupta impotriva corupției. Ii votează în draci pe cei acuzați de corupție dacă simt că li se aruncă și lor ceva firimituri din prăduirea avuției naționale.
Râmnicenii, nu și vîlcenii, au votat zece ani portocaliu pentru că li s-a indus convingerea că locurile lor de muncă la Oltchim depind de tătucul Băsescu și de guvernarea de dreapta, deși combinatul avea capital majoritar de stat.Votau în neștire PDL deși știau că firmele politicienilor acestui partid căpușau Oltchim.
Primarul Gutău a fost condamnat pentru acte de corupție dar, la alegerile anticipate de primar, râmnicenii l-au ales pe un aghiotant al celui trimis în închisoare. Asemănător s-a întîmplat la Cluj- Napoca.
Sfidarea autorității publice prin vot, în scop de protecție și asigurare de imunitate, a devenit ceva la modă în România după ce, în 2004, Băsescu a fost premiat de români cu funcția de președinte din postura de inculpat, nu așa ...numai invinuit, pentru fapte de corupție.
Ion Cristoiu, devenit un fel de ideolog al perpetuării regimului Băsescu, scrie un editorial propagandistic în oficiosul băsist, Evenimentul Zilei, prin care concluzionează că lupta impotriva corupției nu mai este interesantă pentru alegerile din decembrie 2012, aducînd ca argument un sondaj ținut secret. Sondajul confirmă cu vîrf și peste...peste ce am spus eu mai sus.
„S-a vrut să se vadă ce şanse are un candidat putred de corupt,
aflat în ancheta DNA, ba chiar la un moment dat, propus pentru arestare
preventivă, în confruntarea cu un candidat, asumat de partidul adversar, faimos
în judeţ pentru cinstea şi, evident, pentru efectul cinstei în conturile sale
din bancă: prin ele suflă vîntul.
Candidatul corupt, anchetat de DNA, despre care toţi din judeţ,
de la profesoara de liceu pînă la controloarea de la WC-ul privat din centru,
spun că e un bandit cum rar s-a văzut pe aceste meleaguri, a obţinut, în sondaj,
70% din voturi.
Candidatul cinstit, conceput parcă să fie singurul capabil să
treacă prin inelul subţire al criteriile concepute de Monica Macovei, a obţinut
30%.
Surprinşi, cei de la institutul de sondare au purces la focus
grupuri, pentru a vedea cum îşi justifică opţiunea electoratul.
Un alegător a răspuns astfel întrebării:
De ce-l votaţi pe X, care e hoţ?
- Pentru că şi eu sunt hoţ ! ”
De ce-l votaţi pe X, care e hoţ?
- Pentru că şi eu sunt hoţ ! ”
Mă despart de concluzia lui Cristoiu, cum că un cetățean nu ar cîștiga nimic din luptă anticorupție așa cum, odinioară, a simțit că nu a cîștigat nimic din anticomunism, și aș continua, invederînd că, după consolidarea instituțiilor statului democrat, lupta împotriva corupției iese din sfera politicului și a partidelor politice, fiind atributul esențial al instituțiiilor plătite să constate actele de corupție( Garda Financiară, Curtea de Conturi, Poliția, Serviciile etc), al celor plătite să cerceteze faptele penale de corupție, Parchetele, și al instanțelor judecătorești. Cetățeanul cîștigă dacă instituțiile statului funcționează.
Aceste instituții au datoria să curățe mentalitatea colectivă, inclusiv politicul și administrația publică, de spăguială, furt, înselătorie etc, care secătuiesc substanța economică a nației.
21 comments:
Pe programul TV Realitatea este o emisiune care prezinta personajele care doresc sa candideze la o functie de parlamentar/senator, se numeste "Dosar de candidat", numai banditi, toti unu' si unu'.
si totusi fraerii vor vota cu ei,de ce nu am sa inteleg niciodata,asa e romanul,fraer la o sarma sau un zimbet,neinformat si i-l doare in kur cu cine voteaza,intra in turma la vot si asculta de liderii propagandisti,de regula primarul prin oamenii lui da tonul,prosteala pe fatza si ne meritam soarta,oltchimul moare si ponta danseaza la botez,traenel sparge sampania la o inaue si boureanu imparte sarmale,traiasca prostii care-i voteaza.
@maiag
Așa,așa,identifică-te că băsit!
Este şi va rămâne un subiect de campanie electorală. Dar lucrurile trebuiesc privite aşa:
Corupţia e problema! Apoi urmează celelalte, cum ar fi impostura, lipsa de caracter, invidia, laşitatea, oportunismul, nesimţirea şi aşa mai departe. Iar din păcate, mulţi dintre viitorii candidaţi vor avea asemenea "calităţi".
Şi probabil că vor fi votaţi. Asta e o altă problemă. Pe cine votăm, este problema noastră, a tuturor.
Maiag
Cred ca ai tupeu nemarginit cand ii numesti pe altii "fraieri" ( si totusi fraerii vor vota cu ei,de ce nu am sa inteleg niciodata,asa e romanul,fraer la o sarma sau un zimbet,neinformat si i-l doare in kur cu cine voteaza,intra in turma la vot si asculta de liderii propagandisti,de regula primarul prin oamenii lui da tonul),ignorand oglinda, cel mai corect si obiectiv reflector!!!!
Cred că suntem într-o regretabilă eroare când vorbim despre ,,fraieri,, . Fraierii sunt cu milioanele în această țară nu pentru că așa s-au născut ci pentru faptul că nu sunt hoți . Prieteni , inclusiv sexul trece prin burtă , acestora le este foame , atît de foame cât nu vă imaginați ... Priviți-i la pomeni - înghesuială , ghionturi , țipete , priviri halucinante de fiară , animalul din om reacționează cu violență , unii sunt disperați ... Oameni bătrâni cu părul alb , fii ai nevoilor reale , cotidiene , ignorați , prădați de toți și folosiți abil de o putere putredă de imoralitate și corupție . De ce un hrebenciuc ,un videanu , un berceanu și mulți ,mulți alții să fie pe liste pentru cinci , șase ,șapte mandate ? Sunt zeci de primari susținuți de caracatița locală construită care adjudecă chiar și prin vot , mandat după mandat ... Ei prosperă , ,,fraierii,, sărăcesc mai mult . Cei care înțelegem ce se întâmplă , astăzi lor cu siguranța mîine și nouă , avem obligația de a îndrepta strâmbătățile societății . Chiar și pentru faptul că acele sau printre acele milioane sunt inși apropiați nouă - prieteni , cunoscuți , rude ... oameni .
LUPUS-nu e nevoie sa intuesti,recunosc ca apreciez pozitia si atitudinea lui Basescu deoarece nu am alta persoana mai buna,kakarau cel proslavit este o catastrofa dovedita in interimat,ponta n plagiator,ce spune ce seara,din tot ce promite nimic nu face,un gargaragiu care o sa-si fringa gitul.partidele sunt pline de corupti fara exceptie[urmareste dosare de candidati de pe realitatea].si DDD are pacalicii lui,dar cred ca pentru a se pune punct coruptiei si gastilor ne trebuie politicieni noi,ori DDD nu poate venii decit cu aoameni noi chiar daca nu sunt de calitatemdar macar nu au legaturi intre ei si iese la iveala magariile si incuscririle de pina acum,dovada este participarea lui DDD la licitatie care a scos tot putregaiul si hotiile,chiar daca initial nu a vrut sa cistige.Oricum politic a crescut in sondaje,l-a facut de kakarau pe ponta si a scos in evidentza incapacitatea actualului guvern.daca DDD va candida in coasta lui pontacu e vai si amar de pielea lui ,risca chair sa nu obtina peste 50 la suta si se alege praful.asa ca nu mai contati prea mult pe promisiunile nimanui ca nimeni nu poate prezice rezultatul alegerilor,e posibil ca usl sa se destrame rapid,oricum sunt aproape sigur ca nu va obtine peste 50 la suta usl si in acest caz greu de presupus ca BASE numeste pe PONTA premier.Nici pe DDD nu -l va baga in seama,dar va gasii o solutie de compromis.TEAMA si nelinistea usl este acum numirea procurorilor si pina atunci nu au somn,daca o numesc pe Keovesi la DNA,durerea e mare si sa vezi atunci scandaluri liberare si conservatoare unde sunt cele mai importante dosare,asa ca herr LUPUS,dejeaba incerci si te strofocesti sa ne convingi de KAKARAU e cel mai bun,ca nu te crede nimeni,palavragelea este efect,regret ca un om ca tine pentru care am toata stima dimpromite cu o asemenea atitudine.
@alex
Există milioane de români înfometați sau cu frica de a fi înfometați în viitorul apropiat,participanți la evenimentele electorale pe care le percep ca pe o pomană după o înmormântare sau după un parastas. Mai există milioane de români cu oareșce stare materială care privesc viața politică doar ca pe un spectacol de amuzament. Pentru ei pomenile de orice fel sunt spăguieli pentru putere pe pamînt; nu în Ceruri.
@maiag
Așa... și!!!??? Crezi că mai sunt mulți naivi care au fost convinși de pungașul de Caracal? Muncitorii de la OLTCHIM nu mai cred nici în promisiunile lui Băse nici în păcăliciul cu bani în pungă.
Speră ca Guvernul Ponta să repornească OLTCHIM.
Mai lupus-tu faci pe prostul sau vrei sa ne prostesti?inseamna ca nu esti la zii cu ultimele declaratii oficiale ale lui Ponta si menestrului economiei.pai nana plafiatorul zicea ca imediat plateste si porneste,ori a trecut o saptamina si acum declara ca numai insolventza e posibila.tu chiar nu recunosti ca e o mare demagogie?de moment caracaleanu a re dreptate,daca guvernul era destept,facea contractul cum dorea DDD,i-l lasa sa semneze si dupa aia daca nu avea bani se facea de kakarau pentru totdeauna.De moment DDD a aratat banii si de salarii si de cumparare si va cistiga enorm electoral ,dar si in instantza,trebuie sa recunosti ca guvernul este in culpa.partea proasta este ca Platim tot noi fraerii din impozite si taxe despagubirile destul de mari lui DDD,acesta va cistiga in instantza despagubiri,asta fiind cea mai sigura afacere a lui DDD pe prostia si ingimfarea guvernantilor.pe ponta i-l doare in pix,ca nu da de la el banii.
@LUPUS
Aveam un consatean mai avut ,sculpta pietre funerare si pietre de moara si aveau un vecin mai amarastean.Intr-o zi nevasta celui bogat ii spune :mai Gusti kktul nostru nu pute asa had ca kktul astora.
Asa faci tu cu partidele tale de hoti si banditi ,cu ce ar fi mai isteti cei ce voteaza cu excrocii din USL fata de cei din PPDD,macar pe astia nu-i cunoastem ,pecand aia au furat si au distrus economia Romaniei.
In alta orduine de idei ce semnifica cei trei,patru mii de oameni ai Oltchimului fata de cate 30.000 de la Tractorul sau Sidex?Si alte miolioane de peste tot???
Eu cred ca revenim la treaba cu kk..
pai si aia au fost prostiri si furati,acum sunt disperati ca nu au bani pentru campaniec ca polonezii au dat banndumsi a pentru parlamentare,altfel nu-mi explic de ce atita indirjire si scandal.DDD le-a stricat jucaria.si nu e vorba de 4000 de la oltchim,e vorba si de alte mii de pe industria orizontala.si de ce sa faca unii milioane de euro din fier vechi?nu e prostie?au aparut informatii clare unde s-au scurs banii de la oltchim,sa fie judecati si sa li se confiste averea la toti care au sabotat si muls combinatul.roibu a capusat cu toate firmele familiare si ale amicilor,voiculescu a tras si el o felie,vinovatii din toate guvernele sa raspunda si politic si marterial,nu ti se pare corect?
MuYag esti un bou ..analfabet!!
cezarere-doamna mata nu te -a educat cit te-a tinut sub fusta ei,esti un frustrat inrait si incapabil sa scoti ceva inteligent din tartacutza ta,un om mai inrait ca tine rar gasesti,innebunesti cu gindul ca ti-ai furat pensia cind te-ai cerut afara si acum esti un nimeni,sub uniforma te mai saluta cineva,acum esti un besondrit anonim,libidinos,spurcat la gura si fomist ruinat de banci,DUTE_IN mata de ordinar,tu nu vezi ca nimeni nu te aproba dobitocule?kaku-mas in guritza ta spurcata,mai parfum decit respiratia ta de la proteza[daca ai,si nu esti cumva stirb],cred ca nu te baga nimeni in seama pe unde umblii si aici mai poti si tu zice ceva,daca ai nevasta cred ca nici ea nu te baga in seama ca in afara de pensie nu ai ce sa-i mai oferi,saraca cred ca duce dorul si ofteaza,mai ocupa te si de ea nemernicule ca se urca pe pereti sau apeleaza la vecini,.porc ordinar care esti?tu ma bestelesti pe mine magadaule?
MuYag esti un bou ..analfabet!!
Am si eu o intrebare pentru cine poate sa ma lamureasca cu urmatorul aspect:
Este vreo diferenta la calculul pensiei intre un pensionar care a lucrat in "alte conditii" fata de unul care a lucrat aceeasi perioada de timp in "conditii speciale"?
Am vazut ca locurile de munca "conditii speciale" si "alte conditii" sunt bagate in aceeasi categorie la calculul scaderii varstei de pensionare.
Multumesc.
cezar-alfabetul lui peste,un idiot mai mare nu am intinit,cum dracu te--au tinut in armata nu stiu,cred ca faceai de serviciu la parcul auto sau punctul de control ca nu aveau curajul sa-ti dea armamanetul pe mina,esti frustrat rau de tot omule,mergi si te cauta la bibilica.
@ Unknown
Este o diferență la calculul vechimii în serviciu. Cel care a lucrat în grupa alte condiții are vechimea dublă, pentru acea perioadă, decât cel care a lucrat în grupa condiții speciale o perioadă similară.
@Kara
Asta pentru onoarea de melitar ca banutii sunt aceiasi.Legea pulii.
@karadeniz 8 octombrie 2012, 14:22 :
Pentru exactitate (chiar daca AMANUNTELE sint "lucru' dracului" ... n'asa !) : chestia cu "vechimea in munca" dubla avea semnificatie (foarte "baneasca") la calculele facute pe sistemul L.164/2001 (si este prevazut la fel si in asa-zisele proiecte ale unei viitoare legi a pensiilor militare de stat) .
In sistemul de calcul a pensiilor "contributioniste" (L.19/2000 , preluat de L.119 si L.263/2010) cele doua situatii (munca in "conditii speciale" sau in "alte conditii") produc efectele urmatoare :
- la calculul vechimii in munca necesare pentru deschiderea dreptului de pensie . Conditiile speciale "contribuie"la vechimea in munca cu cite 6 luni pentru fiecare an real , iar pentru "alte conditii" se adauga cite 12 luni pentru fiecare an real ;
- la calcularea punctajului (CUANTUMULUI pensiei) NU SINT DEOSEBIRI intre cele doua categorii de conditii de munca . Ambele situatii "produc" cresteri de 50% a punctajului obtinut in perioadele respective . Aici apare "pacatosenia" sistemului :
----- lucrator in conditii speciale . 20 ani contributie ; rezulta 30 ani vechime ; poate iesi la pensie . Daca in cei 20 ani a acumulat 20 puncte , pentru pensie are 30 puncte .
----- lucrator in alte conditii . 15 ani contributie ; rezulta 30 ani vechime ; poate iesi la pensie . In cei 15 ani a acumulat 15-17 puncte (fiind platit cu putin mai mult ca ceilalti) , pentru pensie are 22,5 - 23,5 puncte ... avantaj conditii speciale ... c-asa-i la contributeala ...
@karadeniz 8 octombrie 2012, 14:22 :
Pentru sistemul de calcul a pensiilor pe L.164 :
- amindoi "pensionabilii" aveau 25 ani (reali) vechime
- impricinatul in conditii speciale a muncit 20 ani ; iar cel cu alte conditii a muncit 15 ani (ambii ca si la cazul analizat pe L.263) ;
- la conditii speciale .... vechimea totala in serviciu (pt.calculul pensiei) = 25 + 0,5x20 = 35 ani . Rezulta pensie de 64% + 20% = 84% din baza de calcul
- la alte conditii .... vechimea totala in serviciu = 25 + 1x15 = 40 ani . Rezulta pensie de 64% + 30% = 94% din baza de calcul ...
Parca "altfel suna" diferentierea intre cele doua categorii ...
Trimiteți un comentariu