luni, 29 octombrie 2012

Frunda la RFI România despre logica suspendare a lui Băsescu

Intrebat fiind despre reafirmarea  de către Crin Antonescu a intenției de suspendare a lui Băsescu, în cazul în care după alegerile din 9 decembrie acesta ar refuza desemnarea lui Ponta ca premier, liderul udemerist a afirmat:

 Declaraţia lui Antonescu este "din punct de vedere constituţional corectă. Potrivit prevederilor Constituţiei ţării, preşedintele trebuie să poarte discuţii cu grupurile parlamentare şi să facă o propunere pentru funcţia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, dacă un grup sau o alianţă şi acest lucru este prevăzut expres în Constituţie are majoritatea absolută în Parlament, deci mai mult de jumătate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, preşedintele nu are altă soluţie decât să-l numească pe cel propus de către grupul parlamentar respectiv. În situaţia în care nu face acest lucru, preşedintele îşi încalcă obligaţiile constituţionale, are conduită neconstituţională, care poate duce într-adevăr la suspendarea sa. Dar pentru acest lucru, cred că ar fi nevoie înainte de modificarea legii referendumului, să revenim pe plaja legală dinainte de martie sau aprilie 2012, când preşedintele putea fi suspendat cu jumătate plus unu din numărul voturilor celor care se prezintă la vot, nu cu jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor".
„Băsescu ar risca să fie suspendat a treia oară. Pentru o asemenea suspendare, nimeni din Europa nu l-ar mai apăra. O asemenea suspendare ar fi absolut logică, ar fi în baza principiilor democratice şi ale statului de drept ale UE, ale României. Nu cred ca preşedintele republicii să facă un asemenea gest şi să nu-l numească drept candidat la funcţia de premier pe cel propus de partidul care are mai mult de jumătate din locurile din Parlament. Ar fi o greşeală de neiertat, de neexplicat! Nu cred că ar face o asemenea greşeală preşedintele, ar fi o ieşire din politică într-un mod nedemn".
„Important pentru liniştea politică a ţării, pentru o viaţă politică normală, normal ar fi ca fiecare decident politic, partide parlamentare, majorităţi parlamentare, preşedinte în persoană, prim-ministru, Guvern, toţi să respecte Constituţia şi atunci nu vom ajunge acolo".

3 comments:

alex parolea-moga spunea...

Dacă voi erați la vot și nu preocupați de ,,patru scaune ,, și de medicină în maghiară totul s-ar fi lipezit , maestre ... Chestiunea este extrem de clară - ați pierdut . Ați pierdut pentru totdeauna și nu cred că un alt exercițiu v-ar mai califica pe palierul încrederii . Personal nu am nimic cu nimeni , respect TOATE semințiile lumii dar nimic și nimeni nu mă vor putea determina să accept trădarea , batjocura și rapturile - ȚARII , POPORULUI și ISTORIEI . Dacă și cei care doresc să vină la putere se vor dovedi nevrednici mă tem că cel puțin UN MILION de inși vor trebui să-și ia tălpășița din fața puhoiului dezlănțuit ...

Lupus spunea...

@alex
Ungurașii puteau să lipsească de la referendum! Nu mă asteptam însă ca ardelenii, ziși și unguieni și boccii, cei care se bat cu cărămida în piept că ... ei sunt cei mai dintre români, să se alieze cu dușmanul lor de moarte, cel de le Budapesta, împotriva majorității romînilor.

Emi T. spunea...

Ce sa le faci, astia-s ardelenii nostri brezi..boc, rus si toata gasca pdlista.