luni, 1 octombrie 2012

În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz

Gerhard Roiss, OMV
 Într-un interviu acordat revistei de limbă germană „Manager", șeful  OMV, Gerhard Roiss, vorbeşte despre mărimea zăcămintelor din Marea Neagră


Reporter: În afacerea cu foraj concuraţi cu giganţi precum Exxon şi Shell. Cum credeţi că puteţi face faţă unei valori de bursă cu doar puţin mai mult de şapte miliarde de euro?
Roiss: Aceasta este o abordare greeşită. Noi nu concurăm cu uriaşii globali ai petrolului care forează oriunde în lume. Două treimi din producţia noastră provine din două ţări, respectiv Austria şi România. În cadrul OMV este implicat guvernul austriac, iar în cadrul companiei din România este implicat guvernul român. Deci, acestea sunt pieţe principale foarte stabile. Întrebarea însă se pune: dacă acolo putem creşte în continuare?
Şi, puteţi?
Roiss: În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă. În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar prin acest exemplu observăm că: noi deţinem nişa concernului European integrat. (...)
Poate acest stat lipsit de resurse (Austria - n.n.) - să finanţeze pe o perioadă mai lungă creşterea OMV?
 Roiss: Noi suntem importanţi pentru această ţară. Jumătate din gazul european din Rusia, vine prin nodul Baumgarten. Pe componenta de upstream, (...) OMV are o însemnătate strategică pentru întreaga Europă. Acesta este şi motivul pentru care statul este implicat şi aşa va rămâne. (...)
... ca gazul rusesc să se transporte prin Marea Neagră, nu este concurenţă pentru proiectul Nabucco?
Roiss: Ca parte  a noului nostru concept, Nabucco treebuie să se subordoneze nevoilor noastre strategice. Interesul nostru principal este să obţinem o rută de transport pentru gazul din Marea Neagră. Cu cantităţi adecvate vom putea alimenta Nabucco. (...)
Nu vă pierdeţi încet răbdarea? Proiectul este amânat la nesfârşit. Ne aminteşte din ce în ce mai puţin de opera lui Verdi - „Nabucco" şi din ce în ce mai mult de piesa de teatru „Aşteptându-l pe Godot".
Roiss: Afirmaţia aceasta nu o pot accepta ca atare. Nu noi impunem un tempo, ci domeniul gazelor. Susţinerea cantităţilor corespunzătoare de gaze pentru piaţa europeană prin Marea Neagră, se va putea realiza abia din anul 2020. Iar Nabucco depinde de zăcământul de gaz Shah-Deniz din Azerbaidjan. Dacă vorbim despre o posibilitate de transport abia din anul 2020, sau chiar mai mult, atunci nu are niciun sens să ne decidem atât de devreme asupra proiectului Nabucco. (...)
Preluare R. Liberă

11 comments:

tanta spunea...

Degeaba,sunt vindute starinilor desii nimeni nu vinde bogatiile subsolului,la noi ca la nimeni pentru o spaga,pai de unde atitea vile si masini,nu vedeti ce se intimpla?sigur cineva a luat spaga pentru oltchim,de aia atita lupta,idiotul de ponta a trecut in caietul de sarcini sa se taie combibnatul si mai dadea si bani nebunu.

gheo spunea...

... si, saraci si prosti am fost, saraci si prosti vom muri, altii vor savura caimacul, fara legatura dar, ... astazi la tvr 1, a fost ora regelui, ... o "ora intreaga", dinastia regala in romania reprezinta o perioada de (1866-1945) 86 (optzeci si sase de ani), regele care a "pactizat cu, "comunistii" si ne-a vandut rusilor are o ora de "palavrageli", armata romaniei, a care-i istorie in "istoria romanilor" merge dincolo de "neguri" are in bataie de joc "o jumatate de ora", saraci si prosti am fost, saraci si prosti vom muri, asta-i viata si, nici nu vrem sa invatam sa ne-o schimbam !!!.

Lupus spunea...

Acționariatul la PETROM

-OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51%.
-Ministerul Economiei deţine 20,64% din companie
- Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,11%,
-Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% din acţiuni,
-Acționarii minoritari au 6,21% din titluri
Iată de ce statul român ar avea serioase avantaje economice chiar dacă Petrom este privatizată.

alex parolea-moga spunea...

Oare de ce s-ar decide atît de devreme cu privire la proiectul Nabucco ? Domnii aceștia din Austria știu bine că cei cu care au tranșat afacerea PETROM au fost jumătate tâmpiți și jumătate vânzâtori de țară ... Ochii lor sunt pe cele 40 la sută procente cu apartenență autohtonă. După ce vor pune mâna pe ele , totul se va derula cu o celeritate greu de înțeles ... Vă propun un moment de analiză - cu cât au achiziționat Combinatul Petrochimic Pitești ? Răspundeți voi , eu vă asigur că azi au lansat un preț pentru achiziția lui - 300.000.000 euro !!! Unde suntem ? La marginea infernului oameni buni , la marginea Europei prieteni , în bătaia vînturilor popor neterminat ...

Lupus spunea...

@moga
Ce mai conta Romania în extracția petrolului după ce s-a pus pe brînci producția de utilaj petrolier?

Se spune că Oltchimul nu are nevoie de tot Arpechimul ci doar de Secția de Piroliză.

maiag spunea...

acum sunt convins ca se alege praful de oltchim dupa mascarada asta.nu am sa inteleg ce a fost in mintea lui DDD,enorma a guvernului de a gestiona ,si-a batut joc de ei DDD in ultimul hal,asta va dauna pe termen lung.TOTUSI,ddd a salvat oltchim, a desconspirat,a aratat fatza murdara si daca cistiga polonezul mergea la fier vechi,din punctul asta de vedere a salvat oltchimul si orice am zice este eroul zilei

alex parolea-moga spunea...

Dacă tot ne lăsăm îmbrobodiți cu Învierea morților ,de ce uităm că la Ploiești mai sunt încă suficienți oameni care știu , pot și vor să readucă la viață uzinele de utilaj petrolier - sunt acelea ale căror porți s-au sudat în 89 , pe care s-au pus lacăte ... nici nu vă imaginați ce forță poate exista încă ăn ceea ce am fost odinoară - CLASA MUNCITOARE ROMANEASCA - muncitori , tehnicieni,ingineri , specialiști ... Ce am construit într-o viață , în două , au prăduit o mână de lichele sub umbrele de partid - nu asta este democrația , nu așa se ține o casă de dimensiunea Romaniei , nu aceștia sunt gospodarii . Milioane de tembeli au sărit la gâtul lui Dan Diaconescu ca și când el ar fi vinovatul ! - nu-l prețuiesc , nu-l apreciez , nu-l dau ca exemplu dar sunt de acord cu ce spune - maiag - combinatul mergea la fier vechi , urma atâtor unități industriale ... Mi-aș dori azi , după 23 de ani o dezbatere amplă , realistă , pertinentă despre CEEA CE SUNTEM CA TARA ȘI POPOR ăntr-un forum al inșilor cu conștiință și cu grija zilei de mâine ...ca să nu spun patrioți .La greci se cere reducerea pensiilor ... Când nu produci , când nu mai ai ce vinde , cine și de unde îți mai dă ceva ?

Lupus spunea...

@alex
Tot poporul român, mai puțin cei care au făcut parte din clasa muncitoare exploatată de capitalismul românesc interbelic, a strigat, în 1989 și în primele mandate ale lui Iliescu, JOS COMUNISMUL!
Muncitorii din 1989 nu mai aveau constiința de clasă.
Delegaseră întreaga constiință de clasă activiștilor de partid. Nu și-au dat seamă că fără partid rămîn și fără locuri de muncă.
Politica de după 90 a fost dictată în România de cei care au avut de reconstituit proprietăți confiscate și, multe din ele, conservate, de regimul comunist.
Pălmașii(nu mai erau muncitori) din regimul comunist nu au avut ce să recupereze. Bruma de pensie pe care se îndură să le-o arunce clasa îmbogățiților de cumetrie,din perioada Iliescu și Constantinescu, și de mafia băsistă, este singura formă de reconstituire a drepturilor proletarilor din regimul comunist.
Industria comunistă nu se putea menține mult timp fără comunism.
OLTCHIMUL este ultima redută, ca forma de proprietate, care a mai rezistat 22 de ani.Ca formă de exploatare, Oltchimul lui Roibu a împrumutat methnnele capitalismului românesc în varianta mafiotă.

alex parolea-moga spunea...

Domnule Lupuș ,

Pentru această sinteză a realității istorice , dacă v-aș fi dascăl v-aș oferi nota maximă . Este exact ceea ce spuneți .

Dar oameni buni , ce se întâmplă cu compatrioții noștri răspîndiți prin Europa , cu majoritatea dintre ei , disperați , în pragul suicidului sub iminența pierderii bunurilor agonisite prin muncă cu aportul împrumuturilor , acum ,in imposibilitate de a fi returnate ,se va putea întâmpla cu noi , cu țara noastră îndatorată pentru consum și pentru furăciune , pentru susținerea unui dezmăț de neimaginat , spun , se va întîmpla cu generațiile care ne vor urma - copiii și nepoții noștri . Este monstruos căci nu te poți juca cu soarta unei națiuni . Noi vom pleca lăsându-le un adevărat coșmar pe cap . Nu este drept , nu este normal , nu este uman .
Toate alifiile din lume nu le vor alinta rănile robiei ...

karadeniz spunea...

Românul, spirit inventiv și tradiționalist, se străduiește să repare și să cârpească orice lucru, ca să mai țină o bucată, înainte de a-l schimba. România este un astfel de lucru care oricât l-ai cârpi nu mai funcționază. Încet- încet oamenii se conving, în număr tot mai mare, că trebuie o țară nouă. Nu știu când se va atinge masa critică necesară preschimbării dar ea se va produce într-o bună zi. Cu cât mai repede cu atât mai bine.

Lupus spunea...

@karadeniz
Mulți români au fost nevoiți sau au preferat să-și cumpere o altă patrie, dar puțini s-au acomodat în patriile de împrumut.
Patria nu este un obiect material care dispare dacă unii o părăsesc sau alții o ocupă.
Patria este o stare de spirit care dăinuiește cît timp este locuită de cei care au ființat-o ori de urmașii lor cu aceleași simțăminte și aceleași valori culturale. Reîmprospătarea Patriei se produce cînd locuitorii ei se reîntorc la valorile naționale ale fondatorilor săi.
Nu se întorc, o altă Patrie se va cristaliza pe teritoriul lor.
In decursul veacurilor, starea materială a locuitorilor este variabilă, dar Patria este o constantă pentru cei se simt legați de ea.
Unii au putut să subjuge prin forță patriile străine lor, dar nu le-au putut menține în supunere pentru că au fost copleșiți de forța culturală și civilizatoare a locuitoriilor acelor patrii.