miercuri, 17 octombrie 2012

Declarații susținute de primul-ministru Victor Ponta la începutul ședinței de Guvern din 17 10 2012


Vești bune pentru romi și pentru OLTCHIM. Pentru  disponibilizați n-a transpirat nimic.
 
Victor Ponta: Bună ziua, stimați colegi! Începem ședința de Guvern.
Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu alţi miniştri, pe diverse domenii. Preocuparea principală este legată de asigurarea bunei funcţionări a statului până la sfârşitul anului, până la momentul adoptării noului buget. Ştiţi foarte bine, fiecare în parte, care au fost găurile lăsate în mod intenţionat sau din incompetenţă la momentul aprobării bugetului de către fostul Guvern. Noi am preluat guvernarea la jumătatea anului şi sigur că foarte multe lucruri au rămas neacoperite. Vreau să spun de la început că, din toate calculele pe care le avem, putem să oferim siguranţă în foarte multe domenii: mă refer aici la asigurarea salariilor, a pensiilor, a însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi, cei care au fost complet uitaţi sau ignoraţi la momentul întocmirii bugetului.
De asemenea, putem zilele acestea, în urma tuturor discuţiilor pe care le-am avut cu partenerii noştri internaţionali, să demarăm procedura de sprijin a agricultorilor afectaţi de secetă şi, practic, plata în avans a sumelor necesare chiar din această perioadă a anului.
De asemenea, putem asigura demararea programului de încălzire pentru această iarnă şi avem, domnule ministru Stroe, şi ordonanţa de urgenţă şi, de asemenea, vom avea la rectificare şi sumele necesare, pentru că anul trecut Guvernul Boc a scos toate subvenţiile pentru încălzire. Probabil că s-au gândit cum populaţia din marile oraşe va îngheţa în această iarnă ca pedeapsă că nu au votat PDL. Este principala preocupare. Avem răspunsuri la cele mai multe dintre probleme. Rămân câteva neacoperite şi, împreună cu miniştrii de resort, trebuie să găsim soluţii. Suntem la guvernare, am închis şi închidem multe dintre găurile moştenite după ani de zile. Asta presupune un efort uriaş şi presupune foarte multă solidaritate. Cea mai mare problemă şi astăzi, de altfel, voiam să vă anunţ pe toţi membrii Guvernului că astăzi avem o întâlnire împreună cu câţiva dintre miniştri cu preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso.
Cea mai mare problemă moştenită din perioada 2009-2010-2011, perioadă în care, de altfel, s-au făcut auditurile şi cele interne şi cele ale Comisiei Europene, este problema fondurilor şi absorbţiei fondurilor europene. Noi ne-am făcut datoria, de fapt, în cursul acestui an s-au schimbat procedurile, s-au îmbunătăţit procedurile. Am făcut ceea ce trebuia să facem pentru ca toate programele blocate să poată să repornească. Avem uriaşa problemă a ceea ce s-a făcut rău în 2009-2010-2011 şi aici corecţiile financiare aplicate pentru acele perioade se vor reflecta, în mod clar, atât asupra bugetului de stat, cât şi asupra gradului de absorbţie a fondurilor. Vreau să vă rog pe toţi colegii să faceţi eforturile necesare, începând, sigur, cu Ministerul de Finanţe, Ministerul Afacerilor Europene, dar, în acelaşi timp, vă rog pe toţi să explicaţi că noi ne-am făcut treaba, putem să deblocăm programele, avem de plătit ceea ce s-a făcut rău în 2009-2010-2011 şi lecţiile sau criticile pe care le primim tocmai de la cei care au dat gaură în fondurile europene şi preocuparea bruscă... Aş fi apreciat ca de la cel mai înalt nivel, al preşedintelui ţării, să existe o mai mare atenţie asupra a ceea ce s-a întâmplat în 2009-2010-2011. Acum domnul preşedinte este interesat, salut acest lucru. Dacă ar fi fost interesat în 2009-2010-2011, dacă l-ar fi tras de urechi pe domnul Lăzăroiu, pe doamna Sulfina Barbu, pe domnul Botiş, la POS-DRU, dacă vorbim sau în alte domenii, în mod sigur nu am fi fost acum obligaţi să plătim prostiile şi hoţiile făcute în 2009-2011. Este principala temă pe agenda de discuţii pe care o am cu preşedintele Barroso şi în acord cu dumneavoastră şi, de asemenea, cu informarea Guvernului, o să doresc să ridic alături de problema, practic, a închiderii deficienţelor moştenite în absorbţia fondurilor europene, o să doresc să ridic problema extrem de importantă a menţinerii alocărilor pentru România în perioada 2014-2020, atât pentru Politica Agricolă Comună, plăţile directe, cât şi în cazul fondurilor structurale şi de coeziune. După cum ştiţi foarte bine, facem parte dintr-un grup de ţări membre ale Uniunii Europene.
Mulţi dintre prim-miniştrii acestor ţări se află şi astăzi la Bucureşti. M-am văzut cu ei la Bratislava, ne vom vedea în continuare la Bruxelles şi vreau să salut faptul că o poziţie a Comisiei Europene, a preşedintelui Barroso şi a Parlamentului European, a preşedintelui Schulz, este în favoarea susţinerilor României şi ale grupului de ţări care fac parte din Prietenii Coeziunii.
De asemenea, voi ridică astăzi, şi o să vă rog, doamnă ministru Câmpeanu, să mă sprijiniţi în acest sens, problema integrării sociale a romilor. Am făcut o strategie, am făcut nişte paşi înainte, însă cred că este important ca mesaj european.
De asemenea, în mod sigur, un calendar clar pentru accesul în Spaţiul Schengen şi cred că discuţiile de astăzi ale colegilor, adversarilor noştri politici de la PDL, în cadrul PPE, ar putea să privească şi această problemă a accesului în Spaţiul Schengen. Ar fi important pentru poporul român ca astăzi, la congresul PPE, să aflăm că şi Partidul Popular European, şi prim-miniştrii care reprezintă Partidul Popular European recunosc capacitatea şi dreptul României de a intra în Spaţiul Schengen.
Şi, de asemenea, doamna ministru Pivniceru, astăzi, să discutăm, încă o dată, despre faptul că noi am mers cu o procedură transparentă şi că avem nevoie de o procedură legală discutată cu Comisia Europeană, care să nu mai permită atât de multe jocuri politice şi să nu mai permită situaţia în care ne aflăm, cu interimat la interimat şi prelungiri la prelungiri, ci să avem, odată pentru totdeauna, o procedură negociată clar, o procedură transparentă şi agreată cu Comisia Europeană. Am avut în 2004, când am închis capitolul 24 - Justiţie şi Afaceri Interne, o procedură negociată cu Comisia Europeană, foarte bună la acel moment. Din păcate, în 2005, ministrul Justiţiei de atunci a schimbat procedura şi, uite, acum ne învârtim, reparăm ceea ce s-a stricat în 2005, din dorinţa de a avea putere politică asupra procurorilor. Şi cred că este un subiect important, pe care astăzi trebuie să-l discutăm, sunt cele şapte puncte pe care le avem de discutat cu preşedintele Comisiei Europene, şi o să vă rog pe miniştrii care participaţi la discuţii să aveţi foarte succint şi foarte clar pregătite punctele de discuţie. Sunt doar 45 de minute, dar extrem de importante.
În rest, vreau să vă rog , domnule ministru Arafat, să continuaţi discuţiile cu cei de la finanţe şi cu CNAS. Vă mulţumesc, dumneavoastră şi preşedintelui Casei, pentru că v-aţi mobilizat imediat să avem bani de funcţionare pentru Grigore Alexandrescu, însă e un sistem de lucru de tip pompier - începe să ardă situaţia la un spital şi venim repede cu o cisternă cu apă. Vă rog, în construcţia bugetului pe 2013 să învăţăm din greşelile anului trecut şi să previzionăm corect finanţarea spitalelor, ca să nu ne mai trezim în noiembrie-decembrie 2013 în aceeaşi situaţie în care suntem astăzi, când umblăm cu maşina de pompieri sau cu SMURD-ul - ca să folosesc sistemul pe care-l cunoaşteţi atât de bine - umblăm tot timpul să intrăm doar în situaţii de urgenţă şi, vă rog, împreună cu Ministerul de Finanţe, nu doar să asigurăm funcţionarea până la sfârşitul anului, dar să previzionaţi mult mai realist ceea ce se întâmplă în domeniul sănătăţii.
În rest, pentru că veni vorba de programe europene, cred că este o informare pentru tot Guvernul şi va fi prezentată şi presei. S-a încheiat controlul la faimosul ANRMAP şi o să vedeţi cum un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că e vorba de Primăria sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi al preşedintei - doamna aceea pe care o vedeţi pe la televizor dându-ne lecţii, acum, cum ar trebui să fraudam şi noi, eventual, că cum să facem bine nu cred că ştie. Fie că e vorba de Primăria Târgu Mureş, o să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene şi datele pe care le avem arată tocmai faptul că am îndreptat acele rele, dar că ne rămân în bagajul nostru negativ, şi cei de la Bruxelles nu fac sau nu doresc să facă diferenţă între ceea ce s-a făcut în mod clar ilegal în 2009-2010-2011 şi noi cei care suntem acum şi trebuie să plătim. Noul primar de la sectorul 3, chiar dacă are acelaşi nume, nu şi prenume, o să trebuiască să dea banii înapoi, fraudaţi de vechiul primar şi tot aşa. Ăsta e sistemul. E un sistem nedrept, dar e un sistem în care trebuie să ştiţi că lucrăm și este extrem de important să putem să avem soluţii la aceste probleme care par extrem şi sunt, într-adevăr, extrem de grele.
În rest, domnul ministru Chiţoiu, când ne chemaţi la deschiderea primei secţii? Bine, vedeţi că dintre toţi miniştrii de la masă sunteţi singurul despre care am anunţat că veţi mai fi ministru în Guvern dacă rezolvaţi Oltchim sau nu veţi mai fi dacă nu o rezolvaţi. Deci, nici nu ştiu, este o veste bună sau o veste proastă pe care v-o dau? Bine, şi vă rog să găsiţi soluţia juridică ca să putem să dăm salariile şi pe septembrie. Pe august înţeleg că aţi rezolvat în mare parte.
Daniel Chiţoiu: Până la sfârşitul săptămânii acordăm şi lichidarea pe luna august şi sperăm, săptămâna viitoare, jumătate din luna septembrie.
Victor Ponta: Bine. Am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei, domnul Chiriţoiu, înţeleg că mâine este la Bruxelles cu echipa dumneavoastră. Da?
Daniel Chiţoiu: Cu echipa tehnică, da.
Victor Ponta: Este foarte important, chiar dacă nu mai este atât de mult în atenţia presei, noi să plătim salariile şi să începem proiectul, programul de restructurare şi de repornire a Oltchim. Da? Împreună cu Finanţele, împreună cu Ministerul Muncii.
Daniel Chiţoiu: Am schimbat toată conducerea. 25 de directori /.../
Victor Ponta: Şi din 25 câţi au rămas?
Daniel Chiţoiu: Au rămas mai puţini, dar important este că am schimbat toată conducerea şi inclusiv până la nivel de şef de secţie.
Victor Ponta: Bine. O să-l supăraţi pe domnul Videanu şi pe domnul Boureanu, dar acesta este încă un punct bun în favoarea dumneavoastră. Mulţumesc celor de la presă! La final o să vă anunţăm despre deciziile adoptate.

 

2 comments:

CEZAR spunea...

Bey MuYag si toti cei care ARD-e-ti gazul de sist degeaba : beliti ochii la National Arena ! Va spulberam ,...prapaditilor ati iesit la crosetat sarmale pentru PPE !!! Cu ei o sa ramaneti cat de curand!!! Va zdrobim!!!

Robert Horvath spunea...

@ Blondel
Ma reintorc sa-l salvez pe minoritarul blond care s-a aruncat in spatele
tancului intr-un elan patriotic. Trebuie incurajata viitoarea aruncare ....in fata...... Dupa Becali se zvoneste ca s-a inscris in USL . Se pare ca va candida
in fund de curte....in cazul in care colegul Cezar este salvat ....