duminică, 28 octombrie 2012

Ion Cristoiu despre cum a accidentat FSB-ul relațiile româno-ruse

Diplomatul rus Alexandr Evsyukov,

Mai pe vară, Ion Cristoiu a fost trimis în misiune de  B1 TV să facă un interviu de promovare a intereselor Rusiei în România cu noul ambasador  al colosului de la Răsărit pe B-dul Kiseleff. 
Abia acum, în precampania alegerilor parlamentare, domnul Cristoiu are cîteva revelații propagandistice interesante despre relațiile ruso-române în perioada post- Băsescu (românii l-au demis, nu?),  pe care le expune ca tot omul care, îl citez „ Mă număr printre condeierii români care n-au complexe faţă de Rusia. Nici de inferioritate, nici de superioritate. Aveam ce vorbi cu ambasadorul Oleg Malghinov.”
Pe parcursul interviului, Cristoiu avea să constate că Federația Rusia chiar era interesată de încălzirea relațiilor cu România, răcite pînă spre glacial în timpul lui Băsescu. 
Dar, să vezi ce poate să facă „neatenția” unei studente care alerga pe zebră, pe un bulevard din Dristor, tocmai cînd spionul rus Alexandr Evsyukov, acoperit ca secretar la Ambasada Rusiei la București, se întorcea din misiune.

„Afirmaţia despre schimbarea anotimpului nu era o simplă politeţe diplomatică. Relaţiile româno-ruse au fost, în ultimii ani, răcoroase, pentru a deveni în 2011, după decizia de instalare a scutului american antirachetă, reci de-a binelea. Pe parcursul taifasului, ambasadorul a reuşit să mă convingă că Federaţia Rusă chiar avea nevoie de o încălzire a acestor relaţii. Nu de amorul artei, ci de amorul capitalismului rusesc. Care capitalism, finanţator al politicului, se dă de ceasul morţii ca să pătrundă şi pe pieţe considerate pînă acum apanajul Occidentului”.

„Totul părea să meargă şnur în acest ambiţios proces de rescriere a relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă.

Şi nu doar pentru că ambasadorul rus, dînd curs mandatului primit de la Moscova, reuşise să-i întreacă, în prezenţă publică românească, pe mulţi ambasadori occidentali, dar şi pentru că noul regim politic – al USL –, instalat la finele lui aprilie 2012, a găsit că trebuie să facă ochi dulci Moscovei. Nu neapărat pentru că liderii USL ar avea ceva idei în materie de politică externă, ci pentru că vedeau în asta un fel de a scoate limba la Traian Băsescu, identificat drept adeptul mersului pînă-n pînzele albe alături de americani.

Pentru apropierea de Rusia, noul regim n-a făcut economie de vorbe şi de fapte. Andrei Marga, nefericitul ministru de Externe în primele luni ale Guvernului Ponta, debuta în activitatea sa cu declaraţii halucinante despre măreţia lui Vladimir Putin. Crin Antonescu, trecut de Occident pe lista neagră, nu s-a sfiit să atace politica lui Traian Băsescu pe motiv că ne-a înrobit Occidentului în timp ce puteam avea o relaţie de prietenie cu Federaţia Rusă. Proaspăt paraşutat la şefia ICR, Andrei Marga a înfiinţat o secţie a ICR la Moscova. Premierul Victor Ponta n-a şovăit să-şi proclame admiraţia pentru capitalul rusesc, văzînd în oamenii de afaceri ruşi un fel de Bill Gates buni pentru România.
Totul părea să surîdă unei apropieri dintre Bucureşti şi Moscova pînă în vecinătatea admiterii României în CSI.

Sunt sigur că atît la conducerea FSB, cît şi la conducerea Rusiei, polemica USL cu Occidentul producea deja jubilaţii complete.
Au venit însă, în serie, ca în rafale, trei întîmplări, care au schimbat nu numai anotimpul, dar şi atmosfera relaţiilor dintre Rusia şi România:
1) Accidentul produs de Alexander Evsyukov, lucrător al serviciilor secrete ruseşti sub acoperire de secretar al Ambasadei la Bucureşti. Un accident de circulaţie iute devenit scandal prin refuzul diplomatului de a coopera cu autorităţile noastre. Românii au văzut în asta străvechea aroganţă a Armatei Roşii cotropitoare. În realitate, diplomatului nu ia permis cooperarea adevăratul său job, cel de agent al serviciilor secrete ruseşti. Concepe cineva un spion expus pe toate canalele Tv?!
2) Refuzul a doi diplomaţi ruşi de a efectua alcooltestul. Şi ei din acelaşi motiv ca şi şeful lor.
3) Prinderea unui om de afaceri rus cu documente secrete despre cuprul românesc.
Şi din cauza unor inabilităţi de comunicare ale Ambasadei Rusiei la Bucureşti, procesul de apropiere dintre USL şi Federaţia Rusă s-a blocat.

Cel puţin pînă la alegeri, el va rămîne înţepenit.
Ziceam, într-o seară, la B1 TV:
Traian Băsescu ar trebui să ducă la biserică un snop de lumînări, pentru că Slavă Domnului! autorul accidentului a fost un diplomat rus şi nu un diplomat neamţ!
Vă imaginaţi ce bulbuci ar fi făcut liderii USL şi analiştii lor de buzunar de la Antena 3?!
Deşi, dacă mă gîndesc mai bine, nu la biserică ar trebui să ducă un snop de lumînări Traian Băsescu, ci undeva, departe, foarte departe de România!


Imagini B1 Tv(clik pe text)
Diplomatul rus