miercuri, 3 octombrie 2012

Cîți români care muncesc în străinătate n-au uitat ce înseamnă acasă? Români spanioli rămași pe drumuri. Desteaptă-te române!

Căpșunarii
Publicitatea imobiliară din Romania primește tot mai des astfel de anunturi:
-Schimb locuinta Spania cu Romania — Măcin
-Schimb ap 3 cam si terasa mare,pe malul marii,langa Valencia,cu casa la tara cu teren



Un sfert dintre românii care muncesc în Spania, din cauza recesiunii,  şi-au pierdut deja sau sunt pe cale să-şi piardă locuinţele cumpărate pe credit. Asta înseamnă peste 200 de mii de oameni.

Ispitiţi de bănci, românii au luat cu împrumut pe zeci de ani, sute de mii de euro. Acum, suportă mai uşor criza doar cei care nu s-au împrumutat.
"Într-un an şi jumătate ne-am luat apartamentul nostru fără niciun fel de piedică, cu 120 la sută bani creditaţi. Deci noi aveam nevoie de 90 de mii de euro pentru casă şi ne-au dat 110 mii.Fără să cerem...", a  declarat o pățită..
 Acum, ea încearcă să plătească rata de 400 de euro din salariul soţului. Venitul lui nu trece de 800 de euro.

"Existau oameni care lucrau de un an sau 2 de când erau în Spania şi au primit credite de 200 de mii de euro sau 300 de mii de euro pentru cumpărarea unei locuinţe, deci 100 % din evaluare. Practic, Banca Naţională a Spaniei nu a controlat băncile dându-le totală libertate în a oferi credite românilor şi nu doar românilor", spune un consilier financiar.

Confruntate cu criza de lichidităţi, băncile spaniole recurg acum la şantaj: cine nu plăteşte, fie acceptă prelungirea creditului peste perioada de 20 sau de 30 de ani, fie pierde casa. 

Criza arată acum că toţi cei care au luat împrumuturi din Spania nu şi-au ipotecat doar veniturile, ci şi vieţile.

O  femeie simplă, din Galaţi a înțeles cel mai bine filozofia creșterii economice din Spania. Toţi banii câştigaţi în 10 ani de făcut curăţenie prin casele spaniolilor i-a trimis în ţară.

"Niciodată în viaţa mea, aşa am fost crescută, din principiu, nu am luat împrumut de la bănci. M-am limitat, cum spune românul. M-am întins cât mi-a fost plapuma",a declarat ea.

Cu banii trimiși în țară ea a cumpărat două apartamente și un teren

Pentru români, criza din Spania e de două ori mai complicată decât pentru iberici. Pe de o parte, cine s-a împrumutat din Spania, nu a mai avut bani să-şi cumpere o locuinţă şi acasă, în România.  Pe de alta, dacă lasă totul baltă şi se întorc în România fără să-şi achite creditele, băncile spaniole pot să-i urmărească legal chiar şi aici, până la recuperarea datoriei.

Cît îi priveşte pe proprietarii spanioli, mulţi trăiesc acum din chiriile plătite de românii rămaşi pe drumuri.
Preluat după Observator, A1

1 comments:

alex parolea-moga spunea...

Am pierdut pe toate fronturile - lumea este condusă și permanent controlată de o minoritate extrem de motivată , bine așezată în cupola existenței planetare , fără sentimente , într-o frăție a manevrelor oculte exploatând credulitatea,rivalitatea, diversitatea cultural-religioasă , avuțiile statale ,inventivitatea indivizilor și a grupurilor , politicile în competiție pentru putere ... Știu jocul extrem de perververs al momelii peștilor , știu când să ofere amețind individul , știu să-l îndatoreze în vreme bună servindu-i neașteptat situații din care îi va fi imposibil să iasă . Tot ceea ce a muncit rămâne acolo , avand doar un alt proprietar care va adjudeca o viață pe mult prea puțin... Și asta ,pentru că la noi , un grup apreciabil ,cu identitate , cu uriașe foloase materiale , a nenorocit o țară vânzând-o unora și altora , au pus pe fugă parte dintr-un popor , exasperând partea rămasă - bătrâni ,copii , nevolnici ... Ce trist , ce sumbru când uităm să mai și gândim , muncind doar pentru alții !!!