sâmbătă, 12 mai 2012

Rocada Băsescu-Antonescu în viziunea sociologului Alin Teodorescu

Alin Teodorescu. Unii spun că este agent de influență al unor vecini

Un excelent interviu realizat de Costi Rogozanu și Dan Duca cu sociologului IMAS, Alin Teoodorescu, gazduit de site-ul VoxPublica.
Mă mărginesc să redau aici previziunile sociologului despre rocada Băsescu/Crin Antonescu și relatarea despre situația penibilă  în care a fost pusă Romania în ianuarie anul acesta, cînd Băsescu a înlăturat partidele de la guvernare, a refuzat alegerile anticipate și a încredințat guvernarea unei instituții de stat, Serviciul de Informații Externe.
Reacțiile externe au fost crunte! Si eu care credeam că amicul nostru Robert Horvath de la New York delirează!
.......................................................
VoxPublica: Crin Antonescu?
Alin Teodorescu:  A evoluat şi el foarte mult, nu aşa de repede ca Ponta. Antonescu este foarte reprezentativ pentru români – nu se ia pe el însuși prea în serios. Dar mai are timp. Deși s-ar putea să ia mandatul chiar din februarie-martie anul viitor.
Prefiguraţi o suspendare?
Poate să fie şi demisie
De ce-ar face asta?
Cine poate să ştie… Ar fi spus cineva acum trei săptămîni că Ponta devine premier şi că are 284 de voturi în Parlament? Orice socoteală făceai acum trei săptămîni aveai 218 voturi pentru moțiune în Parlament, nu mai mult. Şi, brusc, ca să vorbesc într-un limbaj pe care nu-l cunoaşteţi şi trebuie să vă uitaţi în dicţionare ca să-l înțelegeți, acumulările cantitative s-au transformat într-un salt calitativ. E din materialismul dialectic…
Dacă legea electorală care tocmai a trecut de Senat va trece prin Cameră şi dacă va fi promulgată, PDL-ul nu face mai mult de 10% din mandate, chiar dacă va aduna 15% din voturi. De la 1 ianuarie 2013 se poate deci întîmpla orice. Aş spune că, după un mandat nefericit, cel al lui Mircea Geoană, PSD a avut noroc, în ciuda neîncrederii mele din 2010.
Adică?
PSD a avut noroc cu un preşedinte care a devenit lider.
 ..............
Ieri a fost o şedinţă de guvern în care au curs destul de multe: 8%, TVA retroactiv tăiate, bugetari care nu trebuie să mai dea sporurile obţinute ilegal. Cît va continua?
Nu mult.
De ce le face Ponta şi nu le-a făcut Ungureanu?
Ungureanu a avut Guvern ?? A avut un birou, nu un guvern.
Voi ştiţi ce a fost în ianuarie 2012. Traian Băsescu era sub presiunea mass-media, a străzii, a instituţiilor internaţionale, Comisia Europeană, FMI şi BCE. Deși partid de guvernare, PDL avea o problemă cu managementul politic al ţării. Nu mai putea trece nimic decît prin asumarea răspunderii. Iar opoziţia nu putea să preia puterea. Criză adevărată: majoritatea nu mai poate conduce, opoziția nu poate prelua puterea. Ce-a făcut Traian Băsescu? A adoptat soluția lui Emil Constantinescu, care a schimbat trei prim-miniștri în patru ani. Președintele țării a cerut demisia preşedintelui partidului de guvernămînt şi a adus un om din afara sistemului politic, sprijinit de o instituţie puternică. Exact soluţia Constantinescu – care i-a cerut demisia lui Radu Vasile, secretar general al ţărăniştilor şi l-a adus pe Mugur Isărescu, o persoană netrecută prin alegeri, din afara politicului, cu o instituţie puternică în spate. De data asta a fost SIE. În 1999 a fost BNR. Mesajul transmis electoratului și parlamentarilor PDL a fost ruinător, ca și în 1999: noi nu mai avem puterea executivă. Am rămas doar cu puterea locală. Guvernul nu mai e al nostru, este al unei instituţii de stat. Al unei instituții care se ocupă cu informațiile. Guvernul a fost scos de pe mîna politicienilor şi dat statului. Această decizie a lui Traian Băsescu, exact ca decizia lui Emil Constantinescu, a dus la prăbuşirea încrederii pedeliștilor în propria lor misiune. La Traian Băsescu… de la 8% nu mai ai unde să te prăbuşeşti. PDL a început să se desfacă, exact ca și Convenția Democratică.  Au migrat oamenii. Acum se vorbeşte de „trădare”, dar oamenii care au plecat, cel puţin oamenii PDL care mai trec pe la IMAS vorbesc despre migrare și înfrângere. Ce trădare? Pur şi simplu, oamenii voştri au văzut că nu mai conduceţi, au văzut că electoratul s-a mutat în partea cealaltă, asta e, nu aveţi ce să mai faceţi. Vi s-a luat puterea executivă așa cum vi s-a dat – prin aranjamente de culise. Nu a avut loc nici o creştere a imaginii după schimbarea premierului, cum s-a întîmplat totuși cu Emil Constantinescu, iar Ungureanu a fost o deziluzie publică. MRU a pornit în mandat cu 25% încredere, era cel mai scăzut nivel de încredere cu care a pornit vreodată un premier în ultimii 22 de ani. În general, cînd vii în funcție, bun-rău, politician, tehnocrat, ai 41-42% (minimul înregistrat de noi, a fost în cazul lui Adrian Năstase, dar acesta a terminat cu peste 50%, la el încrederea a crescut cît a guvernat).
Spuneaţi că odată cu Ungureanu au cedat către stat puterea executivă, mă rog, către diverse instituţii…
Către instituţii care se ocupă cu informaţia. Reacţia externă a fost cruntă. Străinii ne întrebau dacă noi mai suntem o democrație. În 1999 nu se prea interesau, eram abia la începutul negocierilor. Dar în 2012…membri NATO, membri UE, acuși în zona euro…Să renunți la partide și alegeri ca să aduci un șef de informații în puterea executivă…Într-o democrație partidele conduc, nu palatele.


13 comments:

Robert Horvath spunea...

@ Stimate Plano
Nu am delirat nici in cazul Ungureanu. Nu delirez nici in cazul Marga.
Multumesc.


James Nicholson seful statiei CIA de la Bucuresti.
Am dormit doua zile in casa lui si m-am inprietanit.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca a fost arestat ca spion al rusilor …..si dirijor al orchestrei de spioni de la Bucuresti. El a scapat de scaunul electric dind o larga lista de spioni rusi autoritatilor americane.
Am reusit sa-i iau o serie de interviuri la Federal Correctional Institution at Sheridan, Oregon. Interviul va apare serializat in diferite reviste americane si franceze. Lista spionilor si simpatizantilor rusi cuprine o larga arie a clasei politice. Ea cuprine cuprine trei categorii. Spioni activi ca Mircea Geoana. Tismaneanu sau cei care pot fi oricand reactivati …Iliescu ,Roman ,Magureanu. O larga categorie este cea a santajabililor pentru legaturi din trecut. In aceasta lista extrem de numeroasa se gaseste binenteles Traian Basescu…..agent dublu la Anvers.In decursul zilei de ieri am luat contactul cu Ambasada Romaniei in SUA si cu consulul de la New York cerand sa fiu pus in contact cu un reprezentan al sevicilor romanesti sa discut aceasta exploziva problema. Nu am primit nici-un raspuns…

Lupus spunea...

@Robert
Se adeverește ce spune Larry Watts în „Ferește-mă, Doamne, de prieteni” despre dezinformarea coordonată de Moscova și de fostele ei satelite din Tratatul de la Varsovia, în special Ungaria, incepînd cu anii 960, pentru compromiterea României în fața Occidentului.
Din nefericire, dezinformarea continuă și după 1990.Continuă, cu mai puțin succes, și în zilele noastre.
Primele care au căzut pradă dezinformării, cum că mai toți politicienii importanți din România sunt agenți sovietici, au fost forțele de opozitie și așa zisa societatea civila de atunci, care au cascat gura la agentul sovietic sub acoperire americană, Nicholson, seful statiei CIA de la Bucuresti, cu care ziceți că v-ati întîlnit.
România din perioada lui Ceaușescu a fost cea mai desovietizată țară din Blocul Tratatului de la Varșovia.
Ce prindeți d-vostră din zbor și răspîndiți cu insistență pe virtualul în limba româna face parte din aceeași mizerabilă propagandă antiromânească.

Robert Horvath spunea...

@ Plano.
Punctul de vedere corect.....concluzia este gresita, Eu sunt absolut independent. Nu ascult nici macar sotia mea Kiyoko. Dar de dragul discutiei toate comentariile mele sunt pro occidentale Ce este gresit sau daunator?
Romania vrea sa faca parte din occident.....sau cum arata ultimele luari de cuvant a lui Marga....absolut naucitoare ...spre rasarit ?
Ungaria nu ma intereseaza...Toti prietenii mei sunt romani, americani sau japonez. Mediul meu formativ a fost bucurestian....,De altfel cand m-am mutat in capitala
familia a inceput sa vorbeasca romaneste...si la ora actuala nu stiu o boaba maghiara. De cand sunt corespondentul lui Vadim sunt atacat si de romani cat si de unguri. Nu ma intereseaza. Cum nu ma intereseaza
fixatiile tale antimaghiare. pe care le desvolti,.....sperand intr-o popularitate ieftina. Asa cum germanii s-au inpacat cu francezii ...o vor face si romanii cu ungurii. Isteria antimaghiara sau invers, foloseste numai politicienilor si unora ca tine care incearva sa mentina blogul la suprafata. Faci in incheiere o afirmatie fara nici o acoperure.
In ce fel fac eu propaganda antiromaneasca .....si dece toti nationalistii romani ma apreciaza ? Sunt prieten personal sau de idei ci Coja, Vadim,
Corvin ,Goma etc. Intre noi doi pe cine crezi tu ca apreciaza mai mult.
Pe tine sau pe mine ? Cineva spunea. Horvath este mai roman decat toti romanii. Bine spus. Cand arunci ceva atat de grav trebuie sa argumentezi.
Scuza sinceritatea dar lucrurule trebuie clarificate.....Sa auzim numai de bine.

Robert Horvath spunea...

AXA BUCURESTI- MOSCOVA -PEKIN !
Plano 10
Intotdeauna atunci cand este instalat un nou ministru de Externe, reprezentantii statelor lumii sunt atenti la cele mai fine nuante continute in primele declaratii ale acestuia.
Marga a calcat pe bec.
Occidentul este inmarmurit.
Abia instalat in functia de sef al diplomatiei romanesti, profesorul Andrei Marga a facut o declaratie care i-a socat pe multi.
Si anume ca o prioritate a mandatului sau va fi dezvoltarea relatiilor cu Rusia si China.
Nimeni nu putea sa faca un mai rau imaginii Romaniei in lume.
Vreau sa aflu parerea ta in aceasta afacere,,,,,,,,

Anonim spunea...

@RH
este foarte buna ideea de dezvoltare a relatiilor(economice) cu RU si China ,sunt doua pietze formidabile.Ce ai vrea tu "istetule" RH...sa fim in razboi cu aceste 2 natiuni sau in relatii reci?.Pai nu ai aflat ca cel mai mare creditor al SUA este China?Nu ai aflat ca daca tov. chinezi inchid "robinetul" cu dolari/sau isi cer banii inapoi, SUA se prabuseste in 24 de ore?
Despre puterea economica si mai ales cea militara a Chinei,nici nu iti mai vorbesc ca oricum nu ai pricepe.
Ei bine si poti afla ca si RU este pe aproape de chinezi-de resursele lor naturale stii ceva?(iar geografic este si mai aproape de noi ca sa ne permitem elucubratiile pe care le ai tu in capsor.)Dar de Ukraina ai auzit?Pune mana si informeaza-te si apoi discutam.Pana atunci poti sa taci cu"succes"

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca am raspuns in locul altuia dar vorba ta RH....si eu am ramas inmarmurit cand am vazut ce ineptii debitezi

Anonim spunea...

se spune ca daca ar vrea chinezii sa ne ocupe,ar fi de ajuns ca din armata lor sa ne trimita doar bucatarii....hi,hi,ca de tehnologie nici nu mai discut

mos alecu spunea...

Huntington ... ce spunea ???

Lupus spunea...

@robert
Cînd vreți să-i scrieți lui Plano mergeți pe blogul dumnealui.
Veteranii CIA, care vă intoxică mintea, au rămas prizonierii Războiului Rece.
Dacă SUA are relații excelente cu China este ți meritul politicii externe din timpul lui Ceaușescu.
Incetați să mai aruncați prostii pe net! Si așa ajung la spam.

micutzul spunea...

Parerea mea despre relatiile Romaniei cu alte state e aici.
http://lamicutzul.blogspot.com/2012/05/eu-sper-tu-speri-el-spera.html
Occidentul ramane cu gura cascata la declaratiile lui Marga ? Dar ce Romania castiga miliarde de euro in pietele din Rusia si China ? Sau Occidentul ?

Lupus spunea...

@micutzul
Trollul @RH a deturnat discuția de la rocada Băsescu-Antonescu.

Anonim spunea...

Da a deturnat-o,dar nu e el de vina ci neuronii zgubilitici

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.