luni, 7 mai 2012

Ce modificări dorește Mariana Câmpeanu să aducă legii pensiilor

CONTURI PERSONALE.

 Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, luni, 07 05 2012, la audierile din comisiile reunite ale Parlamentului, că va încerca să elaboreze cadrul legislativ pentru ca sistemul public de pensii să se bazeze pe conturi personale, astfel încât banii plătiţi de angajat şi angajator să fie contabilizaţi.
"Crearea de conturi personale la pensiile publice este o idee pe care am mai exprimat-o şi vom încerca să facem cadrul legislativ. Adică şi sistemul de pensii public să fie bazat tot pe conturi personale, aşa încât persoana nou încadrată în muncă, pentru că aşa se va aplica, banii pe care îi dă angajatul şi angajatorul să fie contabilizaţi într-un cont, în aşa fel încât fiecare persoană să fie responsabilă asupra viitorului ei şi niciun guvern să nu mai intervină în Legea pensiilor, că mai scad, că mai cresc", a explicat Mariana Câmpeanu.

Ea a spus că această lege trebuie să fie făcută deoarece nu se mai poate merge pe "această redistribuire între generaţii" şi pentru că în prezent cursul economic mondial este altul.

"Sunt persoane mai puţin ocupate în câmpul muncii, ca număr, dar asta nu înseamnă că ele nu pot să aibă activităţi. Nu trebuie să am neapărat un loc de muncă într-o instituţie. Pot să muncesc şi acasă, pot să muncesc cu timp parţial, să am venituri cumulate din alte activităţi şi eu să-mi constitui fondul de pensii aşa cum cred", a explicat ministrul Muncii.


Ministrului desemnat al Muncii i s-a amintit că a susţinut majorarea punctului de pensie atunci când a fost votat bugetul asigurărilor sociale şi că a depus chiar un amendament în acest sens.
"Aţi spus că veţi mări, dacă ajungeţi ministru, punctul de pensie. La rectificarea din iunie aveţi posibilitatea să faceţi asta. Dacă nu, să ieşiţi să spuneţi pensionari că, de fapt, i-aţi minţit. Să ţineţi cont de toate amendamente depuse atunci", i-a spus deputatul Iulian Vladu.
În replică, Mariana Câmpeanu i-a transmis că amendamentul nu a fost făcut de ea, "ci de domnul Ruşanu şi în Parlament a fost retras".

16 comments:

Gologan Sorin spunea...

Ministrul desemnat al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, luni, că prioritatea sa este reprezentată de reîntregirea salariilor şi readucerea pensiilor la nivelul din decembrie 2010, arătând că acesta este linia generală a obligaţiilor asumate de Guvern.
"În legătură cu reîntregirea veniturilor persoanelor active şi militarilor în rezervă care au avut pensiile diminuate, interesul actualului Guvern şi al preşedintelui, bineînţeles, este să reîntregească salariile, să readucă pensiile diminuate în plată la nivelul lui decembrie 2010. (...) Aceste tăieri au produs mutaţii la nivelul spiritului de corp, mutaţii regretabile", a afirmat Dobriţoiu, la audierea sa în comisiile parlamentare de apărare.
El a adăugat că principala preocupare este "de a reda acestor oameni şansa de a trăi în spiritul unui contract pe care ei l-au încheiat şi l-au dus la bun sfârşit cu statul". "Toţi au avut rate la bănci, probleme familiale grele nerezolvate care au fost bazate pe un anumit volum al câştigurilor şi s-au trezit dintr-o dată puşi în faţa unor probleme existenţiale, unii dintre ei ştiţi că s-au prăpădit din nefericire", a mai spus Dobriţoiu.
Corneliu Dobriţoiu a fost întrebat de deputatul PNL George Scutaru dacă susţine iniţiativele legislative din Parlament privind modificarea ordinului 1 privind pensiile militare şi privind eliminarea interdicţiei de a cumula pensia cu salariul.
"Voi fi de acord şi cu problema pensiilor şi voi susţine (...) în Parlament aceste proiecte, precum şi cel privind cumulul pensiei cu salariul care aduce interdicţie pe piaţa muncii", a răspuns Dobriţoiu.
Deputatul PDL Costică Canacheu a arătat că, în urma noii legislaţii, dintre cei 82.000 de pensionari militari, peste 90% au pensiile crescute şi a anula această legislaţie ar duce la un moment dificil pentru buget.
În replică, Dobriţoiu a spus că impactul reîntregirii pensiilor diminuate este de ordinul a 30 milioane de lei şi această sumă este mică în raport cu suma pentru creşterea pensiilor. "Nu ar fi un preţ colosal de mare care să fie ca paiul în coloana vertebrală a cămilei", a adăugat Dobriţoiu.
Întrebat de ziarişti după audieri care sunt resursele pentru reîntregirea pensiilor la nivelul celor din 2010, Dobriţoiu a spus că de la buget şi din sursele extrabugetare prin vânzări ale unor active, închirieri se pot disponibiliza bani, arătând că "sunt necesare 30 de milioane pe an pentru a repara această nedreptate".
Ministrul desemnat al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru apărare cu 20 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 2 abţineri. Abţinerile şi votul împotrivă au aparţinut parlamentarilor PDL. La audieri nu a participat fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea, care este deputat şi membru al Comisiei de apărare din Camera deputaţilor.

tigri2 spunea...

Gogosi ,o sa vedeti doar "gaura'covrigului.

CEZAR spunea...

Lasati-o mai moale cu pensiile ,,reantregite ''ale militariilor -Probabil vreti sa piarda USL alegerile din toamna!!

micutzul spunea...

Nu poti sa aduci bucurie tuturor oamenilor. Nu ai cum sa ii multumesti pe toti. Dar cred ca vor fi mai seriosi decat cei care au cazut. Si asta pentru ca este un an plin de alegeri . Acum nu pot sa mai faca mare lucru dar in bugetul pe anul viitor pot sa gaseasca o raza de soare pentru multi romani.
Da este interesanta ideea doamnei ministru si este interesant si ce se intampla cu bani din conturi .Un ban pe care il pastrezi in cont , nu produce decat putin. Un ban investit prin fonduri de investitii are riscul de investitie si poate crea haos. S/a mai intamplat in SUA. Deci totul trebuie gandit perfect.

mos alecu spunea...

Tanti Mareana "gindeaza" ...
Ginduri si gindiri "laberale" ... "labertariene" ...
Statul sa se ocupe numai de asigurarea salariilor (babane) pentru asa-zisii ministri ... care sa aiba numai atributii "de reprezentare" ... "de protocol" ...
Societatea (multimea care-i alege) ... sa se descurce , fiecare cum poate !
Statul , constituit din institutii care au in compunerea lor asemenea "jivine" , nu trebuie sa aiba nici un fel de atributii prin care sa se preocupe de bunul trai al "populimii" ...

tigri2 spunea...

Apoi aceasta Mariana cred ca a fost numita doar ca sa nu fie vreo Elena,eu nu vad sa faca multi purici,nici randul trecut n-a facut nimic,incurca lumea cu vorbe goale.

Lupus spunea...

@tigri2
In loc să atacați problemele aveți aplecarea să atacați persoanele?

Flit spunea...

@t2
Tu de pureci vorbesti...?

tigri2 spunea...

@Lupus,
Vad ca urla corectitudinea in tine.Dar nu te uiti mai sus,la 21.31,ala nu este "atac la persoana"?
M-am lamurit !

razerul spunea...

doamna "ministra" vorbeste de crearea de conturi individuale, are impresia ca un angajat cu "minimul pe economie, dupa 30 si ceva de ani de vechime va avea o pensie mai mare decat "ajutorul social" ?, ... si astia traiesc intro alta ... lume ...

Bella spunea...

Bai Cezar, tu esti pdl-ins convins vad, parca dai de la familia ta ceva bani !!..o sa mori de ciuda si oftica !!

Bella spunea...

Bai Cezar, tu esti pdl-ins convins vad, parca dai de la familia ta ceva bani !!..o sa mori de ciuda si oftica !!

CEZAR spunea...

@?Bella - frumoaso!! Fusta lunga ..minte scuuurta!

Anonim spunea...

Reanalizati efortul unei femei in societate care pe linga 8 ore de serviciu,mai munceste 5 cu cresterea copiilor,fact curat, mincare,curatenie de ce sanu isi creasca si nepotii si sa iasa ca pina acum la 59 ani la pensie sa lasa locul fiicelor sa munceasca

Anonim spunea...

Ce tot otrageti cu iesirea la 63 ani ce noi am fost alimentati ca nemtii sau am trait in aceeasi conditii cu ei???am mincat tacimuri cum poti sa muncesti pina la 63 ani ce esti robot incepi sa muncesti la 18 ani ei muncesc pe la 30 ani ne putem compara.

Lupus spunea...

@Anonimo
Puneți-vă un nume ca altfel nu vă mai public