joi, 6 decembrie 2012

Sfatul lui Cristoiu; de luat in seama de USL si Basescu

"În consecinţă, consultarea partidelor are drept scop să ofere preşedintelui posibilitatea de a pipăi majoritatea.
Se presupune că preşedintele, situat deasupra partidelor, e singurul în stare să sesizeze persoana capabilă să facă majoritatea parlamentară.

Interesul naţional într-o democraţie e formarea rapidă, fără convulsii politice majore, a unei majorităţi puternice, în stare să asigure stabilitatea ţării.

De aici se vede că Preşedintele nu poate acţiona arbitrar. Ca şi monarhii României din trecut, el trebuie să ţină cont, în desemnarea premierului, de persoana care poate să facă repede o majoritate parlamentară.

Traian Băsescu susţine că potrivit Constituţiei şi dacă USL va cîştiga alegerile la scor, la consultări domnia sa poate primi, pe rînd, doar partidele componente ale USL.
Liderii USL susţin că nici vorbă de aşa ceva.

E o prostie!

Partidele componente ale USL pot merge pe rînd la consultări şi pot propune, pe rînd, drept premier pe Victor Ponta.

În aceste condiţii, persoana cea mai îndreptăţită să formeze noul guvern e Victor Ponta, dat fiind că el are condiţiile pentru a întruni majoritatea.

Evident, dacă partidele componente ale USL ne se pun de acord în legătură cu Victor Ponta, e dreptul preşedintelui să desemneze un premier.

Dacă se pun însă de acord, îşi poate permite preşedintele să nu vadă asta şi să propună el un premier care, vezi Doamne! ar face o majoritate guvernamentală?

Greu, dacă nu imposibil de crezut.


Şi cînd spunem asta nu ne referim la ameninţările cu suspendarea, ci la obligaţia lui Traian Băsescu de a ţine cont de interesul naţional.

Domnia sa a susţinut în nenumărate rînduri că în acţiunile sale primează interesul naţional.

Sub acest semn putem pune decizia de a încredinţa USL formarea guvernului în aprilie 2012.

E limpede că numai astfel s-a putut asigura  stabilitatea internă.

Să ne imaginăm cum ar fi arătat România lunilor din urmă cu o Coaliție de Dreapta, care agoniza, și o Opoziție USL, tot mai dorită de electorat!

Desigur, în perioada următoare ne putem juca de a formarea Guvernului. Cîtă vreme însă ARD n-are forţa de a fi alternanţa viabilă (și n-o are, fie și din simplul motiv că a guvernat opt ani, într-o țară obișnuită cu alternanța prin vot la patru ani!), interesul naţional e ca Traian Băsescu să desemneze premierul în stare să asigure formarea rapidă a unui guvern.

Dacă, întrebînd partidele chemate la Cotroceni,  Traian Băsescu îşi dă seama că Victor Ponta e acest premier, Victor Ponta trebuie desemnat.

Interesul naţional cere însă şi liderilor USL renunţarea la poziţia ţîfnoasă de pînă acum.

Formarea unui guvern cît mai repede şi, mai ales, fără a provoca o criză politică de proporţiile unei suspendări a preşedintelui, reclamă din partea liderilor USL îmbinarea flexibilităţii cu fermitatea.

Vrea Traian Băsescu să aibă consultări pe rînd cu partidele parlamentare?

Foarte bine.

Să le aibă!

Vrea Traian Băsescu să desemneze un alt premier decît cel în stare să formeze rapid, fără cutremur politic, o majoritate parlamentară, numai din ambiţia de a arăta că el e Jupînul?

Liderii USL să fie fermi şi să se opună.

Sînt convins că după alegeri, o dată trecută febra campaniei, ambele părți vor redobîndi luciditatea cerută de interesul național:

Un guvern alcătuit cît mai repede, fără convulsii politice majore, dispunînd de o majoritate solidă în Parlament.

Citiţi mai mult: ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Pe cine trebuie să desemneze Preşedintele ca premier - Opinii EVZ 

5 comments:

CEZAR spunea...

Gata ,Piticul atomic imtoarce foaia!Jegul dracului!! In fond are dreptate!!

acuvio spunea...

Peste tot aud tot felul de argumente, cum să se facă a nu se ţine cont de o posibilă majoritate USL şi a desemnării domnului Victor Ponta ca prim-ministru. Cum l-a desemnat în vară dl Traian Băsescu, pe dl Victor Ponta, fiind singura propunere făcută, susţinut de o majoritate, (nu am siguranţa afirmaţiei, dar am impresia că nu au mers pe partide, USL a venit atunci în bloc, ignorând invitaţia pe partide la Cotroceni) tot aşa poate face şi acum şi cu asta basta, la treabă! :)

gheo spunea...

D-le cristoiu, basescu, "orice ar pipai", vrea, isi doreste si va incerca sa impuna orice "pipait dupa chip si asemanare", orice ar pipai care iese din "sfera lui de interese", va fi considerat "dezagreabil si ... refuzat" !, ramane de vazut daca "cel pipait" va corespunde si acceptat sau va fi mai tare in ... "parcare" !!!.

emillian123 spunea...

cristoiu crede ca poate prosti pe toata lumea: partidele dintr-o alianta pot fi manipulate daca merg separat la basescu !! Emillian123,Timisoara

Zor albastru spunea...

@ Cezar
cristoiu e numai un pitic nu si atomic.Adevar grait-ai cu ,,Jegul dracului!! In fond are dreptate!!''Dar de ce asa tarziu a vazut(recunoscut) piticania situatia de fapt? Simte oare miros de ars in juru-i? Sau isi croieste drum in noua organizare?