miercuri, 21 martie 2012

Premeditarea atrocităților maghiare din 20 martie 1990 de la Tg Mureș

Dorin Suciu
Un excelent demers jurnalistic realizat,  după 22 de ani,  de cunoscutul om de televiziune Dorin Suciu.
Citiți: Atrocitatile maghiare din 20 martie 1990... de ZiaristiOnlineTV si veți afla cine a plătit  televiziunea Irlandeză să difuzeze infamantul material cu Mihai Cofariu din Ibănești, prezentat ca ungur maltratat de români.

UDMR nici pînă în prezent nu și-a prezentat scuze românilor pentru dezinformarea planetară pe care Ungaria și liderii maghiari din Transilvania au pregătit-o, cu ceva timp înaintea evenimentelor de la Tg Mureș, cu scopul de a crea o imagine defavorabilă României, astfel încît opinia publică internațională să accepte intervenția trupelor ONU în conflictul etnic româno-maghiar, prim pas în separarea teritorială a Transilvaniei, așa cum, ulterior,  s-a produs dezmembrarea Jugoslaviei și, mai recent, ruperea Kosovo de Serbia.
Norocul României a fost că la conducerea sa nu mai era Ceaușescu. 
Iliescu nu era perceput ca un Milosevici.
Norocul României  a mai atîrnat și de împrejurarea că ungurii n-au avut curajul să declanșeze acțiuni de tipul Tg-Mureș concomitent cu evenimentele din 1989.
Dacă iredentiștii maghiari nu și-au putut  realiza atunci visul, de a rupe Ardealul de România,  înseamnă că provizoria conducere a țării a acționat inteligent în acele momente.
Din păcate romanii uită repede.
Ba, mai și cred că acel conflict de la Tg Mureș ar fi fost pornit de naționaliștii romani. S-ar putea ca la următoarele acțiuni maghiare norocul să ne părăsească.