După ce Europa și SUA au făcut praf fosta Jugoslavie, prin bombardamente, dezmembrînd pînă și Serbia, iată că UE și-a propus să acorde un bonus flinticului de țară care a mai rămas din Serbia. O primește în UE pentru că și-a predat toți foștii conducători către TPI , cu acuza de criminali de război pentru vina de a fi luptat împotriva dezmembrării tării.
Singurul aliat zonal al Serbiei a fost Romania, deși, între cele două state e un vechi contencios pe tema românilor din Valea Timocului, numiti oficial de Belgrad vlahi iar ei își spun vlași.
Băsescu a fost destul de clar anul trecut cînd a vizitat Valea Timocului, la Negotin, aratînd pisica Belgradului ca România n-ar dori să uzeze de dreptul de veto la admiterea Serbiei în UE.
Incompertentul Bakonski, ministru de externe, n-a informat partenerii europeni de contenciosul etnic cu Serbia, aceasta a continuat să ignore drepturile românilor, mergînd pînă a le fabrica un alfabet slavon, asffel că europenii au rămas foarte surprinși de vehemența cu care Cristian Diaconescu a condiționat aderarea Serbiei la UE de incheierea unui acord prin care Serbia să se oblige că va respecta drepturile și libertățile minorităților.
Cu toate contrele politicianiste din țară și reacțiile prefăcute ale Olandei și Germaniei, sunt de apreciat reacțiile noilor reprezentanți ai diplomației românești.
"Noi ştim foarte bine care este realitatea în Serbia astăzi privind minoritatea română. Semnalul pe care l-a dat România este unul extrem de ferm şi foarte clar: vrem garanţii reale pentru minoritatea română. Nu vrem ca minoritatea română să fie singura minoritate a cărei ţară mamă se află în UE divizată între vlahi şi români. Nu există minoritate naţională vlahă, nu putem standardiza graiurile româneşti (...) Angajamentul statului român este foarte ferm: limba română este limba oficială a UE şi vom insista peste tot unde există minorităţi româneşti ca drepturile conaţionalilor noştri să fie respectate", a explicat astăzi demersul României secretarul de stat de la Externe, Eugen Tomac.
“Consiliul Afaceri Generale a luat decizia de a recomanda preşedinţilor şi şefilor de guverne din UE acordarea statutului de candidat (Serbiei), instituind în paralel această monitorizare în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale”, a explicat Cristian Diaconescu.
Şeful diplomaţiei româneşti a mai explicat că “aşa cum România a fost supusă unei monitorizări mari în ceea ce priveşte protecţia drepturilor minorităţilor, este normal ca orice stat candidat să facă dovada faptului că respectă aceste standarde şi aceste valori. Nu am făcut decât să tratăm cât se poate de serios criteriile de validare a unei astfel de candidaturi din perspectiva standardelor stabilite la Copenhaga”.
Serbia ar urma să fie monitorizată, pe tot parcursul anului 2012, cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor. Mai exact, este vorba despre asigurarea respectării identităţii etnice, lingvistice şi religioase.
Să vedem ce va face Băsescu, joi și vineri, la întrunirea președinților și șefilor de guverne din UE.
0 comments:
Trimiteți un comentariu