duminică, 11 martie 2012

Alegerile locale și cele parlamentare ar trebui să se desfășoare sub semnul inițierii procedurii de suspendare a președintelui Băsescu

M-a invins A3!
Reafirmarea, astăzi, la PRO TV, a  intenției președintelui Băsescu de a nu accepta un guvern USL , în cazul în care această aliantă înregistrată la Tribunalul București va cîștiga alegerile din toamnă,  reprezintă o gură de oxigen pentru Opoziție în bătăliile electorale din acest an, dacă știe s-o valorifice.
Este evident că o astfel de decizie ar fi un abuz pe care doar un Bocasa african l-ar face. 
Incă de pe acum, Opoziția trebuie să inițieze demersurile publice formale premergătoare depunerii cererii de suspendare a lui Băsescu în Parlament, astfel încît campania electorală pentru locale și parlamentare să includă dezbaterea motivelor de suspendare iar votul dat de electorat să fie un avertisment descurajator pentru Băsescu sau, de ce nu, în caz că USL nu caștigă 50% din voturi, o invitație pentru Băsescu să pună în aplicare abuzul.
Procedura de suspendare propriu-zisă ar urma să fie depusă în Parlament imediat după alegeri, în caz că Băsescu desemnează premier pe cine vrea dînsul.

Procedura din Constituție care crede Basescu că ăi dă dreptul să se comporte discreționar în desemnarea premierului se completeaza cu legea Partidelor politice, Legea 14/2003.
Alianțele  politice înregistrate la Tribunalul București au același regim juridic ca și partidele politice.

CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 103 - Investitura
(1)
Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. 


 Asocierea partidelor politice  
Art. 28.
(1) Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianta politica. (2) In protocolul de asociere a partidelor politice intr-o alianta politica trebuie sa se mentioneze denumirea integrala si denumirea prescurtata ale aliantei politice, precum si ale partidelor politice componente, semnul permanent al aliantei, obiectivele aliantei, modul de organizare si factorii de decizie.
(3) Prevederile art. 5 alin. (4) se aplica in mod corespunzator.
(4) Semnul permanent al aliantei politice poate fi unul propriu acesteia sau poate fi preluat de la unul dintre partidele politice componente.

Art. 29.

(1) Pentru inregistrarea aliantelor politice se depun la Tribunalul Bucuresti urmatoarele documente:
a) cererea de inregistrare a aliantei politice, semnata de conducerile executive ale partidelor politice componente;
b) protocolul de asociere;
c) denumirea integrala si denumirea prescurtata ale aliantei politice;
d) descrierea semnului permanent;
e) semnul permanent sub forma grafica alb-negru si color, in anexa la protocol.
(2) Procedura prevazuta la art. 18 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.

Art. 30.

(1) Pentru aliantele politice prevederile art. 20-22 se aplica in mod corespunzator.
(2) Aliantele politice ale caror cereri de inregistrare au fost admise se inscriu in Registrul aliantelor politice.

Art. 31.

In cazul in care alianta politica se va prezenta in alegeri cu liste comune, candidatii trebuie sa faca parte dintr-un partid politic membru al aliantei.