duminică, 4 martie 2012

De ce Băsescu nu e Putin? S-a autolustrat!


Putin a fost reales în cel de-al treilea mandat de președinte  al Velicaia Russia după ce, în ultimii ani, a condus RUSIA din funcția de premier.
Ca să poată candida și în al treilea mandat nu i-a fost greu, într-o țară fără tradiție democratică, să modifice Constituția.
La noi, Băsescu dă semne că și-ar dori același scenariu. După două mandate de președinte obținute prin votul unui electorat de aceeași tipologie cu cel rus, care l-a ales pe Putin,  electorat interesat mai mult de iluzia stabilității țării decît de democrație, Băsescu și-a numit  premier pe șeful SIE în speranța că o viitoare majoritate parlamentară, favorabilă sie-și,   îl va desemna pe el premier, după ce Ungureanu va fi fost deja ales președinte.
Deși  Putin și Băsescu își trag originile politice din fostele servicii de informații ale țărilor lor, cei doi se deosebesc fundamental și de aceea lui Băsescu  nu-i va ieși repetarea scenariului spionului rus. 
În primul rînd, Băsescu nu poate fi bănuit ca are inteligența lui Putin.
În al doilea rînd, Putin nu și-a negat activitatea în fostul KGB.
Putin s-a sprijinit direct în administrarea țării, fără ipocrizie, pe foștii kgb-isti. Nu i-a condamnat, nu le-a negat activitatea.
Băsescu și-a negat apartenența la fosta Securitate. Deși s-a  folosit de serviciile unor securiști a făcut-o pe ascuns. Prin condamnarea de formă a comunismului și prin  legea lustrației și-a tăiat sprijinul subteran de care se bucura din partea multor foști securiști.
Prin recenta Lege a lustrației, dacă o promulgă în forma care a trecut de Parlamentul portocaliu, Basescu se va autolustra  moral și pe sine, odată cu lustrarea reală a securiștilor și procurorilor care, zice legea, ar fi încălcat, țineți-vă bine,  Constituția RSR din 1965. 
Știm că încalcarea Constituției actuale se constată de organismul politic Curtea Constituțională.
Cine va constata încălcarea   constituției lui Ceaușescu? Să așteptam puțin!!!

7 comments:

alex parolea-moga spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cârcotaşu spunea...

Din câte ştiu eu, nu a fost vorba de nicio modificare a constituţiei Rusiei. Aceasta nu limitează numărul de mandate ci numai numărul de mandate consecutive, la 2.

Lupus spunea...

@Cârcotașu
Aveți dreptate, parțial. Constituția Rusiei a fost modificată în urmă cu 4 ani cînd durata mandatului președintelui a crescut de la 4 la 6 ani și a Camerelor Parlamentului de la 4 la 5 ani.

Cârcotaşu spunea...

@ Lupus,
De ce atunci mandatul lui Medvedev a durat tot 4 ani?
(2008-2012)?

Lupus spunea...

Pentru că modificările constituției nu s-au aplicat mandatelor în exercițiu.

Robert Horvath spunea...

In 1977 Ceausescu prinrr-un decret secret a introdus intreprinderiler de
comert exterior directorii ei devenind generali de securitate..........

RENUNTAREA LA SUSPENDAREA LUI BASESCU PUNE IN PERICOL
DEMOCRATIA ROMANEASCA !
Nu o spun eu ci importanta revista Economist. Victoria USL pune bazele unei posibile infrangeri. In ultima istanta asistam doar la o rotatie de cadre al aceleasi clase politice.
Criza economica se agraveaza. Dupa Grecia urmeaza Spania si Italia.
Viata oamenilor de rand nu se va inbunatatii ci dimpotriva.
Lumea va uita de rele .si se va intoarce la Basescu. El va deveni seful opozitiei . Va veni pe cai mari ca salvatorul si binefecatorul natiei.
Basescu ca si Putin ......Prim Ministru.
Victoriasii de astazi sunt gata sa faca o greseala fatala pentru ei si pentru tara !


Traian Basescu may return as PM, Putin-style, when his term runs out, says The Economist ! Traian Basescu may return, Putin-style, as prime minister when his term runs out in 2014, says The Economist in an ample piece dedicated to Romania in which it labels Basescu as “a charming but dodgy president”

Robert Horvath spunea...

In 1977 Ceausescu prinr-un decret secret a introdus intreprinderiler de
comert exterior in securitate, directorii ei devenind generali de securitate..........