- USL a avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de muncă, astfel încât numărul de angajaţi să devină cel puţin egal cu numărul de pensionari, promiţând, totodată, o creştere economică de 4% anual.
-Obiectivul de creare a un milion de noi locuri de muncă va fi posibil, în viziunea USL, în principal, prin reducerea costului muncii şi prin scăderea fiscalităţii.
-USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum şi zero taxe pentru angajarea în regim part-time şi creşterea salariului minim pe economie la 800 lei/lună.
-USL va păstra plafonul de 16% şi va introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, astfel: cota 8% - până la 800 lei/lună, cota 12% - de la 800 lei/lună până la 1600 lei/ lună şi cota 16% - pentru ce depăşeşte 1600 lei lună.
-După patru ani de mandat USL promite că TVA va reveni la 19%. USL promite, totodată, deduceri de impozite la jumătate din plata pentru pensie privată şi asigurări private de sănătate, cu plafon stabilit.
- USL va introduce cota redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume (TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului).
-USL promite, totodată, să restructureze ANAF, Garda Financiară şi Vama şi să desfiinţeze 6.000 de posturi numite politic în perioada 02009-2010.
- USL promite să plafoneze cheltuielile cu bunurile şi serviciile la minus 50% din valoarea actuală, să adapteze acordul actual cu FMI şi să negocieze în 2013 un nou acord cu FMI.
-Viziunea USL în ceea ce priveşte administraţia prevede că funcţiile politice se vor limita doar la miniştri şi la secretarii de stat, Uniunea având în vedere ca în prima lună de guvernare să modifice Legea-cadru a descentralizării.
-USL îşi propune, de asemenea, să comaseze terenurile agricole şi să realizeze gratuit cadastrul pentru acestea.
- USL îşi propune ca, până în 2020, să construiască 1.200 de kilometri de autostradă.
-În ceea ce priveşte turismul, USL are în vedere să scutească trei ani de la impozitul pe profit investiţiile în acest domeniu, să elaboreze un nou act normativ de reglementare a situaţiei plajelor, să amplaseze bariere în larg pentru oprirea algelor, să extindă sezonul estival, să iniţieze programul „Prima piscină”, cu o cofinanţare de la bugetul de stat.
-Există un document intitulat "Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare", care prevede evitarea situaţiilor în care premierul nu ştie ce documente internaţionale îşi asumă ţara, precum în cazul ACTA.
-USL îşi propune un dialog susţinut cu opoziţia, ONG-urile, societatea civilă în legătură cu aderarea la Schengen şi cu MCV precum şi combaterea politizării corupţiei promovate sistematic de către PDL.
-Un alt punct vizează combaterea corupţiei guvernamentale şi "stoparea spolieriibugetului de stat" prin modificarea şi aplicarea Legii achiziţiilor publice şi prin exercitarea controlului Curţii de Conturi asupra activităţii ANAF şi ANRMAP.
- USL prevede depolitizarea structurilor deconcentrate şi retragerea "Legii Igaş" privind dreptul de a candida al funcţionarilor publici, precum şi revenirea la valorile pensiilor şi salariilor de dinainte de iunie 2010, asumarea unui deficit de 3% convenit cu FMI şi modificarea de urgenţă a Legii responsabilităţii fiscale, care nu conţine niciun articol care să prevadă răspunderea în faţa Parlamentului a celor care încalcă legea.
-Programul USL vizează şi reglementarea de urgenţă a actelor normative privind Fondul de Rezervă al prim-ministrului, anchetarea şi controlul "băieţilor deştepţi din energie", respingerea proiectului Roşia Montană, cu "evaluarea corectă pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului naţional şi combaterea corupţiei politice".
-USL mai propune pentru guvernare modificarea legislaţiei fiscale, în sensul aplicării unor taxe diferenţiate pe venituri, cu impozitarea până la 10% a averilor mari.
-Creşterea valorii salariului minim la 850 de lei, din asigurări şi venituri suplimentare la buget, relansarea companiilor de stat, "nu prin privatizare pe bani puţini şi comisionane mari, ci prin asigurarea unui management privat, autentic şi prin soluţia clasică şi sănătoasă a retehnologizării".
-USL îşi mai propune "descurajarea UDMR în a mai ridica pretenţii şi a mai pune condiţii (inclusiv în ceea ce priveşte scindarea pe criterii etnice a UMF Târgu Mureş".
-Ultima propunere este adoptarea unei legi electorale negociată cu toate partidele şi susţinută de întreaga clasă politică, precum şi promovarea iniţiativei legislative a USL privind reducerea numărului de parlamentari la 312.
27 comments:
LANSAREA DADAISMULUI ECONOMIC SI SOCIAL !
Tara care a creiat teatrul absurdului lanseaza dadaismul social economic.
Cu 4 milioane jumate de populatie activa cum se poate creia un milion
de locuri de munca ?
Chiar daca toti membrii cabinetului Ponta inclusiv femeile de serviciu si portarii ar fi beneficiarii a Premiului Nobel pentru Economie acest miracol econiomic nu cred ca ar fi posibil. El depaseste miracolul economic german, japonez , coreian la un loc
Domnule Lupus .....cred ca este vorba nu de creiarea de un milion de noi locuri de munca.....ci pierderea unui milion de locuri de munca.
Economia SUA si Japoniei inclusiv Canadei nu poate creia in plina criza
economica un milion de locuri de munca ci poate 1oo...
Acest guvern trebuie pus in camasa de forta iainte de a fi prea tarziu ....
@ Corleone.
Multumesc pentru atentie. Stiam ca voi gasi la tine intelegere si mereu o mana intinsa,
@Lupus
Eu sunt doar sceptic citind cele de mai sus(nu negativist)
1.Parca nu prea seamana a program de guvernare ci a promisiuni pe banda rulanta.
Am inteles ca programul de guvernare va fi prezentat dupa cateva zile ce catre guvernul Ponta.Oare asta sa fie?
2. aproape fiecare aliniat se refera la reduceri,reduceri,reduceri....de taxe si impozite.Nu ma pricep dar la buget se va mai colecta ceva?
3.Aia cu milionul de locuri de munca ar fi exceptionala daca nu ar fi s.f.Credeti ca reducerea CAS este suficienta pt a determina patronii sa faca angajari cu nemiluita? Sau o sa-i faca pe toti bugetari?:):)
PS Cu d-na campeanu la min.muncii,e cam "clara" treaba.
SU*NT LUCRURI REALIZABILE PE CARE AR FII TREBUIT SA LE FACA UDREA_BASE IN CEI 6ANI !
NU MAI FACETI SPUME ! SUNT REALIZABILE SI SUNT SUSTINUTE DE SOCIETATEA CIVILA- LUCRUL CEL MAI IMPORTANT
PS NENOROCIREA DRACULUI !
CINE MAI FACE TERENURI de FOTBAL IN PANTA , LA TARA?
CINE MAI FACE PATINOARE X 3 PRETUL DIN OCCIDENT ?
CINE MAI FACE SALI DE SPORT,PARCURI SI FITNNESS PENTRU BABELE DE LA SATE ?
AICI II NENOROCIREA
Programul cred ca are sanse sa reuseasca dar numai daca cei ce vin la guvernare vor da dovada de cinste.
1000000 de locuri de munca nu trebuie create . ele exista dar sunt la negru si trebuie doar scoase la suprafata astfel incat angajatorii sa nu plateasca prea mult la buget. si oricum se vor aduna mai multi bani decat pana acum.
Foatrte multi pensionari lucreaza fara acte, foarte multe femei sunt bone fara acte, pietarii nu au acte de munca si nu platesc pentru sanatate. Sunt foarte multi care lucreaza cate 12 ore pe zi pe salariul pentru 8 ore.
ETC !
@micutzul
Bună constatarea d-voastră cu scoaterea la suprafață a muncii la negru.
Poate acum înțelege și
@Don
De la doamna Campeanu și de la domnul Dobrițoiu mitarii se pot aștepta la surprize, dar dupa alegeri. Pentru unii surprize neplăcute!
@Micutzul
Romania traieste din banii din afara si economia la negru,
Intr-o tara ca Romania economia subterana este paradoxal un factor pozitiv,
Taxarea de care vorbiti nu estte o solutie ci va fi un balast.
Foarte multi economisti sunt de aceasta parere.
CARACTERUL POZITIV AL ECONOMIEI SUBTERANE !
.........................
Aceasta ideie functioneza pe hartie dar nu tine cont de caracterul specific al economiei romanesti si a mentalitatii specifice.
Romania subzista datorita economiei subterane si a banilor trimisi din strainatate.
Economia de stat este in faliment iar sectorul privat este subdesvoltat.
In moment in care incercati sa taxati pe antreprenorii care lucreaza la negru….acestia neputind plati taxele vor disparea….ca si asa numita economia romaneasca.
Pe de altă parte, trebuie spus că un nivel crescut al economiei subterane are şi aspecte pozitive, , în sensul că poate absorbi, chiar şi neoficial, din forţa de muncă disponibilă scăzând, astfel, rata şomajului.
Aşa arată România, o ţară plină de taxe şi de reglementări care mai de care mai agresive (importate de la blocul vecin – UE), locuită de o populaţie cu venituri reduse care, vrea, nu vrea, este obligată fie să apeleze la serviciile economiei subterane, fie chiar să activeze pe această piaţă pentru a putea supravieţui.
Lupus se pricepe doar la pensii si cenzurare. Gasiti dreptul meu la replica
pe INFO MONDO MILITAR SI BLOG MEHEDINTI
@ Cezar se pricepe doar la lozinci,
Singurul serios este spre surpriza mea Don Corleone.
Beavo lui. Si jos palaria PURADEL !
Romania este deja in colaps economic.
Romania va ajunge la nivelul anulului 1989 abia in anul 2050.
Prevederi CIA : “External debt will plunge Romania into financial meltdown.”
The factor that will suffocate Romanian economy in the next period will be after 2015 the foreign debt crisis. The Boc government has careless accepted more than 16 billion dollars credit and in total the private and state debt of Romania is reaching the unbelievable sum of 65 billion dollars, this only if the government will no longer accept new loans. But this perspective is an unrealistically one as President Traian Basescu has announced new external loans for 2011 , that will surely bring Romania to being incapable to pay the foreign debt.
The economic crisis is worsening.
The conclusions of the most important economic experts where clear: the crisis is not over but has entered in a more difficult faze that will affect financial and banking system and economic fundaments. The economic crisis will continue until 2015 at the earliest and a coming back cycle that will last until 2020. This decade will be without a doubt the lost decade of Romania but if the necessary measures are not rapidly taken to re-establish control on economic decline than we risk that Romania will not come back economy not even in 2020.
CARACTERUL POZITIV AL ECONOMIEI SUBTERANE !
• lubrifiant economic – economia neagră are un puternic potenţial de absorbţie a şocurilor economice şi politice, fiind o rezervă de flexibilitate atunci când anumite activităţi trec din sectorul oficial în cel neoficial;
• calmant social – în prezenţa economiei negre, costurile sociale ale unor politici de stabilizare sunt mai uşor de suportat (de ex. în cazul politicilor antiinflaţioniste). Impactul unei perioade de recesiune este astfel atenuat, crescând şansele reinstaurării stabilităţii preţurilor;
• stabilizator încorporat – acţionând ca tampon pentru greşelile în politică şi în realizarea reformei, dar pe termen scurt. Stabilitatea indusă nu funcţionează şi pentru sistemele economice de comandă sau în tranziţie, mai mult, inducându-le elemente de instabilitate.
De asemenea, economia neagră absoarbe o parte din forţa de muncă disponibilizată din sectorul oficial şi poate contribui la compensarea existenţei unei penurii de produse pe piaţă, în felul acesta acţionând în direcţia echilibrării diverselor pieţe: piaţa forţei de muncă, piaţa bunurilor şi serviciilor, etc., fiind astfel prezentă opinia conform căreia, cu fiscalitatea şi legislaţia existente, este bine ca o parte a activităţilor economice să se poată dezvolta în afara pieţei oficiale şi deci să scape constrângerii .
Criticile favorabile susţin că activităţile subterane asigură economiei oficiale flexibilitatea şi adaptabilitatea de care aceasta duce lipsă, suplinind domeniile pe care aceasta nu le acoperă, oferind locuri de muncă şomerilor şi acţionând ca un remediu în perioadele de recesiune.
MINISTRUL BULGAR AL ECONOMIEI DA O PALMA ECONOMISTULUI LUPUS
Cotidianul :
Ministru bulgar: Mai bine cu o economie gri decât fără economie
“Este mai bine ca Bulgaria să aibă o economie gri decât nicio economie”, a declarat Traicho Traikov, ministrul Economiei şi Energiei de la Sofia, potrivit The Sofia Echo. Declaraţia vine după publicarea unui studiu al Asociaţiei Industriaşilor din Bulgaria, care arată că 40% din economia ţării este “obscură”. “Potrivit angajaţilor, procentul economiei gri este de 48,6%, dar potrivit populaţiei în general, cifra ajunge la 58%”, se arată în studiul citat.
Minsitrul Traikov a precizat că este responsabilitatea statului să-i facă pe oameni să iasă la lumină, însă în acest moment acest lucru este prea costisitor. “Rolul meu este să mă asigur că afacerile se pot face cu cele mai mici costuri”, a spus ministrul.
“Gri sau nu, este vorba de o activitate economică care contribuie totuşi la PIB. Economia devine treptat gri atunci când mediul economic este de asemenea natură încât este mai ieftin să se opereze informal, fără a se plăti taxe”, a spus ministrul bulgar.
RH+ inteleg ca esti suparat pentru ca nu se configureaza o anarhie sau o lovitura militara !
,,Osul Tau Domnesc,,- de la Londra sa mai pasca gastele si sa mai astepte pana cand ii dai semnalul!! Este posibil sa-i albeasca barba ,asa ca sfatuieste-l sa-si caute ceva de ..munca!!
STATUL ROMAN MAFIOT
ROMANIA STA IN PICIARE DATORITA BANILOR VENITI DIN STRAINATATE SI A ECONOMOEI SUBTERANE,
LUPUS ESTE GRESIT DIN NOU.
Trebuie spus că un nivel crescut al economiei subterane are şi aspecte pozitive, în sensul că poate absorbi, chiar şi neoficial, din forţa de muncă disponibilă scăzând, astfel, rata şomajului.
Politicienii ar trebui sa fie prudenţi în combaterea economiei subterane, în special pe timp de criză, este că veniturile obţinu
te în urma activităţii pe această piaţă cresc nivelul de trai a cel puţin o treime din populaţie. În plus, între 40 şi 50% din activitatea economică din „subteran” are un caracter comple mentar, creând valoare adăugată şi contribuind la formarea PIB-ului.
Mai mult se consideră că satisfacerea nevoilor celor marginalizaţi din punct de vedere economic, prin oferirea de locuri de muncă, bunuri mai ieftine etc. se realizează fără intervenţia statului, fiind o supapă de siguranţă care permite sistemului economic să funcţioneze în continuare chiar şi în perioadele de criză.
A spune ca diminuare TVA ar reduce economia subterana nu face sens si nu stiu cum ar putea fi probata.
SAPTAMINA FINANCIARA
http://www.sfin.ro/articol_19896/statul_a_trimis_economia_in_subteran.html
ECONOMIA SUBTERANA ARE UN CARACTER POZITIV
.... în tranziţie, precum România, caracterul este de complementaritate: ... Pe termen lung, probabil că ar exista un efect pozitiv, rata productivităţii muncii fiind mai ...
@Robert
Dreptul la replică dat pe alte posturi merge negreșit la spam!
Nu știu ce este în capul d-voastră dacă vă închipuiți că doar dacă scrieți pe ultimul post vă sunt citite comentariile.
Economia gri, nu generalizată, poate avea efecte pozitive, dar numai pe termen scurt. Pe termen lung economia subterană secătuiește bugetul statului și compromite politicile sociale.
ROMANIA ESTE IN FALIMENT.
Colapsul este total de multa vreme. Industria este ca si inexistenta ajungandu-se doar acum doi la PIB de sub Ceausescu. 80% din produselele economice sunt importante. Somajul este de ordinul milioanelor. Cea mai mare parte din puterea de munca activa a plecat peste granita iar numarul pensionarilor si a celor ajutati social depaseste pe cei angrenati in productia reala.
Creierul tarii incepand cu doctorii si cei specializati in industrii de varf pleaca pe capete. PONTA REFUZA SA SPUNA ADEVARUL PENTRU A CREIA IN CONTINUARE SPERANTE….Nici o tara aflata in conditie de pace nu a fost vreodata in aceasta situatie,……peste limita disperari. Chiar si in conditiile celui de al doilea razboi mondial nivelul de trai al Romaniei fost de un nivel acceptabil….cel mai inalt din Europa.
ROMANIA SE MENTINE LA SUPRAFATA DATORITA BANILOR DIN STRAINATATE SI A ECONOMIEI SUBTERANE
@Cristos a spus " iubeste dusmanul " cu exceptia lui Coreolone !
Articolul a fost scris
SUNDAY, NOVEMBER 22, 2009
Scuze
Postat din greseala pe blogul Lupus
Lupus
Indraznesc un sfat Desi postezi editoriale interesante si pertinente sari
mereu la ...nonsensuri care nu intereseaza absolut pe nimeni. Acum vii cu
pixelul . Cu tot respectul....nu strica mai multa concentrare la propriu sat si la figurat .
LUPUS
Dece cenzurezi dreptul meu de replica adresat catre .... cezar,
persoanei mele .iesit total din contextul editorialului ?. Un atac impotriva instititiei monarhice. Absolut ridicol.
Daca nu accepti propaganda monarhica nu ar trebui sa accepti atacuri la adresa familiei regale.
Printul Nicolae este mult mai educat si mai inteligent decat printul tau
preferat Ponta. Poti citi amanunta pe blogul meu personal.
@Robert
Cenzurez tot ce nu are legătură cu postul!
De ce nu înțelegeți să nu mai postați aiurea.
@Micutzul
referitor la milionul de locuri de munca(munca la negru),inclin sa va dau dreptate
@RH+
Ca de obicei esti "pe invers" cu "avantajele" pietei muncii la negru.Aceste asa zise "avantaje" sunt doar niste fraze golite de continut,un fel de gargariseala.
Prostiile postate de dumneata ma fac sa-mi aduc aminte de prostiile " unui grup de cercetatori britanici" care se refereau la avantajele fumatului!!!!
Cam asta faci si dumneata.
Trimiteți un comentariu