vineri, 13 aprilie 2012

S-a convenit: în toamnă votăm mixt dar contează votul pe listă

Comisia parlamentară, constituită la propunerea lui Victor Ponta pentru elaborarea codului electoral,  a decis că jumătate dintre viitorii parlamentari vor fi aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate, pe listă, compensatoriu .
Comisia este constituită din reprezentanții tuturor partidelor parlamentare. 
Aceeași comisie urmează să mai stabilească numărul parlamentarilor viitoarelor parlamente.

Ce înseamnă sistemul  mixt de vot.

- România va fi împărţită într-un număr de colegii egal cu jumătate din numărul sentorilor, respectiv deputaţilor.

- Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: două pentru Senat şi două pentru Camera Deputaţilor. 
- Pentru fiecare Cameră, alegătorul va vota atît pentru candidaţii în colegiul respectiv, pe unul dintre buletine, cît şi pentru lista fiecărui partid, pe al doilea buletin de vot.

-Candidaţii care câştigă aceste colegii, într-un singur tur, devin parlamentari. Cealaltă jumătate de senatori și deputați va fi impărțită între partide, proporțional cu procentele obținute în votul pe listă printr-un sistem compensatoriu  încă nestabilit.
-Normal ar trebui ca numai această jumătate să se împartă între partide potrivit votului pe listă.
-Cei de la putere țin cu dinții ca prin compensare fiecare partid să obțină,  în final, un număr de parlamentari proporțional cu procentele obținute la votul pe liste.
 Care ar fi deosebirea între cele două modalități de atribuire a mandatelor pentru o Cameră care, să presupunem, are 100 de parlamentari?

Cum s-ar atribui mandatele dacă un partid, o alianță își clasează candidații nominali pe primul loc în toate colegiile iar la votul pe listă obține 60% din voturi?
1. In prima varianta ar avea 50 de parlamentari aleși direct  la care își mai adaugă 30 de parlamentari din votul pe listă(50x60%)
-Total 80 parlamentari, adică 80%. Opoziția ar avea numai 20 de parlamentari.
2. In varianta a doua, cea pentru care se bate PDL, aceeași alianță ( partid) primește cele 50 mandate cîștigate direct  plus 10 mandate prin redistribuire ca să întrunescă 60% din mandate, corespunzător votului pe listă. Opoziția își întregește tot ce a pierdut în votul direct, adică 40 de mandate.

Dvs pentru care variantă optați?

UPDATE

Victor Ponta nu este de acord cu ce a convenit Comisia!
 Propunerea depusa la Parlament de USL, in urma cu un an, privind noi reglementari electorale, ramane in vigoare, respectiv reducerea numarului de parlamentari la 318, conform normei de reprezentare, scrutin majoritar dintr-un singur tur si pierderea mandatului de catre senatorul si deputatul care candideaza sub culorile unui partid si apoi isi schimba apartenenta politica, a declarat vineri liderul social-democrat Victor Ponta, citat de Agerpres. Ponta spune ca, daca reglementarile propuse de USL ar fi in vigoare, "oameni ca Elena Udrea nu vor mai ajunge in Parlament

 

1 comments:

william spunea...

RAspuns: pentru varianta care trimite PDL in lada de gunoi :)

lasand gluma la o parte, imi amintesc cum haita portocalie urla ca un singur om (sic) in 2008, cat de benefic si de moral(!) e votul uninominal "pur si dur"... aplicarea acestei variante acum (ca tot sunt la Putere si trec ce lege vor muschii lor) ar scoate PDL din Parlament! Daca ar fi principilali (si nu sunt) ar trebui sa sustina uninominalul pur, fiindca ce e moral trebuie sa prevaleze asupra interesului propriu...

Evident ca nu se va intampla asa, pedeleprele vor forta varianta care le aduce lor maximul profit (ori mai degraba, salveaza cat mai multi sobolani portocalii- data fiind situatia la nivelul tarii), in stilul consacrat de "marele lor lider" (sarcasm) care sustine intai A si apoi sustine nonA fara sa-l doara stomacul (poate dor ficatul :))