luni, 16 aprilie 2012

Istorici demolatori de mituri naționale.

Diaconescu Gheorghe Marius
2.      Data şi locul naşterii: 19 ianuarie 1970, Tăuţii-Măgherăuş.
4.      Cetăţenia: română.
5.      Naţionalitatea: română.
6.      Studii:
-         septembrie 1997-august 2000 – studii postuniversitare la Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Şcoala de Doctorat din cadrul Secţiei de Istorie, specializarea în cadrul Catedrei de Istorie Medievală şi Premodernă a Ungariei. Teza de doctorat intitulată "Structura nobilimii ardelene în epoca angevină" a fost depusă în 18 decembrie 2003. Susţinerea publică va fi în primăvara anului 2004

-         1990-1995 – Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Istorie, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvită cu diplomă de licenţă.
8.      Locuri de muncă:

-         din 16.02.2004 – lector universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti

-       1.03.2002 - 15.02.2004 – asistent universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti

-         1.02.2001-28.02.2002 – arhivist la Direcţia Generală a Arhivelor Naţionale ale României, Bucureşti.

-         15.09.1996-31.12.1997 – muzeograf la Muzeul Judeţean Satu Mare.

-         1.11.1993-31.08.1994 – profesor suplinitor la Grupul Şcolar Industrial de Telecomunicaţii şi Liceul teoretic George Bariţiu din Cluj-Napoca.
  1.04.1988-21.09.1990 – muncitor operator chimie anorganică la Intreprinderea Metalurgică de Metale Neferoase din Baia Mare.

Burse:


6.      Bursă de 3 luni acordată de Europa Institut, Budapesta, Ungaria, în perioada ianuarie-martie 1998.

7.      Bursă de 1,5 luni acordată de Fundaţia Soros în cadrul Programului de colaborare dintre istoricii români şi maghiari, în perioada 1 aprilie-15 mai 1995.


Cu toţii ştim de Mihai Viteazul că a făcut prima unire a ţărilor române. Formula corectă ar fi Mihai Viteazul este primul domnitor român care a făcut unirea ţărilor române. Fiindcă nu este primul

Habsburgii i-au lăsat lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, conducerea acestei părţi a frontului antiotoman. Mihai Viteazul şi domnul din Moldova, Ştefan Răzvan, aderă şi ei la Liga Sfântă, însă în anumite condiţii: înainte de a începe războiul, cei doi trebuie să încheie, din îndemnul împăratului, un tratat cu principele Transilvaniei. 
 În 1595 a fost semnat un tratat între principele Transilvaniei şi delegaţiile celor doi domni de dincolo de Carpaţi (Mihai Viteazul în mai, Ştefan Răzvan în iunie): „Acele două tratate sunt actul de unire. Prin acele documente, domnitorii români sunt reduşi la funcţia de guvernatori. Nu puteau să administreze vistieria ţării singuri. Acesta este un atribut al suveranităţii, al domniei. Domnul poate decide în evul mediu ce face cu banii ţării. I se ia acest drept”,

In plus, trei soli munteni trebuia să participe la Dieta Transilvaniei, care devenea forul suprem pentru cele trei ţări. De asemenea, boierii munteni primeau dreptul de a nu mai putea fi ucişi fără învoirea principelui din Ardeal. „Doar aşa a intrat în Liga Sfântă, direct n-a putut să intre pentru că cei din Ligă s-au temut că e omul turcilor”.

Din acel moment, titulatura lui Sigismund e „principe al Transilvaniei, Valahiei şi Moldovei”. 
Prima unire a ţinut, pentru Moldova, până în august 1595 (deci numai trei luni, începând cu iunie), deoarece la acea dată ţara este ocupată de Ieremia Movilă, care se înscăunează cu sprijin polonez. Pentru Ţara Românească, unirea a ţinut până în decembrie 1595: „De Crăciun, Mihai a fost în solie la Sigismund Bathory în Transilvania şi atunci principele, ca mulţumire pentru efortul depus în războiul antiotoman, i-a dat voie să foloseacă vistieria ţării”.
Mihai a pierdut bătălia de la Călugăreni! 
 După ce a încheiat tratatul de supunere față de Sigismund, Mihai începe lupta împotriva turcilor şi atacă cetăţile turceşti de dincolo de Dunăre. Apoi vin turcii şi are loc vestita bătălie de la Călugăreni, din august 1595. „Într-un război sunt mai multe etape. Poate fi victorie pe moment, dar analizând pe ansamblu, a fost o înfrângere. Într-adevăr, la Călugăreni, probabil că Sinan a căzut de pe cal cum spune legenda, probabil că au murit mai mulţi turci decât români. Dar după aceea, când s-a ridicat Sinan din nămol şi s-a uitat în zări, n-a găsit nici picior de ostaş român”
După Călugăreni, Mihai Viteazul s-a retras către valea Prahovei, spre munţi, aşteptând să vină Sigismund Bathory cu oastea Transilvaniei. „Să nu uităm că Sinan a intrat în Bucureşti, a intrat în Târgovişte, şi-a pus gardă otomană acolo. Deci practic n-a fost o victorie a lui Mihai Viteazul, în ciuda monumentelor care împânzesc ţara”, mai spune el. Armata transilvăneană a venit la Braşov, a trecut munţii, iar turcii au plecat din Ţara Românească, în urma bătăliei de la Giurgiu, unde s-a afirmat Mihai Viteazul.
 Mihai copiază modelul Sigismund, la sugestia lui Iojica

Acest gest aţâţă apele, în ciuda faptului că Mihai i-a asigurat pe habsburgi că intenţia lui a fost să scoată Transilvania din mâinile polonezilor şi să o returneze împăratului.

Îngrijorat de veştile pe care le avea de un plan al Poloniei de a-l răsturna în Muntenia şi a-l pune domn pe Simion Movilă, fratele lui Ieremia Movilă, el atacă Moldova, în 1600. „Mihai pune în aplicare ceea ce a făcut Sigismund înainte: este domn peste cele trei ţări. Cum a fost principe Sigismund Bathory în 1595, este el acum. El copiază un model, un model care i-a fost sugerat de Iojica în 1597. Aceste idei s-au dezvoltat în mintea lui, fireşte, era un strateg, era un militar, un domnitor. Dar ideea a pornit de la unirea făcută de Sigismund, când a văzut că toate cele trei ţări împreună au o forţă armată puternică. Aşa s-a ajuns să facă Mihai unirea, care a fost efemeră, câteva luni de zile”,

„Mihai Viteazul rămâne un model ca primul român ce a unificat ţările române. Mihai Viteazul trebuie să rămână în cărţile de istorie, bineînţeles, ocupă un loc important în Panteonul istoriei noastre. Dar trebuie spus adevărul. El a unit cele trei principate pentru a se elibera de presiunea polonă şi turcă, şi a copiat un model, creat de Iojica şi aplicat de Sigismund Bathory. De fapt, s-a urmărit crearea unei puteri care să reziste turcilor. Şi aceasta să înlocuiască Ungaria care a fost un factor de echilibru în zonă”


43 comments:

alex parolea-moga spunea...

În concluzia de șase randuri a acestui ins - muncitor chimist în comunism , lector universitar în capitalismul de cumetrie - citesc sub starea de lehamite precizările ,,prețioase,, cu privire la trecerea prin vreme și vremuri a Domnului Mihai și îngăduința de a-l lăsa totuși în Panteonul istoriei ...
Nu știu să fiu mitocan , dar cred că spre răcorirea sufletului meu și în memoria unui mare profesor de istorie pe numele lui MATEI IULIAN - LICEUL BRATIANU PITESTI , al cărui elev am fost - 1966-1970 un calendar de sfinți așezați în înjurături în Sfanta zi de Paște ar fi mai nimerit decît orice cuvant de sfadă . Istoria este o știință - lucrează cu date - cu documente - cu logică și evident cu multă conștiință . Istoria presupune echilibru , atenție și patriotism . PATRIOTISM - oameni buni ...
Cine l-a trădat pe Domnul Mihai și de cine a fost ucis la 1601 ? Știi tu , suplinitorule că ,, dintre toate provinciile stăpânite de coroana Ungariei singura care a păstrat ca șef al ei un voievod este Ardealul,,? L-am citat pe Nicolae Iorga cu care n-ai fost coleg nici prin locurile de bejenie ,,telectuală,, nici la bursele de peste Tisa . Transilvania și Ungaria nu s-au confundat niciodată , ele au format întotdeauna două țări diferite ,, - l-am citat pe istoricul maghiar Szilagyi Sandor .
Ai uitat de teroarea consumată și consemnată în N/V Romaniei între septembrie 1940-octobrie 1944 ? Ai uitat cele ce s-au întamplat în Covasna și Harghita în decembrie 1989 ?
Prețul trădării este un pumn de arginți , o bursă , un favor ... Rușine . Am mai văzut un maghiar din UDMR - ministru în Guvernul Romaniei mărșăluind cu tricolorul unguresc în Tinutul Secuiesc cerand autonomie ... Am scris aceste randuri în ziua în care un mare istoric - profesor academician - nu s-a răcit încă . Numele lui nu-l pot asocia mizeriei unuia care se pretinde dascăl de istorie și roman sadea ... Să fiu iertat dacă se poate , dar ție , diaconescu gheorghe marius - SĂ-ȚI FIE RUȘINE !

Lupus spunea...

@Alex Parolea
Asa se întamplă cu cei care studiază la Budapesta și sunt bursieri Soros.
Trebuie sa lucreze în slujba „milenariului” stat maghiar care a fost desființat de turci, după Mohaci
Acest pseudoromân vrea să ne spună că la anul 1600 ungurii aveau conștiiță națională iar ardelenii, moldovenii și valahii nu conștientizau nici că vorbesc aceeași limbă. Mihai Viteazul nici atît !

Pe lespedea de la mormantul de la Manastirea Dealu, Radu Buzescu, contemporan cu voievodul care lăsat moștenire ideea de UNIRE, a scris:

„Aice zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, marele voevod, ce-au fost domn Ţării Rumâneşti şi Ardealului şi Moldovei; cinstitul trup zace în câmpia Tordei şi când l-au ucis neamţi, ani au fost 7109 (1601), în luna august 8 zile. Această piatră o-u pus jupan Radu Buzescu i jupâneasa Preda".

Anonim spunea...

@alex parolea-moga @Lupuș
toata stima pt dom profesor MATEI IULIAN...eu de "pamant" cum se zice sunt pitestean(str Razboieni nr 29)
Dar despre nenorocitul din articol,ei bine mi-ati stricat ziua ,dar rau rau de tot....Il astept la Bv pt o discutie lamuritoare.Nooo ca mai am un pic si vorbesc ca T2
Gata plec ca mi s-a urcat sangele la cap.Eu inteleg libertatea de exprimare si in consecinta voi gasi datele de contact ale nenorocitului.Aoleuuuuu!!!!
Il mai pupa unul in fund pe Bathory(sa arda vesnic in iad)si acesta se numeste robert horvath(il gasiti pe cezar-armya)

Anonim spunea...

care ungarie ??aia carfe a fost pasalic turcesc sute de ani dupa batalia de la mohaci.

Deci asemenea NESIMTIRE nu credeam ca e posibila!!!!
chimizdu....zdii.matiii(uneori si T2 are dreptate)

Anonim spunea...

Auzi ce zice IDIOTUL...

"De fapt, s-a urmărit crearea unei puteri care să reziste turcilor. Şi aceasta să înlocuiască Ungaria care a fost un factor de echilibru în zonă”
Ungaria "factor de echilibru"??
Doar daca incep de la horthy inapoi si e jaleeee!!
Acum ca m-am calmat hai sa zicem ca idiotul a tras prafuri pe nas din banii primiti pe minciuni

Anonim spunea...

aici il gasiti pe nemernic

http://www.unibuc.ro/ro/cdcv_ghediaconescu_ro

nemernicul nu lasa decat o adresa de mail si atat

mariusdiaconescu@hotmail.com

si inca una

mariusdiaconescu2008@yahoo.com

si cica asta ar fi pagina lui PRINCIPALA
gunoiul dreak!!

http://www.unibuc.ro/prof/diaconescu_g_m/index.php

Robert Horvath spunea...

RECUPERAREA ISTORIEI ....IESIRE DIN MINCIUNA SI LASITATE !

@ Fara sa fiu istoric introduc trei idei demolatoare bazata pe studii si
documente . Faptul ca istoricii de seviciu nu cunosc adevaruri esentiale
dovedesc lene intelectuala. provincialism. si studiu prea adanc a istoriei de tip comunist sau national ceausist.

1 ACTUL DE LA 23 AUGUST A FOST FACUT DE REGELE MIHAI IMPREUNA
CU SERVICIUL AMERICAN OSS PREMERGATOR AL CIA.
RUSII SI COMUNISTII AU FOST ANUNTATI IN ULTIMUL MOMENT.

2 ABSOLUT DE NECREZUT DAR ADEVARAT.( DOCUMENTE SI MARTORI OCULARI. ) SPRE SFARSITUL RAZBOIULUI LA BERLIN MARESALUL ANTONESCU CERE LUI HITLER SA "DEMISIONEZE " ASIGURAND PACEA SI
OPRIREA INAINTARII RUSILOR....

3 DOCUMENTUL CARE ARNCA PE VECIE IN AER MINCIUNA HOLOCAUSTULUI. (AM VAZIT DOCUMENTUL CU OCHII MEI INTR-O BIBLIO
TECA EVREIASCA DIN N.Y)

GUVERNUL ROMAN CERE OFICIAL SI IN TERMENI CATEGORICI GIVERNULUI GERMAN ELIBERAREA EVREILOR CETATENI ROMANI DIN LAGARELE DE CONCENTRARE GERMANE.
ACEST DOCUMENT ESTE SEMNAT DE MINISTRUL DE EXTERNE MIHAI ANTONESCU SI RADU LECA ....RESPONSABIL CU EVREII DIN ROMANIA

Sper ca Lupus sa-mi acorde posibilitatea sa desvolt aceste subiecte inedite dar importante pentru recuperarea istoriei si iesirea din minciunile ......

Robert Horvath spunea...

RECUPERAREA ISTORIEI DUPA CONVENIENTA !
Maestre
Pornesc la un atac prietenesc facand doua precizari. Sunt impotriva discriminarii pe criterii etnice . Conducerea maghiarilor trebuie sa stea in primul rand alaturi de ministrii romani in banca acuzatilor in procesul dezastrului national. UDMR trebuie desfintat si trecut in ilegalitate.
Toata conducerea ei este formata din securisti activi in serviciile romanesti
sau maghiare sau in ambele. Romania este indivizibila iar granitele nu sufera discutie. Dar de aici pana la isteria anti maghiara este cale lunga.
Ungaria nu va ataca niciodata Romania fiind o tara mica sub 10 milioane de locuitori, iar locuitorii Covasnei nu se vor retrage in munti devenind partizani . De la un om de mare talent sofisticat si calatorit ma astepr la mai mult. Traim in Europa si dusmani de moarte ca francezii si germanii
au devenit cei mai buni prieteni. Animozitatea si nationalismul prost inteles nu foloseste decat politicienilor din ambele etnii. Romanii si maghiari pot si trebuie sa traiasca impreuna. Alternativa nu exista.
Dupa o introducere mai lunga trec la subiect. Nu ma pronunt despre validitatea afirmatiilor istoricului in dicutie. Dar istoria nu se poate trata subiectiv ca o carte scrisa de tine sau un film facut de mine. Ce argumente factuale aduci impotriva tezelor introduse de istoric.
Istoria nu este o carte de fictiune sau o poveste de dragoste. Ea cuprinde
maretie si uratenie....curaj si lasitate. Vrei o istorie dupa convenienta. Poti s-o ai dar nu este istorie. De unde stii ca acest istoric este un tradator ? Ai vreo proba sau numai .....supozitii
De la acest baiat simplu si nu prea educat
nu ma astept la mai mult. De la tine maestre ....da.

Robert Horvath spunea...

@ Ma refer la sicilian........

Robert Horvath spunea...

@ Coreolone
Cu toata intelegerea..... Am citit cu atentie comentariile
tale la un subiect interesant si nu am inteles nimic. Sunt anumite influente
slave si filiatii latine....dar nimic mai mult. Poate un dictionar roman- rom
poate sa-mi dea o mana de ajutor. Nu glumesc ....

Cateva exemple
" chimizdu....zdii.matiii "
" gunoiul dreak!!............................

Lupus spunea...

Mi-a plăcut replica pe care a dat-o blogerul Nicolae Nicu unui admirator al lui M Diaconescu care scrie inspirat din Istoria Ardealului, editata de Academia de la Budapesta:

https://bogdanjournal.wordpress.com/2012/02/13/mihai-viteazul/

Nicolae Nicu | 20 februarie 2012 la 12:57 PM | Răspunde

N-am să comentez inepţiile ăstora. Chiar şi un “profesor doctor” are dreptul să se facă de ruşine, fie şi în încercarea de a se remarca în carieră cu ceva. În fond, cine sînt aceşti Diaconescu şi Boia? Nişte profesori obscuri care, dacă nu au putinţa de a îmbogăţi cu ceva cercetarea istoriei Patriei, supravieţuiesc profesional trudind la demolarea ei! Interpretări din astea, de doi lei, asupra istoriei naţionale în general sau, de ce nu am spune-o, asupra istoriei mişcării muncitoreşti şi socialiste, cu deosebire a perioadelor de după cel de-al Doilea Război Mondial pînă în 1989, s-au tot văzut şi auzit. Este un soi de mercenariat antiromânesc, la care destui s-au înjugat de-a lungul timpului şi la care mulţi alţi fără-de-ţară se înjugă şi azi, un mercenariat cultivat cu bani grei şi încuibat pe aici, cu statut de “societate civilă”, de acea oficină a politicii şi propagandei reacţionare, anticomuniste şi antinaţionale care s-a numit, cinic, “Europa Liberă”, cloaca scursurilor, nemernicilor şi a rebuturilor apatride.

Boia, de altfel, atît cît a scris despre istorie, a scris mai mult în alte limbi şi mult mai puţin în româneşte, fiind cunoscut în domeniu prin mania demolării miturilor, manifestată, culmea, pînă şi faţă de el însuşi! Aşa a ajuns el a fi perceput drept un exeget mitoman al evenimentelor istoriei, un interpret fantasmagoric al lor, ceea ce, dintr-un anume punct de vedere, poate reprezenta un interesant caz de studiu pentru psihiatri.

Încolo, evident, Mihai Viteazul nu s-a înscăunat în domnie cu visul de a întemeia o naţiune, căci, atît cît i-au permis specificul şi împrejurările epocii sale, el – spre deosebire de “boianii” de azi! – conştientiza existenţa ei de fapt! Dovada stă, în primul rînd, în faptul că Mihai nu şi-a înnobilat sceptrul voievodal cu peceţile Ungariei şi Poloniei, nici măcar cu cele ale Serbiei, Voievodinei sau Bulgariei, ci cu cele ale… naţiei sale, respectiv ale Transilvaniei şi Moldovei. Iar acest act nu a fost un act de uzurpare sau impostură, cum lasă boianii de înţeles, ci un act de necesitate tactică şi strategică militară şi politică, impus lui Mihai de mersul evenimentelor în rapidă şi gravă desfăşurare, dar, totodată, un act de voinţă şi raţiune proprie, după cum el însuşi a mărturisit: “Asta-i pohta ce-am pohtit-o eu”!

În fine, orice istoric care se respectă se cuvine să recunoască şi să accepte acest adevăr: Mihai Viteazul a intrat în istorie ca fiind cel mai mare voievod al nostru nu atît prin faptele şi raţiunile sale politice, oricum temerare şi strălucitoare într-un timp extraordinar de scurt la scara istoriei, şi nu atît prin moartea sa de martir, cît, mai ales, prin moştenirea spirituală pe care, conştient sau nu, a lăsat-o românilor, prin idealurile naţionale nepieritore pe care li le-a dăruit cu realizările şi personalitatea sa inegalabile – Unire, Patrie şi Onoare.

Robert Horvath spunea...

@ Lupus
Nu ma pot pronunta asupra opiniilor domnului Diaconescu. Nu sunt
de specialiate istoric. Am studiat anumite perioade in vederea unor scenarii de film. Dar in schimb ma pot pronunta despre opinile ....Lupus.
Orice demitizare a istoriei oficiale este taxata drept anti-romanism, si calomniata drept o actiune subversiva, sustinuta de SIS, KGB, iudeo-masonerie, , Soros, Mossad, CIA si alte foruri mai mult sau mai putin reale. In orice demitizare a propagandei nationalista vedeti mana strainilor in special al ungurilor. Va rog a raspunde
Observ ca traiti intr-o adanca confuzie istorica si filozofica chiar
Va rog sa explicati cand a aparut un Europa notiunea de natiune ?
Mihai Viteazu a creiat o natiunea romana sau a fost domnitorul Transilvaniei ?
Citez din Vikipedia care in conceptia dumneavoastra este in mina dusmanilor Romaniei
"Există un consens general între cercetătorii din domeniul științelor socio-umane asupra faptului că ideea de națiune (ca masă de indivizi solidari, uniți, conștienți de unitatea lor, activi cu scopul de a-și întări unitatea și implicați politic) a apărut ca o nouă modalitate de construire a identității colective în perioada modernă.

Robert Horvath spunea...

@ ps
Stimate Lupus
CONCLUZIE SI CLARIFICARE
Un rol important în formarea identității naționale românești l-a ocupat prezentarea uneori mitică a unor evenimente ale istoriei, care a început, ca în restul Europei, în secolul XIX .

Robert Horvath spunea...

Lupus
Propun polemici prietenesti. Totusi ma astept la atacuri la persoana si nu la subiect ....postez in avans. Remarc in avans ca patriotismul meu este remarcat de multi altii. Selectez in graba cateva opinii.


REVISTA NEAMUL ROMANESC

http://arhivaneamulromanesc.wordpress.com/2008/10/05/dr-dan-brudascu-„gestul-admirabil-al-lui-robert-horvath“/

Gestul admirabil al lui Robert Horvath“
octombrie 5, 2008 — ARP
Am citit, cu reala bucurie si uimire, extraordinarul mesaj al dlui Robert Horvath . Cred ca sunt rare asemenea dovezi de curaj, dar mai ales de patriotism de 24 de carate, printre cei care in prezent au alte rosturi, departe de tara de bastina. Lipsesc aproape cu desavarsire si in randul clasei politice romanesti, inclusiv al celei ce isi asuma rolul de tribuni.
Este mare nevoie de astfel de gesturi pentru a mai stavili demersurile denigratoare si demolatoare la adresa acestei tari, a istoriei si valorilor ei. Proferarea insistenta de falsuri si neadevaruri nu este deloc intamplatoare si nici dezinteresata. Umilirea poporului roman si desconsiderarea trecutului national fac parte dintr-un plan diabolic aservit propagandei revizioniste inca prezenta in multe metropole occidentale.Necazul autorului acestui exceptional mesaj, pe care il felicit din tot sufletul.......

Prof. univ. dr. Ion COJA:
SUNT ALATURI DE DOMNUL HORVATH !

ion romanul

Va felicit pentru admirabila pagina de istorie adevarata, dle Horvath. Va felicit pentru rabdarea, tinuta stiintifica si patriotismul dv. Slava Domnului ca mai exista si oameni ca dv., care se bat pentru Adevar.


REVISTA TRANSILVANIA

http://www.revistatransilvania.ro/nou/ro/anul-editorial-2009/doc_details/36-numrul-82008.html

Numărul 8/2008
Descriere
CUPRINS
Corvin Lupu, De la Norman Finkelstein la Robert Horvath / 1
Robert Horvath (Deva), „Românii, criminali sau eroi?” (Scrisoare deschisă către Regele Mihai I) / 4
Robert Horvath, Istorie cu jumătate de măsură la Institutul Cultural Român din New York! / 8
Ion Coja, „Sunt alături de domnul Robert Horvath!” / 10

TUDOR VADIM : Robert Horvath face parte din BIBLIOTECA DE AUR

CATRE NEW YORK MAGAZIN :

IN APARAREA DOMNULUI ROBERT HORVATH
Sunt scriitorul Stefan Dumitrescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, si printre puţinii scriitori romani propuşi pentru Premiul Nobel.
Cu mai mult timp în urmă l-am cunoscut pe Forumul Europa Creştină pe cineastul român, stabilit în America, Robert Horvath… Am aflat din relatările de pe Forum de intervenţia foarte curajoasă a dumnealui la o Expoziţie de la Institutul Cultural Român din New-York, în care poporul român era acuzat de holocaust… M-a uimit faptul că un maghiar sare în apărarea poporului român iar faptul acesta m-a impresionat, m-a făcut să-l preţuiesc şi să-l ţin minte.

Ulterior am citit şi alte articole ale dumnealui, şi i-am văzut alte reacţii şi luări de atitudine. Mi-am dat seama că ne găsim în faţa unei Personalităţi foarte cinstite, a unei Conştiinţe ardente, lucide, a unui om drept, de un curaj nebun, şi a unui patriot român. Domnul Horvath este o conştiinţă înaltă, deloc părtinitoare, care se situează întotdeauna de partea adevărului, a Omului, a binelui.
Aşa a făcut luând atitudine împotriva acuzaţiei de holocaust a poporului român sau când l-a apărat pe Ion Antonescu, ........
! Acest este deci îndemnul meu, domnul Robert Horvat este o Conştiinţă lucidă şi un om care trebuie respectat !

alex parolea-moga spunea...

Nu este bine prieteni , nimic nu este așezat în lege , morala fiecăruia dintre noi s-a subțiat prin sărăcirea minții ... în nebunia vremurilor am ocolit etape din zidirea noastră ,a copiilor noștri , a conaționalilor de-aici , de-aiurea ... Cineva a avut grijă să cultive constant și cu totală încrancenare dezbinarea noastră - prin racolări , prin burse , prin așezarea în divane , prin șantaj ... S-a umblat adanc în ființa noastră la sentimente precum - patriotismul , sacrificiul față de valorile sacre , s-a mutilat istoria , s-a săpat la temelia religiei creștin ortodoxe plantand sutaniști și nu preoți cu har și conștiință - catedralele cresc BISERICA se năruie , școala romanească a devenit experimentală ,facultativă , neesențială în vreme ce școlile minoritare - obligatorii - susținute de stat , motiv de dezintegrare guvernamentală ... Cozile de topor - nesuspicionabile prin naționalitate- sunt vopsite și trimise la masterate , doctorate , specializari de trei parale spre a combate adevărul , istoria și neamul ... Este o vreme în care voi prieteni , și eu și ei, trebuie să alegem binele din rău , adevărul din minciună ,oamenii normali dintre nebuni ! Este vremea zaverei , o altfel de zaveră - una a minților și a sufletelor care ating conștiințele . Nu putem fi toți mercenari luptand împotriva Țării și a Poporului nostru- popor care trece prin acest blestem al îndobitocirii . Eu cred în voi , mai cred încă !

Robert Horvath spunea...

@ Se pare ca reveniti in forma maxima conbinand talentul literar cu aciditatea opinilor . Ma asteptam la un inceput de polemica si un raspuns
terminal la atacul meu prietenesc. Din pacate.....
Va va surprinde, Eu sunt impotriva oricarei forme de autonomie. Ungurii au acelesi probleme ca romanii. Covasna si Harghita sufera de o saracia cronica ....iar autonomia.....
In momentul reintegrarii in civilizatia europena intrerupta de comunisti in viitorul nu prea apropiat....se poate discuta de autonomie culturala si atat.
Ca REPLICA la postarea dumneavoastra plina de nationalism arzator propun o noua viziune probabil mai lucida . Urmareste postarea urmatoare. Cu acelas respect.

Robert Horvath spunea...

HUNGARIAN MANIFESTO- JOS REGIMUL BASESCU!
APEL ADRESAT CONCETATENILOR MAGHIARI, PENTRU A SE UNII CU ROMANII
PENTRU A SALVA TARA DELA DEZASTRU, INAINTE DE A FI PREA TARZIU, PENTRU NOI TOTI!

Am crezut intodeauna ca romanii si ungurii pot trai impreuna in pace. Inainte de revolutie
dupa absolvirea facultatii, am lucrat la televiziune si la principalele studiouri de film din Romania.
Intre operatorul de film Horvath si ceilalti cineasti nu am simtit nici o diferenta. Ne certam intre noi, dar uniti prin ura impotriva lui Ceausescu,..... am fost impreuna si frati.
Acum cateva ore un fost coleg ma sunat la telefon si mi-a spus un mare
adevar. '' fiecare om ,fiecare natiunile are bune si rele dar nimeni nu a indraznit sa spuna vreodata despre unguri ca sunt lasi sau lipsiti demnitate .....dar m-am inselat...... Voi prin alesii dumneavoastra mentineti la putere pe Basescu !
Parlamentarii vostrii cu 6% din voturi sunteti principalii vinovati pentru razboiul care sa declarat nu numai impotriva romanilor ci impotriva tuturot cetatenilor acestei tari.
Da domnilor maghiari peste capul vostru mafia maghiara si mafia romana si-a dat
mana . Asa numita autonomie nu va izoleaza sau rezolva problemele. Bugetarului ungur ca si bugetarul roman i se reduce la fel salariul . Pensionarii din Tinutul Secuiesc au ajuns cersetori la fel ca romanii . Nu cred ca este vreo deosebire intre copilul maghiar sau copilul roman, care plange....... de foame. Cu ce va ajuta daca istoria se invata in limba maghiara, cat timp ce prezentul si genocidul indreptat impotriva tuturor se invata in limbajul hotilor , manelistilor si vanzatorilor de neam.?
Desi unii nu vor sa recunoasca voi sunteti cei care, cu un curaj nebun ati aprins la Timisoara, flacara revolutiei din 1989. Din pacate flacara sa stins si prin alesii vostrii faceti azi jocul comunistilor si securistilor impotriva carora v-ati ridicat impreuna cu romanii.
Am citit nu demult un articol scris de George Serban in care se spune " Dragi compatrioti, dragi romani, fiti unguri! "
.....aratati acelasi curaj si demnitate macar pentru o zi. Pentruca mi-a crapat obrazul de rusine nu ramane decat sa intorc foaia si sa va spun Dragi compatrioti, dragi ungurii, fiti romani! Sau cu alte cuvinte unitiva ,asigurand nu nimai painea de toate zilelele , ci si viitorul copiilor vostrii !
Citesc sau urmaresc pe micul ecran sute de mii de solutii , frectii la un picior de lemn de a iesi din criza si prapastie. Solutia este simpla si unica : Pe langa romani un milion de unguri pe strada!
Acum cateva minute am citit si recitit de zeci de ori un articol extraordinar ,care se termina spunand RIDICĂ-TE GHEORGHE, RIDICĂ-TE, IOANE!
Nu ramane decat sa extrapolez spunand:
RIDICA-TE GHEORGHE , IOSCA, ION SI PISTA !!! RIDICAT-VA ODATA PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU ,,,,,,,,,
Robert Horvath DEVA Cineast USA

Robert Horvath spunea...

UN CINEAST DEMOLATOR DE MITURI NATIONALE !

ADEVARUL ASCUNS ROMANILOR : 23 AUGUST A FOST INFAPTUIT DE REGELE MIHAI CU SERVICIUL SECRET AMERICAN OSS !


Ma numesc Robert Horvath Deva si sunt de meserie cineast. Pentrul fimul Razboiul rece a inceput la Hotel Ambasador care documenteaza perioada din jurul Actului de la 23 August am studiat arhivele americane si am contact prin asociatia pensionarilor CIA pe martorii evenimentelor . Sunt un unic specialist al acestei perioade,
ACTUL DE LA 23 AUGUST A FOST O ACTIUNE A REGELUI MIHAI CU SERVICIUL SECRET AMERICAN OSS. LA JUMATATE DE ORA DE LA DISCURSUL REGELUI MIHAI……4 AVIOANE ALE ARMATEI AMERICANE AU TRANSPORTAT I60 DE AGENTI SUB COMADA COMANDORULUI WIESER DE LA ISTAMBUL LA BUCURESTI.
RUSII SI PARTIDUL COMUNIST AU FOST ANUNTATI IN ULTIMUL MOMEMT.
Regelui Mihai i sa promis un tratat de ocupatie asemanator Austriei, cu trupe americane, egleze, franceze si ruse de garda cu schimbul in fata palatului.
Tradarea Romanuei sa facut la Yalta si nu la Bucurest.
Sunt gata sa predau aceste documente si relatarile martorilor oculari Academiei Romane.

Voi reveni daca nu voi fi banat sau cenzurat.....

Lupus spunea...

Robert
Fii domn și nu translata discuția la raporturile dintre națiunea română și cea maghiară.
Noi discutăm despre politicile oculte promovate de sute de ani de autoritățile ungare față de români, politici în care mistificarea istoriei românilor, dar si a altor națiuni din jurul granițelor Ungariei, ocupă un rol de frunte.

UDMR si-a epuizat rolul de antemergator pentru separarea Ardealului.
Budapesta caută inlocuitori: sunt scoase la înaintare ONG-uri și „competențe” civice, neaoș, româneștii care își disimulează întențiile sub lozinca „ ne-am săturat de România și de mitici”

Robert Horvath spunea...

@Lupus
Vorbesti de un scenariu imposibil chiar de imaginat .........SEPARAREA ARDEALULUI !
Armata ungara va ataca armata romana ? Maghiarii se vor retrage in muntidealuri si paduri devenind partizani ? Povesti de adormit copilasilor naivi .
Lasand gluma la o parte te rog prezinta un scenariu plauzibil si nu unul imaginar prin care Transilvania se poate desprinde de Romania.
Sanse zero....minti bolnave.

Robert Horvath spunea...

PRIETENIA DE NEZDRUNCINAT ROMANA MAGHIARA !

@ Lupus @ Alex.......@ si bineinteles minoritarul in curand majoritar.
TREZIREA LA REALITATE
Pe tot globul traditia cerea ca oamenii bogati sa faca multi copii. Astazi creiatorii valorilor, cei care sau afirmat in societate nu mai fac copii. Clasele sociale mai joase fac o gramada de copii punand in pericol caracterul genetic al societatii. Efectul este general si vizibil.Tarile desvoltate din vest au creiat enorme avantaje pentru familile cu multi copii. Asfel sa ajuns la o industrie de cresterea a copiilor. In USA nasterea unui copil anunta cumpararea......unui nou frigider sau televizor color. Efectul politicii democratice de stanga este evident pe continentul european unde populatia araba va deveni majoritara iar in USA populatia alba nu mai este majoritara.

Nici unde sitiatia este mai vizibila ca in Romania. In timp ce un roman face un copil, tiganii fac 8. Am facut un film despre tigani , Sunt fascinat de tigani si am

fost todeauna interesat de cultura lor autentica. Cei cu satra sunt probabili ultimii oameni liberi!
Vorbesc cu totul de altceva.
Se gasesc fata doua culturi diferite, iar una din cauza exploziei demografice este pe cale de disparitie. Romanii au obiceiul sa inchida ochii sperand ca lucturile se vor aranja de la sine sau cineva din afara va face ceva pentru ei. De data aceasta cand vor deschide ochii .....va fi prea tarziu. Acest blog de exceptie ar putea gazdui o discutie despre acest fenomen socio- demografic, definitiv cel mai important in evolutia viitoare a societatii romanesti.
In curand vom vorbi de unirea celor doua populatii minoritare romana si maghiara impotriva dominantei majoritare tiganesti.

Robert Horvath spunea...

UN ALT MIT NATIONAL ARUNCAT LA GUNOIUL ISTORIEI !


Romanilor li se ascunde adevarul. Actul de la 23 august a fost facut de Regele Mihai cu servIciul
secret american OSS care a devenit CIA.

http://www.facebook.com/events/381728788510219/

Frank Gardiner Wisner (June 23, 1909 – October 29, 1965) was head of Office of Strategic Services operations in southeastern Europe at the end of World War II, and the head of Central Intelligence Agency .
Despite continuing fighting between Romanian and Red Army forces, and the presence of the Wehrmacht and Luftwaffe in the immediate Bucharest area, the rescue team used the Popeşti-Leordeni Airfield. Twelve B-17 Flying Fortress……..
Later, Wisner’s main task was to spy on the activities of the Soviet Union. Wisner’s agents managed to penetrate the Romanian Communist Party and the Red Army’s headquarters in Bucharest.] He learned that the Soviet Union planned to take over all of Eastern Europe, and was disappointed at the U.S. failure to move to prevent it. He advised the Romanian royal family to go into exile.

alex parolea-moga spunea...

R H - eu sunt de acord să intru în polemică cu inși pe care îi simt apropiați ca nivel profesional , cu aproximativă zidire indelectuală , cu simț civic , trăitori în realitatea cotidiană , constanți în susținerea unor idei de interes comun , comunitar dar și național , păstrand echilibrul și tematica de la un capăt la celălalt - folosind argumente , proband credibil prin susținere logică ...
Tu , RH , deși depozitar al unor subiecte interesante ești ca un tren scăpat de sub control în nemărginirea SUA , gata ,gata să deraieze înainte de a face prăpăd în incinta unui traseu urban - un comportament și un standard la care eu nu mă pot ridica și chiar dacă aș face-o , nu i-aș putea rezista ... Ești precum un uriaș flămand care vrei totul - sari de la una la alta , înghiți nemestecand și apoi îți sunt forțate supapele anatomice rejectand cu zgomot ceea ce nu face bine - nici ție nici celor din jur ... Povestea ta o știm mulți dintre foștii tăi conaționali . Ai avut un coleg în TVR care a făcut un studiu de caz la care am avut acces în vremuri trecute . Finalitatea proiectului atomic era o chestiune de stat - un secret , omule . Ceaușescu a plătit și pentru asta - lumea ar fi arătat altfel dacă n-ar fi fost condusă de dictatori și cu totul altfel dacă n-ar fi existat și n-ar mai exista - trădători .

Cît despre ISTORIA NATIONALA , ea nu este o prostituată de centură în care să-și vâre mădularul unul și altul - majoritar ori minoritar .

Apreciez echilibrul lui Lupus și acest blog vizitat de atîția oameni - pentru asta merită o mulțumire și PLANO și comentatorii printre care te afli, evident și tu , maestre !

Robert Horvath spunea...

@ Stimate maestre
Vorbesc serios. Uneori talentul tau naucitor este greu de urmarit, Eu sar
de la una la alta in postari diferite. Tu sari de la bomba atimica la ascensiunea corelonilor la distanta de o virgula.
Istoria este bazata pe fapte si nu pe opinii si subiectivitati personale.
A fost prea mult timp subiect de propaganda.
Lupus este un personaj interesant. Pe Plano de la distanta l-am numit prieten
. Romania a devenit un spatiu manelizat unde marginea societatii sa mutat in centrl orasului . Tu esti diferit amintind ca mai sunt valori si civilitate......

Unul din motivele pentru care am revenit pe acest blog a fost lipsa ta maestre. Am polemizat todeauna cu prietenii.
Pe cei care ma dusmanesc ai fac sa plinga....

Robert Horvath spunea...

@ Cu tot respectul. Lupus face pe naivul desi este inteligent ca o vulpe batrana. Un intelectual si un om subtire. Tu folosesti talentul vorbei acoperind cu virtuozitate subiectele. Vorbele sunt periculoase si pot ucide.
Persoanele de fata ies din discutie. Memoria nu ma lasa. M-ai atacat pe blog devenind prieteni. Sper sa ramanem........

Robert Horvath spunea...

@
Pe scurt. L-am filmat pe Ceausescu vorbind de bomba atomica. A fost o
intamplare . Nu am avut o agenda politica. Luni de zile am pastrat caseta
nedevelopata. O fraza a inceput sa-mi zgarie mintea,
O SA-I FUT SI PE AMERICANI ...SI PE RUSI !!!. Am realizat ca individul este nebun de legat. Trebuia sa fac ceva. Am folosit o coproductie cu francezii.
Daca hotarirea mea a contribuit la plecarea spre....Targoviste ,cu atat mai bine. Nu ma consider tradator ci dimpotriva. Stiu ca nu mi-am tradat constiinta. Parerile altora nu conteza....nici macar ale tale ...la acest subiect. Am trecut pe langa moarte......Fiecare si-o face singur,

alex parolea-moga spunea...

Noi , indiferent unde ne-am afla suntem total neimportanți . Importanți, poate doar ca victime RH . Este prea complicat să-ți spun și să te fac să înțelegi tot ce se petrece aici . Aici în Romania . Singura mea grijă este de a transmite din cand în când semnale că nu suntem tâmpiți . Nu toți . în rest , fiecare ne ducem crucea pe un drum al Golgotei care altfel este viața fiecăruia ...
Istoria este așa cum o fac oamenii ăntr-un moment anume . Mâine , RH , tot ce se întamplă azi va fi ... istorie . Crezi că trebuie să fie cineva să ne învețe stră,strănepoții că albul a fost negru ?
Să fii sănătos !

Robert Horvath spunea...

GEOGRAFIA INSEAMNA DESTIN !
@ Maestre
Cineva spunea ca geografie inseamna destin. O sa te fac sa zambesti
dar spatiul meu mioritic nu a fost o ideie ci un spatiu real,,,,bulevardul
bucurestian. Sunt legat de aerul si atmosfera specifica. Am fost stalp si victima sufleteasca a boiemei......Ma cunostea beat sau treaz tot orasul...inclusiv sau in special frumusetile femenine,
Petre Popescu si Pusi Dinulescu au descris in carti aceasta lume pitoreasca si rebela.
Acest spatiu ma tine prizonier oriunde Tokyo, New York, etc. Cu alte cuvinte nu sunt nici ungur nici roman, nici american, nici japonez,,,,,sunt
si raman....bucurestian.
Sunt singurul artist care la expozitii arborez la intrare steagul romanesc iar inauntru pun portretul Regelui Mihai inconjurat de flori proaspete.
Deschide
http://www.devagallery.com/
la Exhibition la sfarsit.
Avand o familie japoneza traind in jur de lume, spre deosebire de tine maestre....nationalimul inseamna altceva. Cu totul altceva.
Inchei cu un adevar, Toti cei plecati de acasa ramanem niste " desradacinati ". Mai grav este ca ajunsi acasa vedem ca aceasta casa....nu mai exista........

Robert Horvath spunea...

@ Maestre
Suntem al dracului de importanti . Este important sa stim cine suntem si sa lasam macar o farama de umbra in urma noastra. Spre deosebire de altii viata noastra are sens. Nu suntem numai noi...ci si cartile filmele si visele noastre. Avem poate o misiune.......
Altii sunt formati de scoli. Pentru mine ( desi am doua facultati de arta la baza ) scoala cea mai importanta a fost ....scoala de corectie ...pe care am absolvit-o fara diploma......Bagabonzi si curve a fost lumea mea.
Raman artist si....interlop.

Robert Horvath spunea...

@ PS
Vorbeste cu generatia mea de Bucuresti. Spune Nuni Anestin sau Robby Horvath .....este de ajuns.

Lupus spunea...

@robert
1. Dacă la Budapesta se urzesc asemenea planuri înseamnă că ei speră că în viitor se vor mai ivi momente de neatenție la români.

2.Istoria oricărui popor este ceva sfînt și serios pentru cei care se trag din acel neam istoric! Pentru alții adevărul este numit mistificare.

Cei care au trăit în lumea bagabonzilor și curvelor pot face și scrie istorioare care sunt apreciate doar de lumea în care au trăit.

Robert Horvath spunea...

Lupus
Cu primele doua puncte sunt de acord.
Pare ciudat ....dar sunt impotriva oricarei forme de extremism. Unguresc, romanesc sau de orice fel.

Atentionare:
"Cei care au trăit în lumea bagabonzilor și curvelor pot face și scrie istorioare care sunt apreciate doar de lumea în care au trăit."

Afirmatia ta este simplista. Nu ma asteptam de la tine.....
Modiliani de exemplu...traind printre bagabonzi si curve a ramas un aristocrat al spiritului. Nu este cazul meu.
Totusi incerc sa te contrazic
Penultimul meu film
http://tracilslatton.blogspot.com/2011/03/film-about-sculptor-sabin-howard-by.html
se cheama APOLLO
Iar ultimul de lung metraj cu care particip la festivalul de Venetia se cheama THE CHOSEN si este ....religios.
Prea vechiul Dostoievski spunea ca trebuie sa traiesti in iad ca sa ajungi la ingeri.

Robert Horvath spunea...

@ Sunt intradevar limite.......
Eu pot face filme despre lumea " ceaiurilor " bucurestiene dar nu si
viata dela tara care nu o cunosc de loc. Si invers cei traiti la tara .......

Robert Horvath spunea...

@ Diferente
Eu pot sa vorbesc ca Coreolone daca vreau ....dar nu si invers.
Respecte.

Robert Horvath spunea...

Lupus
Totusi
"Dacă la Budapesta se urzesc asemenea planuri înseamnă că ei speră că în viitor se vor mai ivi momente de neatenție la români."
Ma faci sa zambesc
Transilvania se poate lua prin neatentie ? Se pare ca ai un simt desvoltat al umorului....Te rog sa te explici ....

Lupus spunea...

@Robert
Nu trebuie să te ofenseze cele scrise mai sus.
Poți fi un mare artist în povestioare din lumea interlopă dar un incompetent într-ale Istoriei.
Eu sunt doar un comentator!

Robert Horvath spunea...

@ Pe langa altele reprezint cu sotia mea Kiyoko televiziunea japoneza in SUA . Inclusiv reportaje de la ONU . Am cunostinte "multumitoare " politice si de istorie.
Despre mine se spune in general " este mai roman dechat toti romanii "
Este greu sa-i contrazic,

Robert Horvath spunea...

Stimate Lupus
Cum explici ca toti nationalistii si extremistii romani m-au luat
in brate ?
Coja, Vadim Tudor, Corvin au scris deosebit de elogios .......
Trebuie sa amintesc ca sunt corespondentul extern al Tricolorului si
Romaniei Mari etc etc
Te rog raspunde.

Robert Horvath spunea...

@ Lupus
Pentru ca tot vorbim de Transilvania cum explici ca prestigiosa revista Transilvania din Sibiu dedica un numar integral opiniilor mele.
De altfel cu aceasta ocazie redactia m-a invitat la Sibiu....masa casa gratis
Redactorul sef ...prieten cu Plano domnul Corvin poate confirma invitatia.
Se pare ca sunt apreciat chiar pentru cunostintele mele de istorie contemporana si interbelica,......
Sper sa te dai invins de argumentatia mea,
Patriotismul meu nu se poate pune sub semnul intrebarii .......

Lupus spunea...

@Robert
Nu suntem naivi!
Stim bine că n-au trecut nici 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu Romania!
Precedente autonomiste premergatoare separatismului sunt destule în Europa.

Robert Horvath spunea...

@
Te-am rugat sa prefigurezi un scenariu realist al deslipirii Transilvaniei de
Romania in contextul Uniunii Europene si participarii celor doua tari in NATO. Sansele sunt sub zero. Chiar si la nivelul Ardealului populatia romaneasca depaseste pe maghiari cred la paritatea 1/3.
Cei care cred in Ungaria mare sunt rau bolnavi la cap. Persoanele de fata se exclud. Acest conflict artificial poate deveni intradevar periculos daca este mereu intretinut de extremistii atat unguri si cat romani. Singurul scenaru este cel iugoslav , Sinucidere pentru toti. Sunt absolut convins ca oameni rationali si de bine nu vor merge in aceasta directie . Cunosc pe unguri mai bine decat tine. Nici vorba de asa ceva, Vrei sau nu vrei...ungurii si romanii vor trai in pace si in buna intelegere.......

emillian123 spunea...

Un scenariu(foarte) posibil al destramarii? = de ex. : udmr sprijina un guvern incompetent sa faca toate nazbatiile posibile -pentru a-l compromite, tara si oamenii SARACESC -iar PAPUSARII- INTERNI SI EXTERNI (care- sub o forma sau alta au RAS ECONOMIA ROMANIEI !,)si NU UITATI - INTERNATIONALA COMUNISTA- ACOPERITA-revedeti- SCHIMBAREA LA FATA a partidului comunist italian in noie.- dec. 1989-NU DOARME !!( ESTE SI A FOST la PUTERE !!) - PROFITA de SLABIREA ECONOMICO-SOCIALA a ROMANIEI ,ASTEPTAND MOMENTUL SI UN VANT PRIELNIC dinspre EST INCEARCA sa NE SCOATA DIN U.E. dupa care DUMNEZEU CU MILA...(in 1924 PCR afirma ca ROMANIA este un STAT IMPERIALIST ! Si inca ceva- in chioscurile de ziare -ziarele straine de"stanga"-la acelasi pret in euro -in lei- sunt de 2-3 ori mai ieftine decat cele de "dreapta"!!....Verificati !!..Asta spune ceva despre patronii nostrii !!.. unde NE DUC...; si apropo de ..23 August 1944= RUPTURA NI SE INTAMPLA IN LIPSA GESTULUI REGELUI MIHAI !!..

razerul spunea...

intrebarea este, "tremuriciul nenorocit diaconescu gheorghe marius" este un maghiar cu numele romanizat intentionat pentru a arata ca romanii si denigreaza propria istorie sau, un "mancurt" nenorocit, sigur este un tremurici dupa cum se exprima la tv, probabil ca asa cum ii "trepida capatana cand ii aparea "mecla" asa a citi si istoria romanilor, ramanandu-i in memorie "un joc de cuvinte si imagini" din care a inteles ... "nimic" ! iar idiotii aia de la antena 3, l-au mai si expus pe tremurici la tv pentru a ne "stalci" in mod mizerabil istoria.