duminică, 15 aprilie 2012

Ne-a părăsit un istoric cu adevarat român: FLORIN CONSTANTINIU

Născut pe 8 aprilie 1933, la Bucureşti, Florin Constantiniu a fost din 1999 membru corespondent al Academiei Române, şapte ani mai tîrziu fiind ales membru titular al acestui for.

A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", fiind distins cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 1972.

Academicianul Florin Constantiniu a fost unul dintre cei mai importanţi istorici ai zilelor noastre. A publicat studii despre diferite perioade ale istoriei şi a abordat diverse direcţii de cercetare, fiind cunoscut, în special, ca autor al cărţii "O istorie sinceră a poporului român".

In opera sa și prin aparițiile publice a militat pentru păstrarea identității poporului român, fiind un adversar al Kominternismului, în perioada comunistă, al internaționalismului, al  globalismului și al limitării suveranității statului în fața organismelor internaționale,  în perioada post-comunistă.
A avut curajul să critice  șabloanele istoriografiei din perioada comunista, asa cum, după 1990,  a refuzat să intre în corul celor care scriu despre perioada comunistă doar după poziții de condamnare. 
A fost adeptul decantării în timp a evenimentelor pentru a se scrie o istorie cît mai apropiată de realitate. 
Acuzat de colaborare cu Securitatea, istoricul s-a retras din viața publică în ultimii 4 ani. 
Totuși, îl gasim, în 2011, cu un excelent discurs, la una din lansările volumului „Ferește-mă Doamne de prieteni” a politologului american Larry Watts și recent, în februarie 2012, în revista ”Istorie ți civilizație” , cu un vitriolant discurs împotriva clasei politice post-decembriste, în special împotriva actualei puteri, articol din care citez cîteva idei demolatoare:

"...clasa politica din perioada post-decembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din intreaga istorie a poporului roman.

Actuala guvernare a ridicat incompetenta, lacomia si aroganta la culmi fara precedent. Pasivitatea de pina mai ieri a romanilor a facut-o sa creada ca totul ii este permis, ca romanii pot fi batjocoriti, umiliti, calcati in picioare. Daca in 2011, cind s-a hotarit reducerea salariilor, oamenii ar fi iesit in strada, nu am fi ajuns la situatia dezastruoasa de astazi. Romanii s-au comportat pina mai ieri ca niste oi, care s-au lasat tunse si mulse, fara sa scoata un behait. Atunci, “pastorii” lor, imbracati in costume Armani si rochii Gucci, au crezut ca, oricite abuzuri ar savirsi, impunitatea lor este asigurata.

Se pare insa ca romanii suporta mai lesne sa fie jecmaniti decit umiliti. Iar actuala guvernare le-a intrecut pe toate in a-i batjocori. Asa a fost posibila numaratoarea de pomina a votului de la Legea Pensiilor, facuta de dna Roberta Anastase si trecuta cu vederea de Justitie, asa a fost posibila comasarea alegerilor, cea mai grava incalcare a democratiei din perioada post-decembrista. Daca au inghitit atitea, inghit orice, a fost gandul guvernantilor despre romani. (…)

Dl. Traian Basescu culege ce a semanat. Domnia Sa s-a vrut presedinte-jucator, nu presedinte-arbitru. Profitand de servilismul PDL si UNPR, care stiu ca, fara el, n-ar insemna nimic, Domnia Sa “a concentrat in mainile sale o putere nemarginita” (ca sa reiau formula lui Lenin despre Stalin, in celebra scrisoare catre Congres, din 24 decembrie 1922). Intr-adevar, dl. Traian Basescu este seful statului, seful guvernului, seful Parlamentului, seful Justitiei, seful Armatei, seful serviciilor speciale si secrete. ......
Solutia cea mai buna ar fi alegerile anticipate, care ar da posibilitatea poporului sa-si spuna cuvantul. Dar falsa democratiei se teme de moarte de consultarea poporului (…). In Romania, ciolanul este tinut cu ghearele si cu dintii ”

Florin Constantiniu și Larry Watts

3 comments:

karadeniz spunea...

Dumnezeu să-l odihnească în pace.
A făcut radiografia cea mai corectă a ultimilor 22 de ani.
”Clasa politicǎ din perioada post decembristǎ este cea mai incompetentǎ, cea mai lacomǎ şi cea mai arogantǎ din întreaga istorie a poporului român”
Sper că va veni vremea în care această plagă a României posdecembriste să și răspundă pentru faptele ei.

Lupus spunea...

Naționalismul îl avea în sînge de mic copil.Tatăl sau a fost prieten cu Zelea Codreanu.
Istoricul spune în ultimele interviuri acordate că s-a dus la școală, în clasa a I, îmbrăcat în cămașă verde. Regreta că nu a avut și diagonală.

karadeniz spunea...

Asta nu-i știrbește cu nimic din calitatea operei ca și acuzațiile că ar fi colaborat cu securitatea.