marți, 20 noiembrie 2012

Un profesor de agricultura din Cracovia arestat pentru ca pregatea aruncarea Parlamentului (Seimul) in aer

Teroristul Brunon K
Articol în thenews.pl
Agentia poloneza pentru securitatea statului (serviciul de informatii interne) a anuntat astazi ca a dejucat o tentativa de atentat cu explozibil impotriva Parlamentului si a guvernului polonez, arestand trei persoane, printre care si creierul acestui proiect, un barbat "fascinat de Breivik", potrivit premierului Donald Tusk.

"Acest barbat voia sa detoneze patru tone de explozibil" ascunse intr-un vehicul capcana, a spus procurorul Mariusz Krason, care conduce ancheta.

Explozia urma sa aiba loc in cursul unei reuniuni a Parlamentului in prezenta presedintelui Bronislaw Komorowski si a guvernului, in timpul careia ar fi trebuit votat bugetul de stat.

Potrivit parchetului, initiatorul proiectului, un barbat in varsta de 45 de ani, identificat de presa poloneza drept "Brunon K.", profesor la Universitatea agricola din Cracovia, nu avea legaturi cu vreo grupare politica sau terorista. El a fost arestat in 9 noiembrie si inchis preventiv pentru trei luni.

"Nu ne-am confruntat niciodata cu o afacere de acest gen", a subliniat premierul Tusk, intr-o conferinta de presa, subliniind ca instigatorul acestei tantative "nu isi ascunde fascinatia pentru Breivik".

"Asa cum stim, Breivik si-a achizitionat o parte din componentele pentru explozibil din Polonia, via internet. Printre altele, analiza detaliata a contactelor sale la epoca respectiva de catre serviciile poloneze de informatii ne-a condus spre primele indicii si arestarea acestui om", a precizat acesta.

Barbatul a afirmat ca actioneaza din motive xenofobe, nationaliste si antisemite. Potrivit acestuia, "puterea in Polonia este exercitata de straini si nu de adevaratii polonezi".

In cursul perchezitiilor realizate in mai multe locuri din tara, agentii serviciului de informatii au confiscat diferite tipuri de explozibil, detonatoare si sisteme de telecomanda, precum si arme si munitii, casti militare si veste anti-glont, placute de inmatriculare poloneze si germane.

Acesta si-ar fi cumparat armele din Varsovia si din Belgia.

"Cantitatea de materiale confiscate de la acest om, modul in care isi pregatea actiunea si profesionalismul sau prezinta similitudini cu operatiunea lui Breivik", a declarat Piotr Kosmaty, purtator de cuvant al parchetului din Cracovia.

Brunon K. a ajuns în atenția autorităților după ce soția lui, un biolog, le-a spus că el a devenit foarte interesat de posibilitatea de pulverizare microbi, în cantități mari, astfel încât să se creeze panică și să ucidă un număr marei de oameni, a spus o sursă a ziarului Gazeta Wyborcza de zi cu zi.
Un vecin de-al Brunon K din Cracovia a declarat TVN 24 canal de știri că "el se juca cu explozivi  de mic copil, cand si-a pierdut câteva degete".
Brunon K. a scris pe un forum online despre substanțele chimice și explozive: "" Pentru mine [explozivii] au fost întotdeauna un hobby, nu o modalitate de a face bani, " Gazeta Wyborcza scrie.
Bruno K. destinat să omoare prim-ministru, presedinte, ministrul de finante si ministrul de externe al Poloniei, conform rapoartelor. (PG)

1 comments:

Anonim spunea...

Noi ar trebui sa-i inchidem si sa le dam foc ( "la puscarie si la casa de nebuni ")