marți, 20 noiembrie 2012

Noua Constitutie, in programul electoral al USL





  • Introducem UN NOU NIVEL ADMINISTRATIV – REGIUNEA – compatibil cu cel european. Este vorba despre o reforma mai ampla a aparatului administrativ, care nu presupune desfiintarea judetelor. Sustinem un proces de regionalizare decis prin referendum, de catre cetatenii Romaniei. Orice modificare trebuie discutata cu cetatenii, agreata politic si acceptata de Uniunea Europeana.
  • COMBATEM TRASEISMUL POLITIC: introducem procedura de „recall”, dupa model american – referendum local prin care se poate retrage mandatul parlamentarului „traseist”. Un grup de alegatori dintr‐un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local. Astfel, la vointa electoratului, parlamentarul care paraseste partidul in numele caruia a candidat isi poate pierde mandatul.
  • LIPSA CVORUMULUI DE PREZENTA necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.
  • Reglementarea mai clara a art. 103 referitor la PROCEDURA DE INVESTIRE A GUVERNULUI, astfel incat:
    • Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim‐ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice (ante sau post‐electorale), in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
    • Presedintele sa desemneze pentru functia de prim‐ministru persoana propusa de partidul sau alianta politica care a obtinut peste 50% in alegerile legislative.
  • Modificarea art. 134 vizand NUMIREA IN FUNCTIE A JUDECATORILOR SI A PROCURORILOR, prin formalizarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei.
  • Reforma CCR: MODIFICAREA PROCEDURII DE DESEMNARE A MEMBRILOR CURTII CONSTITUTIONALE pentru limitarea influentei factorului politic.
  • Rationalizarea (limitarea) actiunii Guvernului de a‐si angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului: O SINGURA ANGAJARE A RASPUNDERII PE SESIUNE PARLAMENTARA.

UPDATE
Ponta, astăzi pe Mediafax:
 USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale



12 comments:

Lupus spunea...

Este posibil ca noul proiect sa cuprindă o dispoziție care să prevadă încetarea mandatului actualului președinte după validarea, prin referendum, a legii de modificare a Constituției.

mos alecu spunea...

@Plano Lupuș 20 noiembrie 2012, 18:48 :
Si asta n-ar fi un pic de "retroactivitate a legii" ???!!

Lupus spunea...

@mos alecu
Ba, da!
Mandatul de cinci ani aprobat în 2003 nu s-a aplicat presedintelui in funcție de atunci,Iliescu,ci celui rezultat din alegerile următoare, din 2004.
Comentariul de mai sus a fost astazi pe posturile de televiziune.

Emi T. spunea...

Si daca il da jos retroactiv cui ii pasa (isi pierde drepturile ce trebuiesc platite tot de noi : casa , masina, SPP la toata familia si pe viata, renta lunara de 9000 de euro)...ce, legea pensiilor nu a aplicat-o retroactiv, ARD-el-ar focul!

mos alecu spunea...

@Emi 21 noiembrie 2012, 10:29 :
In sensul (foarte benefic pentru Romania) propus de dvs. renuntarea la "neretroactivitatea" legii ar fi o actiune chiar laudabila ... si "de bun simt" pentru multele "nefacute" facute ...

gheo spunea...

Si, oare nu ar trebui mai concret precizat dar si pentru aplicat, fara "posibilitati ascunse" a mizerabilei "imunitati" in spatele carei-a se ascund la fel de mizerabil tot soiul de "fanfaroni" si clarificarea principiului "toti sunt egali in fata legii" nu doar "pe hartie" ?, si, a ideii ca, alesul este "angajatul nostru", noi il platim "gras" dincolo de "multele facilitati gratuite" din colo de traiul modest al fiecarui roman, pentru a ne reprezenta iar daca "el" considera ca interesul lui de "partid" are ale "variante de a fi sau nu" prezent in parlament pentru a ne reprezenta interesele noastre ... "nu mai are ce cauta acolo !!!, ...

Costachel spunea...

@ Lupus
Este greu sa ne inchipuim acum care va fi configuratia noului parlament.Chiar daca USL va cistiga alegerile,cred ca sub 50%,numirea premierului va declansa iarasi un razboi intre palate si implicit, in cazul asta o noua criza politica .Asa ca modificarea constitutiei , care este o necesitate s-ar putea sa intirzie mult.Iar propunerile USL-ului ,desi necesare, cred ca vor fi ignorate de presedinte si de basistii lui. Nu doresc asa ceva ,dar dupa cum evolueaza campania electorala si dupa cum a inceput sa faca campanie fara retinere Basescu, cine stie cum vor evolua lucrurile? Sondajele de opinie sint favorabile USL-ului, dar sa nu uitam ca si Geoana la alegerile presedintiale trecute a stat foarte bine in sondaje pina cind a ajuns sa se creada presedinte si brusc situatia s-a schimbat, dezamagind electoratul ,care nici atunci nu-l mai dorea presedinte pe Basescu. Sa speram ca nu vom mai trai asemenea momente. Dar pentru aceasta, trebuie sa iesim masiv si sa votam !

Bella spunea...

Daca nu dau uslistii OUG promisa de 1 an, NU de marire cum tot inteleg unii , ci de returnare a cuantumului anterior (celui mai convenabil...ca si la civili !)...ii mai voteaza naiba si pe astia !!!

Bella spunea...

Cine poate de exemplu ...sa enumere care/cine dintre cei fosti la putere an dat vreo lege (text de lege)in sprijinul evolutiei Romaniei cu tot ce insaeamna ea, corelat cu actiuni in sprijinul cresterii traiului populatiei. Bine nu-mi povestiti de fantani, apa, WC si patinoare la tara...vorbe desarte si fara continut ! Da votatii...dar tot pe interes, asta fac si asteapta si ei...deci e ceva echitabil!

Lupus spunea...

@Bela
Inseamnă că ai votat prost pînă acum!
Suportă consecințele!

Bella spunea...

cine a zis ca am votat ??? si pe cine sa votez ??

Bella spunea...

a.... si apropo..nu stiu daca se poate vota prost (adica pui stampila langa chenar si pe mai multe ,,gauri,, cred..!)...sa-ti anuleze formularul de vot ...ala-i vot gresit!