marți, 27 noiembrie 2012

Citi alegatori or fi pe listele permanente pentru alegerile parlamentare



Potrivit Legii 35/2008, cu modificările ulterioare, la această dată trebuia finalizată acțiunea de întocmire și afișare a listelor electorale permanente, astfel încît acestea să poată fi consultate de alegători.
Nu am văzut vreun comunicat al MAI privind numărul oficial al alegătorilor înscriși în listele permanente, ca să-l comparăm  cu cel de la referendumul buclucaș, cel cu demiterea lui Băsescu.
Chiar dacă la parlamentare numărul alegătorilor contează mai puțin, de bază fiind numărul voturilor valabil exprimate, de ce se manifestă din nou indolență în aplicarea legii?

Legea 35/2008
Listele electorale
ART. 25
Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.
ART. 26
(1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către
biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.
(2) Listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.
(3) Listele electorale permanente se întocmesc la comune, pe sate şi, după caz, străzi, iar la oraşe, municipii şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor, pe străzi şi, după caz, blocuri.
(4) Listele electorale permanente vor cuprinde, în ordinea numărului imobilelor în care locuiesc alegătorii, numele şi prenumele, domiciliul acestora, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, seria şi numărul cărţii de alegător, numărul circumscripţiei electorale pentru fiecare tip de scrutin, sau, după

caz, al colegiului uninominal şi numărul secţiei de votare.
(5) Listele electorale permanente se întocmesc în 3 exemplare oficiale, se semnează de primar şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi se păstrează în 3 registre speciale cu file detaşabile, din care unul de secretarul unităţii administrativ-teritoriale, unul de judecătoria în a cărei rază teritorială se află localitatea pentru care au fost întocmite şi unul de Autoritatea Electorală Permanentă.
(6) Listele electorale se întocmesc şi se pun la dispoziţia alegătorilor spre consultare până cel târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor.
(7) Alegătorii au dreptul să verifice înscrierea în listele electorale. Întâmpinările împotriva omisiunilor, a înscrierilor greşite şi a oricăror erori din liste se fac la primarul localităţii, acesta fiind obligat să se pronunţe, prin dispoziţie, în cel mult 3 zile de la înregistrare.
(8) Contestaţiile împotriva dispoziţiilor date se depun în termen de 5 zile de la comunicare şi se soluţionează, în cel mult 3 zile de la înregistrare, de către judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază alegătorul.
(9) Primarul este obligat să comunice judecătoriei şi Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.
(10) *** Abrogat
(11) Modificările intervenite după trimiterea copiilor de pe listele electorale permanente se comunică judecătoriei şi biroului electoral al secţiei de votare în termen de 24 de ore.
ART. 26^1
(1) Structurile teritoriale ale Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor comunică birourilor electorale de circumscripţie din raza lor teritorială, în cel mult 48 de ore de la constituirea acestora, numărul minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor independente în
fiecare colegiu uninominal.
(2) Direcţia generală de paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative comunică biroului electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, în cel mult 48 de ore de la constituirea acestuia, numărul minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor independente în fiecare colegiu uninominal din afara ţării.
ART. 27
(1) Listele electorale suplimentare se întocmesc în cazurile prevăzute de prezentul titlu şi vor cuprinde elementele prevăzute la art. 26 alin. (4). Listele se semnează de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde au fost întocmite.

4 comments:

mos alecu spunea...

Iha , ca mare nelamurire , mare !
Ca cîţi or fi/om fi fiind pe "listrele' acelea electorale !

Las' ca aranjeaza baietii si vine domnul Rus-ul cela de la nanoBoc si "stabeleste" ca sintem fro cin'zeci de "meleoane" pe liste ... si gata ! ...

maiag spunea...

acum se vede clar care este numarul exact de votanti,daca e la fel ca la referendum inseamna ca plagiatorul si kakarau s-au facut de kakarici si de aici se vede hotia,fraereala pe fatza.Aloooo-cezarica,ce zici nebunule?

CEZAR spunea...

Buey MuYag prostule- ARD-eii in kour pe kakarai!!

Lupus spunea...

Biroul Electoral Central a făcut public, joi,06 12 2012, faptul că în România există 18.248.414 de alegători, cu aproximativ 44.000 mai puțin ca la referendumul din luna iulie.