marți, 12 iunie 2012

Si totuși, USL n-a cîștigat 50% la votul politic

La alegerile locale votul politic este reflectat de votul pentru Consiliile Județene și pentru președinții Consiliilor Județene.
Din comunicatul BEC de astăzi, de la ora 18,00, USL a câştigat 49,68% din voturile valabil exprimate pentru consiliile judeţene, PDL - 15,24%, iar PPDD - 8,95%, după centralizarea rezultatelor din 16.190 din cele 16.910 secţii de votare din ţară, potrivit rezultatelor parţiale făcute publice, marţi, de BEC.
Grație votului uninominal pur într-un sigur tur,  cu cele 49 de procente la vot USL a reuşit să cîştige aproximativ 88% din mandatele pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene. PSD a obţinut peste 50%, câştigînd 22 de mandate din cele 41 posibile.  PNL se clasează pe locul doi, cu aproape 30% din mandate.
Situația s-ar putea repeta și la alegerile parlamentare dacă se vor desfășura potrivit recentei legi adoptate de Parlament.
Cu un vot politic de ~ 50%, USL își poate adjudeca victoria în peste 80% din  colegiile pentru Camera Deputaților și în aproape 90% din colegiile pentru Senat.

11 comments:

william spunea...

...iar pe vot mixt cca 70% ... iti reamintesc ca nu se voteaza proportional-pe liste ci mixt!
... cei ce iau peste 50% in colegiul lor merg direct in parlament (in cca jumatate din judete USL a avut peste 50%-aceia castiga mandatul pe vot mixt) iar in colegiile unde nimeni nu face peste 50% se impart mandatele proportional

PS1: am remarcat si eu isteria ziarelor basiste cu 49% de parca asta ar conta :)

PS2: in Harghita si Covasna PSD si PNL au participat separat (sper sa nu gresesc) ... cu zecimile de procent pe care le-au luat PNL si PSD acolo, se trece de 50%, asa ca pora&compania ar trebui sa trepideze mai incet, sa nu dea in palpitatii (fereasca Dumnezeu de mai rau, vorba aia :) )

Lupus spunea...

@william
Niciun mixt.
Legea adoptată și care asteaptă Decizia CCR, la sesizarea speriaților din PDL, prevede cîștigarea mandatului de cel care a obținut cel mai mare numar de voturi, chiar dacă ele reprezintă poate numai 20% din totalul celor exprimate în acel colegiu

socru' lu' socrate spunea...

PS3:Cei plecati afara la munca si diaspora nu au participat la acest scrutin (milionul de voturi al lui Baconski?)

william spunea...

stiu ca nu se voteaza mixt... am vrut sa spun doar ca si pe vechiul sistem de vot (cel atat de critic de BUBA) PDL e tot la gara, asa ca sa faca bine sa nu se mai dea victimele uninominalului pur ca nu-i cazul..

Lupus spunea...

Pe actualul sistem se votează uninominal dar repartiția se face proporțional. PDL ar avea 15% din mandate. Sunt cîștigători doar cei care au primit 50% din voturi, in restul colegiilor reparțiția se face proporțional, potrivit scorului la nivel național.Se ajunge la aberația că partidul care si-a completat procentul de mandate din învingători de peste 50% nu mai primește nimic la repartiție, chiar dacă se află pe primul loc în alte multe colegii.

Robert Horvath spunea...

@ Coreolone este victorios in Europa si in intraga lume.
Comisia juridica a Senatului a dat, miercuri, rapoarte negative in cazul a doua propuneri legislative privind sanctionarea in bani si prin inchisoare a cersetoriei, precum si amendarea celor care dau bani cersetorilor.

Unknown spunea...

@socru' lu' socrate
Esti singurul pe care l-am citit abordand aceasta problema. Dupa mine, participarea la vot ar fi putut fi mai mare daca romanii ar fi fost la domiciliu!!!
Caz concret de pe scara blocului unde locuiesc:
- 46 de votanti inscrisi pe liste
- 5 la munca in tzara
- 4 la munca in strainatate
Procent de domiciliati in tzara dar absenti de la votare = 11 % !!!

Cârcotaşu spunea...

@ Lupuş,
Da, nu e mixt e nominal, da' mi se pare că nu e nici proporţional ci majoritar (the winner takes it all!).

Lupus spunea...

@Cârcotașu
Actualul sistem, aplicat în 2008, este uninominal la vot și proporțional în repartiția mandatelor.
Cel adoptat recent este uninominal și majoritar în desemnarea mandatelor la nivelul fiecărui colegiu.

Cârcotaşu spunea...

Păi cel "actual" e cel ce s-a aplicat deja la locale şi care urmează să se aplice şi la legislative. Cel aplicat în 2008 nu este cel actual ci cel vechi. Asta era toată neînţelegerea.

Lupus spunea...

@Cârcotașu
Parlementarele și localele au legi diferite de desfășurare.
Legea uninominalului proporțional, după care s-au desfășurat parlamentarele din 2008, a fost modificată in uninominal pur, majoritar, într-un singur tur de actuala majoritate USL-istă, luna trecută, și este atacată la CCR înainte de a fi promulgată de președinte.