sâmbătă, 2 iunie 2012

Constituțional, alegeri parlamentare la termen

Potrivit Constituției,  singurul reper funcție de care se stabilesc alegerile la termen este data la care înceteaza mandatul Parlamentului în funcțiune.

ARTICOLUL 63 - Durata mandatului
(1)
Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora.
(2)
Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
(3)
Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.
(4)
Mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. In aceasta perioada nu poate fi revizuita Constitutia si nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
(5)
Proiectele de legi sau propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent isi continua procedura in noul Parlament. 

Actualul Parlament a fost convocat pe 15 decembrie 2008. Alegerile pentru noul Parlament pot fi  organizate cu 20 de zile mai devreme de 15 decembrie 2012 si cu 90 de zile mai tîrziu de aceeați dată.
Guvernul Ponta poate să stabilească data alegeriloe parlamentare le termen, fără altă consultare cu celelalte instituții ale statului laoricare data cuprinsă între 25 noiembrie 2012 și 15 martie 2013.
Organizarea alegerilor  fie si numai cu o zi mai devreme de 25 noiembrie 2012 ar fi socotite alegeri anticipate care sunt prevăzute numai dacă a fost dizolvat Parlamentul.
Parlamentul poate fi dizolvat de Președinte dacă respinge de  2 ori investirea unui  nou guvern după alegerile parlamentare sau după demisia sau demiterea precedentului guvern.