In emisiunea Vocile Străzii (Video integral) de pe Realitatea Tv, ministrul Apărării a vorbit despre modernizarea Armatei, în special a Aviației militare, și, la intrebarea realizatorului, a abordat pe scurt problema cheltuielilor cu personalul, apreciind că în ultimul timp s-au făcut cîteva confuzii în definirea acestor cheltuieli, aluzie la afirmațiile plîngăcioase ale fostului ministru, Corneliu Dobrițoiu.
Despre greșelile în recalcularea pensiilor la Casa Sectorială a MApN, dl Dusa a spus la Vocile Străzii
"Noi ardelenii suntem mai cumpătaţi, nu ne aruncăm în afirmaţii. Eu am dispus un control. Am cerut înfiinţarea unei comsii care verifică aceste sesizări, unde va trebui să dăm corecturi. Dacă există şi cazuri vădit tendenţioase şi pensiile nu au fost stabilite conform actelor, sigur că vom sesiza şi organele abilitate",
52 comments:
E foarte bine ce a zis ministrul.Sper sa se si intample.
La :
Dacă există şi cazuri vădit tendenţioase şi pensiile nu au fost stabilite conform actelor, sigur că vom sesiza şi organele abilitate"
Sa vedem si noi unul bagat la puscarie in cazuri de frauda pe modul de calcul al pensiilor.
Ar fi o premiera!
Monsieur Nikkk...o sa ai doua posibilitati...dai in judecata ministerul din care provii, daca nu-ti convine...sau/si iesi in strada, faci scandal si-ti dai foc!! Ti-ai adus aminte de canal Dunare-M.N. cred...acolo ai fost civil imbracat in verde/albastru!
Despre modernizarea armatei au vorbit toti care s-au perindat pe la minister, ca doar sunt politicieni, cu asta se ocupa, cu vorbele.
Cu faptele este mai greu.
In ritmul in care s-a facut praf totul, o sa avem armate de cartier, descentralizate, sa fim si noi pe gustul Europei.
Sa scrie cineva care are informatii sigure..daca , ce si cand ?..s-a introdus ceva in Parlament spre discutie si aprobare...revenire la cuantum 2010.
Altfel batem campii de pomana pe forumuri..cine nai mai sta sa citeasca texte km-etrice?
Nu s-a depus la Parlament nici un proiect. Sunt doar promisiuni.
@all
dacă se va depune în Parlament vreun proiect de revenire la cuantumul anterior al pensiilor micșorate prin re/re... acela va fi discutat mai întîi în sedință de guvern.
Restul sunt inițiative de imagine!
Am ajuns la concluzia ca modul de manipulare a celor care se joaca cu soarta pensionarilor care au pierdut in urma recalcularii a atins faza in care actioneaza profesionistii! Cred ca unii dinntre ei sunt infiltrati si in rindul celor care posteaza pe acest blog. Eu cred ca despre revenirea pensiilor diminate la cuantumul din 2013 se va discuta mult timp, pina cind subiectul se va stinge de la sine! Pacat de energia consumata pe aceasta tema! Va salut cu respect pe toti!
@ Bella...da,da s-a introdus ceva...aaa..
@Nikk
Din păcate inregistrarea emisiunii se întrerupe în momentul in care ministrul abia începuse să vorbească despre pensii.
Dacă se revine la o lege a pensiilor militare, așa cum am mai comentat, n-ar fi o problemă dacă, spre deosebire de L 164/2001, s-ar stabili ca bază de calcul următoarele elemente:
-1.solda gradului avut la data trecerii în rezervă
-2. solda celei mai inalte funcții deținute cel puțin un an, în întreaga carieră(care poate să coincidă cu solda de funcție din momentul pensionării)
-3. procentul din baza de calcul să crească de la 60-64% la 78-80%.
-actualizarea pensiei concomitent cu indexarea soldei de grad și funcție a activilor.
@Costachel
Te-a cuprins și pe d-ta sindromul manipulării!
Problema va fi abandonată de factoerii de decizie doar dacă nu se va mai discuta despre ea, indiferent cum, pro sau contra.
@Costachel
Din pacate, ai perfecta dreptate.
Marea majoritate sunt constienti ca aici se discuta discutii, sa mai treaca timpul.
Unii isi mai exerseaza "limbajul academic", in rest NIMIC NOU PE FRONTUL....PENSIILOR.
Subscriu si eu ca se va rezolva problema pensiilor diminuate AD CALENDAS GRAECAS, cat despre profesionisti, mie nu mi se par profesionisti de loc, sunt chiar transparenti.
Legea 164 a fost proastă, zic unii, pentru că între pensionarii acestei legi și cei pensionați anterior au apărut diferențe mari de pensie la grade funcții și vechime egale. Cei pensionați pe această lege critică acel IC și SM. Legea le lua în calcul pensiei nu le acorda. Dacă nu e corect ca un șef de birou cu doi subordonați să aibă IC iar un MM ce conduce un post de observare radiotehnic izolat, cu 10-15 subordonați să nu aibă, nu e vina legii pensiilor ci a celor care acordă cu larghețe aceste drepturi. Uităm că miniștri ca Gabriel Oprea ori șefi de SMG ca amiralul Marin au favorizat și promovat militari din structurile neoperative, Astfel un Cătălin Zisu, ori un Frățilă ori o madam Lupu erau preferați și promovați în detrimentul unor valori ca Ioan Sorin. Oameni care au destul de puțin de a face cu armata propriuzisă, finanțiști, intendenți, juriști, preoți, etc, ce pot foarte ușor fi înlocuiți cu civili, sunt cei care de fapt taie și spânzură în armata română.
Zice Nikk ”drepturi pe care dacă nu le-au avut în ultima lună de activitate le-a afectat grav cuantumul pensiei” nu le-a afectat lor ci i-a favorizat pe cei care le aveau la pensie.
Interesant este că și legea 119, prin recalculare și revizuire produce diferențe dar cei care s-au trezit cu pensile mărite nu spun nimic.principiul contibutivității îi favorizeazaă pe cei care, militari fiin,d au obținut perioade bune venituri din alte locuri decât structurile militare, ( industrie, șantiere de construcții, industria mineră, industria de apărare, agricultură, IPO Tulcea,etc. ) așa se face că în ambele legi sunt militari care au pensii de peste două ori-trei ori cât un șef de SMG, oameni care abia au încropit cei 15 ani de armată pentru putea primi pensie militară.
Se mai uită că legea acționează în viitor nu retroactiv, și că inclusiv legea 19 a produs asemenea diferențe între cei pensionați inainte și cei de după apariția ei. Deși aplicăm de 23 de ani regulile capitalismului rămânem tributari mentalității comuniste ” de la fiecare după capacități fiecăruia după nevoi” iar nevoile sunt mult mai mari la cei ca capabilități mici. Ultimul militar din grupă are pretenții mai mari decât comandntul grupei, chiar dacă el nu vede câmpul tactic ci doar ceafa celui din fața sa.
@karadeniz
Aprecierile la strîmba lege 164/2001, le cunoaștem deja.
De ce să nu profite la pensiei și cei care au avut IC și SM în anii anteriori pensionării? Bineînteles că nu vor avea pretenția să beneficieze de ele cei pensionați înainte ca acestea să fie introduse în soldele brute ale militarilor în activitate.
Si de se va reveni vreodata la o lege a pensiilor militare, ea nu va mai reproduce reglementări speculative pentru o minoritate a trupei.
Nu te-am citit ce părere ai despre cele trei propuneri avansate de mine mai mai sus pentru o eventuală lege a pensiilor militare.
@karadeniz 11 martie 2013, 16:06 :
La toate cele spuse , dar , mai ales , la : "...iar nevoile sunt mult mai mari la cei cu capabilități mici. Ultimul militar din grupă are pretenții mai mari decât comandantul grupei, chiar dacă el nu vede câmpul tactic ci doar ceafa celui din fața sa." ...
Norocul dvs. este ca "pretenarii" nostri de pe aici nu vor intelege ce ati vrut sa spuneti !... Altfel ... cele ce mi se spun mie ar fi dulci mîngîieri faţă de ce aţi păţi dvs !...
Mintea lor (?) functioneaza (functioneaza ... pe dracu' !) "in alta tonalitate" ... Pentru ei "ceafa celui din fata" lor este : L.164 este "de cîh !" ; SM si IC au fost acordate numai (absolut numai) unor netrebnici ; lor nu li s-au acordat SM si IC in mod special (si numai) pentru a li se micsora pensiile ; cine nu vede asa lucrurile este impotriva lor si trebuie nimicit ...
@karadeniz
Cei care au avut de pierdut la pensie in urma recalcularilor/ revizuirilor inteleg sa fie suparati, ca de, nu e usor de suportat sa ti se fure din buzunar.
Culmea este ca sunt mai vehementi cei care au avut de castigat in urma aplicarii OG 1, L.263, L.119 , iar asta e chiar greu de acceptat.
OK, am inteles frustrarile mai vechi, dar chiar asa , sa ti se dubleze pensia si tot tu sa tipi la colegul care a pierdut la pensie, unii sume substantiale, asta parca necesita asistenta de specialitate.
Ramane de retinut varianta lui Costachel, ca astia de se dau asa de ceasul mortii ca ce proasta a fost L.163 sunt "profesionisti" in manipulare.
Imi pare rau sa observ ca si dumneavoastra generalizati atunci cand spuneti ca intendanti, finantisti, preoti...., taie si spanzura in Armata, haidade, chiar asa?
Gral.Zisu a fost infanterist, elev plt.adj. in Scoala militara N.Balcescu, Dna. Lupu pare sa provina tot din infanterista facuta ofiter la 6 luni, dupa cum se comporta.
Deci nu intendantul, finantistul, preotul, juristul care trebuie sa suporte tot felul de comandanti cretini pe teritoriu fac legea in Armata, ci diversi smecheri cu pile, gen. ofiterul de infanterie Zisu, care era foarte apreciat de Petre Roman.
Vedeti ..ce subtil ii mosul PPPPARTAG !!! A prins si el un pic de..aer lustruind ranga lui K. si hop la atac..!!
Daca-i spun ca-i neam prost..zice ca-s subiectiv !!
@Plano Lupuș 11 martie 2013, 16:46 :
Că_chestia cu "sa PROFITE la pensie" este de nivelui aluia din coada grupei ... trecem cu vederea !
La : "Bineînteles că nu vor avea pretenția să beneficieze de ele cei pensionați înainte ca acestea să fie introduse" .
De fapt este vorba doar despre SM ... pentru ca IC exista "din antichitate" ...
Dar aceia , pe vremea carora nu exista acel spor , "ce cusur au" ? Unii dintre ei ar fi meritat , cu prisosinta , sa le primeasca ...
Dar cei care "le-au pierdut" din cauze absolut imputabile lor (incompetenta , indisciplina ...) ... nu cumva ar fi fost corect sa le fi "restituit" pentru perioada in care le-au primit ... pe nemeritate ??? Fapt care le-ar produce "pagube" si in sistemul contributionist (tare-al dracului suna de asemanator cu_COLABORATIONIST) ...
Are dreptate karadeniz cind spune ca aceste (asa-zise) nereguli ale unei legi a pensiilor militare ... sint , de fapt , nereguli ale altor legi .
@Plano Lupuș
Toate semnalele publice de până cum arată clar viitoarea lege a pensiilor va fi asemănătoare cu legea 164, cea strâmbă și criticată. De ce nu or vrea mai marii zilei o lege pe principiile contributivității, apreciată de peste 90% din actualii pensionari iar după spusele unor activi și de mare parte dintre aceștia, probabil că va rămâne o enigmă, aidoma Atlantidei.
Chiar și domnia voastră sunteți convins de acest lucru și pregătiți semințele ce doriți să încolțească în noua lege. Să vorbim și de cele trei propuneri, de fapt despre ultima am spus ceva la alt articol.
Solda gradului avut în rezervă. În pricipiu de acord, dar și aici pot fi niște critici. Cei care au obținut grade după trecerea în rezervă, fiind încă în planurile de mobilizare, pot cere să li se ia în calcul acest grad, dacă nu merge vor forța nota prin revenirea în cadrele active o perioadă și au mai fost astfel de cazuri. Nu este exclus ca aceasta să fie una din motivațiile gradelor acordate de Oprea unor rezerviști sprâncenați și uneperizați.
O altă problemă care va crea discriminări va fi cea a filierei indirecte, băieții și fetele din această categorie au primit acele grade în care se încadrau ca vârstă sărind o parte din ele, deci legea îi va favoriza. Plus o vânătoare de avansări la excepțional o practică excesiv de folosită.
Solda celei mai înalte funcții deținute timp de un an . Aici se deschide de-a binelea cutia pandorei. Cam ce se făcea cu funcțiile vânate pe legea 164 în anul pensionării se va face acum doar că se mărește ecartul, pot fi 2-3, patru ani înainte de pensionare. Vom vedea zeci de colonei și lt.colonei pe funcții de general, cu fel de fel de dispense. Probabil că se va faceun grafic al rotirii pe aceste funcții și se vor folosi asasin plătiți pentru cei ce se cramponează pe acesta mai mult de un an.Unii vor cere să fie luate în calcul și funcțiile duse prin cumul, o altă meteahnă a armatei române, cel puțin pe vremea mea.
Ce facem cu subofițeri și maiștri, ori cu militarii profesioniști că și ei vor vrea funcții mai mari decât gradul, de ce doar ofițerii să ocupe fincții de general și ei să nu ocupe niște funcții echivalente?
Aici mai intervine o altă problemă, funcțiile ocupate de militari în alte structuri decât cele militare, în care sunt detașați. Păi funcția lui Zisu de la rezervele statului ori a lui Frățilă de la ministerul muncii sunt mai mari decât funcțiile avute în armată.
Referitor la procent, am mai spus-o cred că și pensiile magistraților vor fi rebrenduite în curând. La militari dacă se va menține și în noua lege partea cu cu meritul militar, nu -și are rost mărirea la 78-80% a procentului din baza de calcul pentru că în mod normal va exista plafonarea pensiei la 100% din baza de calcul. Aici se poate face altceva, diferențierea grupelor alte condiții de speciale. Pentru cei ce activează perioade mari în astfel de grupe, care-i uzează mai mult deci ies mai devreme la pensie se poate reduce perioada pentru care li se acordă acestora meritului militar.
Concluzie - deși propunerile sunt bune, din motivele de mai sus, legea va fi la fel de criticată de viitorii beneficiari ca și legea 164, deoarece în ambele cazuri cariera militară se va mula pe condițiile legii pensiei, acesta devenind principalul scop al carierei.
Legat de "neregulile"altor legi ...
Imi amintesc de "scuzele" pe care si le cerea un fost sef al DFC . Spunea el ca una din greselile facute de aceasta structura a fost aceea de a mari soldele militarilor prin inventarea de DIFERITE SPORURI , si nu prin sustinerea maririi soldelor de grad si de functie ... Printre alte efecte perverse , aceasta metoda a generat cresteri astronomice ale soldelor celor "din coada grupei" fata de ceilalti ...
Situatia era "tolerata" de ceilalti deoarece li se parea ca ea (situatia) aparea doar pentru perioade scurte de timp ... in restul timpului "comandantul grupei" avind solda mai mare decit cel din coada grupei ... Numai ca , pentru perioade mai lungi de timp , acele sporuri rasturnau (baneste) ierarhia oficiala ... Altfel spus : comandantul de regiment de aviatie (care avea , timp de 7 luni , solda mai mare ca un MM) nu observa ca , pentru un an de zile , el primise mai putini bani ca acel MM .
Declaratia d-lui ministru Dusa se inscrie in linia declaratiilor repetate ale sefului sau de a pune batista pe tambal.Domnia sa nu "se arunca in afirmatii"(!) ci a dispus ca o comisie sa faca verificari.Oare Curtea de Conturi si al ei sef Nicolaie Vacaroiu "s-au aruncat in afirmatii" atunci cand au constatat(printr-o comisie,binenteles ! ) dupa verificari in numai 2 judete si in Bucuresti comiterea unor incalcari flagrante ale legii(sau magarii,cum vreti sa le spunetzi!)care se materializeaza in infractiuni de fals,uz de fals,determinari in comiterea unor infractiuni,complicitati s.a. si s.a.....???!!!Sesizarea cu constatarile Curtii de Conturi ar fi trebuit sa ajunga direct la Parchetul Militar care ar fi inceput sau nu urmarirea penala !
@cipriotis octopus 11 martie 2013, 17:05 :
La : "Culmea este ca sunt mai vehementi cei care au avut de castigat in urma aplicarii OG 1, L.263, L.119 , iar asta e chiar greu de acceptat." ...
Pentru corectitudine ... pe L.263 N-A CISTIGAT SI NU VA CISTIGA NIMENI ...
Vehementa lor este explicata de faptul ca , in subconstientul lor , ei sint convinsi ca "jucarica_care le-a fost data" nu poate sa fie ceva de durata ...
Sint si ei convinsi (chiar daca in subconstient) ca "joaca intr-o piesa" care n-are nicio legatura cu realitatile vietii militare ... Tipetele lor sint caracteristice celor carora li s-a prezentat un film cu placerile saltului cu parasuta ... dar observa ca au sarit din avion fara parasuta ...
@mos alecu
Chiar ai o reprezentare incorectă a principiului neretroactivității, comparabilă cu a celor care nu vad decît ceafa trupetelui mai înalt din formația de marș!:):)
Pentru cei care își pierd funcțiile, indiferent de motiv, ordinul acționează de la data emiterii lui și nu poate dispune retragerea soldelor primite în perioada exercitării funcției pierdute.
Indemnizația de comandă s-a introdus în solda brută prin 1992-1993... nu era istorică.
In baza de calcul a pensiei indemnizația s-a introdus prin HG 691/2004, de modificarea HG 1188/2001.
@ cipriotis octopus
Parțial m-ați disculpat comentariu de păcatul generalizării. Nu am vrut să mă refer la toți cei ce fac parte din acele specialități militare ci doar la aceia care, speculând ceea ce dumneavoastră gratulați cu apelativul ”comandanti cretini”, se substituie acestora și trag spuza pe turta lor. Ei sunt profitorii, principalii vinovați sunt cei care permit parazitarea funcțiilor și atribuțiilor lor de către acești simbioți. I-am cunoscut personal pe cei nominalizați și pe alții aidoma lor din mai toate structurile armatei. Nu mă refer la ei ca persoane, Doamne ferește ( am cunoscut-o pe doamna Lupu pe vremea când vorba unui amic puteai s-o folosești pe post de potir ), ci ca funcții.
@mos alecu
Problema sporurilor inventate este reala, dar din nou trebuie sa spunem ca DFC a adoptat sistemul neavand prea mult de ales.
Marirea soldelor de functie ar fi starnit scandal, stim foarte bine cum se discuta despre soldele militarilor.
Chiar si cei de la Curtea de Conturi faceau pe miratii, vai domnule, dar ce solde aveti, in mod ipocrit desigur.
Cred ca adevarul este undeva pe la mijloc, poate ca DFC ar fi trebuit sa-si impuna punctul de vedere, dar ce sa vezi, desi spun unii ca finantistii taie si spanzura in Armata, iata ca in cazul asta nu prea au reusit.
Ca sa lasam gluma la o parte, marirea veniturilor militarilor prin inventarea de sporuri, incepand cu celebrul spor de "calculator"-radiatii electromagnetice, ecrane...., etc,a fost impus tot de conducerea politica a ministerului, compromisul fiind legea de baza care a guvernat si inca o mai face si in prezent, mai diluat, mai smechereste....
Si apropos de depunrea-nedepunerea in Parlament a vre-unui proiect de act normativ care sa vizeze pensiile ciuntite :
Lege reparatorie pentru militarii cărora li s-au diminuat pensiile
March 6, 2013 Actualitate militara, Interne, Legislatie, Politica, Rezervisti
Deputatul George Scutaru, unul din putinii sustinatori ai militarilor romani, a anuntat astazi pe pagina oficială ca a fost depusa în Parlament iniţiativa legislativă care are drept obiectiv revenirea pensiilor militarilor la cuantumul din 31 decembrie 2010 pentru acei pensionari din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care au avut pensiile diminuate de Guvernul Boc.
http://roarmy.ro/lege-reparatorie-pentru-militarii-carora-li-s-au-diminuat-pensiile/
@mos alecu
Desigur ca nu a castigat nimeni pe L.263, eu ma refeream strict la cei care au avut cresteri valorice ale pensiei sau care mimeaza treaba asta.
@York
Dacă domnul Scutaru s-a grăbit să depună acel proiect de lege, vom vedea după ședința Biroului Camerei de astăzi. Ar trebui să fie îndrumat pe filiera de adoptare.
Pe lîngă că nu este formulat corespunzător, așa cum am arătat în postul în care l-am comentat, inițiativa trebuie să primească avizul Guvernului pe partea de finanțare.
Eu cred că domnul Scutaru a furat startul, pentru imaginea sa.
Va prevala, în dezbaterile din Parlament, un proiect de lege redactat și asumat de Guvern.
@ moș alecu 18.00
Generalul Năstase este exact ceea ce spuneam mai înainte lui octopus. Tot el este artizanul aplicării la pensia a soldei minime de grad și funcție pentru cei ce au avut misiuni prin afară.
Șefii SMG și miniștrii acelor vremuri nu se oboseau să gândească, ori să se ia în baionete cu politicienii ci spuneau:
- Costică cum facem să mai creștem un veniturile.
Și Năstase după ce-și consulta câțiva subalterni mai destupați venea cu soluția: - Băgăm niște sporuri că aștia de la finanțe nu pot zice nimic, mărim diurna în loc de solde, că asta nu se impozitează!
- Bravo Costică, bună soluția, meriți un grad!
Iar acum amiralul Marin iși mai suplimentează pensia cu leafa de profesor și coordonator de doctorate, iar Năstase din primele de la CAR-ul SCMD.
@Plano Lupuș 11 martie 2013, 18:15 :
Sefu' , matale iar voiesti a deschide o discutie de genul : doua trenuri s-au intilnit in gara Cocirlatii din Deal ... circulind pe linii paralele !" .
Nu m-am referit sa SOLDELE DE FUNCTIE ... ca fiind "negate" la retrogradarea din functie . M-am referit (absolut retoric) la indemnizatia de comanda !
Si m-am mai referit (tot absolut retoric) , la solda de merit .
Cit despre "istoricitatea" indemnizatiei de comanda ... Prin anii '80 aveam dreptul sa citesc ordine (ale esaloanelor superioare) in care unii comandanti de unitati erau pedepsiti cu "suspendarea (retragerea) indemnizatiei de comanda" pentru un numar de luni (ca urmare a unor evenimente petrecuta in acele unitati) ... Deci nu din 92-93 ...
Atunci "s-a inventat" ... solda de merit) .
La : "In BAZA DE CALCUL A PENSIEI indemnizația s-a introdus prin HG 691/2004, de modificarea HG 1188/2001." .
NUUUU !
S-a introdus IN BAZA DE (RE)CALCULARE A PENSIEI celor pensionati inainte de L.164 .
@/ karadeniz .. Daca tocmai ati facut praf L-164 bis ...poate veniti si cu o sugestie!
Credeti ca doar vechea L-164 se poate aplica si ca -i cea mai nimerita??
@Cezar
Stai linistit noua lege a pensiilor militare nu are nici o legatura cu 164. Vad aici pareri ale unor invatatori, ca meritosul cu IC su SM e discriminat daca nu i se calculeaza dupa ultima solda. Cum? Nu a beneficiat de ele in activitate? De ce trebuie mortis sa beneficieze si la pensie?
@Karadeniz
Mai intai, departe de mine gandul sa va "inculp" in vre-un fel.
Apreciez logica dumneavoastra in gandire, destul de rara pe acest blog.
Persoanele de care vorbiti exista dintotdeauna si le regasim in toate armele si specialitatile militare.
Fac o paranteza, sa nu se supere unii colegi, dar din cate stiu mai sunt o multime de arme care nu lupta efectiv in caz de razboi sau conflicte armate:medici, ingineri, genisti, chimisti, etc.
Eu nu m-am referit la comandantii usor de manipulat, din pacate foarte multi la numar, ci exact la opusul acestora,la micii dictatori
care se imagineaza urmasii lui Napoleon, desi seamana mai mult cu Hitler, care vor sa-si impuna vointa oricum, in dispretul legii si numai in interesul propriu.
Sunt convins ca ati intalnit si astfel de comandanti, cat despre apelativul "cretini"- e foarte dragut, doar i-am alintat.
Grecotei - ce sti tu despre genisti si chimisti de spui ca nu lupta cu adevatat?
Mos alecu este disponibilizat la cerere, a luat o traista de bani salarii compensatorii. A gandit mult cand a facut pasu' asta ba chiar a emis si un postulat:
"Cine nu a gindit/analizat asa ... treaba lui ... si-a meritat soarta !".
Si nu e singurul!!!!!
@/ Unknown - Simplu! Pentru a-i mari cuantumul cu 30-40%!
NB.Se observa usor ce gandire marlaneasca au ...domnii !!
Nu-i nicio problema daca altii au avut respectivele bonificatii cu ani in urma! Sa fie sanatosi ! Doar ei care..cum ..necum ..in timp ce armata se reducea drastic , EI ,,merituosii" au prins de toate ! Grade ,functii,SM +IC etc!!
Poate ca unii tocmai pentru asta au primit IC +SM ...pentru ca indeplineau planul la dat afara din sistem! Ca altceva,ce dracului mai faceau.....
@Cezar
Vad ca toti o arunca in fata p'aia cu raspunderea masiva pe care o au unii merituosi, cate multe griji au pe cap si alte aiureli. Ma intreb la ce foloseste atata raspunderea baietilor astia doi care au fost ingropati de curand. Vezi pe caporalul pishoarca cum se umfla in pene ce contabil de soi a fost si ca a meritat cu varf si indesat ba e suparat fleasca ca nu i s-a aplicat si lui 1019 ca doar a suferit si el aceleasi pericole ca cei care cu adevarat merita grupele alea de munca, ba a avut si multa raspundere.
Pfff, imi provoaca greata.
@mos
Așa-i! 691/2004 a mai înlăturat o discriminare a Hg 1188/2001 pentru foștii...
Din cîte îmi mai amintesc eu din Regulementele vechi. sancțiunile priveau funcția. Ceva de felul:
-avertizment că nu corespunde funcției
-suspendarea din funcție pe o perioadă de....
-retrogradare din funcție
@Cezar
la:
Ce stii tu despre genisti si chimisti.....
Probabil ce stii si tu despre medici si preoti militari.
Faptul ca nu lupta efectiv nu-i face mai putin importanti.
Genistii sunt cel mai expusi, au cea mai periculoasa meserie.
Am cunoscut destui din ambele arme, sunt oameni deosebiti, cu parul albit inainte de vreme.
Tot respectul pentru ei si pentru toti oamenii de caracter din toate armele.
Cum spuneam si lui Karadeniz, apartenenta la o anumita arma sau specialitate nu te face automat nici erou nici ticalos.
Sunt oameni si oameni in toate categoriile de arme.
octopus
La dracu, trebuie sa fiu de acord cu tine aici:
"Sunt oameni si oameni in toate categoriile de arme."
@plano lupus
Sanctiunile s-au acordat intotdeauna persoanelor, pentru diferite tipuri de abateri/nerespectarea normelor si regulamentelor militare.
Nu s-au acordat niciodata sanctiuni pentru functii, modul de exercitare a functiei era cuantificat prin notarea/aprecierea de serviciu.
Stii tu ceva, dar.....
Se rezolva cu lecitina.
@plano lupus
P.S.
Poate va amintiti si definitia Tinutului Secuiesc - aia sexi.
O fi aia cu ude mereu?!
@ Cezar
Nu am spus că legea 164 trebuie reaplicată. Ar fi foarte greu acum când atâția dintre noi s-au trezit cu pensii mărite. Singurul mod ar fi anularea legii 119 și revenirea la situația anterioară. O astfel de chestie ar stârni proteste vehemente și mult mai mari decât ale celor care au pierdut pe legea 119. Ori nimeni nu vrea așa ceva. Nu am făcut praf 164 bis, doar am arătat cum se poate specula pe o astfel de lege.
Dar să vedem cum va arăta proiectul acesteia . Cei care deja dețin informații, dacă or fi cu adevărat informații și nu gulgute, nu vor să ni le împărtășească încă. Se observă cât de reținut și evaziv e ministrul Dușa în declarații. Cert este că viitoarea nouă lege va fi foarte bine pitrocită, și e posibil ca să nu ne preia în ea cu valorile actuale. După cum se observă odată cu legea pensiilor va fi modificat și statutul cadrelor militare. Probabil că modificările din statut vor duce și la alte modificări ale legislației militare: salarizare, carieră, promovare, filiera indirectă, ocupația/profesia de militar.
@Karadeniz
Cei care faceau misiuni in afara primeau si diurna in valuta, nu numai salariul cu solda de functie la minim.
Destui carcotasi ar putea sa spuna ca nu ar fi trebuit sa mai primeasca si salariul din tara, din moment ce nu mai exercita functia din statul la pace.
Nu va contrazic, dar nici nu mi se pare o mare problema.
Dupa mine, bine ar fi fost sa avem si noi diurna cat americanii si punct.
Oricum, la inceput atributiile functiei la pace erau preluate de alte persoane.
Ulterior, practic se disloca toata unitatea, deci nu se mai punea problema.
Timpitul tolomac (unknown) , ca orice rebut de-al unui liceu militar , absolvent de scoala profesionala de MM , se da si el "pe sticla" cu diverse ziceri ...
Stiu ca degeaba-i repeti prostului ceva , dar ...:
- disponibilizarile nu se faceau la cerere ci la ordin . Solicitarile impricinatilor (prin raport scris) erau numai pentru acordarea dreptului de pensie , sau acordarea platii compensatorii (in cazul in care nu avea (sau renunta la) dreptul la pensie .
- plata (nu salariu ... dobitocule) compensatorie primeau doar cei cae nu aveau drept de pensie ... iar eu am avut drept de pensie
- legat de spusele mele ... Am aratat cum am analizat situatia ; analiza in urma careia am hotarit ca nu mai avea niciun rost "sa fentez" disponibilizarea , prin acceptarea oricarei alte situatii care "sa-mi mai lungeasca" raminerea in activitate ...
Blogger mos alecu spunea...
@Plano Lupuș 8 martie 2013, 20:57 :
Da !
Exact asa mi-am pus problema cind "s-a dat semnalul" disponibilizarilor in unitatea in care eram .
Treaba era clara ... daca nu accept disponibilizarea , care sint variantele ?
- nu se stie ce functii (la ce nivel) vor fi in viitor in unitate ... pentru pensie - cistig citiva ani vechime , dar pierd la media soldelor pe cei 5 ani din ultimii zece
- ma muta in alta unitate ... pe functie , categoric , mai mica (celelalte fiind ocupate de "bastinasi") ... fara IC si , categoric , fara SM ... la pensie - cistig citiva ani vechime , dar pierd la media soldelor ...
- in final pensia nu iesea mai mare cu ceva vechime in plus , dar cu media soldelor mai mica ...
Cine nu a gindit/analizat asa ... treaba lui ... si-a meritat soarta !
8 martie 2013, 22:23
Deci , timpitule tolomac (unknown) nu mai tot repeta ineptiile astea ... pentru ca lumea va ajunge la concluzia ca esti si dobitoc prost , pe linga ca esti un timpit tolomac ...
In eventualitatea ca va fi emisa o noua lege a pensiilor militare, desi incep sa ma indoiesc serios, sper ca nu va fi din nou o lege facuta pe vre-un colt de masa.
Adica sper sa nu ia modelul pedelist
Daca tot s-a starnit tot scandalul si toata zazania asta, ca se injura oameni pe bloguri, care poate , in mod normal ar bea o bere impreuna si ar depana amintiri(de regula raman doar alea placute, alea rele se sterg), sper macar sa fie capabili sa faca o lege echilibrata, care sa fie gandita si pe termen mediu si lung, nu numai de azi pe maine.
@plano
"unii nu vrea ca sa vorbeste cu mine"
Citat din EBA, ca sa nu-mi iasa vorbe
SUCCESURI
@ cipriotis octopus
Deja la senat sunt planificate, cu propuneri de finalizare în luna iunie, două proiecte de legi, inițiate de MApN, ce urmează a fi aprobate de guvern și înaintate spre dezbatere parlamentului, pentru modificarea Legii 263 și a statutului cadrelor militare. Deci acest dacă nu-și mai are rostul, trebuie utilizat cel mult când.
Cât despre zâzania și înjurăturile de pe bloguri, treburile astea, exceptând tributul plătit mahaligismul balcanic, țin de ceva lipsuri ale celor 7 ani și greutatea unora de a utiliza acea parte a creierului care este responsabilă de procesele cognitive.
@karadeniz
Vezi postul urmator cu proiectul trimis de CD la Senat.
Este proiectul de care vorbea Scutaru pe blogul sau
Pentru timpitii (mai sint si altii ... nu este doar timpitul tolomac) care-i tot dau cu CEREREA pentru disponibilizare
OUG 7/1998
Art. 1. - Personalul militar şi salariaţii civili, din cadrul unităţilor militare, care se disponibilizează ca urmare a programului de restructurare a armatei, beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă.
Art. 5. - În sensul art. 1 din prezenta ordonanţă, SE CONSIDERA DISPONIBILIZATI :
a) ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii trecuţi în rezervă în temeiul art. 85 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
L.80/1995
ART. 85
Ofiterii, maistrii militari si subofi
terii în activitate pot fi trecuti
în rezerva sau direct în retragere, dupã caz, în urmãtoarele situatii:
...
e) cînd, în urma reorganizãrii unor unitãti si a reducerii unor functii
din statele de organizare, nu sînt posibilitãti pentru a fi încadrati în alte functii sau unitãti, precum si pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului
Apãrãrii Nationale;
...
Trecerea în rezervã sau direct în retragere se face DIN OFICIU , în
conditiile prevãzute la alin. 1 lit. ... e) ...
Deci cei care "nu mai aveau locuri de munca" in unitatile restructurate ... erau disponibilizati .
Disponibilizarea insemna (se realiza prin) trecerea in rezerva prin aplicarea prevederilor art. 85 lit. e din L.80/1995 .
Trecerea in rezerva , prin aplicarea acelor prevederi , se facea DIN OFICIU , nu la cererea impricinatului .
@karadeniz
Din pacate tributul platit mahalagismului balcanic a fost cam scump. Multi si-au pierdut viata(si vorbesc de cazuri concrete pe care le cunosc),dupa ce li s-a redus pensia.
De aceea poate ca unora nu le-ar strica putina decenta cand acuza pe cei cu L.163.
Chiar nu cred ca mai conteaza asa mult cat mai castiga fiecare cu noua lege, ca de pierdut inteleg ca nu mai pierde nimeni daca se adopta legea privind unele masuri in domeniul pensiilor..., important este sa avem o lege distincta, corelata cu Statutul cadrelor militare, iar pensia militara sa fie definita clar ca pensie ocupationala.
Nu-mi place sa ma uit in curtea altuia, dar sper sa se rezolve si problema magistratilor.
Acolo chiar avem de-a face cu pensii nesimtite si nu ma feresc sa spun asta, nesimtite nu din cauza cuantumului pensiei ci datorita modului golanesc cum si-au facut pensie speciala numai pentru ei, pe principiul cine imparte, parte.... .
@mos alecu
Referitor la :
Pentru timpitii (mai sint si altii ... nu este doar timpitul tolomac) care-i tot dau cu CEREREA pentru disponibilizare........
Probabil ca unii interpreteaza faptul ca desi erai disponibilizat ca urmare a reorganizarii(in cazul meu ca urmare a desfiintarii unitatii, si anume a doua unitate, dupa prima desfiintare am reusit sa gasesc un post), tot erai obligat sa soliciti prin raport trecerea in rezerva.
Ca sa fiu sincer si mie mi s-a parut o porcarie sa te puna sa faci tu raport, adica daca tot ma dai afara, emite tu M.Ap.N.direct ordinul de trecere in rezerva, asumati raspunderea de a face reorganizarea Armatei.
Dar de aici, pana la a spune ca ai cerut tu sa pleci, nu ca te-au disponibilizat ei, asta deja inseamna sa te faci ca nu pricepi regulile jocului.
@ cipriotis octopus
Am mai postat o dată despre cei care sunt indirect vinovați de grăbirea trecerii unora dintre noi, care și așa au o speranță medie de viață mai mică decât cea, destul de mică, a românilor în general, în acel loc în care nu este nici durere, nici întristare nici suspin. Reacțiile celor care întâi vorbesc și apoi gândesc și a celor ce au prin atribuțiuni, ori dacă nu au își crează singuri astfel de sarcini, disiparea opiniilor pe astfel de bloguri a fost vehementă. Probabil că prin alte colțuri ale lumii, unii din vinovații morali ar fi fost trași la răspunedere, la noi li se ridică osanale. Spre ca măcar justiția divină să-i pedepsească pe măsura faptelor, iar eu o să-i reamintesc periodic, pentru a ști că, pedepsiți ori nu, nu sunt iertați și uitați.
Trimiteți un comentariu