joi, 21 martie 2013

Basescu, suparat ca toate cadrele militare pot sa lucreze pina la 60 de ani

Așa, ca în imaginea de mai jos, a fost modificat, în februarie 2013, art. 86 din legea 80/1995. Inainte, numai generalii puteau să mai lucreze peste limita de vîrstă standard de pensionare.Acum pot toate cadrele militare să-si prelungească activitatea cu aprobarea anuală a  conducătorului instituției.
Ca să fie gică contra,  Băsescu a trimis legea spre reexaminare pe motiv că de ce să aprobe miniștrii, anual, răminerea generalilor în activitate... pînă la vîrsta de 60 de ani
Ministrul Apărării i-a răspuns:

"Preşedintele României era la o declaraţie politică. Foloseşte argumente care cred că nu sunt la locul lor, atunci când vorbim de armata României. (...) Legea 80 care reglementează cariera militară a fost făcută în ultimii 5 ani de zile prin nenumărate modificări încât în momentul de faţă nu există o viziune clară a carierei militare(...). Am avut mai multe discuţii cu preşedintele. I-am spus părerea mea, că nu sunt de acord să existe discriminări între militari", a spus Mircea Duşa, joi seară,



CERERE DE REEXAMINAREasupra
Legii pentru modificarea şi completarea
Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare




Motivele cererii sunt următoarele:



1. În conformitate cu Articolul unic pct. 5 din legea trimisă la promulgare, cadrele militare, inclusiv generalii şi amiralii, pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani şi 6 luni) până la vârstă de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei în care activează.


Totodată, noua lege precizează în Articolul unic, la pct. 2, că ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot fi trecuţi în rezervă, din oficiu, în situaţia în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.


2. Considerăm că o asemenea reglementare privind aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce priveşte managementul forţelor armate. De asemenea, considerăm că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă uşor de manevrat, supusă factorului politic.


Lipsa de predictibilitate a acestei dispoziţii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare întrucât este incert dacă generalii sau amiralii aflaţi la conducerea acestora vor fi menţinuţi în activitate. Menţionăm că măsura adoptată ar putea conduce la trecerea în rezervă a unui număr de peste 50 de generali şi amirali, reprezentând un procent ce ar depăşi 50% din numărul total al acestora. O asemenea dispoziţie legală ar avea un impact deosebit de grav în ceea ce priveşte conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali, un număr de 4 ar putea ieşi din sistem. O situaţie similară există şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Terestre şi al Forţelor Navale, unde toţi generalii şi amiralii aflaţi la conducere ar putea ieşi la pensie, precum şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea rămâne în sistem unul singur.


Totodată, legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obţinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidenţilor.


Procedura instituită de legea înaintată pentru promulgare nu asigură o procedură optimă de transfer de experienţă profesională între generalii şi amiralii care vor fi trecuţi în rezervă şi cei care îi vor înlocui, putându-se ajunge chiar la un blocaj instituţional.


Mai mult, Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede la Art. 41¹ alin. (5) că părţile care au încheiat contracte în vederea exercitării profesiei de cadru militar în activitate, au obligaţia să se încunoştinţeze reciproc asupra intenţiei de reînnoire a contractului, cu 6 luni înainte de expirarea acestuia. Noua reglementare ar trebui să coreleze obligaţia legală, de încunoştinţare în termen de 6 luni, cu prevederile legii ce face obiectul prezentei reexaminări.


3. Semnalăm faptul că în prezent, potrivit Art. 86 alin. (2) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, regula o reprezintă menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, iar excepţia o reprezintă trecerea în rezervă, la solicitarea acestora. Legea venită la promulgare nu prevede dacă noua reglementare va fi aplicabilă şi acestor generali sau amirali care se află în activitate după vârsta standard de pensionare ori numai în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după intrarea în vigoare a prezentei legi. O asemenea precizare în textul legii este utilă pentru a se evita o aplicare retroactivă a efectelor acesteia. 


De asemenea, în adoptarea legislaţiei privitoare la condiţiile de pensionare a cadrelor militare, legiuitorul trebuie să asigure o reglementare nediscriminatorie prin raportare la celelalte structuri din cadrul sistemului naţional de apărare.


4. În ceea ce priveşte includerea în categoria temeiurilor de trecere în rezervă a situaţiei în care cadrele militare nu promovează baremele de pregătire fizică, apreciem că această prevedere nu este oportună întrucât există structuri militarizate care nu condiţionează pregătirea fizică de îndeplinirea atribuţiilor profesionale, existând alte criterii avute în vedere, ce ţin de aptitudini şi competenţe. Pregătirea fizică este parte integrantă a pregătirii militare, dar nu este o condiţie determinantă pentru activitatea cadrelor militare din unele structuri de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.


5. De asemenea, considerăm necesară consultarea instituţiilor competente în domeniu, în privinţa soluţiilor legislative înaintate prin această propunere legislativă, în vederea cunoaşterii impactului acestor prevederi şi luării măsurilor necesare diminuării posibilelor efecte negative datorate numărului mare de generali care ocupă funcţii de conducere şi a căror situaţie profesională va deveni incertă odată cu intrarea în vigoare a acestei legi.


6. Având în vedere aspectele semnalate, precum şi competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare în sensul adoptării legii, cu eliminarea textelor legale ce fac obiectul prezentei reexaminări ori corelarea acestora cu celelalte dispoziţii legale în vigoare. 


TRAIAN BĂSESCU


PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

32 comments:

Skywalker spunea...

LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare (18.03.2013

LEGE
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995
privind statutul cadrelor militare


Articol unic. – Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 155 din 20 iulie 1995, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. După articolul 201 se introduce un nou articol, art. 202, cu următorul cuprins:
„ Art. 202. - Cadrele militare în activitate numite în prima funcţie sau mutate într-o altă garnizoană decât cea în care îşi au domiciliul şi care nu deţin locuinţă proprietate personală în acea garnizoană, nici ei şi nici soţiile sau soţii acestora, în situaţia în care nu li se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda lunară.
Cadrele militare în activitate numite în prima funcţie sau mutate într-o garnizoană în care îşi au domiciliul, dar care nu deţin locuinţă proprietate personală, nici ei şi nici soţiile sau soţii acestora, în situaţia în care nu li se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, pot beneficia, în cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituită prin ordin al ministrului apărării naţionale, de compensaţia lunară pentru chirie, prevăzută la alin. 1, la propunerea comandanţilor sau a şefilor cadrelor militare respective.
Cuantumul concret al compensaţiei şi condiţiile de acordare a acesteia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului apărării naţionale.
Soţiile sau soţii cadrelor militare mutate într-o altă garnizoană, care au fost încadrate în muncă şi au întrerupt activitatea datorită mutării împreună cu soţii sau soţiile, au dreptul la o indemnizaţie lunară de 50% din solda lunară a cadrelor militare pe care le-au urmat, până la o nouă angajare sau până la prestarea unei activităţi autorizate aducătoare de venituri, dar nu mai mult de 9 luni de la data mutării cadrului militar.
De indemnizaţia lunară prevăzută la alin. 4 beneficiază şi soţii sau soţiile care, la data mutării cadrelor militare pe care le-au urmat, erau înscrise ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, dar numai după expirarea, potrivit legii, a termenului de plată a indemnizaţiei de şomaj.”

2. La articolul 61 se introduce un nou alineat, alin. 2, cu următorul cuprins:
„În timp de pace, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervă pot fi înaintaţi în gradul următor, în raport cu nevoile forţelor armate, după expirarea stagiului minim în grad, cel mult până la gradul corespunzător celei mai mari funcţii îndeplinite în activitate sau până la gradul corespunzător funcţiei în care sunt repartizaţi în planul de mobilizare.”

3. Alineatele 3 şi 13 ale articolului 109 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„ Dispoziţiile art. 2 alin. 21 paragraful A, paragraful B lit. a) şi b), art. 5 alin. 2, art. 202, art. 411, art. 50 alin. 5, art. 51 alin. 2, art. 61 alin. 2, art. 751, art. 85 alin. 1 lit. e1) şi art. 1081 se aplică în exclusivitate cadrelor militare din Ministerul Apărării Naţionale.
...............................................................................
Dispoziţiile art. 2 alin. 2, art. 201, art. 55 alin. 1, art. 56-59, art. 61 alin. 1, art. 62, 80 şi 81 nu se aplică ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din Ministerul Apărării Naţionale.”

Lupus spunea...

@Unknown
Nu la acest proiect de modificare a Legii 80/95 se referă Băse.

Skywalker spunea...

@Lupus
Stiu, dar v-am mai rugat de cateva ori sa exprimati o opinie pe tema noilor propuneri de modificare a L 80. Tinand cont de modificarile din L 80 discutate azi cu propunerile pentru modificari ulterioare duc catre o concluzie. Nu poti sa ignori modificarie L 80 din diferite stagii de "actualizare", trebuie relationate sa vedem ce se intentioneaza.

Skywalker spunea...

@Lupus
O lege are doua componente, "spiritul" si "litera", parerea unuia care se pricepe la "litera" e mai mult decat binevenita, la "spirit" se pricep toti, ca la table, sau fotbal.

iceparu spunea...

Sa inteleg ca se intentioneaza sa i se fure jucaria lui Basescu?Suparat nevoie mare,ca eu am fost la munci agricole in timp ce el muncea la Anvers ,El Comandante prin voia mea prosteasca in 2004 nestiind ca a fost turnator la CI vrea sa ma invete armata.

Lupus spunea...

Unknown
Un text se lege poate fi citit de orice ins alfabetizat, il pot intelege în litera sa numai cei care au cel puțin o pregătire medie și nu toți licențiații în drept il pot interpreta în spiritul legii.

Robert Horvath spunea...

O noua diversiune. Nu presedintele creiaza legi.
El le aproba sau le dezaproba.
Oricum militarii grobieni , care injura si grohaie ar trebuii dati afara dintr-o armata NATO.

Robert Horvath spunea...

Militarii civilizati si culti trebuie sa-si continuie activitatea. Onanistii militari trebuie lasati la vatra.
La fel cei dubla cetatenie...indiana si romana. Cersitul trebuie interzis prin lege sau cel putin supus taxelor.
Voi exemplifica prin Coreolone care ia ajutoare sociale dela francezi si pensie de la statul roman....
Cand a fost intrbat de politistii francezi ce adresa are
El a raspuns....Nu stiu...... casa mea....este in continua miscare

avianyc spunea...

RH
Daca treci putin pe MH Bloc o sa ”servesti” micul dejun intr-o companie”selecta”.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Avatar spunea...

Vor şi oamenii să-şi facă o nouă lege ca să poate ieşi mai repejor la pensie,ca să-şi crească nepoţii... că la mortalitatea din domeniul militar nu mai apuca 65 de ani să iasă după legea 263 BUBA (acronime nume proprii)..şi sare ăsta cu gura....se înneca şi la propriu şi la figurat când vorbea, de ofticos....după ce avansează 700 de generali în 2 ani.
E bine d-le guvernator?

Unknown spunea...

Şi dacă scoate 40 de generali care-i problema...vin 40 de colonei la rand..şi tot aşa până jos la piciorul piramidei ofiţereşti...trebuie eliberate locurile, altfel organismul militar moare...se blocau toate funcţiile pe o perioada de 7-8 ani cu legea 263 (se iese mai tarziu..stai mai mult pe funcţie..te plafonezi)...da la marină nu era aşa....rămâi pe viaţă.

karadeniz spunea...

Cred că în cazul acesta președintele are parțial dreptate. Aceste mici modificări succesive ale statutului cadrelor militare se înscriu în tonul general al clasei politice de ajustări legislative imediant după ajungerea la putere. Inițiativa nu a plecat de la MApN, Mircea Dușa încă nedeprins în curvăsăriile politice la nivel înalt, dându-i, fără să vrea, în intervențiile de aseară dreptate președintelui. Ce i se poate reproșa lui Traian Băsescu este că nu grija față de armată, în calitate de comandant suprem, reprezintă motivul care l-a făcut să retrimită legea în parlament, nu generalii armatei române îl interesează în special pe președinte ci cel mai probabil generalii din celelalte structuri de apărare, aceeași generali care sunt în principal, vizați de inițiatorii acestei modificări a legii 80.

Unknown spunea...

raspuns la un curinpupist
tigri2 spunea...
Legile sulii calului,la un moment dat la noi in regiment erau o multime de maiori si vreo doi trei colonei deoarece asa erau prevazute functiile,la piloti pana la loctiitor cdt. de escadrila erau de maior,iar un rahat de sef de birou avea functie de Lt.col si col.Pai se compara valoarea si pregatirea unui martzafoi din ala cu un bun national?Dar cu cine vorbesc eu ...cu niste neica nimeni.Are dreptate domnul presedinte Basescu si are dreptate in multe ca daca nu era el multe anomalii se intamplau in tara asta bantuita de hoti si excroci.

se vede ca in armata erai vai de mama ta si nu te baga nimeni in seama, pe aia ca tine ii trimiteam sa sape gropi si dupa aia sa le astupe.
daca a ajuns un neica nimeni sa faca aprecieri la adresa corpului de ofiteri inseamna ca a fost injosit si nu s-a putut ridica la rangul de a purta o discutie cu el.ramai ca base al tau si pupa-l unde-l doare daca crezi ca asta iti apara interesele.
In rest poti sa zici orice ca esti cantitate neglijabila si aveau dreptate unii de pe aici, esti un frustat, hai pa ca pierd timpul cu tine degeaba.

Flit spunea...

@karadeniz
Eroare!
Art. 5. - (1) Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte
al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Flit spunea...

@karadeniz
''Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:
...
d) avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind:
...
8. numirea în funcţiile prevăzute în statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare şi superioare acestora;
...
e) supune spre aprobare comandantului forţelor armate planurile de întrebuinţare a forţelor pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război''

Lupus spunea...

Băsescu s-a trezit vorbind!
Legea 263/2010 nu lasă posibilitatea depășirii vîrstei standard de pensionare.

Art Art. 54. - (1) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.

Legea specială, Statutul cadrelor militare, lăsa această posibilitate, discriminatoriu, numai pentru generali și amirali.
Legea de modificare a extins prevederea pentru toate cadrele militare... dar a condiționat continuarea activității peste vîrsta standard de aprobarea anuală a conducătorului instituției.
Potrivit reglementarii actuale generalii ies la pensie înainte de 60 de ani... la cerere.
Din 2030, prevederea rămîne caducă pentru că, potrivit Legii 263,pentru toate cadrele militare, femei și bărbați, indiferent de grad, vîrsta standard de pensionare urcă la 60 de ani.

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Skywalker spunea...

@Lupus
ART. 80
Capitanii, locotenent-coloneii si cãpitan-comandorii care, pentru a fi
inaintati în gradul urmãtor, trebuie sa absolve una dintre formele de pregãtire mentionate la art. 56 alin. 1 paragrafele B si, respectiv C, însã pînã la expirarea stagiului minim nu au absolvit-o, nu pot detine functii prevãzute în statul de organizare cu grade superioare celor pe care le au.

ART. 81
Ofiterii în activitate pot fi numiti în functii inferioare gradelor pe
care le au, în urmãtoarele situatii:
a) cînd se produc modificãri în statele de organizare sau în cazul reorganizãrii armatei;
b) în cazuri exceptionale, la cererea ofiterilor sau cînd sînt propusi prin aprecierile de serviciu, pentru motive bine justificate;
c) cînd sînt sanctionati cu retrogradarea în functie.
In situatiile mentionate la alin. 1 lit. b) si c), ofiterii pot fi numiti în functii prin derogare de la prevederile art. 74 alin. 2.
Numirea în functii, în conditiile prevãzute la alin. 1 lit. b) si c) se
face cu aprobarea ministrului apãrãrii nationale sau a comandantilor
stabiliti de acesta.
Art.56-59 se refera la conditiile ce trebuiesc indeplinite de cadrele militare pentru a fi avansati in grad sau pot fi incadrati pe o functie.
Prevederile articolelor mentionate in propunerea de modificare a Legii 80 va facilita accesul cadrelor la ocuparea functiilor iar neaplicarea ART 81 pentru Map va face imposibila mutarea pe functii mai mici a cadrelor in cazul unei restructurari. Eu cred ca relationand avansarea mai lejera in functii si grade cu imposibilitatea ocuparii unor functii mai mici decat cele prevazute pentru grad putem trage concluzia ca se prevede o noua restructurare eliminand replierea pe functii mai mici pana va trece ‘urgia’.
Ma insel ?

Skywalker spunea...

Problema asta cu generalii supusi politic pana la varsta de 60 de ani, bla, bla.. poate fi usor trecuta. Sa ramana in activitate cu aprobarea sefului SMG nu cu aprobarea ministrului si cu asta basta, nu poti sa acuzi ca sunt mentinuti politic ca doar seful SMG nu face politica sau nu ar trebui.

Unknown spunea...

tigrisor,
pierd timpul cu tine degeaba si nu vreau sa ma cobor la nivelul tau.
labuta in armata am fost cineva si am plecat de buna voie iar in prezent am o afacere la care am angajat colegi si luam bani frumosi , nu stam la plata sociala a lui base.
nu fac politica si nu ma intereseaza nici pe viitor dar sunt vertical pot spune adevarul crud in fata unui pupist, base nu a fcaut bine acestei natiuni si nici nu o va face, te vei convinge de multe adevaruri cand nu va mai avea puterea.astia de sunt acum nu sunt mai buni ca el si nici nu ma intereseaza ca nu ma afecteaz cu nimic dar pe tine te urmaresc demult pe acest blog si ataci toata lumea care este impotriva ta.
tratezi superficial probleme colegilor nostri si ce contrazice spre avantajul tau ataci ca un caine.in rest e CANCAN si poti latra in continuare, ti-am zis treci la sapat de gropi si iti spun eu cand sa le astupi, deocamdata sapa......sapa......sapa

Avatar spunea...

Asa fratilor!!!... dati tare ..unul in altul...ce drac rezolvati. Problema era ca unii vor sa se care mai repede din serviciu ..iar altul nu-i lasa...ca are nevoie de ei(doar de unii nu de toti !) inca un an !

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

.. ei lasa ca pe domnul(shobolanul)
DD il ai in suflet !
Inca mai stai cu laba intinsa dupa cei 20.000de euroi !
..traiasca tractorul fara sfarleaza !

tigri2 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Robert Horvath spunea...

S.O.S
SE PARE CA ESTE O DIVERSIUNE. CONFORM DATELOR ACADEMIEI POPULATIA ROMA
DEVINE MAJORITARA LA SFARSITUL DECENIULUI.
SE PARE CA SINGURA SOLUTIE POLITICA ESTE O ALIANTA POLITICA ROMANO- MAGHIARA !
NU ESTE O GLUMA ….
IUBESC TIGANII….DAR NU CAND SUNT MAI MULTI !

Anonim spunea...

Referitor la pensionarea generalilor, asta era urgenta nr.1 privind statutul cadrelor militare?
Sunt jocuri politice jegoase si nimic mai mult.
Problemele cu adevarat importante si prioritare au ramas "cum am stabilit".

tigri2 spunea...

Pacat ca nu te asculta cine trebuie,pentru ei este mult mai puternic si mai drag banul decat dragostea de tara si popor,iar prostia,care se plateste,vine din partea poporului pentru ca este slab,credul si-i tolereaza la nesfarsit pe acesti banditi.Iar tu Horvath draga te zbati degeaba ca nu ai fi inteles niciodata de un Mitica de Dambovita,car este las,mincinos,carcotas si mistocar si care se bucura de raul aproapelui.

Robert Horvath spunea...


TIGRII 3456
Bravo si n-am cuvinte.
Nimeni nu a sintetizat mai bine problema.
Am primit scrisori de amenintate de la conationali.
Ungurii au ajuns rusinea pamantului..
Dar nici de romanasii nostrii prea patrioti nu mi-e rusine.
Din nou multumesc si scot palaria in fata tuturor tigrilor de bine...indiferent de numar.

Robert Horvath spunea...

pe INFO MONDO MILITAR

DE VINA ESTE TOT BASESCU ?
Domnul Gabriel Oprea s-a ocupat in zorii indeletnicirii sale militare de Intendenta. Da, asa este denumita arma care asigura saltelele si fasolea ostasilor.
Aveti dreptate.
Dar cine la luat in brate ? Eu , dumneata sau poate prea minoritarul Coreolone.
Nu. La luat in brate USL si mai ales Ponta. Dar acest baiat cu totul nepragatit la luat in brate nu numai cu fasolea calda dar si cu cartoful oparit al pensiilor.
Apoi in analiza dumneavoastra dati vina pe Basescu ….care are dreptate.
Pai stimate redactie .
Nu tine. Nu tine deloc.

ofiter pensionar spunea...

A reusit iar! Legea va fi modificata asa cum a spus Basescu: gen. am. vor fi pensionati la 56-59 ani in functie de grad, cu specificatia ca pot fi mentinuti si dupa...pana la 60 ani!

Lupus spunea...

@Ofiter
Ministrul Dusa a spus că indiferent dacă se modifică sau nu articolele respective din Legea 80 generalii lui Băsescu implinesc la anu vîrsta de 60 de ani și vor ieși la pensie.
A mai spus că lucrează la un proiect de actualizare completă a legii 80 la cerințele actuale ale Armatei.
Nu e obligatoriu ca Parlamentul să modifice inițiativa.