luni, 12 august 2013

Torționarii de torționari

Cristian Delcea
Torţionarul de care aveam nevoie

"Aveam nevoie de Alexandru Vişinescu pentru a ne deturna laşităţile înspre el. Dar să ştiţi că sistemul de represiune din anii ‘50-‘60 este al nostru, al părinţilor şi al bunicilor noştri. Vreţi poveşti cu bunici? Să vă spun una.
 Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a fost într-o zi în vizită la redacţia „Adevărul”. Printre altele a spus un lucru foarte adevărat şi de ţinut minte: „Fraţilor, dacă pun căciula acum, pe stradă, pe zece oameni cu vârsta de peste 55 de ani, şase-şapte au fost colaboratori ai Securităţii”.
Da, au fost colaboratori ai Securităţii. Au turnat din convingere sau din invidie. De frică sau dragul avantajelor. Şi-au pus casele la dispoziţie. Au dat mici informaţii, au fost turnători de bine (mă amuz de câte ori aud chestia asta: “turnători de bine”. Să ştiţi că orice informaţie de bine pe care aţi dat-o despre cineva se poate transforma în ceva rău. Aşa e cu informaţiile astea).
Sunt părinţii şi bunicii noştri. E reţeaua naţională de informaţii şi informatori. Sunt ăia care vă aduceau ciocolată Toblerone acum 25 de ani. Sunt oamenii ăia cumsecade care, când n-am avut loc de muncă, au vorbit cu cineva care cunoştea pe cineva undeva.
Şi brusc, tot veninul din reţeaua asta se scurge într-un singur om: el a fost răul, l-a omorât pe Mihalache, a bătut femei la Mislea. Şi acum, al dracu’ moş, dă cu pumnul după ziarişti, pe stradă. Ăsta e un câine! Ăsta e teroarea securităţii şi a comunismului! Aveam nevoie de omul ăsta în carne şi oase. Să ştim că-l găsim la restaurant lângă Sala Palatului şi să dăm cu pietre în el."
........
"Şi acum, o observaţie despre noi, cei tineri şi open-minded. Suntem la fel de slugarnici şi duplicitari ca ăia din anii ’50 care n-aveau convingeri politice, dar băteau la comandă. Uitaţi-vă la atitudinea reporterilor în faţa lui Vişinescu. Atitudinea “fă-te frate cu dracul până treci puntea” gen. Fă-te frate cu dracul până ajungi la Vişinescu în casă şi poţi să titrezi “Interviu-document cu bestia”. Zâmbeşte-i, aprobă-l, dă din cap, începe întrebările cu formula “cum bine spuneaţi şi dumneavoastră…”. Un reporter de la RTV, după ce constată nevinovăţia lui Vişinescu, îl întreabă retoric: “Şi acum…. realmente vă ofticaţi, nu-i aşa?”. Aşa lucra şi Securitatea în beciuri. După ce făceai cunoştinţă cu torţionarul rău care te bătea până leşinai, venea torţionarul cel bun care-ţi spunea: „Hai, mă, vorbeşte! Cu cine ai mai uneltit? Spune, măi, frate, că te omoară ăştia aici şi e păcat de copiii tăi”. O tânără ziaristă de la Antena 3 s-a plimbat cu Vişinescu prin Cişmigiu jucând rolul de „nepoata preferată” până l-a convins să-i acorde un interviu. Şi toate astea ca să poată Dana Grecu să comenteze, seara, interviul şi să se indigneze de această nedreptate a istoriei recente: „Torţionarul mănâncă la restaurant!”.

Citeste mai mult: adev.ro/mrdhey

14 comments:

mos alecu spunea...

Tambalaul pe care-l fac televiziunile (mai ales cele usl-iste) pe tema visinescului (prin "taria" incriminarii "vinovatului" si prin durata mare a mentinerii in programe a acestui subiect) dovedesc un fapt :
- chiar daca aceste televiziuni trebuie sa "mai si critice" , din cind in cind , "realizarile" usl la guvernare ... politica lor editoriala cerea sustinerea cu tarie a usl
- lipsa subiectelor de dezbatere la televiziuni (generata de lipsa de idei si masuri concrete in guvernare) a adus televiziunile in impas ...
---- tot ce s-a produs in aceasta curvernare nu a fost decit aprobarea si continuare masurilor boccii
- ca urmare respectivele televiziuni incearca sa dirijeze "minia" populimii catre ceva ... altceva decit curvernarea usl
--- ce este mai la indemina , si mai usor de folosit , decit "crimele facute de comunisti"
--- iar , daca mai si gasesti cite un "tortionar" ... om te-ai facut (tu , "televizist") ... ti-ai asigurat sustinerea multimilor de idioti ...

Intreb si eu : citi "tortionari" mccarthisti sau de la Guantanamo Bay au fost chemati "in fata judecatii populimii" americanesti ?

Lupus spunea...

Vișinescu, dacă își angajează un avocat bun, om se face cîți bani ar cîștiga după ziarele și televiziunile care și-au creat rating pe încălcarea drepturilor sale la propria imagine.
Pentru că autoritățile statului nu-i asigură protecție în fața intruziunii brutale a ziariștilor în viața sa privată, parafrazînd creștinismul prin cîntarea " cu torționari pre torționari călcînd", omul ar putea cere azil politic în oricare țară din lume.
Comuniștii moscoviți din România au inventat, în anii 50, un regim punitiv exemplar pentru fostele organe de represiune burgheze, pedepse care au mulțumit ura clasei muncitoare;
comisarii de poliție și siguranță națională precum și ofiterii Armatei Regale au fost trimiți în CM (Colonii de Muncă) fără să fie judecați sau condamnați. După 5 ani de izolare au fost eliberați și trimiși să muncească spre reeducare în colectivele muncitorești din fabricile și uzinele patriei socialiste.
Oare cine vrea ca istoria să se repete?

gheo spunea...

Pana in 1990, oamenii au "turnat pentru securitate", astazi si pana in 1948, au "turnat si toarna pentru ... "capitalisti", mare scofala, "oamenii, intotdeauna au "turnat cuiva", cine abordeaza teme asta ... ori e idiot ori nu intelege fenomenul "turnarii" ca parte a "institutiei umane" !.

Robert Horvath spunea...

Lupus
Familia mea nu a facut parte din " organele de represiune ". Unchiul meu scos in cosciug metalic
ca sa nu se vada torturiile....nu a avut nici o legatura.
Sunt doua posibilitati. Sau esti naiv sau....
Mai mult de un milion de morti sau
suferind. Intraga coloana vertebrala a societatii
a fost decimata,
Poate te pricepi la pensii dar la istorie nu.
Precis.....

Robert Horvath spunea...

ISTORIA TREBUE REPETATA PE INVERS
Statul trebuie sa faca eforturi pentru noi puscarii
in care sa fie zvarlita intreaga clasa politica provenita
din dihonia securista aliata cu clanurile interlope majpritatea tiganesti si arabe.
Procesele trebuie televizate. Cei vinovati de dezastrul actual sa se bucure
de privilegile unei justitii adevarate. Sa se reintroduca
pedeapsa capitala.
Pe banca acuzatilor sa fie prezent Basescu, Ponta, Boc
si ceilalti . Sa nu lipseasca conducerea UDMR prezenta la toate guvernele catastrofei.
Lagarele de concentrare sa fie pe termen scurt.
Minimum 5 ani de munca in folosul obstesc.
Nimeni din clasa politica sa nu aiba dreptul la functii publice intru eternitate. Marile averi confiscate .

tigri2 spunea...

@RH
tu zici bine,pacat ca nu te citesc cei indrituiti sa ia masurile.In rest tot tampitel si sarit de pe fix ramai.

Robert Horvath spunea...

Corect
Iar tu tot gainat de tigru ramai. La plural.

Robert Horvath spunea...

Care este opinia tovarasului Beria ?
Cel mioritic. Pare rau ca supar.....dar mortii nu vor sa taca.

tigri2 spunea...

@RH
Mai dobi cu fusta si dunga rosie pe bulentin,tigru este felina nu pasare sa se gainatzeze pe ratul tau.

maiag spunea...

Stati potoliti,acesti guvernanti vor devenii tortionari rafinati globali,ne sufoca cu taxele,impozitele,somajul si lipsa locurilor demunca in perspectiva,cu slaba calitate a vietii si mai ales lipsa partiala a serviciilor sanitare,ce vreti mai mult de atit?Mazare propune amnistia hotilor,modificarea legii ANI,sa fure in liniste din buzunarelepopulimii prin cresterea preturilor la gaze,caldura,energie,pe cine reprezinta alesii?-pe ei,umii pe altii,unii aproba contracte cu statul[alesii],cei care primesc contractele fac paraindarat,si uite asa cercul este inchis,prostimea plateste si sufera
BASESCU E DE VINA

Robert Horvath spunea...

DREPT DE REPLICA LA ADEVAR
Bravo pentru distinsul domn Maiag.
Fiecare postare o lovitura naucitoarea gastii USl.
O minte care trebuie luata aminte.
Spune cu alte vorbe exact ce vreau sa spun eu.


Robert Horvath spunea...

Cu scuzele de rigoare indrasnesc o intrebare
incendiara si iesita din comun :
Unde estu ALM-ule ?

tigri2 spunea...

@RH
Eu consider ca ALM s-ar injosi daca ar intra in "polemica"cu un gunoi de teapa ta.

tigri2 spunea...

@RH
Mai bine ia-ti desaga,bocceluta si dispari de pe aceste bloage ,fara sa mai intorci capul,nu de alta dar iti cam "pute"ratul[gura de porc].