sâmbătă, 24 august 2013

Petru Groza în 1945: Dacă Transilvania ne revine eu nu mai sunt preocupat dacă cei ce vor veni vor blestema

Mircea Malița în vizită la Margaret Thatcher în 1991
Puțini își mai amintesc că, după 23 august 1944 și pînă la 06 martie 1945, data instalării guvernului Groza, Ardealul, partea eliberată de sub hortyștii unguri,  s-a aflat sub administrația Armatei Sovietice.
Compromisul pentru trecerea Transilvaniei în administrația statului român l-a constituit aceptarea formării unui guvern pro sovietic la București.
Reputatul diplomat Mircea Malița povestește, într-un interviu publicat în Adevarul/com, cum a acceptat burghezul Petru Groza să conducă un guvern român controlat de comuniști și de Moscova.
Mircea Malița:
..........
Am fost la toate partidele care ţineau uşa deschisă, mergeam să trag cu urechea. Simpatia mea a mers crescând spre stânga, pornind de la antihitlerismul care exista în familie prin respingerea antisemitismului, a legionarismului. Pe baza acestui antifascism, pe baza faptului că Petru Groza ne-a dat Transilvania înapoi şi ne-a permis să mergem acasă, am ales.

AD :Groza spuneţi că ne-a dat Transilvania?
 Mircea Malița: Absolut. El era în Frontul Democrat şi trebuia să fie prim-ministru al noului regim. A înţeles că regimul e făcut de Moscova şi de Partidul Comunist şi că el e cerut numai să fie acolo, în postul de prim-ministru, dar a înţeles şi că are o valoare această chestiune, să figureze în postul respectiv, chiar dacă va fi dominat de alţii. Şi a spus că acceptă doar dacă Stalin îi spune personal că Transilvania e a noastră. Mulţi au crezut că e un act ieşit din comun. „Stalin să-mi spună. La telefon.“ Tot jocul era făcut cu el să fie ales, dar nu venea telefonul. Vreo două zile a stat în casă şi nu discuta cu nimeni, spunând că aşteaptă telefonul de la Stalin.
AD: A sunat Stalin?
Mircea Malița: N-a sunat Stalin, a sunat secretarul lui – nu-l vezi pe Stalin vorbind la telefon –, care i-a spus că e însărcinat să-i comunice: „Vă asigură că poziţia oficială a URSS este ca Ardealul să revină în întregime României şi că va spune acest lucru la momentul potrivit“. A fost de acord. Momentul e şi mai interesant când se duce la Maniu şi-i spune:
 „Nene Maniu, facem guvern nou! Îl conduc eu. Vreau să fii cu mine, să reprezinţi ţărăniştii în Guvern“.
Maniu a spus: „
Nu pot să te urmez. Nu vreau ca generaţiile viitoare să mă blesteme că am susţinut comuniştii“. Atunci Groza s-a supărat şi a spus:
„Dragă, dacă Transilvania ne revine nouă şi pot să obţin asta, eu nu mai sunt preocupat dacă cei ce vor veni vor blestema“. E dramatic, nu? Parcă e teatru.
AD:De unde ştiţi aceste lucruri?
Mircea Malița: De la domnul Pamfil Ripoşanu, secretarul lui Groza, care a fost acolo. Mi-a spus la New York, în anii ’70.