Poate intereseaza pe cineva ,la intocmirea si postarea analizelor care se fac pe blogul dunneavoastra , cam cum pot sa arate soldele cadrelor militare dupa Legea 284/2010 , cu valoarea de referinta 600 lei , asa cum era prevazuta in bugetul pe 2010. In situatia in care valoarea de referinta este alta , se modifica in celula C31
Cu stima,
Vasile Trofin
47 comments:
Si , dupa ce-si "gasesc" solda posibil a o fi luat , sa se uite in ultima decizie de pensie primita pe L.164 ... sa vada ce procent din aceasta solda i se cuvenea drept pensie . Sa aplice procentul respectiv soldei gasite si sa majoreze rezultatul cu procentul cuvenit pentru SOSP (ord.MM) . Dupa ce-si pun miinile in cap din cauza comparatiei cu pensia primita pe L.119 ... sa vina aici si sa-nceapa sa ... "sa traiasca dl Oprea !"...
Pentru a nu uita ... sint printre noi si dintr-aceia carora li s-au recunoscut conditiile de munca stabilite prin HG S-1019/2010 ...
Acestia trebuie sa vada ce vechime in munca le-a fost recunoscuta pentru re...re...re... (pe L.119) , aceasta vechime fiind (mult) mai mare decit vechimea in serviciu inscrisa in ultima decizie pe L.164 .
Din vechimea in munca "nou" stabilita (in decizia de pensie pe L.119) se scade vechimea in serviciu din ultima decizie pe L.164 ; rezulta N ani .
Inmultiti N ani cu 2 si rezultatul il adunati la procentul de calcul a pensiei inscris in decizia pe L.164 .
Acest nou procent il folositi la calcularea pensiei aratata mai sus ...
(Nu mai intram in "fineţuri" ... cum ca prin noile conditii de munca recunoscute s-ar putea sa trebuiasca sa porniti stabilirea procentului de la 62 sau 64 % ... nu de la 60% ...)
Un calcul asemanator isi pot face si cei in activitate pentru a-si estima pensia pe care ar fi putut sa o primeasca pe L.164 ...
Chestia cu ,,mainile in cap " II valabila daca pun la calcul si IC+ SM dar cum doar un procent minim sunt ,,merituosi " pe ul;tima luna ..problema ramane in suspans!
PS. Oare cei ,,nemerituosi "pe ultima luna in razbel au si norma de ,,lupta "mai redusa ??!!
''
,,Un calcul asemanator isi pot face si cei in activitate pentru a-si estima pensia pe care ar fi putut sa o primeasca pe L.164 ...
Asta da ! Ii tare ! Fiecare putea sa-si calculeze cam catu-i SPAGA pentru a trece pe o pozitie mai bine platit cu si cu....
....ca sa nu mai zic de vreun comandant care avand vreo cucoana -militar si care nu-i cazuse inca la pat ..sa-i transmita susurand din varful buzelor ....nu puppi poala popii, vezi tu penzie de miloaga!!
Cucoana militar, poate sa fie spre o mai buna intelegere -nevasta lu Mos Agarici sau fica sau nora ..etc
Trofin s-a straduit sa faca acel tabel al soldelor si pe intelesul prostilor ...
Dar prostii "nu stie" (si nici nu a inteles din lege , sau din tabel) ca solda de merit "nu se mai ezista" ...
Tot acest(i) prost(i) nu a(u) cetit tabelul pen'ca nu-l duce mintea ... ca , dac'al cetea ... tot nimica la mintea lui ...
Macar din curiozitate putea face calculele aratate (chiar daca-i prost ... niste inmultiri ar fi fost cazul sa-si mai aminteasca_cum se mai fac...) , vedea ce-i iese ... si poate ca avea dreptate sa-l linga-n c.r in continuare pe "sa traiasca dl. Oprea" ...
@ mos Alecu
Referitor la intrebarea d-voastra la un comentariu anterior va precizez urmatoarele;
-vor mai fi pensii micsorate care vor apare pe masura ce se vor rezolva contestatiile,deoarece actualele decizii au fost emise, pe picior ,in timp foarte scurt de catre personal luat cu japca de prin unitati sau dintre rezervisti, personal care in momentul de fata a degajat si nu isi asuma raspunderea emiterii unor decizii gresite.
-Eu am beneficiat de trei decizii emise cu ocazia re ,re, re si toate trei gresite.Am facut contestatii,au uzat de tot ce mi-a fost la indemina insa pina in prezent dupa opt luni niciun rezultat.La CSP nimeni nu te poate lamuri cum stau lucrurile.
Un singur lucru este cert.Contestatiile aproximativ 70 000 la numar sunt rezolvate de o singura comisie formata din vreo trei membri. Au rezolvat pina acum aproximativ 3000 contestatii.
Parerea mea ca pina nu vor rezolva toate contestatiile nu se vor aventura sa dea aceasta ordonanta.
Dupa rezolvarea contestatiilor lucrurile vor sta altfel ,cele 30 000 pensii micsorate ar putea sa fie 40 000, altele sa creasca mai mult decit sunt actualmente,nimeni nu stie rezultatul final si care o sa fie efortul bugetar care sa sustina ordonanta.
De ce d-nul ministru nu cere rezolvarea de urgenta a contestatiilor???
@mos alecu
Militarii care au lucrat pînă la aplicarea acestei legi de salarizare pot avea în baza de calcul, pe anii respectivi, solda de merit.
@Plano Lupuș 28 noiembrie 2012, 18:16 :
Daca ne referim la modul de calcul apensiilor militare in baza L.164 ...
In discutie este o lege a salarizarii ... Culmea este ca ... legea este in vigoare dar nu se aplica . Adica se aplica toate prevederile ei dar salariul/solda nu poate fi mai mare ca cel de la 31.12.2009 (inainte de L.284/2010 a fost L.330/2009 - tot de salarizare unitara) . Prin L.330/2009 ,preluat si in L.284/2010 , SOLDA DE MERIT a disparut ca element al soldei (scrie pe undeva ca solda/salariul de merit este cuprins in salariul/solda functiei de baza) .
Gata ! Nu mai exista solda de merit !
Cei care au avut-o , au avut-o ! Viitorimea n-o mai are !
Deci "orsicind" ar fi iesit la pensie impricinatul , cind i s-ar fi facut corelarea pensiei cu solda celui in activitate ... baza de calcul nu mai avea cum sa cuprinda ceva ce militarul in activitate nu mai primeste ...
Daca ne referim la modul de calcul "contributionist" se aplica chestia cu "...pe anii respectivi..." ...
@mos alecu. Apreciez munca. Dar unde sunt gradele de sergent (e grad de subofiter in M.Ap.N. din 2004) si de MMP cls. a V-a (e grad in M.Ap.N. tot din 2004)? Daca ai timp poate scoti o schema si pentru SGP, si ei sunt militari.
@All. Poate tabelul ii trezeste pe unii la realitate care afirma ca mai detin grade militare. Cum sa mai acem grade militare din moment ce nu ne sunt platite exact ca in tabel?
Succes tuturor la dezbateri! Ma retrag o perioda, intru intr-o vacanta de iarna prelungita.
@Gourkha 29 noiembrie 2012, 08:51 :
Va propun sa redirectionati si aprecierea , si intrebarea , precum si propunerea ...
Eu nu sint nici de laudat , dar nici "vinovat" in chestiunea semnalata .
Legat de problema "platii"gradelor militare detinute ...
Pina la legile salarizarii unitare gradele militare erau platite prin coeficienti de ierarhizare (orice majorare de coeficienti se regasea si in "valoarea baneasca" a gradului) ; prin inventia "boccie" a salarizarii unitare gradele militare se platesc in sume fixe (se vor mai mari "la pastele cailor" ... cind isi va mai aduce cineva aminte ...) .
Tot legat de problema "valorii banesti" a gradelor militare detinute , reiau ce am mai spus si in alte ocazii :
Folosind elementele prezentate anterior (solde de functie , solde de grad si totalul acestora) observam ca solda DE GRAD reprezinta din totalul SOLDA FUNCTIE + SOLDA GRAD (ogs = of. cu grad superior ; ogi=of.cu grad inferior ; sof= MM si subofiteri) :
-L.138/99
---ogs 30,3-24,7%
---ogi 34,9-30,2%
---sof 41,0-31,2%
-L.284/2010
---ogs 12,2--7,3%
---ogi 16,2-12,5%
---sof 17,8-15,5%
Deci ponderea GRADULUI MILITAR devine ceva "de umplutura" .
Recunoasterea baneasca a EXPERIENTEI (exprimata prin gradatiile acordate ... vechimea) . Aici am luat in calcul numarul maxim de gradatii aplicate si cit reprezinta acestea din totalul SOLDA FUNCTIE + SOLDA DE GRAD :
-L.138/99
---ogs 42,0%
---ogi 42,0%
---sof 42,0%
-L.284/2010
---ogs 18,4-19,5%
---ogi 17,6-18,4%
---sof 17,6-17,8%
Deci recunoasterea baneasca a experientei dobindite este , si ea , diminuata drastic ...
Imi cer scuze ca in foaia de calcul postata ,cu amabilitatea administratorului blogului , nu am introdus si gradul M.M. Cl.-V-a/Sg . Cred ca din ignoranta . Nu am cunoscut faptul ca ,prin lege, s-a transformat in realitate sintagma "ca intre noi gradatii " folosita de un sergent , candva..., intr-un dialog cu un ofiter.
Conform cu Legea 284/2010 , pentru gradul M.M. CL. V-a /Sg. , coeficientul de ierarhizare a soldei de functie este 1,86 iar solda de grad este 237 lei. Astfel pentru cadrele militare cu acest grad , solda maxima lunara , bruta , fara gradatii si alte sporuri este de 1353 lei/luna.In aceleasi conditii ( fara gradatii si indemnizatie de conducere ) , solda bruta maxima a sefului SMG este de numai 8265 lei/luna .Deci raportul dintre cea mai mare solda si cea mai mica solda , pentru cadrele militare , este de 6,1/1 iar intre solda sefului SMG si solda unui soldat (1182 lei) este raportul de 7/1.
Luand in calcul solda max.a gradului si functiei max. ocupate la tr.in rez. si bineinteles excluzand s.de merit si ind.dispozitiv ...pe care le-am avut...reducand proc. gradatii si solda de comanda la cele max.din tabel calculand pensia dupa datele de vechime din prima decizie rezulta o crestere de 52,61% fata de pensia re,re,re si cu 41,99%fata de pensia de la 31.12.2010! Cam asta inseamna, cel putin in cazul meu, actualizarea pensiei cu soldele actuale, cf, tabel.
EXPERIMENTUL DESFIINTARII PENSIILOR MILITARE A INCEPUT IN 1998 IN CANADA SI NU A REUSIT. S-A APLICAT IN 2008 IN LETONIA SI NU S-A FINALIZAT DEOARECE CURTEA CONSTITUTIONALA A LETONIEI A REFUZAT SA ACCEPTE ACEST LUCRU INSA APLICAT IN 2010 IN ROMANIA , EXPERIMENTUL A REUSIT TOTAL SI DEFINITIV.”Nu poti ingenunchia un popor deprins sa se tarasca!”, iar “o natie resemnata, este doar o po *editat* tie”. “DORMI ROMÂNE, DORMI ÎN PACE, ROMÂNIA PRAF SE FACE!”
In loc de 50 milioane/ajutoare se vor da pensii de 40 milioane/Pensionar Militar.Trebuie indreptata nedreptatea.Cum sa traiasca bietul om cu 40 de milioane?
Avea f. mare dreptate cineva de pe aici, il citez :
,,La-ti vazut si ascultat ieri noapte pe gl.Chelaru. Aceasta ar trebui sa fie atitudinea noastra si asa trebuie sa explicam oriunde si oricui de ce niste nemernici au desfiintat pensiile militare( ocupationale),, aici vorbim de principii...nu ne referim la cresteri si descresteri..fiecare sa fie sanatos cu ce ia acum.
@BELLA/ - cu tot respectul , dar lasati-o mai moale cu ,,maretele principii" enuntate de Chelaru!
Pentru a defini o personalitate este necesar sa analizam ,,ce face -ce a facut"! Are mai putina relevanta ..ce spune la un moment dat..determinat de interese personale !
Cat il priveste pe Chelaru - poate car fi bine sa ne spuna in ce conditii a survenit demisa sa (intr-un moment grav pentru Tara - tiganii rupeau Oltenia (sic)
Daca nu ma insel ,la ultimele alegeri l-am gasit pupand poala lui DD ! Si a pupat-o degeaba ! Asa ca mai piano !!
@Trofin
Dle Trofin in primul rand va asigur ca eu stiu sa respect munca dvs. insa vad ca erorile aparute in situatia dvs. continua sa fie luate in seama de aceea cu tot respectul va rog sa o modificati conform realitatii si anume:
1).MM/subof NU au dreptul la indemnizatie de comanda;
2).La gradul de slt. nu ati trecut nici un spor de gradatie, tinand cont ca poti chiar sa iesi la pensie de pe acest grad va rog sa puneti o valoare rezonabila in dreptul acestora;
3).Ofiterii cu gradul de slt. si lt. pot primi solda de conducere, in tabelul dvs. acest lucru nu este marcat, va asigur ca realitate este alta;
4).MM si subof. sunt incadrati in aceasi grupa de studii, nu exista o diferentiere cum este la dvs. in tabel;
5).Coeficeintul cel mai mare de la MM reprezinta coeficientul pentru cei cu studii superioare insa tinand cont ca aceste functii sunt cateva pe armata probabil ar fi relevant daca inlocuiti acel coeficient cu cel real, valabil pentru 99% dintre MM si subof.
Aceasta este doar o rugaminte, pentru o informare corecta a cititorilor.
Va multumesc.
Pentru Unknown spunea... 20 februarie 2013, 17:12
Cu amabilitatea administratorului blogului puteti obtine programul de calcul si veti avea prilejul sa va satisfaceti toate gusturile. Eu am postat o varianta. Nu cunosc care sunt noile reguli privind acordarea indemnizatiei de conducere. Daca pentru functii de lt. , Slt. si alte grade se acorda idemnizatii de conducere , este benefic. Privind incadrarea MM si SubOf pe grupe de studii , este o prevedere a legii 284/2010.Pentru sublocotenet nu am prevazut gradatie fiindca stagiul in grad este de 3 ani , durata care corespunde cu stagiul pentru acordarea primei gradatii.
Multumesc pentru observatii !
@Trofin
Dle Trofin eu nu tin mortis sa demonstrez cuiva ceva anume, dar vad ca nu este prima data cand este folosita statistica dvs. de aceea am considerat ca trebuie corectat ce e de corectat. V-am spus MM/subof. nu primesc indemnizatie de comanda conform unor reglementari, nu cred ca dvs. cunoasteti pe cineva din cei amintiti cu aceasta indemnizate pentru ca pur si simplu nu exista. Pentru gradul de slt. stagiul in grad dupa legea 80 neactualizata era de 35 de ani, dupa cea actualizata este de 60 de ani, deci nu cred ca este vorba de 3 ani. Indemnizatiile de comanda nu se dau pentru grade ci pentru functii, deci fiti convins ca slt/lt primesc indemnizatie de comanda, va asigur ca asa este.Asta am avut de spus si nu ca un repros ci doar pentru informarea corecta a cititorilor.
D. am primit decizia de la casa de pensii sectoriala militara bucuresti va rog imformatima dv.din ce cauza anii care i-am lucrat ulterior datei iesiri la pensie in viata civila mi s-au calculat cu salariul minim pe economie nu cu cel inscris in carnetul de munca
va multumesc
ZICE Dan Andronic(culmea) -si are dreptate!! Astept comentul lui PPPPARTAG
Gabriel Orea și-a pus demisia pe masa guvernului, daca pensiile militare ar fi scăzut si a anuntat asta si de la tribuna Senatului, in apararea drepturilor militarilor.
În urma acestor intervenții, pensiile din tot sistemul au crescut pentru 85% dintre pensionari. Au crescut, de asemenea, pentru 90% din pensionarii MApN.
Să îl acuzăm pe Gabriel Oprea că a apărat militarii și drepturile acestora este un lucru absolut deplasat și aberant.
De altfel, ministrul Oprea a sustinut întotdeauna că este regretabil că a scăzut chiar și o singură pensie. Tocmai de aceea, a avizat, ca ministru al apărării un proiect care se află la Senat, prin care pensiile care au scăzut să revină la valoarea pe care o aveau înainte de recalculare.
De precizat că pensiile care au scăzut după revizuire sunt cele ale pensionarilor care au ieșit din sistem înainte de vârsta legală de pensionare. Cei care au stat în sistem și au o carieră militară completă au fost avantajați fără excepție.
Eventualele erori de calcul nu se pot imputa unui ministru. Nu ministrul a cules datele, nu el le-a introdus in sistemul de calcul, nu el le-a calculat, ci casele de pensii.
Institutia a aplicat legea, buna sau mai putin buna, dar ministrul a facut aproape imposibilul sa o imbunatateasca, astfel incat pensionarii militari sa nu fie afectati de aplicarea acestei legi.
gegf
De un an de zile de cînd tot repeți această întrebare nu te-ai mai mai lămurit de ce?
Trimite o cerere de revizuire și o copie certificată a Cărții de muncă la Casa Sectorială, în baza art 2 din OUG. nr.1/2011.
@Cezar
Mi se par destul de apropiate de realitatea anului 2010 ... cele scrise de Dan Andronic.
Inseamnă ca a început contraofensiva la campania mediatică declanșată de Dobrițoiu.
@Plano Lupuș 21 februarie 2013, 09:56 :
Parca am mai spus eu ca esenta "framintarilor" de acum este problema goprea .
Suparat pe el , licuriciul de la Cotroceni a hotarit sa-l pedepseasca pentru "tradarea" guvernului MRU .
Goprea nu sta cu miinile in sin ... si si-a pus "ardonicii" sa adune "masele largi populare ale maritilor" in ajutorul lui ...
Din desfasuratorul primit de la patron , "ardonicul" o baga tare pe aia cu "...au ieșit din sistem înainte de vârsta legală de pensionare. Cei care au stat în sistem și au o carieră militară completă ..." .
Ca intre oameni seriosi ...
La data de 01.01.2011 care erau cele doua elemente legale : cele din L.164 (cu cele trei posibilitati - completa , anticipata , anticipata partiala) ; sau cele din L.19/2000 (completa , anticipata , anticipata partiala , balerini , handicapati ...) ????
@ CEZAR
Desigur ca nu ministrul Oprea a facut tehnic recalcularea si re-revizuirea pensiilor militarilor. Insa, orice ministru, in calitate de ordonator principal de credite are si raspunderi, uneori in solidar cu subalternii. Doar ca asa cum gandeste actualul Premier, dl Victor Ponta, nimeni nu va raspunde in Romania decat politic!? O mare stupizenie pe care Ponta o repeta destul de des, iar o astfel de atitudine perpetueaza frauda (jaful) si abuzul. Nici nu ma mir ca gandeste astfel atata timp cat doveditul plagiator nu a avut minimum de bun simt sa renunte la titlul de doctor. L-o fi sfatuit cineva ca daca face acest lucru isi recunoaste de fapt vina?! Este de-a dreptul jenant! Asta explica si de ce il poarta pe nasu' in suflet. Eu nu afirm ca G.Oprea ar fi principalul vinovat in problema pensiilor militarilor, dar am certitudinea ca din servilism si interes personal a adus multora neliniste in case. Prin tradare, fiind "dezlegat" de juramantul (!) facut aliantei portocalii si "reevaluatorului" de la Cotroceni, dar si profitand de declaratia pripita a activistului Boc (precum ca alianta nu mai exista, dupa motiunea de cenzura si debarcarea lui MRU), politicianul G.Oprea a sarit in barca finului. Cine se aseamana se aduna!
Plecand totusi de la prezumtia de nevinovatie, gandesc chiar ca G.Oprea a facut maximum posibil sa ne "rezolve" pe toti. In schimb, aduc acuze sindicatului militarilor condus nedemocratic de dl. M.Dogaru, dar si ANCMRR, adica dlui. Gl. Iliescu si "elefantilor" ce-l inconjoara (dezinteresat!?), pentru obedienta si lipsa unei preocupari sincere si constante fata de pensionarii "perdanti" ai re-re-urilor; aceste principale organizatii ale rezervistilor au fost si sunt lipsite de intelepciune, au dus permanent un razboi al orgoliilor personale, iar prin atitudinea de pana acum au demonstrat contrariul a ceea ce pretindem a fi fost: demni si onorabili. Daca G.Oprea a deschis drumul USL-ului la putere, noi, fostii militari "comunisti", am turnat asfaltul!
Doar impreuna puteam invinge! Acum, din pacate, este tarziu insa nu foarte tarziu. Se mai poate face cate ceva, acceptand (cu noduri in gat pentru unii) ca la politica nu suntem cei mai buni [sic!]. In diplomatie, ca si in politica compromisul este o "arta". La aceasta curs, sustinut in Romania ultimilor 23 de ani, in stil dambovitean, noi am ramas corigenti.
Si inca ceva. S-or fi facut "greseli" pe ca CSP a MApN, insa principala sursa a "erorilor" o reprezinta Centrele Militare. Acolo cred ca este "buba"! Acolo, unora le tataie curul inca de acum 2 ani. Si asta in ciuda faptului ca au fost inaintari in grad "la greu" chiar inaintea finalizarii operatiunii cu adeverintele de venit. Eu am "comunicat" cu cei de la CMS1 doar in scris. Am dovezi de necontestat pentru o tara cu o justitie normala sa imi dovedesc buna-credinta. In schimb dansii au dovedit contrariul. Am avut 24 de adrese (transmise si primite) in incercarea de a-mi reconstitui veniturile. In final, CMS1 si-a declinat cometenta privind eliberarea unor astfel de "dovezi" (mi-au comunicat inclusiv ca bine-cunoscuta Adreverinta transmisa pana la jumatatea lunii decembrie 2010 nu mai este valabila) si a am inceput sa fiu plimbat de la Ana la Caiafa. Este de inteles ca m-am luptat si cu "arhivele militare", pentru ca in final instanta sa ma gaseasca pe mine responsabil (incapabil) de dovedirea veniturilor contestate in procesul de recalculare. Am avut peste 600 pagini cu anexe (diverse documente) pentru a-mi dovedi buna-credinta si am fost trimis "la plimbare" de instanta, spunandu-mi-se sa dau in judecata MApN-ul pentru lipsa "dovezilor". Enervat, am spus instantei ca urmatorul proces il voi deschide in CONGO. Actiune mi-a fost respinsa, la fel intamplandu-se cu Ordonanta presedintiala - care a avut, de asemenea, 700 de pagini de documente in sustinere suspendarii efectelor deciziei de recalculare pana la pronuntarea pe fond. O intreaga poveste. Imi cer scuze ca m-am descarcat pe retina voastra! Ma intreb atunci: cum sa nu te lase nervii, stiindu-te nevinovat in fata acestei porcarii nationale? Stiu, o sa mi se spuna ca am fost doar "o victima colaterala". Ei bine, pentru mine si familia mea credeti ca asta e o consolare? Incepe sa mi se faca sila amintindu-mi prin ce umilinte am trecut in ultimii 3 ani, iar cand colegi de-ai nostri spun ca "s-a facut dreptate" imi vine sa-mi iau zilele. ASTA ESTE "DREPTATE PANA LA CAPAT"?????
Pentru amarati ca mine ce fac domnii Victor Ponta si Gabriel Oprea? Dar Antonescu, Campeanu, Manescu, tariceanu, Chiliman, Orban, Norica Nicolai, Dragnea, Dusa,.... ???????
@Sorana
Hei, tu, fată, prea în tragic privești lucrurile.
Merită să-ți iei viața pentru 1 ooo-1 500lei? Că... nu cred să fi pierdut mai mult? Nu crezi că e normal ca noi aceștia care am fost discriminați, timp de 10 ani, de Legea 164/2001 să spunem că pentru noi Legea 119/2011 a făcut dreptate?
Nu ne plîngeai d-ta de milă prin 2009-2010!
Cunosc un comandant care nu se plînge că a pierdut 1000 lei la recalculare.
Recunoaște că și-a tras o primă de 11 milioane vechi pe ultima lună de activitate ca să prindă o pensie mai mare pe L 164.
@ Sorana - a raspuns Plano si pentru mine!!
Adu-ti aminte de anii pe care ti i-a indicat Plano ! Noi nu am facut nici sindicate ,nici la Tv ,nici demonstratii cu pas de defilare in civil ,nu am avut nici macar un pui de Dogaru !Noi nu v-am facut de ras !
Am luptat in liniste si doar in Familie cum se zice !
Facand un calcul a la mos PPPPARTAG - personal am pierdut 3 (trei)masini X10.000euro bucata! Doar prin faptul ca IC +Sm nu am mai avut-o pe ultimul an si pentru ca am mai stat in sistem dar pe o functie mai mica! Asta e!
@ Lupus
Eu am tratat cu compasiune problema voastra. Oricum, niciodata, dar chiar niciodata n-am facut ce fac cei ca tine fata de "altii". Sa-ti fie jena! Iar pentru a-mi completa dosarul, te informaz ca am iesit la pensie in '99 pe baza D214/1977 si OUG7/1998. Abea apoi mi s-a recalculat succesiv pensia in baza prevederilor L164/2001 cu modificarile si completarile ulterioare. Nu inteleg de ce "voi" ati fost discriminati mai bine de 10 ani si "ceilalti" nu. Halal solidaritate promovezi prin exemplul personal. Cat priveste viata mea, te rog sa nu-ti faci griji. Dupa cum gandesti nu esti capabil sa dai o coaja de paine unui caine. Incep sa ma gandesc ca unii colegi care va sar la "beregata" chiar au motive sa o faca. Voi indemnati la nelegiuiri. Nu am pierdut nici 1000 si nici 1500 lei, am pierdut 60,06% din venitul brut al pensiei. Acum suntem cu totii civili, caci ce am fost candva s-a dus. Spuneai intr-un mesaj anterior (pe care n-am apucat sa-l citesc pana la capat, fiind foarte frustrat de "parerea" unui coleg) ca ai fost ofiter superior. Nu te supara, dar astazi gandesti ca un caporal de tara. Am sa mai postez un mesaj pe care nu l-am putut transmite ieri din motive "tehnice", asta daca nu ma cenzurezi. Cine stie, poate ca esti leat cu Rinciog de la scmd. Dupa ranchiuna, cinism si rautate v-ar sta bine in aceiasi oala (cu smoala!). Sa stii ca nu sunt exaltat, dar indivizi ca tine ma umplu de dispret. Asa este, unii dintre voi aveti taria sa va disimulati continuu. Curand o sa fiti si voi reciclati ca toate celelalte gunoaie din societate. Inca o data: SA-TI FIE JENA ca ai purtat haina militara, nu meritai!
Iar pentru aducere aminte, pe Decretul 214/1977 calculul drepturilor de pensie sa facea pe 5 ani din ultimii 10 ani. Iar daca nu ai inteles, eu am iesit la pensie in 1999. Dupa aceea, nu doar eu ci si altii in situatia mea, am "beneficiat" de prevederile L164/2001. Este mai clar acum. Si tot pentru informarea d-tale, in ultimii 9 ani dinaintea iesirii la pensie am ocupat numai functii de comanda la nivel de loctiitor de mare unitate. Deci nu mi-am bagat nimic pe ultima luna, nici pe ultimele sase si nici pe ultimii 5 ani. Este mai clar acum? Sper ca da! Poate ti-a revenit neuronul la lucru!
@ Lupus
Pseudonimul sub care ne tii conectati la acest blog are vreo legatura cu dna Maria Lupu? Banuiesc ca DA, de vreme ce aveti "argumente" comune (la dansa multe sunt inca nerostite!).
Si acum va citez: "Pentru drepturile lor, respectiv revenirea la cuantumul mai avantajos, a pus toată lumea umărul". Imi ingadui sa va intreb pe dvs.: in ce fel au pus "umarul" pentru noi "perdantii" (va rog sa nu ne jigniti din nou dand sensul peiorativ de "losers") - colegii "privilegiati" de soarta? Printr-o tacere vinovata?! Hai sa fim seriosi! Daca dvs. o faceti acum, asa cum o facea Walter in trecutul nu prea indepartat, este ca aveti ceva interese asupra carora prefer sa nu discut (sper sa apreciati condescendenta unora dintre noi - vizitatori de placere ai acestui blog!?). Cu alte cuvinte, este greu sa aflam ce este cu adevarat in sufletul dvs. vis-a-vis de disponibilizati. O fi compasiune, solidaritate sau altceva? Stiti vorba ceia: las-o jos ca macane! Daca totusi ma insel si considerati banuiala lansata mai devreme ca pe-o ofensa - sincer imi exprim parerera de rau si in cer scuze pentru orice "discomfort" care deriva din asta.
Atat pe dvs., dar si pe alti colegi de breasla va rog sa nu mai generaligati "consecintele" aplicarii OG7/1998 asupra militarilor disponibilizati, astazi multi dintre ei pensionari "diminuati", plecand de la exemple izolate (cunoscute doar de dvs). Nu este fairplay, chiar daca unii colegi perdanti si-au facut si calcule "oneroase"!? Poate ca au fost colegi care s-au saturat de "democratia" din armata, de legile si regulamentele care se aplicau discretionar in interiorul unor cazarmi (!), de abuzurile unor superiori, de lipsa perpectivei in cariera, etc. A existat o lege cu drepturi si obligatii (atat din partea noastra dar si a statului roman) - o lege care nu s-a dorit a fi discriminatorie, o lege care era o "conditie" de admitere in NATO (usa care deschis Romaniei calea pentru aderarea la UE din 2007). Atata si nimic mai mult.
Si apropos de cum s-a facut "dreptate" prin L119/2010 si OUG1/2011: eu am iesit la pensie in baza OG7/1998, la varsta de 45 ani cu gradul de colonel (30 de ani de la admiterea in liceul militar). Am fost destul de "stoic" cand am parasit sistemul!? Sa spunem ca pensia mea, in urma revizuirii, reprezinta 100%. Doi colegi de-ai mei, locotenenti colonei, mai rabdatori cu 5 ani (au iesit la pensie la 50 de ani), au fiecare, cu mici diferente o pensie cu 60% mai mare decat a mea!?!?!? Sa stiti ca nu este o gresala de "tastatura". Chiar +60%. Iar "povestea" continua! Maistrul militar care a iesit la pensie la varsta de 55 de ani, din aceiasi arma cu noi trei, are o pensie mai mare decat a fiecaruia dintre cei trei "colonei" (nota: nu vorbesc de o singura persoana, de un singur MM, ci de mai multi aflati in aceiasi situatie). Va rog sa intelegeti ca nu doresc sa generalizez. (urmeaza ...P2)
!ASTA DA IERARHIE, STIMATI COLEGI!
Va spun foarte sincer ca ma rog de sanatatea tuturor din breasla militarilor, fie ei in activitate sau in rezerva / retragere, nu ii pizmuiesc, nu am facut "un caz" din aceasta situatie, dar o spun acum pentru prima oara - pentru a intelege cu totii ca aveam nevoie sa ne sprijinim unii pe altii (chiar daca in ultima instanta "fiecare cu .. norocul lui!") si sa renuntam la fariseism / ipocrizie.
Chiar v-as propune ca in aceste vremuri tulburi sa fim mult mai "pragmatici", sa (re)invatam sa ascultam si parerea altora, sa fim solidari si cu frica de Dumnezeu. Lumea nu s-a sfarsit pe 21 decembrie anul trecut, insa noua ni se grabeste sfarsitul! Ganditi-va! Viitorul este aproape!
PS: M-am intalnit in ultimul an, absolut intamplator, cu cativa fosti colegi (si nu dintr-o placere reciproca) - astazi "castigatori" ai marii recalculari a pensiilor speciale!? Stiu ca unii am devenit irascibili, dar cred ca nu ma inseala "simturile" afirmand ca zambetul fostilor mei colegi - zeflemitor, amestecat cu un soi de teama dar si de ura spunea cu totul altceva decat compasiune si sprijin (un umar pus la necazul nostru !!!).
Cu stima,
Sus-semnata
SORANA
Ati iesit la pensie in 1999 iar prin re.re...,pensia in plata a scazut cu 60% ??? Cum este posibil asa ceva ?? Puteti sa dati detalii?
In situatia cand ,pentru calculul pensiei s-ar folosi datele din tabel,unde se regasesc elementele care diferentiaza activitatea unui pilot ,marinar ambarcat,parasutist,scafandru etc.Aici nu ma refer la grupa de munca ci la indemnizatiile consistente primite in timpul activitatii.
Ceva nu-i in ordine cu ..SORANA (barbat sau femeie sa stim cum te luam)
45 de ani -colonel -functie babana in MU - scadere prin revizuire 60% ???!! Nu cred
Doar asa ai fost tot timpul sergent -major - maxim locotenent - in 1998 te-a facut colonel -ai primit si functi babana in Mu desigur ai luat si IC+SM si drept multumire ti-ai bagat p....icioarele in ea armata si ai iesit la pensie ! Greu de crezut - poate ne explici tu!!
Eu am iesit la penzie in 1998,cu grad de locotenent...in decembrie 2010 aveam 1857,dupa Re am avut4176,apoi adaugand perioada muncita dupa iesire am ajunsla 4734,ma umple rusinea ,dar mi-am deschis un cont in H'Elvetia si am pustot ce era in plus,cu mana tremuranda... de ciuda ca am inselat statul romanesc.Cei care sunt nemultumiti si care 10 ani au suptdupa L164 si care ,amaratii s-au obisnuit cu acea penzioara sa vina sa le dau "numarul"[numai la FMI]de cont ca sa-si completeze diferentele.
@Cezar
Nu-ti vine a crede ce spune Sorana?Pai este un proverb:"Si minciuna este vorba".Se aplica din plin pe acest bloaga,conformeaza-te.In targulmeu am bagat groaza in bibilici[mai ales in bibiloi] amenintadu-i cu APOCALIPSA noii legi a pensiilor.Sa vezi cati ma suna,cred caam sa-mi deschidun blog....
@ Plano Lupuș
”Cunosc un comandant care nu se plînge că a pierdut 1000 lei la recalculare.
Recunoaște că și-a tras o primă de 11 milioane vechi pe ultima lună de activitate ca să prindă o pensie mai mare pe L 164.”
Domnule Lupuș, partizanism, partizanism, dar să fim serioși vă descalificați complet cu asemenea afirmație.
Poate e valabilă la magistrați ori alte categorii sociale care și-au tras, după apariția legii 164, pensii speciale, luînd ca bază a pensiei toate veniturile brute din ultima lună. Dar în mod sigur pe legea 164 prima nu are nimic de a aface cu pensia.
Legea 164/2001 ART. 21
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunară brută avută
în ultima lună de activitate, care include solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezervă.
2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de funcție în ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor lunare brute din această perioadă, mai puțin solda de grad. La media obținută se adaugă solda de grad prevăzută la alin. (1).
HG nr. 1188 din 27.11 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat. Art.3 Solda lunara brută ca bază pentru efectuarea recalcularii pensiilor militare de stat se determină potrivit Legii nr. 138/1999 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituții, cu modificările și completările ulterioare, pe baza urmatoarelor date:
a) solda de funcţie corespunzătoare funcţiei maxime exercitate la data trecerii în rezervă;
b) solda de grad corespunzătoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezervă;
c) solda de merit;
d) indemnizaţia de comandă;
e) gradaţii;
f) indemnizaţia de dispozitiv.
@karadeniz 21 februarie 2013, 15:42 :
Eu ma pregateam sa i-o spun lu' sefu' mai de la obraz !
Da' , hai ! ... ca-i in sarbatoare ...
Si-o fi baut vreo tuica-n plus !
Desi ... tuica lor olteneasca - de 15 grade - ce "pagube" putea sa-i fi facut la "ginditoare" ???
@karadeniz
Mînării...mînării. Ce nu face omul ca să ia o pensie mai mare!
Crezi că introducerile de date fictive în baza de calcul s-au inventat abia acum cu aplicarea Legii 119/2010.
Așa știe împricinatul. Cei de la financiar știu titlul sub care au introdus acea sumă în baza de calcul.
Pe linga "ardonic" si un general de "brg" a sarit in ajutorul "multiubitului si stimatului" goprea artileria grea ... "toata floarea cea vestita" a conducerii ANCMRR ... //ancmrr.ro/comunicat-de-presa/ .
Este posibil ca un asa-zis comunicat al DNA , cum ca nu "se ezista" dosar deschis pe acest nume , sa fie asa ... numai de fatada ...
@Plano Lupuș 21 februarie 2013, 16:34 :
Hai ca era sa zic "ceva de dulce" .
Fisa de pensie pe L.164 nu cuprindea , ca elemente definitorii , anumite valori .
Cuprindea : gradul militar la data trecerii in rezerva ; functiile indeplinite in ultimele 6 luni (denumirea , clasa de salarizare/coeficient de ierarhizare) , numarul de gradatii , detinerea , la data trecerii in rezerva , a indemnizatiei de comanda si/sau a soldei de merit .
Aceste elemente erau furnizate "softului" de calcul a pensiei ... impreuna cu elementele pentru calculul vechimii si conditiilor de munca ...
Nu se furnizau SUME de bani !
@ Wassy
Nu este nicio greseala, iar specialitatea mea militara nu este "manipularea". Dupa comentariile unor colegi de aici nu am sa dau prea multe amanunte, nu-si are rostul. Ce am de spus totusi este ca pensia mi-a fost calculata in baza prevederilor legii si, oricat ar insinua unii postaci pe aici, nu am "manarit" nimic! Iar aici motivele sunt mai multe. Am sa amintesc doar unul "incredibil": nu aveam cum, pentru ca pe vremea aceea nu se purta modelul ultimilor ani, chiar daca m-as fi "orientat" eu ca smecherii de la GAZ. Va informez ca pensia mea a fost recalculata, revizuita si actualizata in baza urmatoarelor acte normative, care nu au fost emise special (!) pentru Sorana, astfel: L479/2003, OG56/2006, L90/2007(art.II), L164/2001[ art. 48, alin (1), lit a)] si, in sfarsit, OuG1/2011. Ii indemn totusi pe cativa cititori ai acestui blog sa reflecteze la ce s-ar intampla daca activii de astazi, pensionati maine pe L263/2010 v-ar sari in gat ca aveti pensii nesimtite, calculate la un stagiu complet de cotizare de 20 ani si nu la 25 sau 30 de ani. Sunt convins ca nu veti pune diferenta de bani, prezumtiv "necuvenita", la banci. Tot in acelasi sens, risc sa afirm ca acesti "domni", care sunt atat de vocali cat priveste nedreptatile produse de L164/2001 si "beneficiile" L119/2010 & OuG1/2011, vor primii care se vor inscrie in nu stiu ce organizatie revolutionara [sic!). Hai, lasati-o jos ca macane! Bucurati-va cu ce ati castigat astazi, absolut legal, este dreptul vostru legitim, dar nu uitati ca "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!". Cine stie ce va fi maine!? Asa cum eu cred ca vi s-a "facut dreptate", de ce nu acceptati ca si noi - "perdanti" - avem dreptatea noastra. Iar daca unii v-au ras in nas atunci cand va simteati nedreptatiti, amintiti-va ca "fiecare pasare pe limba ei piere". Deci, nu disperati. Nici eu n-o voi face, iar in mine nu veti avea niciodata un dusman. Sunt convins ca au fost mici "manareli" dar au fost exceptii si nu regula. Regula a fost legea, mai buna sau mai rea pentru unii sau altii. Am banuiala ca vor fi cativa "rautaciosi", ... si cum temporar "m-au lasat nervii" am sa revin (sau nu) candva pe aici; sper ca si cu placere! Norocul meu este ca la aproape 60 de ani inca mai "prestez" in mediul privat, pe mana mea (!). Iar dupa iesirea la pensie, timp de 12 ani am muncit 12-15 ore zilnic, fara vacante, fara sprituri si ... mi-am pus ceva la "banca" pentru urmatorii ani; chiar si fara pensie reusesc sa traiesc vreo 5-6 ani. N-am sa uit nici investitiile facute (mobile si imobile) pentru descendenti. Asa ca sunt impacat partial. Doar nedreptatea si bataia de joc imi mai dau ceva de furca. Voua? ... Chiar nu astept un raspuns la aceasta ultima intrebare, a fost doar retorica. Cum de maine ma reintorc la "munca", va doresc tot binele din lume, sa va bucurati de pensie, de cei dragi - cu alte cuvinte de viata, si nu-i mai pizmuiti pe altii. Buni sau rai v-au fost colegi - mai mici sau mai mari si nu neaparat de acelasi leat cu voi. Nu ei v-au batjocorit in trecut; nu ei v-au furat. Asa ca: FITI VIGILENTI!
Ai scris mult dar...NU AI SPUS NIMIC ! SE VEDE CA AI SCOALA NU GLUMA!!
...scoala de ..BANEASA!!
Am gasit comentariul asta pe "in cuiul catarii" este vorba de indemnizatia de comanda la nivel MM/subof cred ca e relevant.
plimbaretu
15 februarie 2013 - 12:22
D-leNeacsu,sunt maistru de radiolocatie care a stat cu ochii in eccran si castile pe urechi 30 de ani.Mi-am pierdut si vederea si auzul din aceasta cauza.Amlocuit in METROPOLE precum Sulina ,Ianca si acum Borcea ,in comparatie cu anumiti ofiteri cu numarul la anumite birouri si care nu au iesit din Bucuresti decat atunci cand au venit in controale planificate vara cand sarea pestele direct in bagaje.Am fost multi ani comandant de pluton dar nu am putut primi indemnizatie de comanda desi am avut 16 subordonati fata de seful s6 la batalion cu un singur subordonat si acela neincadrat.Va mentionez ca nu am avut in primire izmene ci o statie de radiolocati si am raspuns operativ de inca una.Am facut 3 ani de scoala militara dar dv-stra vi se pare mai normal sa fim asimilati cu sgv ,cu toate ca am ofateri cu3 ani de scoala fara completa re de studii sau cu licente obtinute la universitatea s.r.l.
Trimiteți un comentariu