sâmbătă, 9 februarie 2013

Istoricul Lucian Boia demoleaza si miturile post-comuniste

"Comunismul s-a prăbuşit, în primul rând, din raţiuni de ordin alimentar, nu ideologic"


Prin lucrările pe care le-a scris, istoricul Lucian Boia este supranumit demolatorul miturilor din istoria românilor. Nu se dezminte nici în ceea ce privește interpretarea istoriei recente, într-un interviu publicat în luna ianuarie de adevarul.ro , din care redau un fragment, cu interesante caracterizări ale perioadei comuniste și a celei care a urmat. 
Lucian Boia
Constatări , diferite de enervantele clișee  propagandistice, pe care puțini dintre contemporani le rostesc;  și mai puțini din elita politică și intelectuală le recunosc.
Avem în față un fragment de istorie scrisă, din perioada contemporană nouă, prin care ne vor cunoaște și judeca generațiile viitoare de români.

Interviu realizat de Vlad Stoicescu

Sunteţi un adept al ideii că perioada  interbelică este cea mai fastă din istoria României?
Nu, nu sunt adept al acestei idei. Perioada interbelică văzută ca o epocă de aur a României este o construcţie ideologică de după 1989, când românii trebuiau să îşi găsească un mit fondator anterior. Cred că România nu mergea prea bine în perioada interbelică, cu o singură excepţie, intelectualitatea. Din punct de vedere social erau discrepanţe enorme. România era ţara europeană cu cea mai mare natalitate, cu cea mai mare mortalitate şi cu cea mai mare mortalitate infantilă. Toate trei sunt semne de subdezvoltare. Şi era ţara cu cei mai mulţi analfabeţi, chiar în comparaţie cu state apropiate, precum Bulgaria. Potrivit recensământului din 1930, doar 57% ştiau carte, iar dintre aceştia 83% nu făcuseră decât şcoala primară. Practic, un român din zece trecuse dincolo de şcoala primară.

Putem în acest context să discutăm de regimul comunist ca regim modernizator în anii 50?

Proiectul comunist a fost peste tot modernizator. Că a dat-o în bară e altceva, dar proiectul în sine asta şi-a propus. Marx considera că revoluţia comunistă se va petrece acolo unde societatea a atins cota capitalistă cea mai ridicată. Comunismul s-a aşezat însă exact în ţările unde nu ar fi trebuit, ţări care abia intrau pe traseul unei evoluţii mai lungi. În Occident fractura socială nu era aşa de mare pentru că populaţiile erau alfabetizate într-un procent mai mare şi aveau acces la cultură. Noi ne tot comparăm cu Bulgaria astăzi, dar Bulgaria interbelică, deşi la nivelul de sus este mai puţin performantă decât România, la nivelul de jos stă mai bine. La noi fractura socială a fost imensă şi asta a dus la un alt paradox: România avea cel mai mic partid comunist din regiune în 1944, deşi exista un rezervor pentru ceea ce reprezenta comunismul. Mă refer la ţăranii săraci şi analfabeţi, care au putut să fie foarte uşor atraşi de comunism pentru că au găsit în el satisfacţia unei promovări sociale. Plus că a fost şi satisfacţia de a vedea că în timp ce ei urcă, alţii se prăbuşesc.
Cât de conştient a fost românul mediu statistic în 1948 de schimbarea de regim, de la monarhie la republică?

Cei mai mulţi nu aveau cultură politică. Au resimţit-o ca pe o cotitură doar cei care aparţineau elitei intelectuale, dar cei mai mulţi români nu erau elite. E ciudat cum România, ţara care avea cele mai reduse tentaţii comuniste în 1944, devine ţara în care se răspândeşte cel mai bine comunismul. Până la urmă, ne-am acomodat mai bine decât alţii cu regimul comunist.  Foarte mulţi oameni au considerat că comunismul le-a adus până la urmă mai multe lucruri bune decât rele. Comunismul îi securiza, nu aveau grija zilei de mâine, nu aveau grija şomajului. Oamenii se temeau de această libertate venită după 1989. Ceea ce a deranjat nu a fost lipsa libertăţii, asta îi deranjează pe cei care ţin la libertate şi au ce să facă cu ea. Cei mai mulţi oameni au fost deranjaţi de deteriorarea condiţiilor de viaţă în anii ‘80. Comunismul s-a prăbuşit, în primul rând, din raţiuni de ordin alimentar, nu ideologic. Mulţi îşi amintesc nostalgic de comunismul din anii ‘60-’70, când românii trăiau cam la acelaşi nivel, acceptabil, când diferenţierea socială nu era supărătoare, iar oamenii nu se simţeau frustraţi în raport cu bogăţia altora.
Poartă o vină perioada interbelică pentru asta?
Sigur că poartă o vină. Mai mult, poartă o vină istoria. România a avut şi încă are o întârziere istorică. E uşor de spus că puteai face mai mult, dar ce se putea face mai mult? S-a încercat în 1920 o reformă agrară şi ţăranii au fost împroprietăriţi, dar erau prea mulţi ţărani şi prea puţin pământ. S-a pus la punct şi un sistem de învăţământ prin intermediul lui Spiru Haret. Se progresa, dar se progresa încet. Suntem şi astăzi la fel de întârziaţi cum eram şi în perioada interbelică, şi pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Sunt românii altfel pentru că au beneficiat în foarte puţine ocazii de conjucturi favorabile?
România a fost foarte tare deformată de comunism, dar şi comunismul românesc a fost aşa cum a fost fiindcă s-a aşezat peste România interbelică. Când te uiţi, însă, la uşurinţa cu care românii l-au lăsat pe Ceauşescu să îşi facă de cap, nu mi se pare deloc corect să spui că l-am suportat pe dictator, fiindcă atunci ajungem la o interpretare fatalistă. România e ţara cu una dintre cele mai slabe opoziţii la comunism, chiar dacă au fost oameni care s-au opus. În România nu a existat samizdatul. Intelectualii români au ajuns la un soi de compromis cu puterea, dându-li-se o anume libertate până la un punct dincolo de care nu se putea trece. Aici nu a existat nicio carte publicată clandestin şi nicio opoziţie de amploarea Primăverii de la Praga. Românii nu au cultura rezistenţei şi asta tot din Evul Mediu vine. Ba mai mult, au o cultură a supunerii, de la ţăranul prea supus în faţa boierului, de la domnitorul prea supus în faţa Porţii Otomane. Deci te supui, dar încerci să te descurci, să îl tragi pe sfoară eventual pe cel căruia te supui. Asta nu ţine de conjuctură. Lucrurile astea ţi le faci cu mâna ta.
Uitaţi-vă la felul în care s-a ajuns la comunismul dinastic. Românii au înghiţit ca soţul care era conducătorul ţării să îşi împartă puterea cu soţia şi cu fiul. În Europa aşa ceva nu a existat. Să nu mi se spună că a fost o fatalitate. Românii au înghiţit chestia asta care este ruşinoasă şi care ar trebui asumată. Toate astea au dus la o dereglare majoră şi nu am ieşit prea bine din comunism.
Unde s-a greşit în 1989?

Mai întâi, ce mă deranjează este minciuna ca mit fondator al României moderne. Noi încă nu ştim ce s-a întâmplat la revoluţie. Mă mai deranjează desfiinţarea imediată a Partidului Comunist. În felul acesta nimeni nu mai era comunist, dacă nu mai exista partidul. Deşi toată elita noastră îşi are originea în comunism. Toate reperele noastre sunt de dinainte de comunism, iar oamenii care ne conduc sunt moştenitorii sistemului pe care l-au repudiat. Nu mai zic de faptul că se şi lăudau cu o democraţie originală la începutul anilor ’90. Noi am ieşit din comunism complet debusolaţi şi legătura s-a făcut artificial cu România de dinainte de comunism. S-au reconstituit partidele istorice, dar şi asta a fost ceva artificial.
Ar fi fost posibil, în condiţiile date, un proiect de decomunizare?

Nu cred, a fost o dezorientare totală. În plus, există o doză foarte mare de autenticitate în viaţa politică românească. Dacă luăm partidele, vedem că ideologiile lor sunt foarte vagi. Până la urmă partidul care şi-a zis social-democrat şi care s-a lepădat de haina comunistă ca de Satana este în fond continuarea vechiului partid comunist, care în marea minciună nu şi-a mai zis Partidul Comunist şi care a dat şi primii mari îmbogăţiţi ai României post comuniste. Dacă te uiţi la clasa noastră politică, cu excepţiile de rigoare, ce i-a preocupat cel mai mult a fost să se îmbogăţească. Şi în contextul ăsta ideologiile au fost lăsate deoparte. Iar Partidul Democrat, actualul PDL, a pornit ca un partid socialist, a fost în Internaţionala Socialistă şi acum îşi spune de dreapta. S-au transformat peste noapte pentru că rămăsese liber culoarul de dreapta după destrămarea PNŢCD. Reapariţia partidelor istorice a fost şi ea artificială. Coposu a umflat foarte tare PNŢCD şi pe urmă am văzut cum s-a dezumflat. Iar PNL a avut o ideologie ceva mai bine pusă la punct, dar acum a lăsat-o la garderobă, prin fuziunea cu partidul acela echivoc din jurul Antenei 3 şi al lui Dan Voiculescu.
De ce credeţi că societatea românească nu reacţionează în niciun fel în faţa unor astfel de lucruri?

Pentru că românii au cultura tăcerii, iar exploziile sunt o dată la o sută de ani. Am avut o explozie la 1907, alta în 1989. Ideal ar fi să nu ai asemenea explozii, ci o conştiinţă civică astfel încât lucrurile să se regleze în permanenţă. Când s-au redus salariile bugetarilor ar fi trebuit să existe reacţia oamenilor. Dar românii sunt apatici, nu reacţionează. În ţările occidentale au fost reduceri mult mai mici şi am văzut manifestaţii-monstru. În Franţa nu ar îndrăzni nimeni să reducă salariile cu 1% că ar fi o nouă revoluţie.
Este cumva şi un dezinteres major faţă de lucrurile pe care le punem în comun ca societate? Faţă de spaţiul public, de exemplu.

Da, nu există niciun fel de conştiinţă civică. Comunismul a vrut să creeze o societate colectivistă şi i-a făcut pe oameni să fie extrem de individualişti. Vedeţi criza politică din vară, la noi oamenii s-au împărţit, chiar şi în mediul intelectual, aproape că nu mai puteai să stai de vorbă cu ei.
Dumneavoastră cum aţi interpretat desfăşurarea de forţe din jurul referendumului?

E clar că Băsescu a interpretat într-un mod autoritar Constituţia şi şi-a pus oameni cheie în diverse posturi, dar nici ceilalţi nu au fost mai prejos. Cred că a fost o lovitură de stat în aceeaşi măsură în care şi Băsescu a fost un dictator. Adică e tot comedie românească. Diferenţa este că Băsescu a adunat sistematic tot mai multă putere în ani de zile, respectând formal regulile, pe când cei care au vrut să îi dea jos au făcut nişte lucruri în câteva zile. Iar modul lor de acţiune a fost frapant, factorul timp a contat foarte mult. Când toate sunt dereglate, sigur că şi jocul e incorect de o parte şi de alta. Eu nu văd, însă, marile proiecte în niciuna dintre tabere. Ce nu îmi place este modul ăsta de umilinţă combinat cu şmecherie.
Vă referiţi la ceva anume?

Mă gândesc cum a fost chemat Ponta la Bruxelles şi i-au fost puse în faţă cele 11 reguli. Păi credeţi că dacă ar fi fost Polonia s-ar fi dus primul ministru? E o notă proastă pentru România care arată complexele noastre de inferioritate. Spre deosebire de noi, Polonia are complexe de superioritate, nu întotdeauna cele mai sănătoase, dar mai bune decât cele de inferioritate. Sau a fost episodul în care ministrul de externe britanic l-a convocat pe Ponta la aeroport şi el s-a dus. E incredibil aşa ceva, cum poate un ministru de externe să convoace un prim-ministru?
Apreciaţi, mai degrabă, un om politic de tipul Traian Băsescu, mai bătăios?

Băsescu are mai multă personalitate şi nu cedează aşa de uşor, dar are alte defecte. Este totuşi autoritarismul lui, favoritismul cu persoanele pe care le-a pus în diverse funcţii şi un stil cam golănesc care este incompatibil cu funcţia prezidenţială. Pentru mine a fost o dezamăgire şi modul în care s-a comportat Crin Antonescu în luna aceea cât a fost preşedinte interimar. Stilul lui a fost tot agresiv, tot autoritar.


Credeţi că a fost un lucru bun condamnarea comunismului în 2006?
Nu cred că a fost un lucru rău, aş exagera dacă aş spune asta, dar cred că a fost un lucru fără importanţă. Când declari solemn în Parlament că regimul a fost ilegitim şi criminal, aş avea unele rezerve. Sigur că a fost, dar nu a fost doar atât. Eu aş veni cu o caracterizare mai nuanţată şi mai subtilă. Şi, culmea ipocriziei, treaba asta o fac şi o votează în Parlament chiar urmaşii comunismului. Te-ai fi aşteptat ca din acţiunea asta să iasă ceva, dar nu a ieşit nimic. Mie mi se pare că a fost doar multă ipocrizie. La fel cu legea lustraţiei, alt caraghioslâc, care avea rost imediat după ’89, când ar fi realizat o ruptură faţă de regimul comunist. Dar acum?!
Nici nu pare să fi fost una din dilemele morale şi politice ale României post-revoluţionare.
Sigur că nu. Păi dacă cei mai mulţi au votat cu Iliescu în 1990, nu e clar că au fost împotriva Punctului 8 de la Timişoara?

54 comments:

calin spunea...

Eheiiiii, intelectualii nostri! (nu va pun intre ghilimele pentru ca am mila de coatele domniilor voastre roase prin biblioteci!) Unde ati fost atata timp? Unde-i Academia Romana? Auzi de ea odata la 5 ani!!! Prin ce-a trecut tara in ultimele decenii, ar trebui sa le fie rusine sa mai scoata un sunet…sau se considera „tampiti”? N-am auzit, atunci, „furtuna” care trebuia sa renasca statutul adevarat al intelectualului roman!

Cat de bine se cunosc intre ei …se vede din debutul interviului:
„Sunteţi un adept al ideii că perioada interbelică este cea mai fastă din istoria României?
Nu, nu sunt adept al acestei idei. Perioada interbelică văzută ca o epocă de aur a României este o construcţie ideologică de după 1989,….”

In rest, cam are dreptate! Si …ce folos?
Un popor care nu e deranjat de lipsa libertatii, ci de faptul ca-i adie vantul prin intestine, merita soarta care o are acum! Nu?
„Comunismul îi securiza, nu aveau grija zilei de mâine, nu aveau grija şomajului. Oamenii se temeau de această libertate venită după 1989. Ceea ce a deranjat nu a fost lipsa libertăţii, asta îi deranjează pe cei care ţin la libertate şi au ce să facă cu ea. Cei mai mulţi oameni au fost deranjaţi de deteriorarea condiţiilor de viaţă în anii ‘80. Comunismul s-a prăbuşit, în primul rând, din raţiuni de ordin alimentar, nu ideologic. Mulţi îşi amintesc nostalgic de comunismul din anii ‘60-’70, când românii trăiau cam la acelaşi nivel, acceptabil, când diferenţierea socială nu era supărătoare, iar oamenii nu se simţeau frustraţi în raport cu bogăţia altora.”
Sau, sa moara capra vecinului!:
„Românii nu au cultura rezistenţei şi asta tot din Evul Mediu vine. Ba mai mult, au o cultură a supunerii, de la ţăranul prea supus în faţa boierului, de la domnitorul prea supus în faţa Porţii Otomane. Deci te supui, dar încerci să te descurci, să îl tragi pe sfoară eventual pe cel căruia te supui. Asta nu ţine de conjuctură. Lucrurile astea ţi le faci cu mâna ta.”
Asa ca, mai fratilor, mai avem de asteptat… 97 de ani pentru a se rezolva problema noastra! Acum, vedeti si voi, asteptati pe unde puteti…si, daca se poate, fara alte pretentii!!!
„Pentru că românii au cultura tăcerii, iar exploziile sunt o dată la o sută de ani. Am avut o explozie la 1907, alta în 1989. Ideal ar fi să nu ai asemenea explozii, ci o conştiinţă civică astfel încât lucrurile să se regleze în permanenţă. Când s-au redus salariile bugetarilor ar fi trebuit să existe reacţia oamenilor. Dar românii sunt apatici, nu reacţionează. În ţările occidentale au fost reduceri mult mai mici şi am văzut manifestaţii-monstru. În Franţa nu ar îndrăzni nimeni să reducă salariile cu 1% că ar fi o nouă revoluţie.”
Caci….e jale:
„Da, nu există niciun fel de conştiinţă civică. Comunismul a vrut să creeze o societate colectivistă şi i-a făcut pe oameni să fie extrem de individualişti. Vedeţi criza politică din vară, la noi oamenii s-au împărţit, chiar şi în mediul intelectual, aproape că nu mai puteai să stai de vorbă cu ei.”
…cred ca bugetul tarii e prea ingaduitor…

CEZAR spunea...

@Calin - ,,ASTIA" ..si o zic apasat au votat cu ..Base..sa-i scape de comunism cica!!

calin spunea...

@Cezar
Nu mai lesta si tu constiinta semenilor nostri mai cititi! Cred ca o au destul de incarcata si asa. Dar, n-am sa inteleg niciodata, de ce nu s-au manifestat, ca atare, atunci cand tara a avut nevoie de o minte limpede, sanatoasa. Au aparut cativa oportunisti, s-au dat mari, dar...spre rusinea lor, au dovedit ca sunt...ce-a zis "seful lor mare" - tampiti!

Skywalker spunea...

La noi nu a fost niciodata comunism, a fost o forma de oranduire sociala aristocrato-muncitoreasca compusa din arivisti fara nici o educatie care au profitat de vremuri pentru a se infiltra in toate institutiile statului. Ajunsi in varf nu au pierdut nici o clipa pentru a isi pune amprenta asupra societatii dupa chipul si asemanarea lor. Si astazi suferim de pe urma politrucilor care au condus Romania, rezultatul se vede la toate nivelurile societatii. Cand Jean Jacques Rousseau a pus bazele tezei comunismului nu s-a gandit nici o secunda ca aceasta forma de guvernare poate lua o forma atat de hidoasa ca cea romaneasca. La noi nu a fost niciodata comunism de acea nu ai cum sa il condamni. Am intrat in asa zisa democratie total nepregatiti si naivi exact in momentul in care democratia a disparut iar noi am ajuns nicaieri, pierduti in increngatura de interese a mai marilor planetei. O data cu disparitia "comunismului" democratia a pierit de la sine deoarece nu mai avea oponent ideologic si deci nu isi mai avea rostul. Societatea postdemocratica schiminosita de tip romanesc este mai periculoasa ca oricand pentru o societate naiva si fragmentata cum este a noastra.

Lupus spunea...

@Unknown
Deja ai început să vorbești în clișee.Condamni comunismul ca și cînd n-ai fi trăit în el.
Boia nu vorbește de comunismul adus din străinătate ci de acel comunism acceptat de populație.

Si atunci și acum, românii au fost și sunt mai puțin atenți la ideologii, ci la modul cum trăiesc.Ideologic, românii nu au repudiat comunismul.
Pentru criza alimentară a anilor 80, spune Boia, românii l-au răsturnat pe Ceaușescu dar, 4 luni mai tîrziu n-au votat punctul 8 de la Timișoara.
Vorbești cu păcat dacă afirmi că activiștii din perioada lui Ceașcă nu erau pregătiți.
Sunt aceeiași care, acum, sunt mari intelectuali, mari politicieni, mari manageri.Cu deosebirea că se declară anticomuniști și au tupeul sau naivitatea să ne povestească, cu seninătate, că ei n-au fost comuniști.
Continuăm să fim duplicitari, d-le @Unknown

Citește întregul interviu pe linkul dat în post.

Skywalker spunea...

@Lupus
He he, nu sunt deloc duplicitar, si ce am scris chiar cred. Nu am avut "onoarea" sa fiu membru de partid, am fost scarbit de tot ce se intampla in acele vremuri. Uitati cine a fost preşedinte al Consi­liului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie şi preşedinte al Consiliului Stiinţific al Institutului Central de Chimie, un academician de renume mondial care avea un singur cusur, nu stia sa citeasca, cum a ajuns acolo daca eu sunt duplicitar. Cine era conducatorul iubit, nu cumva un paduchios de cismar fugit de acasa si ajuns intaiul ganditor si ctitor a societatii romanesti, duplicitar? Ca tot vorbim de armata, cine erau secretarii de partid si UTC, nu cumva muncitori cu origini sanatoase ajunsi peste noapte cadre de nadejde, aveau un singur cusur, cele 4 clase, duplicitar? Unde era intelectualitatea romaneasca, de ce nu s-a vazut atunci, probabil era ocupata sa ticluiasca poeme si ode preaiubitului si femeii de stiinta? Cand vorbesc de intelectualitate ma refer la categoria profesionala care isi asigura existenta prin intelect nu aia inchipuita. Pentru ca romanii au votat imediat la 8 luni aceasi sleahta de banditi, a cui e vina? Nu vedeti ca si in ziua de azi dreptul la vot se cumpara cu doi mici si o sticla de ulei, oare nu ar trebuia ca cineva sa ne deschida ochii, cine sa fie aceia? Singura perioada fasta si de memorat din istoria moderna a Romaniei este evenimentul de la 1848, atunci intelectualii au vrut sa faca ceva si au reusit un miracol, astia de acum ce fac? Dorm pe coada.

calin spunea...

E tare greu! Si un suflet simplu, ar aduce o mare impietate in a acuza trecutul...dintr-o parte sau alta, numai din unghiul sau de vedere. Trebuie sa fii "blindat" cu date reale si trairi autentice(dispus sa le exprimi obiectiv, fara teama de a suferi repercursiuni)pentru a te pozitiona ca istoric al...vietii tale! Parerea mea e ca, adevarul va fi scris de fericitul ce se va naste din povestile frumoase de dragoste ce se vor zamisli intre nepoteii nostri (inca nenascuti)!!!

calin spunea...

...si dureros sa vezi ce scriu unii! faceam practica intr-un divizion de rachete, prin '77. luni de zile utc-istul divizionului s-a sfarmat, la propriu, sa faca o baza sportiva. cu zgura de la furnalele din Hunedoara, cu var si pietre carate in brate de colegi si subordonati...ce mai, a iesit ceva de vis! E drept ca nu mai stiu ce mai face omul ala? Era tot timpul la el cu o sticla de lapte! Avea ulcer si un cioban din zona ii aducea zilnic lapte proaspat. Comisia de la Bucuresti, pentru aprecierea bazei sportive - am inteles atunci ca era un concurs intre unitati, trebuia sa soseasca a doua zi. Peste noapte a fost o furtuna care a spalat tot muntele! zgura de pe terenurile de fotbal, baschet, handbal, atletism, ...a ajuns inapoi in Hunedoara...utc-istul, n-a zis nimic, si-a muscat limba...n-a vorbit o saptamana...a baut numai lapte...dar si-a facut mai departe datoria...era ofiterul cu dirijarea...sa va fie rusine celor care nu stiti ce a fost armata adevarata... sau comentati ca sa va aflati in treaba...

Lupus spunea...

@Unknown
Tot n-ai citit întreg interviul lui Boia!
Nu trebuia să fii membru de partid ca să fii un devotat constructor al societății multilateral dezvoltate.
E o notă proastă pentru români,chiar și pentru nemembrii de partid, pentru că s-au lăsat conduși atîți ani de nulități ca Ceaușescu și Băsescu.

Skywalker spunea...

@calin
Este evident ca facem parte din doua generatii diferite. Poate nu stiu ce inseamna "armata adevarata" insa iti pot spune ce cred eu ca nu inseamna si anume caratul zgurii, pietroaielor, construitul terenurilor de fotbal... la fel cum nu cred ca nici culesul porumbului, sfeclei, etc. reprezenta "armata adevarata". Ai fost in practica de pregatire la acel divizion de rachete, la sfarsitul acesteia ce ai invatat util pentru cariera ta? Cum se cara zgura? pietroaie? cum se da cu var? Pentru mine asa ceva nu inseamna "armata adevarata". Pe de alta parte eu stiu ca secretarii UTC aveau o forma de pregatire diferita, daca spui ca el era si ofiter cu dirijarea cred ca avem o problema grava. Dar ce stiu eu, poate sunt doar cinic.

mos alecu spunea...

Necunoscutule nimic tipogragic ... unknown-lorem ipsum ...

Ca pe-aici bati cimpii ... n-ar fi de mirare ... ca-n problemele ca_cum fu cu_comunismu' toata lumea se pricepe ... Mai ales voi , cei cu scoala generala si profesionala , sinteti cei mai "in tema" cu problematica ...
Dar despre asta pate ca voi avea timp mai tirziu !

Si , tot din lipsa de timp , nu ma pot referi la mîrşăvia (pe limba ta ... MĂGĂRIA) prin care il musti de c.r pe Trofin . De ce nu i-ai spus in fata omului ceea ce crezi tu (ca tu nu stii carte ... tu crezi ...) deci ce crezi tu despre cele prezentate de el ? De ce ai asteptat sa treaca atita timp ? Ca sa nu observe Trofin , si sa-ti raspunda ; ca sa nu poata gasi nimeni comentariul lui Trofin si sa-ti dea cu el in cap ?

Deci ...
- magaria ta este la : //militar.infomondo.ro/actualitate/daca-nu-ai-fost-votat-pe-cine-aperi-ca-avocat.html#comments
- articolul lui Trofin este la : //www.plano10.com/2012/11/soldele-cadrelor-militare-calculate.html

tigri2 spunea...

Tot vorbim ,despre ce ne doare,pensia noastra cea de toate zilele ,dar nimeni nu aduce macar un dram de masura reparatorie pentru cei sacrificati pe altarul reducerii armatei pentru primirea in structurile euroatlantice si care au iesit cu grade mici in urma Ordonantei 7.Unii o sa spuna ca s-a impartit totul la 20 -corect-dar s-aimpartit si la cel cu 19 ani si la cel cu 32 de ani vechime si s-a ajuns la pensii care frizeaza bunul simt.In tara asta chiar nu vrea nimeni sa gandeasca logic si sa dea o lege corecta si clara ?Ne tot balacarim in glume ,glumite si glumoaie de prost gust"dupa chipul si asemanarea unui adolescent intarzaiat ajuns in varful...handelului?"Nimic serios ,nimic bun,saracielucie,goana dupa afaceri cu statul si functii caremulg averea poporului,asta se intampla,si noi ng,ng,ng...precum idiotii.

Skywalker spunea...

@mos alecu
Mos Gerila citeste mai cu atentie:

"Tabelul ala de care faci pomenire a fost intocmit de Trofim pe plano10 si are erori, nu i-am atras atentia atunci din respect pentru munca lui insa vad ca erorile sunt luate de bune si am sa aduc niste mici lamuriri:"

Ai facut intindere musculara la neuron?

tigri2 spunea...

@Unknown
Neuronul este unitatea celulara embriologica ,anatomica ,functionala ,trofica si metabolica a sistemului nervos.Deci neuronul esteo celula unitara compusa din membrana citoplasma si nucleu=nu are sistem muscular.
Cu privire la Trofin ,care este un OM tu esti un biet lichid interstitial,comparatia ta este o figura de stil cu asimtota verticala ,ce tindesre infinit amonte ,tu fiind baza iar Trofin ...de neatins pentru tine

Lupus spunea...

Aloo, aici se vorbește fără clișee despre comunism și post-comunism, nu despre pensii.
Reveniți la locurile voastre,tovarăși!

mos alecu spunea...

@Plano Lupuș 11 februarie 2013, 14:36 :
Ezact , sefu' !

Numa' ca pe aici este unii care ne da noua (ca gaina ... lapte , oua) lectii despre ce si cum fu cu_comunismu' ...
Si este bine sa stim cu cine avem de-a face ... pentru a sti cita valoare de adevar au spusele lor ...
Ca , miine-poimiine , vine si Ceausescu sa ne vorbeaqsca despre anticomunism ; sau unu' fătat in 2000 sa ne spuna cit de greu o ducea iel in perioada comunsta ...

Ca urmare ideile , chiar si anticomuniste , prezentate de magarul-muncinos , nu pot (nu trebuie) sa fie luate in discutie .
Magar - pentru ca face magarii vorbind (pe la spate) pe cineva care nu-i poate raspunde !
Mincinos - pentru ca tot ceea ce spune acolo este o minciuna !

Magarul-mincinos spune ca "solda de comanda" nu pot primi MM si subofiterii .
Minciuna ! A se citi L.284/2010 unde se spune ca toate cadrele care indeplinesc functii ... pot primi solda de comanda (in L.138/1999 - nefunctionala in prezent - era stipulat ca NUMAI OFITERII pot primi indemnizatie de comanda) .
Magarul-mincinos spune ca Trofin analizeaza doar MMPr cu studii superioare .
Minciuna ! In tabel sint detaliate toate gradele militare , cu soldele de functie MINIME SI MAXIME .
Magarul-mincinos spune ca vechimile luate in calcul (in acel tabel) sint favorizante pentru ofiteri si defavorizante pentru MM .
Minciuna ! In tabel sint calculate vechimile care pot fi atinse prin inaintarea in grad la termenele stabilite de lege .

Daca magarul-mincinos recunoaste ca nu a stiut sa "citeasca" respectivul tabel ... sint gata sa modific sintagma "magarul-mincinos" cu sintagma "magarul-prost" !

Deci , sefu' , de-alde-acesta-s unii dintre cei care vorbesc despre comunism si post-comunism ... adica si acest comentariu vorbeste despre comunism si post-comunism

Skywalker spunea...

@tigri2
De ce nu ramai tu la mancat lebede si mananci "altceva". Lasa-l pe Trofin sa hotarasca daca l-am jignit cu ceva.

mos alecu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Skywalker spunea...

Magaru' batran si incapatanat minte precum respira. Magar batran ai citit tot ce am scris acolo. De unde dracu ai scornit toate minciunile alea de politruc batran? Afla magar batran ca soldele de comanda sunt valabile numai pentru ofiteri, iar functiile alea de 2.62 sunt cateva pe toata armata. Magar batran pana la ce varsta poti ramane pe gradul de locotenent si cate gradatii poate sa obtina? Magar batran nu vorbesc pe nimeni pe la spate, inca nu ai priceput ca daca vreau sa spun ceva, spun! Unde am scris magar batran ca Trofin analizeaza numai MMp cu studii superioare? Magar batran mincinos.

mos alecu spunea...

Si , pentru a-i mai trece supararea lu' sefu' , hai sa vedem cine ne "anticomunistizeaza" pe noi aici ...

Ne "anticomunistizeaza" pe noi unul care zice ca nu a fost membru de partid pentru ca era scirbit de ... Ei , pe dracu" ! Nu erai scirbit ... erai , din motive de rezultate slabe la invatatura , la coada listei ... pin'la urma tot te bagau ei , dar s-a "schimbat modificarea" ... si-acum te dai dizident ...

Ne mai "anticomunistizeaza" iel cu vorbirea despre cele 4 (numai , si la toti) clase ale secretarilor de partid si UTC ... Bre turbatule ... cei cu 4 clase au fost in primii ani ... dupa anii '60 nu au mai "intrat" in sistem , iar de prin '74 s-au terminat si cei care fusesera (din anii de inceput) in sistem ...

Ne mai "anticomunistizeaza" iel cu zicerea ca secretarul UTC (stie iel) avea o forma de pregatire diferita ... Bre zguduitule ... secretarul UTC de la subunitate era functie "prin cumul" (munca neplatita) si era indeplinita de unul din ofiterii (subofiterii) care indeplineau atributiunile functionale ale unei functii prevazute in statul de organizare . De la nivel unitate in sus , functia de secretar UTC era prevazuta in statele de organizare si era incadrata cu un ofiter-ofiter ... care nu avea niciun fel de pregatire anterioara speciala . Dupa numirea pe functie faceau niste scurte cursuri (2-3 luni) ...

Cu asemenea "anticomunistizatori" se duce dracului sandramaua capitalismului ! Asemenea mesaje aveau si "anticapitalistii" aia cu 4 clase , de la inceputurile comunismului ... Cum dracu' se face ca numai cei cu 4 clase se aleg sa aiba mesaje anti ???

Skywalker spunea...

Asta e comentariul la care face referire magarul batran:

Tabelul ala de care faci pomenire a fost intocmit de Trofim pe plano10 si are erori, nu i-am atras atentia atunci din respect pentru munca lui insa vad ca erorile sunt luate de bune si am sa aduc niste mici lamuriri:
Indemnizatia de comanda:
MM/subofiteri nu au dreptul la indemnizatie de comanda indiferent de grad/functie/nr. subordonati, aceasta indemnizatie se acorda numai ofiterilor, cu alte cuvinte slt/lt poate sa aiba indemnizatia de comanda nu si MM/subof.
Coeficientii de ierarhizare:
In tabel nu sunt trecuti tocmai corect, pentru un MMp/PltAdjPrinc coeficientii sunt intre 2.43-2.49 pentru cei care au terminat o scoala militara iar pentru cei care au si studii superioare 2.56-2.62. Eu zic sa luam ca referinta pe cei care au terminat doar scoala militara si eronat sunt incadrati cu studii medii pentru ca acestia reprezinta baza, functiile cu studii superioare sunt cateva zeci pe toata armata. Asta cu studiile superioare este evident ticluita doar pentru dat praf in ochi in primul rand armata ma plateste sa fac ceva ce m-a pregatit iar daca este sa imi ia in calcul studiile superioare de ce nu am un coeficient sa zicem de 3 sau 4, este evident ca s-a introdus rationamentul ca cea mai mare functie de MM/subof. sa fie mai mica decat cea mai mica functie de ofiter.
Vechime:
In tabelul respectiv a fost luat in calcul vechimea maxima pentru MM/subof si pentru slt. sau lt. vechimea minima. Pai poti sa ai gradul de MMp fara sa ai toate gradatiile sau poti sa fii locotenent si la varsta de 38 de ani si sa ai aproape toate gradatiile.
De asemenea este greu de crezut ca exista vreun slt. incadrat pe functie de slt. ca tot vorbim de functii. Punand cap la cap toate aceste lucruri ai sa vezi ca am dreptate. Maniera asta de salarizare este evident partinitoare si se intampla numai la noi de acea adoptarea unei masuri de salarizare-pensie ca al oricarui alt stat membru NATO cred ca ar indrepta lucrurile astea.
PS. Daca tii mortis sa imi demonstrezi ca nu e asa poti sa o faci ducand lucrurile la extrem si sa arati ca pot avea solda cu cativa zeci de lei mai mult decat un slt/lt. insa nu trebuie sa uiti un lucru poate am o vechime de 30 de ani dintre care 3/4 in alte conditii. Trebuie doar sa il starnesti pe mos alecu.

mos alecu spunea...

Eii , vezi sefu' ?
Cu asemenea propagandisti (agitatori) se duce dracului actiunea de "anticomunistizare" ...
Sustin ,ei , pina in pinzele albe , prostiile pe care le spun ...
Le spui ca-i o magarie ceea ce au facut , iar ei raspund "ba pe-a ma-tii !"
Le spui (demonstrezi) ca este o minciuna ceea ce spun , iar ei reiau cele spuse ...
Le spui ca-i o prostie modul cum au "citit" ceva , iar ei , iarasi , reiau cele spuse ...

In concluzie , legat de tematica acestui articol , am gresit definirea "anticomunistizatorului" : nu este nici "magar-mincinos" , nu este nici "magar-prost" ... este "magar-mincinos si prost" ...

CEZAR spunea...

mOSULE - stai bland ca intervine Infanteria intarita cu Tc si sutinuta de artilerie , aviatie si rachete!

Skywalker spunea...

Uite magar batran ce a scris Trofin dupa ce s-a straduit sa faca o situatie pe care sa o inteleaga si un tiriplici ca tine caruia nu i-a convenit rezultatul:

" A , fiindca nu au fost pe plac , este alta problema !. Cand am extras datele si le-am pus pe diferite variante de intelegere nu m-am gandit ca voi deveni incorect in fata celor care au privit sinteza respectiva. Regret ca v-am deranjat . Promit ca nu mai prezint nimic".

Eu i-am respectat munca si nu am fost carcotas, asa i-a dat lui statistica, asta nu inseamna ca am fost de acord cu el.

Skywalker spunea...

@mos alecu
Aia cu secretarul UTC "era indeplinita de unul din ofiterii (subofiterii) care indeplineau atributiunile functionale ale unei functii prevazute in statul de organizare".
O fi fost valabila pe vremea ta cand erati toti o apa si un pamant, cel putin la marina era o clasa speciala de "surubari", oameni adevarati cu origine sociala sanatoasa adusi din fabrici sau de pe ogoare cu partidul in suflet. Aia erau secretatii UTC, doar stii asta ai fost unul dintre ei.

Ionel N. spunea...

Necunoscutule combatant,
Inca de la inceput te rog sa -mi scuzi indrazneala de a te contrazice in privinta persoanelor( ofiterilor ) care erau incadrati pe functii politice: in privinta secretarilor utc cel mai elocvent exemplu pe care ti-l pot da este domnul Felix Stroe, cel mai tare sef de la RAJA fost secretar de comitet utc pe marina militara.Daca nu stii, Felix Stroe a absolvit ca sef de promotie Institutl de marina si mai apoi academia de comanda!Cred ca nu era din cei numiti de tine....
Edmond Cracsner,fost sef al directiei psihologice din MAPN a fost secretar utc, "renumitul" c.a de flotila Tiberiu Fratila tot cu utc-ul s-a ocupat in socialism!
Cadrele cu origini sanatoase au fost aduse in armata pe toate functiile de oranduirea socialista,printre care si maistri ca tine care aveau ca pregatire de viata ...:scoala vietii!

Ionel N. spunea...

Necunoscutule combatant,
Inca de la inceput te rog sa -mi scuzi indrazneala de a te contrazice in privinta persoanelor( ofiterilor ) care erau incadrati pe functii politice: in privinta secretarilor utc cel mai elocvent exemplu pe care ti-l pot da este domnul Felix Stroe, cel mai tare sef de la RAJA fost secretar de comitet utc pe marina militara.Daca nu stii, Felix Stroe a absolvit ca sef de promotie Institutl de marina si mai apoi academia de comanda!Cred ca nu era din cei numiti de tine....
Edmond Cracsner,fost sef al directiei psihologice din MAPN a fost secretar utc, "renumitul" c.a de flotila Tiberiu Fratila tot cu utc-ul s-a ocupat in socialism!
Cadrele cu origini sanatoase au fost aduse in armata pe toate functiile de oranduirea socialista,printre care si maistri ca tine care aveau ca pregatire de viata ...:scoala vietii!

mos alecu spunea...

@Unknown 11 februarie 2013, 17:26 :
Bre da' subtirei mai sinteti , unii , la "telectu' de la capul vostru ! " .

Deci ... cele prezentate de Trofin , in acel articol , nu erau STATISTICA !
Erau prezentarea unor prevederi legale ! De neinterpretat privind rezultatele !
Eventual ... de interpretat corectitudinea prevederilor legale !

Recunoscind ca nu ai fost de acord cu cele prezentate de Trofin .. recunosti ca nu ai inteles despre ce este vorba ...
Ca urmare "achiesezi" la numele de "prost" ... alocat de mine pentru "magarul-mincinos" ...

Iar faptul ca intre mine si Trofin ar fi avut loc niste "discutii" (discutii "faţă în faţă") nu inseamna ca tu nu mai esti magar ... discutindu-l "pe din-dos" !

Sefu' nu te mai supara ... sintem in contextul "anticomunistizarii" ... demonstram cine sint "arhanghelii" anticomunismului ...
Mai urmeaza sa apara si Volodea Tiesmenitchi sa ne spuna ce anticomunist este el ... uitind cele spuse pe vremea cind era , si el , "pe invers"...

mos alecu spunea...

Eii , vezi sefu' ?

Ui' ca despre "anticomunistizare" este vorba-n propozitie (si-n discutiile ce se poarta) !
Numai ca sa stim si noi cine ne "anticomunistizeaza" !

Ionel N a venit cu argumente pentru intelegerea fenomenului .
Explicatie a fenomenului pe care de-al-de "magarul-mincinos si prost" o deturnase spre nivelul lui de "pricepere" ...

Este bine ca si alti oameni "cu mintea la purtator" intra in discutii ... incepeam sa cred ca numai cei "deranjati la bibilica" (inclusiv eu ... care ma "pun la mintea lor") se prezinta si-si spun parerile ...

Skywalker spunea...

@IonelN
Nu ne mai aburi cu seful de la RAJA, Felix Nu Stiu Care, bla, bla..
Spune aici, era in Institut clasa de "surubari" au ba? Care era rostul si provenienta lor? Eu nu am zis niciodata ca maistrii erau genii, frumosi, destepti, etc. Stim bine care era compozitia acestei categorii insa cu timpul calitatea acestei categorii a crescut si sa speram ca trendul va continua. Daca tu ai inteles altceva e problema ta. Tu stii bine de unde provin eu si toate promotiile urmatoare asa ca las-o mai moale cu puseurile astea de intelectual nereusit. Nu uita de intrebare!

Skywalker spunea...

@mos alecu
Bineinteles ca ai inteles ca cucu'n gura nici nu e de mirare , ai doar radacina parului in cap. Sa o luam mai incet asa ca pentru tine, mai greu de cap:
M-ai acuzat ca "il musti de c.r pe Trofin", eu ti-am explicat ca din respect pentru munca lui nu l-am contrazis, aia a fost opinia lui si am respectat-o chiar daca nu am fost de acord. Nu acelasi lucru pot sa spun despre unul ca tine care nu stie ce este respectul si ai sarit de cur in sus cand a facut alta situatie si nu ti-a convenit tie, drept rezultat reactia lui Trofin "Regret ca v-am deranjat . Promit ca nu mai prezint nimic". Daca nici acum nu ai priceput inseamna ca nu ti-ai luat pastilele. Hai sa il intrebam pe Trofin cine l-a muscat de cur. Tu care esti adeptul cautarilor prin DEX cauta "respect", o sa ai o surpriza cand ai sa afli ca nu e o marca de tuica.
Contabil nereusit ce esti.

mos alecu spunea...

Necunoscutule (necunoscatorule ???) nimic tipografic ... (unknown ... lorem ipsum ... bebe ... lacatusul mecanic specialist in torsiunea fierului forjat ...) ...
Contrazicerea cuiva , cu ale carui pareri nu esti de acord , nu este lipsa de respect ... Este jigodism atunci cind il musti de c.r pe la spate ... ca sa te "dai rotund" in fata unora care nu stiu despre ce este vorba .

Skywalker spunea...

@mos alecu
Respect nu este o marca de tuica, PRICEPI?
Daca tu ai dat dovada de respect explica reactia lui Trofin. Esti cam dubios, dar ce sa ceri la un contabil militar cu patru clase.

mos alecu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mos alecu spunea...

Ionel N ... nu va speriati de reactia "timpiliciului" ...

Asa-s ei ! Le spui (in cazul in discutie) ca secretari UTC (scosi din productie) erau si militari pur-singe , cu pregatire de specialitate foarte buna , iar ei te intreaba daca nu erau si "surubari" prin armata ...
Individul care intreaba este un frustrat care nici macar "surubar" nu poate fi numit . El este un rebut al unui liceu militar , caruia "sistemul" i-a acordat sansa de a nu plati scolarizarea .
Cind a terminat liceul , slab pregatit fiind , sistemul i-a recunoscut gimnaziul ca nivel de pregatire si l-a trimis la o "scoala profesionala" . Nemultumit "pina la dumnezeu" ca fostii lui colegi sint ofiteri ... cetateanul se lupta cu oricine sa demonstreze ca ofiterii sint prea bine platiti (fata de MM) , asta din cauza ca , si unii si altii , au aceeasi "cantitate" de studii ...

Si , pentru ca vad ca individul continua cu "ducerea in balarii" a discutiei ...

Sa mai stiti , dle. Ionel N , ca cetateanul este pe acelasi calapod cu un alt "distorsionator" de discutii .
In acelasi stil mai actioneaza si un alt tip care , orice i-ai spune , pune intrebari ... tot timpul altele , in asa fel incit sa se uite subiectul discutiei ...

Iacata cum "anticomunistizantii" lui sefu' se dovedesc a fi niste nimicuri (iote potriveala dracului) ...

calin spunea...

NOI, AM TRAIT ACESTE TIMPURI! LE RECUNOASTETI? PE UNDE AM FOST FIECARE DINTRE NOI? APOI MAI VORBIM!

http://www.ziaristionline.ro/2012/05/08/interviu-larry-watts-din-1960-pana-in-septembrie-1989-romania-a-fost-incadrata-in-grupul-statelor-ostile-urss-alaturi-de-sua-rfg-si-israel

CEZAR spunea...

Asta mi-a placut !!,,Contabil nereusit ce esti".

Skywalker spunea...

Asta e din putul gandirii unui mosneag dus cu pluta:
"! Le spui (in cazul in discutie) ca secretari UTC (scosi din productie) erau si militari pur-singe "
Gandire de militar contabil "pur-singe". Militarii "pur-singe" ne-au adus unde suntem.
Mai ai dume d'astea?

Skywalker spunea...

@Cezar
Ai vazut ce a scos mosu', aia cu "pur-singe" si UTC?
E criminal.

Anonim spunea...

Mosu asta idiot se face ca n-a auzit de dosare cu 'origine sanatoasa' si nici de "Stefan Gheorghiu"
Ce mincinos ordinar mos alecu'
PSPai va povestesc eu despre secretarul BOB din unitatea mea....
avea 4 mari griji
1-sa invarta cheile pe deget in timp ce se plimba
2-facea "controale' periodice la GAZ ca sa vada ce se mai poate ciupi
3- ocolea complexul de rachete la cea mai mare distanta posibila
4-avea grija sa aiba PV-urile cu adunarile de partid scrise la zi...si toate erau BASME
PS mos alecule esti dezgustator,esti o otreapa!!

Anonim spunea...

a scris un mincinos aici ca "ofiterul cu dirijarea" era secretar de partid
Va spun eu ...MINTEEE!!!
am instruit echipe de lupta si OD timp de 14 ani.
Niciodata dar NICIODATA un OD nu a fost secretar de partid nici macar o secunda....nici nu ar fi putut(OD e creierul complexului de rachete are multe,mult prea multeee de invatat)
Niciodata in trupele de RAA nu au existat OD secretari PCR
Caline minti cu nerusinare,aruncand gunoi pe cei ce trebuiau sa fie "toba de carte si de meserie in rachete"
Am instruit OD timp de 14 ani dar niciodata secretari de partid.
Oare cate minciuni mai suporta blogurile astea!!

mos alecu spunea...

Sefu' , gata ... a venit intreaga echipa de "decomunistizare" !

Se poarta ei ca niste căţeluşi jigăriţi , care se ling unul pe altul dupa ce au fost pusi pe fuga , dar latra ... latra mai ceva ca niste dulai adevarati ... poate-poate se sperie lumea de ei si-i lasa in pace sa-si linga fundurile in semn de incurajare ...

Lupus spunea...

V-aș ruga să comentați aici interviul lui Boia și nu nimicuri din unitățile d-voastră.
Boia spune că socialismul a rezistat nu prin activiști ci prin aderarea populației, într-o perioada determinată, la proiectele Partidului Comunist.

Skywalker spunea...

@Lupus
Dle Lupus dezvoltam discursul dlui. Boia la cazuri particulare de adeziune a unei populatii la socialism. Sunt curios cum ar vedea dnul Boia acum dupa 22 de ani de la "revolutie" o afirmatie de genul "Le spui (in cazul in discutie) ca secretari UTC (scosi din productie) erau si militari pur-singe ". Activistii sunt printre noi, sunt nostalgici si nu prea inteligenti.

calin spunea...

@Don Corleone
Citeste cu atentie ce-am scris. N-am zis nimic de secretar de partid. Am zis de utc-ist. Si-apoi, ce-o fi atata suparare, fiecare subunitate avea utc-istul ei, si era cel mai bun ofiter sau subofiter, de regula tinerii sositi proaspat din scoli. Iar acel OD poate n-a fost pe bune "seful cel mare al utc-ului" dar din dragoste pentru "familia" care traia in varful turtudanului si-a luat angajamentul cu concursul, sarind si turele, uitand ca jos in vale mai are de trait o viata. Asa si-au distrus multi sanatatea...

Skywalker spunea...

@calin
Adica ai mintit putin?

calin spunea...

@Unknown
Adica...citeste si tu cu atentie ce-am scris! Nu contest ca fiecare ne construim farama noastra de adevar pe experienta traita. Deci, din prima zi de cdt.pl. mi s-a pus in mana un carnet in care erau toate problemele legate de UTC. Periodic ma controla UTC-istul si PCR-istul de la Unitate. Da, de la unitate in sus vorbim de secretari "scosi din productie". Pe tot traseul vietii mele de ofiter, nu m-am intalnit cu personaje de acest tip care sa fi provenit din alte structuri. Toti erau la origine ofiteri "pur-sange"cum se exprima cineva. Repet, este experienta mea de viata si nu contest alte cazuri. Acum, ii injuram (poate unii au motive), dar atunci nu prea discuta nimeni pe tema asta. Poate vad eu distorsionat problema, din cauza unui traseu mai alambicat pe care l-am avut in viata, problemele tehnice fiind pe prim plan...

calin spunea...

Cum de-am uitat? Pe linie de partid ma controla si indruma, ca secretar bob, seful CRT-ului, cotat ca fiind cel mai bun Mm, specialist in rd.loc. din MU. I-am ramas recunoscator pentru ca a fost printre putinii care m-au ajutat sa-mi iau zborul.

mos alecu spunea...

Daca "nimicurile" de prin unitatile noastre nu sint relevante in descrierea "comunismului romanesc" ... nu stiu ...
Dar sint sigur ca toate "generalitatile" sint compuse din insignifiantele "nimicuri" ...
A dracului martimetica ... si-aici si-a bagat coada prin derivate si integrale ...

Revenind pentru cei care nu iubesc "nimicurile" de prin unitati , dar , mai ales , pentru debilii mintal care nu inteleg cum era treaba cu "ofiterii pur-singe" care indeplineau (prin cumul sau prin scoatere din productie si numirea pe functii specifice) activitatile de partid ...
Spuneti , timpilicilor , ce parere aveti despre "geologul pur-singe" , despre "profesorul universitar pur-singe" , despre "ţărănistul pur-singe" ... despre secretarul BOB PCR din Universitatea Bucuresti - Emil Constantinescu ...

Nu ma astept la raspuns de la dez_akord_at ... el fiind abia in etapa zilnica de "aducere la nivelul optim" a concentratiei de singe in alcool etilic ...

Anonim spunea...

@mos alecu
Nici nu-ti raspund.mi-ai dat dreptate fara sa vrei.reciteste!...hac!

Anonim spunea...

@calin
Mai caline prin ce birouri ai "labarit-o"??
vrei sa discutam despre CRT(tine de "teava") sau despre CRAA(astea sunt RAA)
Ai facut o varza totala din niste arme respectabile,amestecand s..la cu prefectura
Nici macar meditatii nu meriti.Pt intrebari pe linie tehnica/tactica iti stau la dispozitie in domeniul RAA
PS Ai cunoscut tu un OD? imposibil ti se pare!

calin spunea...

@Corleone
Magdalena iti zice ceva?
Da, am trait cu rachetistii sus in turtudan. Si am cochetat cu ei destul, chiar daca primii 4 ani ii am la teava! Si, pentru tine, caci am zis ca am avut un traseu mai alambicat, am cunoscut, nu ca spectator, aproape toate armele din armata romana. Nu am sarit cu parasuta, nu am zburat cu supersonicul si n-am facut scufundari, in rest le-am "vizitat" pe toate...

Anonim spunea...

bine mai caline!
te rog sa ma scuzi pt ce voi zice;
De fapt n-ai facut nimic doar ti se pare."Doar ai vizitat"esti exemplul perfect de secretar BOB/UTC
PS Iti admir sinceritatea dar iti detest lipsa de pregatire.In rest iti doresc sanatate si viata lunga!
Subiect inchis.

Anonim spunea...

tu caline esti expresia vie a "generalistului'
generalistul este acea persoana care stie din ce in ce mai putine lucruri,despre din ce in ce mai multe domenii,pana cand ajunge sa stie "nimic despre toate"
exista si definitia 'specialistului'
specialistul ...este acea persoana....care stie din ce in ce mai multe lucruri despre din ce in ce mai putine domenii pana ajunge sa stie"totul despre nimic"
Hai noroc ca esti simpatic tovarase "raspopit" ...hac.hac!!