luni, 18 februarie 2013

Băsescu în fustă nu va conduce PDL

Băse în fustă
Dezbatere prea mare pentru un partid pitic.
Politologii au prezis de cîțiva ani că un partid fără doctrină nu are sorți să supraviețuiască mult timp în viața politică.
PD-ul imaginat de Roman a fost creat de lupii tineri din fostul partid comunist, cu o mare reprezentare a intelectualității tehnice, care înțeleseseră că lîngă incoruptibilul Ion Iliescu nu aveau șanșe prea mari de îmbogățire. Partidul era însă de stînga, deși vîrfurile sale aveau o orientare politică mai mult neoliberală decît social-democrată.
Prin anii 2001-2002,Traian Băsescu a înțeles că partidul nu are mari șanse de creștere dacă păstrează orientarea lui Roman, mai ales că PSD-ul, modernizat de Adrian Năstase, veștejea totul pe partea stîngă a politicului. 
Avînd grave probleme de mare corupție, cu posibilitatea arestării iminente, Băsescu a reușit în anul 2004 o Alianta DA, cu liberalii lui Stolojan,  pentru a smulge puterea guvernamentală din mîna lui Năstase, dar n-a reușit acapararea puterii în istoricul PNL; Crin Antonescu și, ceva mai tîrziu, Tăriceanu au intuit pericolul. 
Băsescu a reușit prin consultanța de specialitate a celor intrați în PD, după absorbția Partidului Național Român al lui Măgureanu, prin cozile de topor din PSD  și din "Justiția" macoveistă, impusă de guvernul Tăriceanu, să-l debarce pe Năstase de la conducerea PSD, să-l tăvălească prin presa si justitia băsiste, dar n-a reușit să anihileze liderii informali ai PSD.
O putere nevăzută a adus lîngă Băsescu oastea de strînsură liberală, în frunte cu Stolojean și Valeriu Stoica, conservatoare, în frunte cu Dan Voiculescu, UDMR-istă, în frunte cu Marko Bela, și social democrată, în frunte cu generalul Gabriel Oprea și, mai tîrziu Cristian Diaconescu.
Neapărat, s-a schimbat și denumirea partidului în Partidul Democrat Liberal dar și doctrina, evadînd din Internaționala Socialistă în tabăra popularilor europeni, care tocmai cîștigaseră Comisia Europeană a UE.
Ei și lumea interlopă care a investit în regimul Băsescu ne-au condus în ultimii ani.

Anul 2012 a fost anul decăderii dar nu, încă, al prăbușirii stilului personal-bsescian de conducere în România. 
Legislativul, puterea administrativă locală și centrală au fost scoase de sub controlul celui mai controversat politician al prezentului din România prin acțiunea a doi lideri, unul liberal și unul social democrat, Antonescu și Ponta, care, trecînd peste vanitățle politice  au constituit  mișcarea politică, USL, măturătoare de băsiști.

Au mai rămas niște cioate din care Băsescu încearcă să aprindă o nouă flacără politică, D-zeu știe ce orientare politică ar vrea să-i dea.
Liderul acestei formațiuni politice ar putea fi, așa cum, ironic, a prevăzut premierul Ponta, un Băsescu cu fustă.
Eu cred că dacă Băsescu o susține pe Elena Udrea, Blaga cîștigă  conducerea PDL fără să mai facă vreun efort semnificativ pînă la Congres.



1 comments:

Anonim spunea...

Despre morti, numai de bine!