Aceasta ar fi o interpretare la limită, în stilul băsescian. Băse a recunoscut la întîlnirea cu facebook-iștii săi susținători că, în două rînduri, a interpretat la limită imprecizia actualei Constituții în privința prerogativelor președintelui pentru desemnarea premierului.
De ce n-ar interpreta și USL noua situație creată de CCR, care a stabilit că legea de modificare a legii referendumului, așa cum a fost adoptată de Parlament, cu prag de prezență de 30%, este constituțională, dar nu se aplică referendumurilor care se organizeaază în următorul an după intrarea în vigoare.
Nici decizia CCR și nici altă reglementare nu interzice organizarea de referendumuri în următorul an. Intrebarea este care vor fi condițiile de validare ale unui astfel de referendum. Regionalizarea, pentru a se putea accesa fonduri europene în 2014, nu se poate realiza fără modificarea Constituției actuale, în care regiunea nu este menționată ca unitate administrativ-teritorială.
Guvernul USL are neapărat nevoie de revizuirea Constituției, nu oricînd ci în această toamnă. Nu se poate revizui Constituția fără referendum.
După promulgarea legii și publicarea ei MO, articolele 5 și 10 din Legea nr.3/2000, legea referendumului, cele în care s-a prevăzut pragul de 50%, vor fi abrogate. Deci, unui astfel de referendum nu-i poate fi aplicată vechea condiție de validare, cu prezența a 50% din alegătorii înscriși în listele permanente.
Nu se poate aplica nici noul prag de 30% pentru validare. Acest prag se pooate aplica, a decis CCR, abia peste un an.
Din recomandările Comisiei de la Veneția |
Pentru orice eventualitate, dacă tot îl organizează, ar trebui să se străduiască să aducă la urne peste 50% din votanții pe care INS îi va comunica pe 05 iulie, cînd rezultatele oficiale ale recensămîntului din 2011 vor fi publicate.
Referendumul poate dura 2-3 zile, pînă cînd vin la secțiile de votare peste 50% din alegători.
Să crească, astfel, îngrijorarea lui Băsescu pentru restrîngerea prerogativelor următorului președinte, Crin Antonescu.
Să nu apuce Mișcarea Populară Băsistă să-și constituie grup parlamentar în actualul Parlament!
Codul de bune practici în materie de referendum(întreg documentul Comisiei de la Veneția)
2 comments:
Guvernatorul, sper sa ne convingem pe 5 iulie, joaca din nou tare. Vrem sau nu vrem sa recunoastem, este "un politician greu de omorat" asa cum s-a autodefinit. In momente cheie vine cu actiuni care-l salveaza. Eu cred ca, impreuna cu consilierii sai, analizeaza situatiile pe toate fetele si iau cele mai bune decizii in timp ce opozantii lui dorm pe ei sau se martofoiesc peste tot ca au 70% dar adevarul este ca nu le iese nimic, ii joaca guvernatorul "numai de la tastatura". Iata, timp de un an si-a asigurat sederea la carma, nu se mai poate atinge nimeni de el desi, chiar si cu o zi inainte de expirarea mandatului, ar fi o mare razbunare ca sa fie demis. Dar cu astia "de alde 70%" este greu. CCr
Nenea base le apus o rau kakarailor,mare dandana,o fii sau nu o fii_?asta e dilema,oricum treaba e incurcata si se lasa cu umflatori,ce mai ride navigatorul de ei la una mica.
Trimiteți un comentariu