marți, 25 iunie 2013

Curtea Constitutionala verifica doar limitele revizuirii Constitutiei

Legea de revizuire a Constituției poate aduce orice modificare legii fundamentale mai puțin normelor constituționale menționate imperativ  în art. 152.
Această lege de revizuire este supusă controlului constituțional al CCR numai sub aspectul respectării art. 152. In rest, CCR mai poate să aprecieze în ce măsură modificările aduse prin legea adoptată de Parlament  respectă recomandările Comisiei de la Veneția  și ale Consiliului Europei, precum și legislația Uniunii Europene.
Bicameralismul, de care face atîta caz Băsescu, nu e treaba lui și nici a Curții Constituționale. Includerea bicameralismului în legea de revizuire nu poate fi cenzurată de Curtea Constituțională, chiar dacă Băsescu a făcut acel referendum din 2009... doar pentru a se alege din nou prețedinte, mizînd pe aversiunea electoratului needucat civic față de parlamentari.  
In problemele constituționale, electoratul este chemat să se pronunțe, prin DA sau NU, printr-un referendum organizat pentru aprobarea legii de revizuire, nu printr-un referendum anterior adoptării acestei legi.
Altfel spus, ceea ce îi este interzis Parlamentului să facă prin legea de revizuire îi este permis CCR  să analizeze înainte de supunerea acestei  legii  referendumului electoratului. Parlamentul nu poate să nu modifice înainte de referendum acele  dispoziții din legea de revizuire pe care CCR le constată a fi contrare art. 152 din Constituție. 
Parlamentul trimite textul revizuit de două ori la CCR: o dată în proiect și a doua oară după adoptarea Legii cu 2/3 în fiecare Camera sau, în caz de divergență între Senat și Camera Deputaților, cu 3/4 din numărul senatorilor și deputaților, în sedința comună a celor 2 Camere.  

Acesta este articolul  din Constituție de care se mai poate agăța Curtea Constituțională:
 
.ARTICOLUL 152(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integrit.atea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.


32 comments:

mos alecu spunea...

De parca i-ar durea , sau i-ar fi durut vreodata-n c.r , pe baietii si fetitele de la Cur_tea contitutionista , de "parerile" Constitutiei ... Ei au (primit in plic) parerile pe care trebuie sa le aiba ... si gata ...

Asta nu inseamna ca n-ar fi bine sa "dea peste cap" facatura care ni se pregateste"...
Problema principala a acestor modificari nu este "drepturile curistilor" , parlament zerocameral , presedinte pe viata sau nu ... Problema principala a modificarilor este : destructurarea statului unitar prin regionalizare . Regiuni cu relatii internationale in nume propriu ...

Populimea se inraieste la "opozitia mimata" de băşinescu (zice populimea : daca individu' este contra ... inseamna ca e bine ce au propus pesedeii !) si va vota , populimea , (cu căţel , cu purcel) regionalizarea/desfiintarea statului unitar roman ...

Si , uite-asa , "la cererea maselor largi populare" ... Romania unitara va deveni un capitol de istorie , alaturi de Iugoslavia , Cehoslovacia ...

Lupus spunea...

Regionalozarea este o realitate încă de la constituirea statului național unitar.
Regionalizarea administrativă, care nu se suprapune cu regiunile istorice, neînsoțită de desființarea județelor, nu înseamnă federalizare.
Dacă se va întîmpla vreodată ruperea vreunei regiuni istorice de statul național, nu de la regionalizare ni se va trage.

Anonim spunea...

@Lupus 12:01
Hai nu zau...da de unde?? cumva de la federalizare? ca e urmatorul pas urmarit de UDMR dupa regionalizare.
Si daca nu se desfiinteaza judetele dar se suprapun peste ele regiunile oare cu cate alte mii de birocrati ne mai procosim? ca doar "si gura lor trebe sa mance o paine"
La nivel de regiune va exista un intreg aparat administrativ(de la soferi si femeia de serviciu pana la guvernator) plus alte servicii numiti ca reprezentanti ai regiunii pe la consiliile judetene,prefecturi,poate si primarii.Eheee atunci sa vezi distractie pe capul romanului:):)
Mi se pare o absurditate.Infiintezi regiuni dar pastrezi si judetele.
Sa vezi birocratie mai nene.Ca doar membri de partid daca nu au posturi si sinecuri acestea trebuie infiintate,nu-i asa?
sunt prea multi in PSD,PNL,PC care au ramas fara "rasplata"(trei partide la guvernare intr-o tara asa mica)
Eu ma gandesc ca dupa ce se infiinteaza cele 8-12-16 regiuni peste catva timp sa se infiinteze si 3-4 "super regiuni"(guvernorate) dar fara desfiintarea regiunilor si a judetelor.....si apoi tot asa,ierarhie peste ierarhie unde toti pot taia frunza la caini in liniste.
Pai ori avem regiuni si desfiintam judetele(se face o economie reala consistenta) ori raman judetele si gata.
Avand si una si alta nu ramane decat o struto-camila,un avorton bun de mancat bani.
Te rog sa comunici parerea mea si a altora si sefilor tai din PSD draga Lupus
Maaare grija cum pui problema ca te exclud aia din partid.

Anonim spunea...

@Lupus
ma bucur ca-l iubesti pe Dragnea,Ponta si le aperi interesele
La cetateni se gandeste cineva?

Lupus spunea...

După cîte se zice, regiunile vor prelua atribuțiuni centrale; nu se va produce un transfer de atribuțiuni de la județ la regiune. Regionalizarea va fi insoțită de o noua comasare a comunelor. După rebeliune, cine a avut pile mai mari și-a mai tras cîte o comună. Dacă sunt români care s-au săturat de România, mi se pare incorect să fie ținuți cu de-a sila în acest satat, Mă refer la români nu la cele ude mereu

Bella spunea...

saltare...mai avem ceva de discutat pe aici..sau incepem sa ne injuram din nou..chiar imi lipseste spriritul combativ...pe gura al unora !?

mos alecu spunea...

"După cîte se zice, regiunile vor prelua atribuțiuni centrale..." .

Deci ... "După cîte se zice..." , adica nimic clar pentru populime ...

Iar "...regiunile vor prelua atribuțiuni centrale ..." la ce va conduce daca nu la destructurarea statului unitar ???

Lupus spunea...

@mos alecu
Statul unitar are fundamente mai trainice; nu stă într-o simplă împărțire administrativă. Si-a verificat viabilitatea la rebeliunea din 89.
Doar o agresiune a vecinilor ar mai putea rupe cîte ceva din teritoriu.

mos alecu spunea...

"Statul unitar are fundamente mai trainice; nu stă într-o simplă împărțire administrativă ." .
Merge la populime ! ...
Fundamentele ... de care sint : materiale sau spirituale ?

Despre cele spirituale ...
Sint "dupa cum bate vintul" ... adica lozincarde si dupa cum merg treburile in spatii mult mai mari ...

Tot trainice erau si fundamentele unitatii statale ale Iugoslaviei si ale Cehoslovaciei ...

La Cehoslovacia fundamentele au fost tari pina cind catolicii (cehi) au hotarit (au acceptat hotarirea) ca nu se mai poate convietui in acelasi stat cu ortodocsii (slovaci) ... Si s-a dus dracului "trainicia fundamentului" ...

La Iugoslavia a fost cam la fel : s-a desretat ca ortodocsii sirbi sint cel mai mare rau de pe pamint ... ca urmare toate celelalte popoare si-au bagat picioarele in ea "trainicie fundamentala" , si s-a ales praful ...

Si ... sa nu uitam ca aceasta "trainicie fundamentala" a unitatii statale a Romaniei a aparut (a fost creata) tot in 1918 ... odata cu Iugoslavia si Cehoslovacia ...

mos alecu spunea...

Se poate face o similitudine intre fundamentele spirituale si fundamentele materiale ale unei societati ...

Unde sint expresiile materiale fundamentale ale civilizatiei antice grecesti sau romane . Daca nici acele constructii nu mai erau trainice ... atunci ce dracu' mai era trainic ?!???
Unde sint expresiile materiale fundamentale ale trainiciei civilizatiilor antice din America Latina si Centrala ?!???

Au scapat , oarecum intregi , expresiile materiale fundamentale ale civilizatiei egiptene ... din cauza , mai ales , a lipsei oamenilor pe linga ele ... daca ar fi fost conditii de vietuire mai propice pe linga acele vestigii ... praful se alegea si de ele !!!

Deci "fundamentele trainice" sint doar "o fudulie propagandistica" care este vehiculata numai pentru prostirea populimii ...

Anonim spunea...

@mos alecu
aooooleu cre' ca se-nfurie Lupus.
pai cum adica sa contesti zicerile lu' bunicuta Iliescu?
e impardonabil toa'rasi...asa cevaaaa....!!:):)

Robert Horvath spunea...

KIYOKO HORVATH TOKYO spune:

Hai sa fim seriosi si sa o dam pe bune. Dreapta si stanga sunt povesti
pentru amagirea votantilor. In spatele jocului democratic sta fata hidoasa
a securitatii. Schimbarea de nume nu schima realitatea. Ziaristii care intra
in aceasta mascarada din naivitate sau de frica nu vor schimba lucrurile.
Vrei o dovada…./.
S.O.S !
DEPARTAMENTUL DE INVESTIGATII DAN VOICULESCU
A PUS MANA DOSARUL CRIMINAL PONTA. SANTAJUL LA ADRESA
PRIMULUI MINISTRU AL ROMANIEI PUNE DEMOCRATIA IN PERICOL !
Autoritatiile americane ne intreaba cum reactioneaza autoritatiile romanesti
la filmul ” iN GAURA LUPILOR ”
https://vimeo.com/68411388
‘The Wolves are agents of “Ceausescu securitate” who attacked one American film journalist in the middle of New York City at a corner of The United Nations. We are not in ’89, but in June 2013 in front of Romanian Consulate. ‘
Filmul relateaza numai o parte din caz. Documentul vizual are 55 de minute.
Partea cea mai grava….atacul unor bestii la adresa unui jurnalist american si
bruscarea unui jurnalist japonez au fost remise politiei metropolitane si serviciului
de investigatii american FBI.
Acest atac a fost cordonat de un ministru al Guvernului Roman pe nume Cristian
David aflat in vizita la New York.
La intrebarea autoritatilor raspunsul este negativ. La toate memoriile mele si a sotiei mele adresate tuturor institutilor statului nu am primit vreun raspuns ,sau
macar confirmarea primirii.
Explicatia a venit din partea unui coleg de presa pe care l-am intalnit ieri seara
la Clubul Presei Straine din New York ziaristul Von Karl-Peter Schwarz dela “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Acesta ancheteaza de mult timp crima comisa
de primul ministru al Romaniei. ‘ Departamenul de investigatii ” al grupului Intact
o agentie de spionaj in toata regula ,a intrat in posesia dosarului criminal……
Obiectul acestuia este ucidera procurorului Cristian Panait . Inculpat: Ponta Viorel Victor”.
 Peter mi-a spus : Voiculescu a-i are la mina pe toti. Iata deca nu primesti si
nu vei primii in viitor vreun raspuns.
VA URMA
URMARITI ROBERT HORVATH DEVA BLOG

maiag spunea...

Tara de infantili,udemereii si au atins patial scopul,daca reusesc regionalizare numai cum vor ei nu mai dureaza mult pina declara independentza,transnistria spune ceva?kosovo?muntenegru?
hai sa judecam corect pe kakaraii care sustin aceste modificari constitutionale in scopuri partinice sau personalae.vai mama noatsra de votanti nemernici si fara logica sau gindire,votam in turma pe o galeata sau o bere.

Robert Horvath spunea...

PLANO
TRIMIT ATENTIEI MILITARILOR SI CIVILILOR
SA CITEASCA EDITORIALUL DIN ROMANIA MARE !
ROBERT HORVATH-DEVA, cineast, New York

ziarulromaniamare.ro:
Pagina principala »
http://www.ziarulromaniamare.ro/
Mesaj incendiar, din New York CONSILIERUL LUI VICTOR PONTA, GYORGY FRUNDA, NU E DOAR AGENT AL BUDAPESTEI, CI ŞI AL... MOSCOVEI!
ROBERT HORVATH-DEVA, cineast, New York

http://www.ziarulromaniamare.ro/862/mesaj-incendiar-din-new-york-consilierul-lui-victor-ponta-gyorgy-frunda-nu-e-doar-agent-al-budapestei-ci-si-al--moscovei!.html

CA UN ADEVARAT PATRIOT SPER SA-L PUBLICI
MULTUMESC ANTICIPAT

Lupus spunea...

Votanții lui Băse găsesc fel de fel de motive ca să nu voteze revizuirea Constituției.
Adevărul este că dacă populimea nu vota un tîmpițel, pe ăla care și-a băgat picioarele în ea, nu mai era nevoie de nicio revizuire de Constituție.
Șansa democrației este că au mai rămas puțini băsiști!

mos alecu spunea...

Deci cei care , refuzind regionalizarea , nu vor vota revizuirea Constitutiei , sint "votantii lui Base" ... rezultind ca "ne-votantii lui Base" vor vota revizuirea ...
Exact asa gindeste populimea la impotrivirea mimata a băşinescului : "Daca Base se impotriveste , inseamna ca revizuirea pesedeaca este buna ! Hai la vot s-o aprobam !" .
Cu asta ... gata ... regionalizarea a fost aprobata de "masele largi populare" , deci nimeni nu poate fi invinovatit de efectele ei ulterioare ...

Lupus spunea...

@mos alecu
Nu sunt toți votanții lui Băse. Unii sunt pur și simplu neinformați.
Constituția nu face altceva decît să introducă regiunea ca unitate administrativ teritorială.
Regionalizarea, adică numărul și întinderea regiunilor, organele de conducere și competențele lor, este reglementată prin lege organică... nu prin Constituție.

maiag spunea...

corect,dar daca regiunea se face pe criterii etnice oricind regiunea poate declara independentza,sunt precedente.

maiag spunea...

asta urmaresc udemereu

maiag spunea...

corect,dar daca regiunea se face pe criterii etnice oricind regiunea poate declara independentza,sunt precedente.

mos alecu spunea...

Se spune ca : "Constituția nu face altceva decît să introducă regiunea ca unitate administrativ teritorială." . si bla , bla , bla ... cu legi ulterioare ...
Omitindu-se , sau neintelegindu-se , ca fara acea prevedere constitutionala nu se pot "initia" legi pentru destructurarea statului unitar prin regionalizare .

Este exact ceea ce , in principiu , fac si curistii ...
In sustinerea dorintei lor de introducere in Constitutie a unor prevederi "nevinovate" , pentru legalizarea anormalitatii lor , argumenteaza prin existenta unor legi care reglementeaza acele eventuale relatii intre ei ... Omitind sa spuna ca : la momentul inscrierii , in Constitutie , a prevederilor pentru curisti ... toate celelalte legi "reglementatoare" vor fi declarate NECONSTITUTIONALE , si "reparate" conform noilor prevederi constitutionale ...

Argumentatie propagandistica la nivelul si pentru populime ...

Lupus spunea...

Da' ce, regiunile nu sunt populate tot de români?
Să fie sănătoși românii care s-au săturat de România! Pot să plece ei, dar rămîne teritoriul.
Diferența între regionalizarea băsisto-portocalie, că doar n-ați uitat de proiectele lui Base, constă în păstrarea județelor în varianta USL.

Flit spunea...

,,Să fie sănătoși românii care s-au săturat de România! Pot să plece ei, dar rămîne teritoriul.''

Alergati de Gold Corporation , Chevron si alte corporatii ,,cu potential'' romanii probabil se vor bucura dupa multe generatii de binefacerile libertatii.

Avatar spunea...

vad ca sa cam instalat letargia..in discutii...nu prea e locul postarii aici dar monsieur lupus..o poate muta .

Oare de ce mai "vegeteaza" legea partial-reparatorie la secretarul general al Cam. Deput. si nu se afla la promulgare?
Sursa: Baza de date a Camerei Deputatilor
Stadiu: la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
7. PL-x 164/27.05.2013 LEGE privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională

Anonim spunea...

daca "sa(??) instalat" asta e; eu credeam ca "s-a instalat"......ma scuzati dar e de cls a-IV-a.

maiag spunea...

CC a stricat jucaria kakarailor,dar si base va fii mai prudent cu referendumul lui,cu pragul de 50 la suta e greu sa credem ca va trece constitutia in varianta asta,cert trebuie sa schimbe ceva ca altfel sigur nu trece,fie de prag,fie de cvorum,e naspa la kurul uslistilor,bravo CC,ai salvat excrokeria kakarailor,

Avatar spunea...

bai curleone..tot de clasa IIa ai ramas...pe tine te futegrija ortografiei..pe altii ii doare capul de altceva....iaca cultura de sfecla unde era!!

mos alecu spunea...

@Avatar 27 iunie 2013, 09:15 :
Va referiti la "clasa a II-a" de SCOALA sau la "clasa a II-a" de CALITATE ????


mos alecu spunea...

Legat de noua parere a Cur_tii constitutioniste ...
Toti useleii , care-si dau cu parerea , se refera la nerealizarea destructurarii statului unitar roman prin regionalizare ...
Deci , asa cum am aratat , aceasta este SARCINA PRINCIPALA primita spre rezolvare de catre uselei : DESTRUCTURAREA STATULUI ...
Si-acum "dau din colt in colt" si nu stiu "pe unde sa scoata camasa"...
Ei promisesera ca rezolva problema ... facusera ca rezultatul referendumului sa poata fi "adus din condei" , si vine Cur_tea constitutionista si le spune "iaca p..a !" .

Lupus spunea...

Mosule
Intoarce-te la destructurarea statului de catre boc-băsisți și nu mai inventa destructurări useliste. CCR, DNA și CSM și alte instituții băsiste desfășoară cele mei evidente activități de dezarticulare a statului român.
Dacă tot n-a putut concentra puterea în mîinile ei, gașca băsistă mai pune cîte un băț în roată. Nu reușește să oprească rotirea vremurilor.

maiag spunea...

LUPUS,te ai desconspirat,esti propagandist kakarist si ne duci in eroare,o inducere finutza a ideilor kakaristo-useliste,cu condimente felixesciene si plagiatoare,nu gindesti independent,mi am dat seama cam tirziu,folosesti blogul in scop propagandistic si vtrei sa ne influentezi,stiu metoda asta,dar tu nu esti formator de opinie,iar noi nu suntem lipsiti de simtul realitatii,viziune si nu suntem handicapati sau lipsiti de un tip minim de cultura si inetelegere

Lupus spunea...

@maiag
Iar reluăm discuțiile? Tu te crezi independent dacă ești propagandist al macacului? Poreclă dată la pachet cu kăkărău.
Nu te mai faci bine dacă nici după 8 ani nu te-ai convins de cît rău a adus gașca portocalie.
Nu-și pierde nimeni timpul ca să-ți scoată convingerile băsiste din căpșor. Rămîi cu ele sănătos și după plecarea zgubiliticului din politică.