duminică, 2 martie 2014

Premierul in functie poate propune Parlamentului schimbarea structurii politice a Guvernului. Băsescu nu-l poate revoca pe Ponta

 Băsescu se bagă în seamă cu pretenția că el trebuie să desemneze Premierul și în cazul în care se modifică structura politică a Guvernului, situație în care ne găsim după plecarea orgolioasă și prostească a lui Antonescu din USL.
Băsescu are memorie selectivă. Uită că în 2007, Tăriceanu a scos PD-iștii din Guvern și a trecut remanierea prin Parlament fără să mai ceară să fie reinvestit de Băsescu. La fel și Boc, în septembrie 2009, a remaniat Guvernul după plecarea din Guvern a miniștrilor PSD-ului lui Geoană. 
Articolul 85 din Constituție nu lasă loc de interpretare. Propunerea de remaniere, cu sau fără schimbarea structurii guvernamentale, este de competența Premierului. Deosebirea între cele 2 tipuri de remanieri este dată doar de instituția la care prim-ministrul adresează propunerea. Propunerea de remaniere simplă este adresată Președintelui, iar remanierea cu schimbarea compoziției sau structurii politice este aprobată de Parlament.
Băsescu introduce, în ultimul an de exercitare a funcției prezidențiale, noțiunea de remaniere a Prim-ministrului. Nu există așa ceva. Art. 107 din Constituție interzice președintelui să-l revoce pe primul ministru și enumeră cazurile în care acesta își pierde funcția.
Curtea Constituțională îl va dezamăgi pe Băsescu, dacă se va adresa cu o asemenea sesizare . 

  Remanierea guvernamentală în Constituție.
ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.