vineri, 27 decembrie 2013

De ce nu este investită Curtea Constituțională să se pronunțe pe pretinsa superimunitate a președintelui?

Tripleta in-Justiției
DNA a produs o reală revizuire a legii fundamentale cînd, prin mai multe rezoluții, a hotărît să interpreteze Constituția în sensul că președintele s-ar bucura de imunitate totală in fața legii penale. Este cunoscut că, potrivit Constituției, președintele nu se bucură de mai multă sau mai puțină imunutate decît un parlamentar.
Este adevărat că președintele poate fi acuzat de înaltă trădare, dar în astfel de situații el este cercetat și i se întocmește rechizitoriul de către Parlament,  nu de organele de cercetare penală.
Abuzul Parchetului a fost posibil în condițiile în care celelalte instituții publice abilitate să vegheze la păstrarea ordinii constituționale nu au reacționat.
Este adevărat că potrivit Constituției și legii de funcționare a CCR aceasta se autosesizează doar în cazul legilor de revizuire a Constituției. În restul cazurilor acest organism judecă doar dacă este sesizat de subiecții interesați sau de către instituțiile publice abilitate de Constituție.
În nicio sitiuație DNA, condus de Daniel Moraru, sau de alt procuror,  nu putea interpreta Constituția astfel încît președintele  să beneficieze de imunitate totală.
Timp de 10 ani, PSD și instituțiile statului pe care le-a condus nu au făcut altceva decît să se lamenteze și să deplîngă conflictul dintre instituțiile statului, generat de DNA, care a subminat flagrant ordinea de drept din România, dar nu a intreprins nimic pentru a supune speța spre analiză la singurul organism care poate îndrepta aplicarea greșită a Constituției.
De la PNL avem mai puține pretenții. Nu putem să-i cerem să-l deranjeze pe cel cu care  în 2004 a constituit Alianța DA și astfel a putut să conducă Guvernul timp de 4 ani.
Si persoanele juridice puteau  să ridice în instanțe excepția de constituționalitate așa cum ar fi putut Primăria Capitalei în cazul casei Mihăileanu, dacă la vremea respectivă nu ar fi avut primari portocalii.
Avocatul Chitic, cel care a fost lovit și insultat de  președinte a ratat momentul, deși este avocat, cînd putea să ridice excepția în fața instanței.
Să fie incompetență, prostie sau interes în USL pentru a nu sesiza Curtea Constituțională, prin instituțiile abilitate, cu nedreptatea strigătoare la ceruri prin care DNA, controlat de Băsescu și Monica Macovei,  a siluit Constituția.
De fapt, DNA a revizuit ilegal Constituția, motiv pentru care, de drept, ar fi putut să se autosesizeze și Curtea Constituțională, dacă ar fi o instituție independentă.
Chiar și Avocatul poporului poate să sesizeze CCR. Abuzul DNA blochează accesul liber la Justiție al cetățenilor loviți în drepturile lor de acțiunile ilegale ale unui președinte.