marți, 8 mai 2012

Legea votului uninominal ar putea aduce USL-ului peste 80% din mandatele parlamentare.

Victor Ponta i-a îndemnat încă de astăzi  pe  senatori să fie prezenti în această săptămîna la lucrările Senatului  pentru a adopta noul proiect al legii electorale, cu vot uninominal pur, depus de USL, astfel încît peste 10 zile proiectul să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.

Votul majoritar, într-un singur tur, va declanșa un cutremur pe scena politică românească, se apreciază în rîndul specialiștilor în domeniul sistemelor de vot.
-Noul sistem de votare nu mai are prag electoral.
-Candidatul cel mai bine plasat într-un colegiu cîștigă și reprezintă cetățenii respectivi în Parlament.
-Nu mai există redistribuire sau alocare de mandate.
-Contează în primul rînd candidatul, dar și votul politic  sau structura de activiști a partidului
 
USL, formațiunea cel mai bine plasată în sondaje, dar care are și rețele de activiști bine organizați în teritoriu, cu un scor de 50% ar putea cîștiga peste 80% din mandatele parlamentare. Teoretic, pe votul uninominal pur,  cu un 40% omogen, pe întreg teritoriul țării,  un partid ar putea câștiga toate mandatele puse în joc, deci ar avea 100 la sută în Parlament.
De ce a semnat UNPR acordul cu PSD pentru susținerea guvernului si a votului ununominal?
Scontează că are cîțiva lideri cu notorietate care ar putea cîștiga în colegiile în care candidează. Astfel, cu 1 la sută, în plan național, UNPR ar putea avea  cinci,  șase parlamentari în viitorul Legislativ.
PDL  pierde cel mai mult în  noul sistem de vot. Din cauza impopularității din acest moment, pedeliștii cu un 10-15%  vot național  pot cîștiga un numar redu de mandate, sub 20.
UDMR ar putea fi adus la nivelul ”minorităților, altele decât cea maghiară”.
PPDD pierde prin noua lege, deoarece nu are lideri, în afara lui Dan Diaconescu, nu are structuri de partid,  iar simpatia de care se bucură în rândul a 10-15%  dintre români nu se va materializa în mandate.
Dacă se vor adeveri previziunile după alegerile din toamnă n-o să prea avem opozițiune în Parlament. Să recunoaștem, de dragul democrației, ca nu ar fi de dorit nici pentru simpatizanții raționali ai partidelor din USL.