miercuri, 30 ianuarie 2013
Nu arunca apa, faina sau zahar peste grasimea incandescenta
O carpa de bucatarie umeda (poate fi de orice marime daca acopera cratita), este suficientă pentru a stinge un incendiu intr-o tigaie cu grăsime incadescentă.
Aveți mai jos un video de numai 30 de secunde despre cum trebuie stins un foc ce apare intr-o bucatarie si ce nenorocire se intampla daca aruncati numai 200 de grame de apă .
Acesta demonstratie este facuta la o Scoala de Pompieri, cu o tigaie adanca pusa pe foc.
Un expert, instructor de pompieri, purtand un costum de protectie si folosind o ceasca cu apa de 200 g, arunca apa pe focul produs de arderea grasimii, de la o distanta de circa 3 m.
Micul incendiu din tigaie devine devastator.
Ce se intampla?
Apa aruncata, fiind mai grea dacat grasimea ce arde deja, se va duce in partea de jos a vasului incins, si se va incalzi si ea (apa), instantaneu (foc sus - grasimea incandescenta, foc jos de la aragaz).
Aburul rezultat, (avand un volum mult mai mare decat apa lichida) are o forta exploziva uluitoare si arunca uleiul aprins in sus si in lături. In camp deschis, acesta ar deveni o flacara cu un diametru de circa 9 m, generand o explozie ce se asemana ca aspect cu o mica explozie nucleara. In interiorul limitat al unei bucatarii, loveste cu putere si distruge plafonul si intreaga incapere.
De asemenea, este interzis sa aruncati cu zahar sau cu faina, peste grasimea incandescenta. O singura
astfel de ceasca aruncata, creeaza o explozie ce are puterea dinamitei.
Trimite-ți mesajul tuturor gospodinelor la care țineți!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)