duminică, 7 octombrie 2012

Mai este corupția un subiect de campanie electorală?

Așa cum s-a mai scris pe acest blog, mulți români nu dau nici doi bani pe lupta impotriva corupției. Ii votează în draci pe cei acuzați de corupție dacă simt că  li se aruncă și lor ceva firimituri din prăduirea avuției naționale.
Râmnicenii, nu și vîlcenii, au votat zece ani portocaliu pentru că li s-a indus convingerea  că locurile lor de muncă la Oltchim depind de tătucul Băsescu și de guvernarea de dreapta, deși combinatul avea  capital majoritar de stat.Votau în neștire PDL deși știau că firmele politicienilor acestui partid căpușau Oltchim.
Primarul Gutău a fost condamnat pentru acte de corupție dar, la alegerile anticipate de primar, râmnicenii l-au ales pe un aghiotant al celui trimis în închisoare. Asemănător s-a întîmplat la Cluj- Napoca.
Sfidarea autorității publice prin vot, în scop de protecție  și asigurare de imunitate, a devenit ceva la modă în România după ce, în 2004,  Băsescu a fost premiat de români cu funcția de președinte din postura de inculpat, nu așa ...numai invinuit, pentru fapte de corupție.
Ion Cristoiu, devenit un fel de ideolog al perpetuării regimului Băsescu, scrie un editorial propagandistic în oficiosul băsist, Evenimentul Zilei, prin care concluzionează că lupta impotriva corupției nu mai este interesantă pentru alegerile din decembrie 2012, aducînd ca argument un sondaj ținut secret. Sondajul confirmă cu vîrf și peste...peste ce am spus eu mai sus.
„S-a vrut să se vadă ce şanse are un candidat putred de corupt, aflat în ancheta DNA, ba chiar la un moment dat, propus pentru arestare preventivă, în confruntarea cu un candidat, asumat de partidul adversar, faimos în judeţ pentru cinstea şi, evident, pentru efectul cinstei în conturile sale din bancă: prin ele suflă vîntul.
Candidatul corupt, anchetat de DNA, despre care toţi din judeţ, de la profesoara de liceu pînă la controloarea de la WC-ul privat din centru, spun că e un bandit cum rar s-a văzut pe aceste meleaguri, a obţinut, în sondaj, 70% din voturi.
Candidatul cinstit, conceput parcă să fie singurul capabil să treacă prin inelul subţire al criteriile concepute de Monica Macovei, a obţinut 30%.
Surprinşi, cei de la institutul de sondare au purces la focus grupuri, pentru a vedea cum îşi justifică opţiunea electoratul.
Un alegător a răspuns astfel întrebării:
De ce-l votaţi pe X, care e hoţ?
- Pentru că şi eu sunt hoţ ! ”
Mă despart de concluzia lui Cristoiu, cum că un cetățean nu ar cîștiga nimic din luptă anticorupție așa cum, odinioară, a simțit că nu a cîștigat nimic din  anticomunism, și aș continua, invederînd că, după consolidarea instituțiilor statului democrat, lupta împotriva corupției iese din sfera politicului și a partidelor politice, fiind atributul esențial al  instituțiiilor plătite să constate actele de corupție( Garda Financiară, Curtea de Conturi, Poliția, Serviciile  etc), al celor plătite să cerceteze faptele penale de corupție, Parchetele, și al  instanțelor judecătorești. Cetățeanul cîștigă dacă instituțiile statului funcționează.
Aceste instituții au datoria să curățe mentalitatea colectivă, inclusiv politicul și administrația publică, de spăguială, furt, înselătorie etc,  care secătuiesc substanța economică a  nației.